icon

Ako si efektívne ušetriť peniaze?

Dnes o 10:36

Nadpis. Mám normálnu prácu na TPP a plat mám na takú pozíciu dosť dobrý. Žijem s priatelom v mojom byte, čiže platíme len energie, klasika paušál, internet, nejaké predplatené služby. No problém je že vždy po výplate, vyplatím čo mám, nejaké peniaze odložím a fungujem zo zvyšku. Potom prídu nákupy, oblečenie, kozmetika, výlety, kávy obedy doprajem si a nakoniec vždy musím brať z tých odložených penazí lebo nemám na bežný nákup v potravinách. Keď som bola malá peniaze sme nemali, nemala som moc nových vecí, vždy niečo zdedené alebo z druhej ruky. Teraz mám pocit ako keby som si to kompenzovala, veci už pomaly ani nemám kam dávať, mám úplne full dve veľké vstavané skrine, ďalšie veci v mechoch, topánky cez 3 skrine. Niekedy som si kupovala veci keď som potrebovala, dnes to je že mám zlý deň tak nakupujem. Objednávam a objednávam kľudne aj za 150-200€ v jedeň deň. Proste míňam na veci, ktoré jednak ani nepotrebujem, niekedy ani nevynosím. Problém si uvedomujem ale nedokážem si dať stopku. Vždy keď vezmem z tých odložených peňazí , poviem si že další mesiac tam vrátim a prihodím viac ale nakoniec som tam kde som aj bola näspať. Dajte mi prosím nejaké rady čo robiť so sebou lebo sa cítim že zlyhávam. Ďakujem.

jimbean
Dnes o 10:39

Bud si das stopku sama, alebo ti ju da neskor tvoja horsia financna situacia (pripadna strata prace, materska,...) za teba.

anjelicek26
Dnes o 10:40

Dat peniaze na ucet, kde nemas dosah (bez online bankingu), musis po ne ist do banky... uz tato nepohodlnnost ta vacsiinou stopne nerobit blbiny. A rozpocet na nakupy si daj na tyzden, pomoze ti to s tou sumou narabat.

anonym_b162ea
Dnes o 10:41
@anjelicek26

Dat peniaze na ucet, kde nemas dosah (bez online bankingu), musis po ne ist do banky... uz tato nepohodlnnost ta vacsiinou stopne nerobit blbiny. A rozpocet na nakupy si daj na tyzden, pomoze ti to s tou sumou narabat.

Postupne daj nepotrebné veci na bazár, aspoň sa ti niečo vráti a to si odlož ako železnú rezervu. Ekonomika pôjde smerom dole.
Daj si záväzok vec v košíku na eshope ponechať pár dní a až potom objednať a možno prvotný impulz kúpiť to o 2 dni pominie.

ivicatolic
Dnes o 10:44

@anonym_autor a ty sa pýtaš , kde ušetriť ????? veď to sama dobre vieš, len to tam nechceš pribrzdiť 👉👉👉👉

viestta
Dnes o 10:44

prestat nakupoat zbytocnosti, ale ak si sa dostala do stadia, ze nevies sama seba odkontrolovat, obrat sa na psychologa, shopoholizmus je zavislost ako kazda ina a treba ju riesit s odbornikom

anonym_f3228e
Dnes o 10:51

Nechod do obchodov a tel si kup tlacitkovy,cisto na volanie,ked sa nevies ovladat.

anonym_2befa9
Dnes o 11:06

@anonym_autor mne najviac pomohlo k nenakupovaniu vypnúť Instagram. Človek si povie, že ho to neovplyvňuje ale áno, veľmi i keď nepriamo. Čo sa týka kozmetiky, robím si v dmke nákup online - 1-2t dopredu si vyklikám čo treba, potom v deň objednania vymažem pol košíka a kúpim len to naozaj potrebné 🤣 + si robím ciele, na čo peniaze odkladám. A takto z 0 odložených som prešla na 300-600€ mesačne. Chce to však disciplínu, stále na mňa príde “záchvat” že idem objednávať. No vedome sa stopnem, prejdem si všetko oblečenie doma a nekúpim nič. No a na bežnom účte mi ostávajú výhradne peniaze, ktoré potrebujem, ani cent navyše.

