icon

Ako urobiť skromné Vianoce a nezničiť rozpočet?

12. dec 2025

Ahojte, zaujímajú ma Vaše tipy čo by nám pomohlo urobiť si Vianoce skromné, keďže sme mali počas roka veľa výdavkov, muselo sa brať aj z rezervy tá je teraz pomerne menšia. Nejaké nápady na lacné menu, darčeky ktoré nezaťažia náš rozpočet? A čo voľný čas, nejake prechádzky v lese, po meste? Ako budete vy tráviť sviatky ( sme doma z práce pomerne dlho skoro 3 týždne dovolenky). Ďakujem za všetky odpovede.

Strana
z3
anonym_20dbb9
12. dec 2025

darčeky. napíš vek rodinných príslušníkov. Pre niekoho je 30 e veľa na darček pre iného zas málo.

autor
12. dec 2025
@anonym_20dbb9

darčeky. napíš vek rodinných príslušníkov. Pre niekoho je 30 e veľa na darček pre iného zas málo.

@anonym_20dbb9 manžel 30 rokov a synček 5

anonym_20dbb9
12. dec 2025

do koĺkých e sa potrebuješ zmestiť. aspoň približne. 100 ? 200 ?

anonym_758314
12. dec 2025

Vianocne menu nemusi byt drahe. Polievka kapustova so zemiakmi, nemusi tam ist klobasa ani maso. Druhe salat s rybou, mozes napriklad spravit studeny zemiakovy salat s cibulou a vyprazane rybie file. Alebo kuracie rezne. Dalsie dni by som varila napriklad huste polievky, to je lacne a vydrzia aj viac dni.
Kolace by som piekla maximalne nejaku bublaninu alebo pernik, proste take lde napriklad nejde maslo a vela vajec, kedze to je relativne drahe.
Darceky si vy dospeli tento rok davat nemusite a kupte nieco synovi co by ho potesilo. V pepcu a podobnych obchodoch najdes pekne a lacne veci.
A volny cas tak napriklad prechadzky, ist pozriet vianocne trhy aj do viacerych miest ak sa vam da.

sissy27
12. dec 2025

@anonym_autor ja uprimne nejako nechapem, co extra treba na vianoce take, ze to zruinuje, ved kapustnica, zemiakovy salat, kapor - to nie je velka polozka. Kolac sprav jeden, kludne nejaku bublaninu, nemusis mat 17 druhov kde minies 5kg masla a 100 vajec. Stromcek ak nekupujete zivy kazdy rok tak to je jednorazova polozka, a ozdoby mozu byt aj z minuleho roka.
Darceky - tak manzel hadam vie ako ste na tom financne, tak si nenarokuje na luxusne dary, ty hadam tiez nie. Drobcovi kupte nieco co si mozete dovolit, kludne aj z druhej ruky ( napr lego, rozpravkove knihy). Malemu to bude jedno a vy usetrite.
Aktivity - cokolvek, od pozerania rozpravok, hranie spolocenskych hier, geocaching vonku je super aktivita pre celu rodinu a zadarmo.

simsalabim
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_20dbb9 manžel 30 rokov a synček 5

@anonym_autor 1 darcek pre kazdeho, prip darcek iba pre dieta a pre vas drobnost (lak na nechty, sprchovy gel). Jedalnicek dokladne naplanovat, aby sa nic nevyhadzovalo, kolace stacia 2 druhy. Prechadzky po okoli, stolne hry, filmy doma, spolocne tvorenie, klzisko zdarma.

maminkadeticiek
12. dec 2025

Tak s manzelom ste hadam dost velki na to aby ste sa nemuseli obdarovavat ked ste v tazsej situacii,dohodnut sa tak vzajomne.Hlavne ze sa lubite.A syncekovi stacia naozaj aj zo 2-3 mensie veci.5 rocny vobec neriesi hodnotu,to kupis pekne veci aj v Pepco hracky.Z jedla nakupis co potrebujete a nie horom dolom co nepotrebujete.Ste iba 3,to zvladnete.

