Ako ušetriť na vianočných nákupoch?
Ahojte, Vianoce sa blížia, no už teraz viem, že to nebude lacné. Už ste nad tým rozmýšľali, ako čo najviac ušetriť? Aký máte rozpočet? Bojím sa, že mi nevystačí..
My vzdy mamr kazdy po 2 darceky, deti nejaku hracku a druhe bud oblecko alebo knihu, nieco edukativne. Manzel casto ma len spodare a ponozky alebo si sam nieco zozenie, co potrebuje a tvari sa prekvapene. Z casu na cas mame vacsi spolocny dar, ak to prave vyjde okolo Vianoc. A potom kupujeme krstnatam a rodicom, dospelym surodencom nie, taku mame dohodu.
@anonym_autor čo sa týka nákupu potravín na tie 3 dni, okrem kapra, sa v ničom nelíšia od bežného nákupu. A darčeky buď kupujem priebežne od septembra, alebo si dávam € bokom už popredu ak viem že chcem kúpiť niečo drahšie. Snažím sa vždy kúpiť všetkým čo si prajú, ale tak celkovo 300€ neprekročím. Čiže kebyže si odkladám priebežne počas roka je to 25€ mesačne.
Ako vies, že to nebude lacné? Aké si spravíš, také budeš mať. Ja neznášam Vianoce, kde kopy darčekov zakryjú až vianočný stromček. Nevidím zmysel v takomto konzume. Či sa týka jedla, tak okrem nejakých peňazí na koláče, ktorých par upečiem doma nemienime nič naviac. Ryby, ovocie atd kupujem či sú Vianoce alebo nie. Darček kupujeme len deťom a svokrovcom. My s mužom si dáme skôr niečo vtipne, alebo čo vieme, že ma ten druhý rad. Napr čaj ktorý ťažšie kúpiť. Vybavené
Prvý rok trávime doma, nie u rodičov. Urobíme si klasické vianočné jedlo, urobím len jednu malú tortičku pre nás s mužom a deťom perníky. Žiadna halda jedla u nás nebude, nepijeme sladené nápoje, nejeme čipsy, čokolády, koláče. Darčeky pre deti kupujem priebežne, a aj na v...d. Deťom je úplne jedno, že je to aj používané, hlavne, že dostanú, to, čo si prajú a majú radi. S mužom si ideme dať jeden spotrebič, ktorý nám po rokoch dochádza, nikomu inému sa dary nekupujú.
@anonym_autor nekupovať darčeky celej rozvetvenej rodine, zredukovať to na partnera, deti a jedných aj druhých rodičov. A netreba pre deti darčeky ze veľa eur, jeden väčší, po ktorom túžia, zopár malých pár eurových drobností a kniha k tomu, hotovo. Rodičov potešia aj koláčiky a napr. pohár medu k tomu, nemusí to byť vecný dar. Čo sa týka potravín, nemyslím si, že vianočné menu je oveľa drahšie, ako to, čo varievaš v bežnú nedeľu. Len toho netreba robiť veľa. Ja uvarím kapustnicu, nie toľko, že ju budeme jesť ešte 30.12. Pre každého maximálne tri porcie, viac sa u nás nezje, urobím rezne, šalát a pupáky, plus oblatky a to je všetko na Štedrý deň aj na 25.12. Na ďalší deň hodím asi kuracie stehná do rúry a ryžu, nemáme radi kačicu, ani hus a sviečková tiež nie je nutná. Koláče, tie klasické drobné nepečiem, u nás by sa to vyhodilo, iba medovníky, tie stačí upiecť v nedeľu pred svatkami, aby ti ich nepojedli, ja ešte pečiem vianočku a jeden zákusok, asi veterníky tento rok. Veľa návštev nemávame, takže to stačí, nie sme vyznávači ležania pred telkou a vyžierania a potom lamentovania, koľko kg sme nabrali. Ak máš malé deti, tak asi budeš piecť nejaké drobné koláčiky, ale zase sú aj z drahších, aj lacnejších surovín, popozeraj recepty a podľa toho naplánuj. Začni už teraz variť lacnejšie jedlá, aby si ušetrila, nekupuj sladené vody, sladkosti, radšej upeč koláč, napr, jablká sú teraz veľmi lacné. Pri každom nákupe od zajtra niečo k Vianociam kúp, väčšinou má všetko dlhú dobu spotreby - kyslá kapusta, sušené slivky, majonéza, sterilizovaná zelenina do šalátu, maso na rezne atď. A vyhneš sa aj tomu blázincu pred Vianocami
@anonym_autor my máme 1 darček na 1 osobu rozpočet 100- 1.000 na osobu. Stromček živý, ozdoby po babke, pečenie- už len to, čo sa naozaj aj zje, ryba z nášho rybníka. Už to nehráme na diváka rsp. Kontrolu z hygieny: nemám umyté okná? dôležitá je pohoda, klídek a rodinná pohoda.
