Ako urobiť skromné Vianoce a nezničiť rozpočet?
Ahojte, zaujímajú ma Vaše tipy čo by nám pomohlo urobiť si Vianoce skromné, keďže sme mali počas roka veľa výdavkov, muselo sa brať aj z rezervy tá je teraz pomerne menšia. Nejaké nápady na lacné menu, darčeky ktoré nezaťažia náš rozpočet? A čo voľný čas, nejake prechádzky v lese, po meste? Ako budete vy tráviť sviatky ( sme doma z práce pomerne dlho skoro 3 týždne dovolenky). Ďakujem za všetky odpovede.
vsetky z vas ste skromne, my to mame inak.
Na jedlo ide u nas vela penazi, ale sme piati a deti su hladni tinedzeri. Zjedia pomaly aj taniere. Cize medovniky, vanilkove rozky, grilazky, plnene kosicky, torta gastanova, losos, polievka, na druhy den kacica, potom asi morka. Zje sa vsetko, nic sa nevyhodi, sme stihli vsetci, sportovo aktivni. Sme doma vsetci skoro 3 tyzdne. (starsie dbe deti idu na Silvestra prec, lyzovacka,aj to nieco stoji)
Darceky - no tinedzer dostane nieco vacsie ako knizku a auticko.
Tym chcem povedat, ze s jednym 5 rocnym dietatom by som to cele dala za par eur, takto sa pohybujeme v stovkach.
@anonym_ec9dfb tak tínedžeri vždy stáli aj budú stať veľa, o tom sa baviť ani netreba. Aj o tom, koľko pojedia. Stále sa smejeme doma, že si potom vezmeme hypotéku na stravu ale pri jednom 5r dieťati a 2 dospelých ľuďoch toho fakt človek veľa neminie ani keby si urobili švédske stoly, lebo zo všetkého ti stačia max 4 kusy. Či mäso, či porcie šalátu, kapustnice, aj koláče stačia 3-4 na osobu. Kdežto pri teen je to koľko 10ks koláčov na jedného minimálne, šalátu ako pre 3 osoby a 2-3 filety k tomu (keďže športovci).
U nas si ide akurat muz pre auto 600eur oprava,ale mat len 1auto,akoby sme boli o 1 nohe.Ale na darceky sme minuly do tisicky,jedlo este pojdeme kupit.Pod stromcek sme si dali letnu dovolenku,mimo toho,co chceli deti.
Este 3dni pracovne a uz som doma,az do 8meho.Takze ja si budem vychutnavat prave to nic nerobenie a vegetit doma v teple,pri telke,rozpravky pozerat s detmi.Medzi sviatkami opet obchod,nakup na silvestra.Maleho vychystat do skolky,celeho ho vyobliekat do noveho,od hlavy az k pate.Tiez bude mat nar.3r,takze opet darcek pre neho,dracik to isti.
Naozaj ste 2 dospely a 1dietatko malinke,co mu staci stavebnica,zopar auticok a je to stastne dieta.Ak bude sneh,niekde sankovacka.
Nasi sa chodia do skolky sankovat,je tam kopec.Na dvore snehuliaka postavia,iglu.
Tak to rychlo ujde,ze za chvilu sme opet v praci a mozme makat opet az do leta.
Na jedlo ide u nas vela penazi, ale sme piati a deti su hladni tinedzeri. Zjedia pomaly aj taniere. Cize medovniky, vanilkove rozky, grilazky, plnene kosicky, torta gastanova, losos, polievka, na druhy den kacica, potom asi morka. Zje sa vsetko, nic sa nevyhodi, sme stihli vsetci, sportovo aktivni. Sme doma vsetci skoro 3 tyzdne. (starsie dbe deti idu na Silvestra prec, lyzovacka,aj to nieco stoji)
Tym chcem povedat, ze s jednym 5 rocnym dietatom by som to cele dala za par eur, takto sa pohybujeme v stovkach.