cyberk
12. dec 2025

tak s manzelom si snad nemusite davat darceky ci? uz mate dost rockov, aby ste boli stastni za zdravie a pritomnost toho druheho. O to viac ak ste mali financne narocny rok, tak tam netreba nasilu kupovat darceky. Co sa tyka 5rocneho, vedela si ze ste na tom finacne zle a zhanas darceky na poslednu chvilu? vsak si sledujem ceny priebezne pred black friday, pocas, po... strasne smutne, ze sa tu ludia pytaju, co maju kupit vlastnemu dietatu.

deti95060810
12. dec 2025

5 ročnému kúp knihu - budete si spolu čítať, alebo pracovný zošit pre túto vek. kategoriu a spolu vypracujte. Fixky, alebo pastelky, auto - ktoré kúpiš za pár e aj v lacnejšom obchode, ešte ku tomu tričko a máš max. 30 e. Pepco.
večera - kapustnica s hubami ku tomu zemiaky, sprav zem šalát - ten bude na dva dni, v Kaufl. máš teraz akcie na ryby - kúpiš lacno rybu. 6 e /kg . Upeč 1-2 koláče, kúp 1-2 malinovky a sviatky hotové. ak nevieš piecť tak sprav koláč nepečený - hoc aj guľky obaľované v kokose.
https://varecha.pravda.sk/recepty/kokosove-gulk...
ak potrebuješ recept na nejaký lacný koláč napíš - niečo nájdem.

anonym_cfda47
12. dec 2025

Napis rozpocet kolko mate. Manzel prezije vianoce aj s darcekom ponozky napr. Syn 5 r. Je vela hraciek za par € . Nebude mat mozno za 200€ darceky a postaci mu jedno mini lego za 10€ auticko za 10€ a pastelky fixky plastelina. Urcite vies obstarat darceky aj za 100€ pre vsetkych vas. Nekupuj celej rodine a vybavene.

anonym_ab2593
12. dec 2025

Hmmm ,nech rozmyslam ako rozmyslam .
Mam 3 deti . Kazdemu kupujem co chce cca ,kupujem pribezne. Upeciem par druhov sucheho ,zas to nie je extrem polozka . A sviatocne menu je tiez ok a ostatne dni ako bezne dni ,nic specialne . S muzom si dary nedavame niekolko rokov,alebo ked tak len tak symbolicky az to detom neni divne . (Ponozky,sprchač atd). Vyzdoba je kazdy tok ta ista . Obcas si kupim nejaky novy pohar ci svetielka atd.
A sviatky sme doma ,spolu . Nechodime na vylety ,ked tak sa prejst ,a k rodine na navstevu . To je cele .

januska12323
12. dec 2025

Tak ja neviem čo všetko si kupovala minulý rok ale úplne stačí ak nebudeš vypekať a vyvárať pre celú dedinu a darčeky kúpiš len synovi.

vikusjk
12. dec 2025

@anonym_autor napriklad my si s muzom darceky nekupujeme. Kazdy si kupi cez rok to, co potrebuje, na Vianoce potesime darcekom len dceru, predsa tie decka to prezivaju inak. A co sa menu tyka, tak ryba v akcii stoji par eur, kolac si upec, neobjednavaj. Salat nie je drahy a do kapustnice das menej udeneho a klobasky, alebo len klobasku. Akoze to jedlo podla mna nestoji vela. Najviac asi usetris na kolacoch, ak ich nebudes objednavat, ale upecies nieco sama.

anonym_669cc5
12. dec 2025

Musíš hostiť celú rodinu, alebo čo sú konkrétne najväčšie položky u vás na vianoce? Z čoho máš obavy? Pečiem málo, iba tak na zahryznutie aby niečo bolo. Vianočné menu pre mňa nie je o moc drahšie než bežné jedlo. Nemusíš to hrotiť, varim hríbovú polievku a k tomu rybu a šalát. Jeme to na štedrú večeru a možno trochu zostane na druhý deň, nemusíme sa tým ešte dni prepchávať. Dieťaťu tak isto netreba nič drahé a sebe nemusíte dávať nič alebo drobnosť. My zariaďujeme dom, tak sme si povedali, že to máme na vianoce, pod stromček si dáme iba drobnosť aby dieťa videlo, že sme dostali aj my pre to čaro vianoc.