@anonym_autor ak si finančne gramotná, tak ti rozpočet postačí.
Deti si vybrali nove slúchadlá a ešte im dokúpime nejaké oblečenie. Ja s mužom sme si kúpili automaticky kávovar (dokupime si aj nejaké oblecenie) a rodicom zaplatíme ročne predplatné obľúbeného týždenníka. Mame aj 5 krsniat, súrodencov, svagrovcov, tým však nič nekupujeme, tak sme všetci dohodnutí. Deti už dostávajú u starých rodičov peniaze (žiadna prehnaná suma), kúpia si co chcú. Na Vianoce nepeciem, aj tak to nikto neje. Koláče si dáme u našich rodičov. Ani s upratovaním to nepreháňam.
@anonym_autor kupujeme len nasim 3 detom 2 veci do 50e, babkam drobnosti, manzelovi len nejake oblecko do 20-30e. Pre mna je najhorsie co kupit, kedze su deti uz vacsie.
A jedlo co...ryba, majoneza, klobasa...urcite nam to nezvysy vydavky o 200e na jedlo kvoli Vianociam...somariny proste nekupujem.
S manželom si nekupujeme navzájom darčeky, s mojom rodinou tiež nie, len mojej starkej. Svokrovcov po nejakej praktickej maličkosti, alebo sa zložíme viacerí na to, čo potrebujú. So súrodencami si nekupujeme, naši súrodenci nemajú deti, takže to nemusíme riešiť. A synovi kúpime asi tak že 1 hračku a 1 knihu, podostáva iste od starkých a krstných, takže bude mať toho viac než dosť, nepotrebuje od nás 10 hračiek
Zrušili sme kupovanie darcekov dospelym. Deťom kúpime iba po jednej veci co im treba. Malému chcem bicykel, tuzi po ňom, nejaké extra velke nakupi jedla nenakupujeme. Myslím ze sa pre všetkých zmestim cca do 200 eur. Možno aj menej. Kolace nevypekam, nema to kto jest u nas, akurat suseda mi upecie laskonky ktoré mam.oblubene. iba pre mna😆vianocne ozdoby mame. Akurát stromcek som chcela taky veľký, tak som si tento rok kupila po akom som túžila. Ale vsak ten mi ostane na ďalšie roky zas
nám pomohol covid. Bolo zákaz stretávania tak sa prestali aj darčeky kupovať pre širšiu rodinu.
v súčasnosti kupujeme len pre naše deti po 2 darčeky.
Strašne sa mi ráta ako každá bojkotujere darčeky a materializmus, a dva týždne pred Vianocami ísť di obchodov je za trest čo je vsade plnka 👌🏻
@anonym_autor
1. Neprezierame sa. Kupujeme len o malo potravin viac ako bezne dni
2. Vyzdoba a dekoracie nemusia byt kazdy rok nove, mame tie iste uz fakt dlho
3. Darceky primerane penazenke a ziadne zbytocnosti
@domka222 ja tiež už mám kúpené veci ako myslím oblečenie pre deti aj manžela. Po 1 hráčke pre deti a ešte kúpim sebe a manželovi kozmetiku a mám všetko 🙂.