@anonym_ec9dfb Mimo Vianoc nejete?
tak s manzelom si snad nemusite davat darceky ci? uz mate dost rockov, aby ste boli stastni za zdravie a pritomnost toho druheho. O to viac ak ste mali financne narocny rok, tak tam netreba nasilu kupovat darceky. Co sa tyka 5rocneho, vedela si ze ste na tom finacne zle a zhanas darceky na poslednu chvilu? vsak si sledujem ceny priebezne pred black friday, pocas, po... strasne smutne, ze sa tu ludia pytaju, co maju kupit vlastnemu dietatu.
@cyberk Súhlasím.
@autor Vedieť v akej situácii som tak sa podľa toho zariadim. Určite by som dlhšie a priebežne si sledovala akcie.Nákupy urobila priebežne čo vydrží a aj darčeky hľadala skôr. A keby sme boli aj veľmi biedne snažila by som sa, aby to rodina čo najmenej pocítila. A darčeky ,aspoň maličkosti by rozhodne nechýbali.Snažila by som vychádzať s toho čo mám.A pri dnešných cenách chápem,že je to náročné, ale veľké obchodné reťazce majú skvelé akcie, či mäsa, klobásy a všetko čo na štedrý deň treba. Zemiaky sú lacné,,mäso sa dá tiež kúpiť lacno aj ovocie a napiect sa dá keď je múka,vajce a Hera bola veľmi cenovo výhodne. Naozaj človek nezje koňa a dá sa aj uskromniť keď ro inak nejde.
@anonym_autor ako vianočné menü ruinuje rozpočet? Čo sa potravín týka, všetky ich mám doma, asi nič nemusím kupovať. Ani na výzdobu, mám z minulých rokov. Darček mám dcére kúpený (lego) a nikomu viac nekupujem. Nejdem nikam, iba rodičov pozrieť.
Nemusite mat kolekciu,ani salonky.Stacia gule,ozdoby co sa nenicia a su roky.
My mame zivy stromcek,kupujeme 2kolekcie,4saloniek kokosovych a vecne uz na vianoce vsetko pojedene.Umely stromcek tiez vydrzi roky.
var na viac dni, darceky kupujem pre dieta z druhej ruky, my si nedavame nic, len drobnost.
Nemusite mat kolekciu,ani salonky.Stacia gule,ozdoby co sa nenicia a su roky.
My mame zivy stromcek,kupujeme 2kolekcie,4saloniek kokosovych a vecne uz na vianoce vsetko pojedene.Umely stromcek tiez vydrzi roky.
@anonym_ccd9bc kolekcie? kolko stoja? ved minule pomaly 10 euro, mozem ich kaslat. kupila som v akcii merci 5.99 a musi nam stacit 400g balenie. zial. uz nevedia co by si za kolekcie pytali :( a mrzi ma to lebo tie sa predavaju len na Vianoce. :(
@anonym_ccd9bc kolekcie? kolko stoja? ved minule pomaly 10 euro, mozem ich kaslat. kupila som v akcii merci 5.99 a musi nam stacit 400g balenie. zial. uz nevedia co by si za kolekcie pytali :( a mrzi ma to lebo tie sa predavaju len na Vianoce. :(
@anonym_5c01bc tak my kupujeme aj figurky fukane,proste to ,,,kradnutie zo stromceka,,patri k vianociam.A ako pisem,uz na vianoce su len papieriky.A hladame,ci este nieco nenajdeme.
@anonym_5c01bc tak my kupujeme aj figurky fukane,proste to ,,,kradnutie zo stromceka,,patri k vianociam.A ako pisem,uz na vianoce su len papieriky.A hladame,ci este nieco nenajdeme.