anonym_43eff9
12. dec 2025

@anonym_autor No napriklad ja budem 25,26 v praci. Darčeky kupujeme len deťom. Zo starých ozdôb som urobila nove...začni tvoriť aj ty. Pozri Srdce z jerabín a pochopíš že za vsetko nemusiš zaplatiť majland. Otec ma rakovinu ...dospelí aby sme ho podporili jeme s ním mega zdravo takze nič nezdravé nebude...ani vianočne pecivo..ani sladene napoje ani šalat...len zdrava strava a prechadzky.

marsmykkok
12. dec 2025

Poviem ako robím ja, hoci núdzou netrpím. Robím šalát na 2 dni, teda nejaké 2 kilá zemiakov 1,50, majonéza malá 1 euro, hrášok s mrkvou do 2 eur. Tresku som kúpila v Lidli za 2,99 a je to 600gramov, teda to stačí aj Vám a máte 24.12 obstarané. 25.12 máme šalát a rezne ale iba na obed urobím malé množstvo. 26.12 robím väčšinou mäso so šťavou a zeleninou, máme toho ťažkého už dosť. Pečiem medvedie labky ako suché a nejaký zákusok, napríklad parížske rožky a to stačí. Kapustnicu robíme na Silvestra. Akurát kupujem ešte víno a rum na punč, robíme si doma cez sviatky, lebo nemôžeme si dať von ked šoférujeme. Sme len dospelí, takže darčeky si nedávame, lebo nie je čo, kúpime si všetko kedy chceme. U Vás ked je malé dieťa, aby sa nepýtalo že prečo nič Vám Ježiško nedoniesol by som kúpila nejakú sadu kozmetickú so sprcháčom aj tebe aj mužovi a nejaké ponožky a bude. Malý ak nemá nejaké prianie tak nejakú hru čo sa budete spoločne hrať cez sviatky a potom len drobnosti.

janinah
12. dec 2025

Kup spilocensky hru,ktoru budete hrat vy so synom a dieťa to bude vnimat ako darcek pre vsetktch,plus dietatu knihu.A najviac usetrite,ked sa nejako vyhnete navstevám.

anonym_a103cb
12. dec 2025

Závidím tie 3 týždne doma
Deti obstarane, rodičia si oddýchnu od práce 🎄🎁
Darčeky pre deti aspoň jeden darček vybrať, čo si naozaj prajú, plus každému nejaké prekvapenie ,dá s a dnes lacno nakúpiť deckam v actione, pepcu..
A dospeli kľudne drogéria , sprcháč, krém ..
Na večeru to snáď zase vás nemôže zruinovať , filé, šalát a kapustnica / šošovica

reanda
12. dec 2025

lacne menu? myslis ako chleba s cibulou? a lacne darceky? tak hadam vies, co chcete a kolko to stoji, tak si splnim tie lacnejsie priania.. nechapem.. ako, keby ste zostali nahle bez prijmu a nemate uspory a pytas sa, ako si spravit vianoce za stovku, tak este tie otazky pochopim.. ale peniaze mate, mate dokonca rezervu, aj ked uz nie tak tucnu a ty ides riesit lacne menu? to ste doteraz jedavali na vianoce kaviar a husaciu pecen, ci ako mam tomu rozumiet?

cevricek40
12. dec 2025

Kulajda polievka,zemiakovocibulovy šalát,buď filé alebo rezeň.
S mužom sme sa zhodli,že pre seba si nič nebudeme kupovať len synovi,aby mal radosť.
My si inokedy kúpime.

abbey1
12. dec 2025

@anonym_autor Nemyslím, že vianočné menu je väčšia záťaž než bežné varenie ako vo všedný deň. Kapusdina, šalát, ryba, šošovicová polievka, či rezne. Koláčiky detto, stačia medovníčky, linecké.
Deťom vieš zohnať pekne darčeky v darivacich skupinách na Fb, pripadne nejaký bazár. A dospelú prežijú i bez darčekov. Vianočné ozdoby doma určite máš, stromček kúpiš menší do 20 eur. Vianočné koledy pustite a v kľude rodiny so užijete vianoce v bežnom rozpočte.

