Ako si efektívne ušetriť peniaze?
Nadpis. Mám normálnu prácu na TPP a plat mám na takú pozíciu dosť dobrý. Žijem s priatelom v mojom byte, čiže platíme len energie, klasika paušál, internet, nejaké predplatené služby. No problém je že vždy po výplate, vyplatím čo mám, nejaké peniaze odložím a fungujem zo zvyšku. Potom prídu nákupy, oblečenie, kozmetika, výlety, kávy obedy doprajem si a nakoniec vždy musím brať z tých odložených penazí lebo nemám na bežný nákup v potravinách. Keď som bola malá peniaze sme nemali, nemala som moc nových vecí, vždy niečo zdedené alebo z druhej ruky. Teraz mám pocit ako keby som si to kompenzovala, veci už pomaly ani nemám kam dávať, mám úplne full dve veľké vstavané skrine, ďalšie veci v mechoch, topánky cez 3 skrine. Niekedy som si kupovala veci keď som potrebovala, dnes to je že mám zlý deň tak nakupujem. Objednávam a objednávam kľudne aj za 150-200€ v jedeň deň. Proste míňam na veci, ktoré jednak ani nepotrebujem, niekedy ani nevynosím. Problém si uvedomujem ale nedokážem si dať stopku. Vždy keď vezmem z tých odložených peňazí , poviem si že další mesiac tam vrátim a prihodím viac ale nakoniec som tam kde som aj bola näspať. Dajte mi prosím nejaké rady čo robiť so sebou lebo sa cítim že zlyhávam. Ďakujem.
Dat peniaze na ucet, kde nemas dosah (bez online bankingu), musis po ne ist do banky... uz tato nepohodlnnost ta vacsiinou stopne nerobit blbiny. A rozpocet na nakupy si daj na tyzden, pomoze ti to s tou sumou narabat.
Dat peniaze na ucet, kde nemas dosah (bez online bankingu), musis po ne ist do banky... uz tato nepohodlnnost ta vacsiinou stopne nerobit blbiny. A rozpocet na nakupy si daj na tyzden, pomoze ti to s tou sumou narabat.
Postupne daj nepotrebné veci na bazár, aspoň sa ti niečo vráti a to si odlož ako železnú rezervu. Ekonomika pôjde smerom dole.
Daj si záväzok vec v košíku na eshope ponechať pár dní a až potom objednať a možno prvotný impulz kúpiť to o 2 dni pominie.
@anonym_autor a ty sa pýtaš , kde ušetriť ????? veď to sama dobre vieš, len to tam nechceš pribrzdiť 👉👉👉👉
prestat nakupoat zbytocnosti, ale ak si sa dostala do stadia, ze nevies sama seba odkontrolovat, obrat sa na psychologa, shopoholizmus je zavislost ako kazda ina a treba ju riesit s odbornikom
Nechod do obchodov a tel si kup tlacitkovy,cisto na volanie,ked sa nevies ovladat.
@anonym_autor mne najviac pomohlo k nenakupovaniu vypnúť Instagram. Človek si povie, že ho to neovplyvňuje ale áno, veľmi i keď nepriamo. Čo sa týka kozmetiky, robím si v dmke nákup online - 1-2t dopredu si vyklikám čo treba, potom v deň objednania vymažem pol košíka a kúpim len to naozaj potrebné 🤣 + si robím ciele, na čo peniaze odkladám. A takto z 0 odložených som prešla na 300-600€ mesačne. Chce to však disciplínu, stále na mňa príde “záchvat” že idem objednávať. No vedome sa stopnem, prejdem si všetko oblečenie doma a nekúpim nič. No a na bežnom účte mi ostávajú výhradne peniaze, ktoré potrebujem, ani cent navyše.
Ty nepotrebuješ začať šetriť ale predať všetko nepotrebné a liečiť sa ak to inak nepôjde. Si proste závislá od nakupovania.
Nelez na stránky a do obchodu kým niečo naozaj nepotrebuješ.
@anonym_autor toto je dalsia trollia tema alebo si tak hlupa? neverim, ze existuju takyto ludia a ak ano, mozno si zavisla na nakupe, shopoholicka, smer psychiater. vazne. Lebo ak mas trocha zdraveho rozumu, toto nerobis.
Tie veci čo kupuješ aj reálne využiješ alebo sú v tej skrini ešte s cenovkami?
Vytrieď skrine, čo nepotrebuješ predaj na bazároch, keď niečo zase budeš obzerať, nechaj si to v košíku 2-3 dní a rozhodni sa, či to ešte stále musíš mať.
Ak to nepomôže, tak potom už jedine padnúť na hubu a potom ti to možno pôjde lepšie. Hlavne potom z toho neobviňuj frajera, rodinu ani nikoho iného.
Nam velmi pomohlo nechodit zbytocne do mesta,jednak naftu setrime,ked ideme do obchodu tak rychlo nakupit a domov.Proste 1500eur chcem odlozit.Ja som dnes po nocnej,s detmi sedela u doktorky a vzdy sme isli potom na gyros a povedala som proste stop,setrime ale zase v obchodiku som im dovolila cipsy a vodu si kupit.Este 2 nakupy male,a je tu dalsia vyplata.To v den vyplaty pojdeme do Polska,tam nakupime na cely mesiac vsetkeho a tu opät len male nakupy,teda pecivo,mlieko.
@anonym_autor ja tiez rada nakupujem kazdy tyzden nieco no chodim do sekacov tak to tak neboli..aj tam rozmyslam co kupim ci mi to treba a ci je dobra cena
založ si učet na trading212, alebo XTB.. a vždy po vyplate si tam pošli par stovak to nejakych ETF a ingoruj to.. podakuješ mi o par rokov... ja som minal s partnerkou dosť penazi a neinvestoval som posledne roky.. velmi sa mi darilo no mal by som finančnu slobodu.. je taky termin v angličtine "When you start to work, start preparing for retirement".. keď začneš pracovať, začni sa pripravovať na dôchodok... Naozaj začni skôr lebo budeš lutovať o par rokov
ries to s psychologom, kedze pricina je psychicka, zaved si dennik minania a kazdy vecersi zapis kolko a za co si minula a ci to bolo potrebne
priatel ti nandomacnost prispieva? mozno naopak daj jemu cast penazi na nakupy a nech nakupuje len on
Ja som začala šetriť tak, že som si povedala, že keď mám na blbiny pre seba 200 eur tak určite v peňaženke nájdem ďalších 200 eur na pomoc tým, čo na blbiny nemajú...
Teda jeden rok čokoľvek som kupovala ma stálo 2x toľko než " cenovka ". Uplatňovala som to doslova na všetko, aj na mobil. Potom som vďaka tomu míňala menej a menej, lebo sa mi nechcelo investovať do cudzích... až som sa z míňania vyliečila sama :D

Bud si das stopku sama, alebo ti ju da neskor tvoja horsia financna situacia (pripadna strata prace, materska,...) za teba.