@anonym_ccd9bc ja viem, to bolo moje detstvo ale serie ma ta nenazranost...:( tych vyrobcov
Namaľovať vlastné pohľadnice (náklady len pastelky a malé výkresy, fixky a také srandy), rybu kúpiť od niekoho miestneho (rybníky, rybár), nenakupovať blbosti, toto môže znieť divne ale jeden drahší kvalitnejší darček (taška za 40€ napríklad) môže výjsť lacnejšie ako niekoľko drobností ktoré sa hneď pokazia. Kniha je tiež super, predávajú sa aj tu na MK kadejaké zaujímavé knihy či veci. A výlety si trafila aj sama, najlacnejšie je ísť niekde do lesa. My chodíme každé Vianoce ak neprší.
@anonym_5c01bc salonky stali tusim 2,99 v kauflande, kolekcie tiez neboli drahe
@anonym_autor sosvicova polievka, bud na sladko - cervena s mrkvou, zelerom, petrzlenom, alebo na kyslo mliecna, file mali v akcii v Lidli napr, zemiakovo cibulovy salat, oblatky kup v obchode, med staci maly, ovocie mavaju tiez teraz dost v akcii, aj v kauflande, aj v lidli. Darceky, no neviem, kup muzovi vonavku - za 30 eur mas uz aj taku lepsiu, synovi nejaku knihu, nejaku hracku - dve. Nejaku vymalovavanku, pexeso, pripadne inu hru. No do 70 eur mas darceky ako lusk pre 5 rocne dieta. Sebe kup tiez nejaku drobnost a hotovo. Co Viac treba. A dalsie dni var podobne - kapustnica, pecene maso napr krkovicka, vyvar - toto nie su nejake drahe jedla. Navyse nam vzdy zostalo z vecere - ryba aj salat a jedli sme to aj na druhy den.
@anonym_autor sosvicova polievka, bud na sladko - cervena s mrkvou, zelerom, petrzlenom, alebo na kyslo mliecna, file mali v akcii v Lidli napr, zemiakovo cibulovy salat, oblatky kup v obchode, med staci maly, ovocie mavaju tiez teraz dost v akcii, aj v kauflande, aj v lidli. Darceky, no neviem, kup muzovi vonavku - za 30 eur mas uz aj taku lepsiu, synovi nejaku knihu, nejaku hracku - dve. Nejaku vymalovavanku, pexeso, pripadne inu hru. No do 70 eur mas darceky ako lusk pre 5 rocne dieta. Sebe kup tiez nejaku drobnost a hotovo. Co Viac treba. A dalsie dni var podobne - kapustnica, pecene maso napr krkovicka, vyvar - toto nie su nejake drahe jedla. Navyse nam vzdy zostalo z vecere - ryba aj salat a jedli sme to aj na druhy den.
@zuzana76 kolekecie som mala na mysli ine a nie salonky.
@anonym_autor upec medovnik na plech a mozno este nejaky iny plneny kolac - napr metrovy, alebo nieco s ovocim a hotovo.
@zuzana76 co sa tyka ostatneho, suhlasim co si napisala.
@anonym_autor zober z úspor a nerieš skromne jedlo na stole .. Volá sa to štedrý večer.
Verím že, nebudeš mať na stole otrhance a na účte stovky € 🫣
Ja som myslela ze už nikto nedáva salóniky a kolekcie na stromček 😄
Ináč salóniky si aj ja kúpim, ale len želé, tie ľúbim, ale nedávam na stromček, zjem ich ešte pred Vianocami. A potom po Vianociach keď sú už v akcii tak kúpim zas. 😄
@anonym_ccd9bc ja viem, to bolo moje detstvo ale serie ma ta nenazranost...:( tych vyrobcov
@anonym_5c01bc kedy si to ludia v praci dostavali,veru.
@anonym_5c01bc kedy si to ludia v praci dostavali,veru.
@anonym_ccd9bc a bolo kvalitnejsie.
keď nenapíšeš rozpočet, ktorý máš k dispozícii, tak je to len ďalšia diskusia o ničom...
@anonym_autor u nas mame skupinu a tam davame/ predavaju za par penazi vsetko mozne. Ja som dnes darovala napr hracky, ak sa s tym hral 3x bolo vela, islo dalej. Mozno takto nieco zohnat. Dekoracie si vyrabam hlavne doma, tiez peciem vsetko doma. Mozno osekat druhy/ mnozstvo.