a0
12. dec 2025

My nie sme v zlej finančnej situácii a deti dostanú po 2 darčeky, lebo vieme, na čom nám v živote záleží. Jedlo kupujem v podstate na celý týždeň ako každý iný týždeň a v množstve a cene ako vždy a to budeme mať klasickú vianočnú večeru. Pečieme len medovníky a vanilkové rožky, lebo viac koláčov nepotrebujeme. Nebudeme chodiť cez vianočné sviatky na žiadne extra výlety, iba ak náhodou zázrakom nasneží, tak pôjdeme na svah. Ak odmyslím darčeky (ktoré by som vedela kúpiť aj v úplne minimálnej sume do 50€ pre všetkých keby bolo treba), tak ma celé sviatky stoja presne to, čo každý iný deň a nepríde mi, že by som mala skromné Vianoce. Len ľudia akosi zabudli žiť v minimalizme, a potrebuje všetkého viac a viac. Nehovoriac o tom, že žijú v nejakej dogme, že sa na Vianoce musia prežierať do prasknutia a pribrať 9 kíl za 4 dni.

anonym_2f793a
12. dec 2025

@anonym_autor mäso máš v akcii aj za 2.99 nepíšeš koľko máš peňazí, ale kúpiš filé, alebo pstruha lososoviteho v Lidli k tomu zemiaky, polievku šošovicovu, kapustnicu s trocha udenym, klobásou, chlieb
Dieťaťu kúp hračku a knižku, pracovné zošity maličkosti.Vy dvaja kozmetiku, ponožky malickost.Kolace linecké a vybavené.Netreba mať na stole alkohol, malinovky, ananás budete chodiť veľ von, pozerať výzdobu, doma tvoriť a oddychovať.Ludia to na Vianoce často preháňajú čím som staršia, tým mi to viac vadí.

anonym_e9a878
12. dec 2025

@anonym_autor ja osobne nechápem to, ako každý rieši koľko peňazí utratí cez Vianoce. Jedlo nie je o nič drahšie ako bežný nedeľný obed, pokiaľ samozrejme nemusíš mať doma každú blbosť a nemusí sa ti stôl ohýbať od jedla. Koláč stačí upiecť jeden druh, nemusí ich byť 10. Darčeky kúp iba synovi, ako vyššie spomínali nejakú knihu, autíčko, pastelky, plastelínu a pod. Veď dnes sú lacné obchody, každý kupuje v Actione či Pepcu. A vy s mužom si dajte maličkosť, ak chcete niečo mať pod stromčekom. A výlety sa dajú realizovať aj za lacno, prípadne zadarmo. Prechádzka mestom, sú všade trhy, vyzdobené všetko, prípadne niekam do lesa. My si s mužom darčeky nedávame, čo potrebujeme si kúpime cez rok, prípadne ak chceme niečo drahšie, tak si to kúpime ako spoločný dar.

sense
12. dec 2025

Jeden darcek pre dieta - kniha, alebo spolocenska hrs, vy s muzom si mozete Dat uplne symbolicky sprchac, vodu po holen I... Nieco Co pouzivate bezne... A menu vianocne tiez nemusia byt drshe, kysla kapusta so zemiakmi, kludne aj n'a viac dni. Nejake file alebo kuracie maso asi velks polozka tiez nebude, a teda nie je treba Ani desst druhov kolacov

marsmykkok
12. dec 2025
@a0

My nie sme v zlej finančnej situácii a deti dostanú po 2 darčeky, lebo vieme, na čom nám v živote záleží. Jedlo kupujem v podstate na celý týždeň ako každý iný týždeň a v množstve a cene ako vždy a to budeme mať klasickú vianočnú večeru. Pečieme len medovníky a vanilkové rožky, lebo viac koláčov nepotrebujeme. Nebudeme chodiť cez vianočné sviatky na žiadne extra výlety, iba ak náhodou zázrakom nasneží, tak pôjdeme na svah. Ak odmyslím darčeky (ktoré by som vedela kúpiť aj v úplne minimálnej sume do 50€ pre všetkých keby bolo treba), tak ma celé sviatky stoja presne to, čo každý iný deň a nepríde mi, že by som mala skromné Vianoce. Len ľudia akosi zabudli žiť v minimalizme, a potrebuje všetkého viac a viac. Nehovoriac o tom, že žijú v nejakej dogme, že sa na Vianoce musia prežierať do prasknutia a pribrať 9 kíl za 4 dni.