januska12323
Dnes o 11:21

Ty nepotrebuješ začať šetriť ale predať všetko nepotrebné a liečiť sa ak to inak nepôjde. Si proste závislá od nakupovania.

anonym_ac620e
Dnes o 11:22

Nelez na stránky a do obchodu kým niečo naozaj nepotrebuješ.

anonym_35f54c
Dnes o 11:29

@anonym_autor toto je dalsia trollia tema alebo si tak hlupa? neverim, ze existuju takyto ludia a ak ano, mozno si zavisla na nakupe, shopoholicka, smer psychiater. vazne. Lebo ak mas trocha zdraveho rozumu, toto nerobis.

bomba36
Dnes o 11:29

Tie veci čo kupuješ aj reálne využiješ alebo sú v tej skrini ešte s cenovkami?
Vytrieď skrine, čo nepotrebuješ predaj na bazároch, keď niečo zase budeš obzerať, nechaj si to v košíku 2-3 dní a rozhodni sa, či to ešte stále musíš mať.
Ak to nepomôže, tak potom už jedine padnúť na hubu a potom ti to možno pôjde lepšie. Hlavne potom z toho neobviňuj frajera, rodinu ani nikoho iného.

anonym_f3228e
Dnes o 11:30

Nam velmi pomohlo nechodit zbytocne do mesta,jednak naftu setrime,ked ideme do obchodu tak rychlo nakupit a domov.Proste 1500eur chcem odlozit.Ja som dnes po nocnej,s detmi sedela u doktorky a vzdy sme isli potom na gyros a povedala som proste stop,setrime ale zase v obchodiku som im dovolila cipsy a vodu si kupit.Este 2 nakupy male,a je tu dalsia vyplata.To v den vyplaty pojdeme do Polska,tam nakupime na cely mesiac vsetkeho a tu opät len male nakupy,teda pecivo,mlieko.

slavomira236
Dnes o 11:41

@anonym_autor ja tiez rada nakupujem kazdy tyzden nieco no chodim do sekacov tak to tak neboli..aj tam rozmyslam co kupim ci mi to treba a ci je dobra cena

marekkkkkkk
Dnes o 12:19

založ si učet na trading212, alebo XTB.. a vždy po vyplate si tam pošli par stovak to nejakych ETF a ingoruj to.. podakuješ mi o par rokov... ja som minal s partnerkou dosť penazi a neinvestoval som posledne roky.. velmi sa mi darilo no mal by som finančnu slobodu.. je taky termin v angličtine "When you start to work, start preparing for retirement".. keď začneš pracovať, začni sa pripravovať na dôchodok... Naozaj začni skôr lebo budeš lutovať o par rokov

anonym_d50d95
Dnes o 12:24

ries to s psychologom, kedze pricina je psychicka, zaved si dennik minania a kazdy vecersi zapis kolko a za co si minula a ci to bolo potrebne

priatel ti nandomacnost prispieva? mozno naopak daj jemu cast penazi na nakupy a nech nakupuje len on

anonym_efd33e
Dnes o 12:25

Ja som začala šetriť tak, že som si povedala, že keď mám na blbiny pre seba 200 eur tak určite v peňaženke nájdem ďalších 200 eur na pomoc tým, čo na blbiny nemajú...

Teda jeden rok čokoľvek som kupovala ma stálo 2x toľko než " cenovka ". Uplatňovala som to doslova na všetko, aj na mobil. Potom som vďaka tomu míňala menej a menej, lebo sa mi nechcelo investovať do cudzích... až som sa z míňania vyliečila sama :D