Ja som myslela ze už nikto nedáva salóniky a kolekcie na stromček 😄
Ináč salóniky si aj ja kúpim, ale len želé, tie ľúbim, ale nedávam na stromček, zjem ich ešte pred Vianocami. A potom po Vianociach keď sú už v akcii tak kúpim zas. 😄
@bielasovicka ja si robim svoje a mam kupene za euro tie papieriky. Mali to kdesi v nanu nana. Alebo Müller. Mne tie dnesne nechutia, neviem preco. Ale su ine. Tie moje su podla mojho vkusu
Ďalší troll? Autorka bez sumy rozpočtu a bez jedinej odpovedi.
Máte 1 dieťa= pepco, tedi, action, sinsay vsade su vypredaje na vianočny tovar. Malovanky, fixky, ceruzky, knihy, hry. Máš darček aj program na sviatky. Rozpravky, prechádzky...Pozeranie výzdob domov... Menu kapustnica/šošovica/vývar, šlat/zemiaky a ryba/rezeň. fakt nestoji majland a my jeme 3 dni rezen/rybu a šalat, kapustnicu, udene/klobasu z nej... Koláče medovniky, linicke (aktivita s dietatom) , kokosove ježe tiež nestoja majland.
@bielasovicka ja si robim svoje a mam kupene za euro tie papieriky. Mali to kdesi v nanu nana. Alebo Müller. Mne tie dnesne nechutia, neviem preco. Ale su ine. Tie moje su podla mojho vkusu
@kiki68 ani mne nechutia tie dnešné, vôbec nie sú také ako boli voľakedy. Ja už len tie želé kupujem, aj to, maďarské. Tie mi chutia.
A ešte k tomu sú aj predražené.
@anonym_autor ahoj ked sa stisis a porozmyslas, tak na krasne vianoce mas vsetko co potrebujes. Manzela a synceka.
ked chces kup rybu porcovanu vyoraz ju, salat nestoji vela a kapustnicu spravis raz dva. A kolacik tiez. Neboj sa. Vy si kupte po jednom malom skromnom dare, a malemu nieco pekne mked aj v pepcu. To je jedno
Vzdy sa zastav, spomal, a nenechaj sa ovladat sialenstvom ktore je vonku. ❤️❤️🙏
Lebo tvoja skutocnost je to co mas doma❤️🙏
@anonym_autor my chodime hladat zlate prasiatko do lesa. U nas je to uz tradicia, takze je uz drevene a natrete zlatou farbou, ale zacinali sme s kartonovym 😀 kaka sladkosti 🙂 a to ma nas starsi 8 rokov a uz sa tesi, ako ho pojdeme hladat.
@anonym_autor a zabudla som. Jedlo nejako neriesime, kapustnica, salat a kedze sme vegetariani, robim k tomu syr. Kolace- kupila som jeden balik Marlenky skoricove, lebo su velmi chutne a s detmi urobime medovnicky. Ja som orieskova, to kupujem priebezne ako su akcie v obchodoch.
@marsmykkok o alkohole sa ani baviť nemusime, myslím si, že väčšina slovenských domácností má doma alkohol, ktorým by týždeň mohli opíjať všetkých susedov na vôkol ale na Vianoce ešte dokúpia 😅. A presne šalátu ako pre 20 člennú vojenskú čatu… ale všímam si, že väčšinou tak hrabe staršej generácii - tej, čo stála na pomaranče v rade. Aj keď viem, že rokmi prichádza čoraz viac tých, čo si chcú na Vianoce oddychovať nie šúpať 3 dni zemiaky na šalát 🙂🙏
@a0 My nemáme doma žiadny alkohol, na Vianoce si kupujem jednu fľašu detské šampanské aby sme si pripili ostane aj na nový rok. My nepijeme alkohol ani ja ani manžel. A keď náhodou od niekoho dostaneme fľašu tak to darujeme ďalej.