@a0 No presne, šalátu na 2 týždne a potom veľké vedro pokazeného šalátu vysypú niekde do prírody. 2-3 členná rodina a 50 zákuskov objednajú a dalších 100 upečú, kopa zbytočného alkoholu a podobne. Ja si doprajem priebežne počas roka a neprežieram sa raz do roka lebo sú Vianoce.

a0
12. dec 2025
@marsmykkok

@a0 No presne, šalátu na 2 týždne a potom veľké vedro pokazeného šalátu vysypú niekde do prírody. 2-3 členná rodina a 50 zákuskov objednajú a dalších 100 upečú, kopa zbytočného alkoholu a podobne. Ja si doprajem priebežne počas roka a neprežieram sa raz do roka lebo sú Vianoce.

@marsmykkok o alkohole sa ani baviť nemusime, myslím si, že väčšina slovenských domácností má doma alkohol, ktorým by týždeň mohli opíjať všetkých susedov na vôkol ale na Vianoce ešte dokúpia 😅. A presne šalátu ako pre 20 člennú vojenskú čatu… ale všímam si, že väčšinou tak hrabe staršej generácii - tej, čo stála na pomaranče v rade. Aj keď viem, že rokmi prichádza čoraz viac tých, čo si chcú na Vianoce oddychovať nie šúpať 3 dni zemiaky na šalát 🙂🙏

anonym_93c495
12. dec 2025

Vianočné darčeky - 2ks pre každé dieta, z druhej ruky, u nás je to otázka hodnotova, nie finančná. Čiže kniha a to, čo drobci písali Ježiškovi viem zohnať z bazarika. S mužom si spravíme pohodovy večer pri pohári vína, niekedy sme si robili navzájom poukážky (napr.masaz 🙂, celá rodina pôjdeme na výlet. Nie sme nejak na materiálne veci, to už ide aj vekom. Nevedieme k tomu ani deti. Skôr tá pohoda, vôňa, atmoska. Večera - kapustnica, šalát, kapor, vývar pre deti, s deťmi pečieme už teraz medovníky a upečieme spolu ešte medvedie labky, záviny. Rada som chodievala na polnocnu omšu, pozerať zapaľovanie stromčeka Mikulasom s deťmi, lokálne menšie vianočné trhy, keď nasnežilo, tak s celovkami večerné sánkovanie. Zážitok 🙂

cimage
12. dec 2025

Chces usetrit na jedle, alebo darcekoch? U nas kupujeme hlavne detom, ale tiez to nie je mega polozka. Ja tam neratam nakup zimneho oblecenia, ale drobnosti, ktore ich potesia. Cca 30€ na dieta to vychadza. V podstate maju vsetko s cim sa hraju, tak ide o drobnosti. My s muzom si nedavame darceky. Kazdy sme si vybrali nieco za cca 10€ co mame ako vianocny dar aby sa nepovedalo. Nie je to o materialnych veciach a treba k tomu viest aj deti. Nepotrebujem sa predhanat s niekym co zaplavi dieta, ze ani nevie kde je sever a potom to vyhodia. Menu nic extra. Varime len tolko co sa zje, nepotrebujem 4dni vyjedat salat. Kapustnicu robime az na 1, alebo 2sviatok, lebo to by aj tak nikto nevladal jest. My si vlastne bezne vecerne menu rozdelime na vsetky sviatky. Nerada sa prejedam a nechapem ludi co zbytocne varia, nahanaju sa a potom nadavaju, ze to nikto nechce, alebo ako sa prejedli a je im zle. Na co je to dobre? Takze si netreba robit starosti.

anonym_75a861
12. dec 2025

Kazdy ma aso inu predstavu, ale my uz len z principu, ze je vsetkeho vsade vela a vzdy sa vsetci stresovali, tak mame roky mierne vianoce, vlastne odkey su deti..
Polievka kapustnica, decka paradajkova. Lubia ju, tak maju. Salat nerobim, nechcu. Pecene zamiaky a ryba. Zvysok dni cesnakovy osuch ( ku polievkam) a cosi lahke druhe. udene nekupujeme. Medovniky upecieme a 1 kolac. Chlieb pecieme roky doma.
S muzom si davame po 1 knihe, decka viac veci. Vylety pesi do okolia alebo blizko autom do prirody. Mimo ludi 🙈😃

Strana
z3