Ja som už aj nakúpila jedlo čo je trvanlivé ako salko, mrkva s hráškom a pod… 🫣😂
@diablikovci a to moji majú ešte v decembri aj narodeniny🥴
Pre moje dieťa 2 darčeky, ktoré sú už objednané a vyšli ma na 35 eur. Ostatným absolútne nič. Dospelí si nedávame, máme jeden druhého.
@anonym_autor no stress, jedna sa o 1vecer ked sa vsetci potesia a o tyzden uz ani nevedia co dostali. Nakupovat v predstihu a s rozumom,nie na poslednu chvilu,vyuzit na to dajme tomu uz aj terajsiu vyplatu. Kazdy rok je to take iste sialenstvo,pricom online obchody su dostupne 365dni v roku,nerozumiem tomu.
Strašne sa mi ráta ako každá bojkotujere darčeky a materializmus, a dva týždne pred Vianocami ísť di obchodov je za trest čo je vsade plnka 👌🏻
@anonym_44f614 to bude tým, že tie, čo chodia po tých obchodoch, sa nezapájajú. Načo by sa zapojili do diskusie o šetrení na Vianoce, keď plánujú pravý opak a to minút jednu celú mesačnú výplatu.
@anonym_autor Ja sa priznam, ze kedysi som podlahla davovej psychoze kolegyn a tiez som vypekala aj 10 druhov kolacov. Samozrejme, ze polku z toho som porozdavala, nieco sa pojedlo a veru nieco aj vyhodilo. Posledne roky som to zredukovala na 3 druhy, aj to peciem z polovicnych davok a plus nejaky kremovy zakusok, kazdy rok si vyberiem nejaky novy recept. A prekvapivo je toho tak akurat, aj pre navstevu na ponuknutie. Co sa jedla tyka, tak klasika, rezne, ryba, salat a po 2 dnoch uz kazdy len vzdycha, ze zase jest, zvlast, ked ideme aj na navstevu. Takze poradim ti spis si zakladne veci, keby si upiekla aj len medovnicky, nic sa nedeje, maso kup do mrazaku ked bude v akcii, udene kludne vynechaj a hlavne nenakupuj na kvanta. Darceky skus popozerat na nete, Alza mava rozne zlavy a nemusis chodit po obchodoch. A zaroven nepodlahnes davovej psychoze v nakupaku ked tam non stop hra vianocna hudba, ludia chodia s taskami s darcekmi, tak ta to nabudi nakupovat tiez aj to co si nemala v plane. Ak ti nevychadza na darceky, tak dospeli si nemusite dat ale detom skus nieco vybrat.
Nepeč 10 druhov koláčov, len napr. 2, nekupuj po x darčekov príbuzným do tretieho kolena, filé so šalátom, kapustnica, oplatky a opekance ťa nezruinujú.
Netrápim sa rozpočtom na vianoce. Žiadne darčeky a večera normálna, žiadne extrémy. Vianoce nie sú o zbytočných haraburdach a obžerstve, ale o rodine.
@anonym_44f614 keď som tu pred pár rokmi napísala, že nekupujeme darčeky, nepečiem, nevarím a vlastne vôbec nie sme doma, sa spustila taká lavína, normálne ma zvozili a zrazu nikto nekupuje darčeky... ale verím tomu, že doba sa mení a ľudia nebudú toľko nakupovať, nebude za čo
S mužom si kúpime jeden darček, nejaké lístky do divadla alebo na koncert. Deťom (máme 2) kupujeme po 3-4 darčeky, ale za primerané peniaze. Btw nakupujem priebežne od septembra a tak je to uplne v pohode zvládnuteľné. Rodicom kupujeme spoločne so súrodencami, skladáme sa spolu. My súrodenci si dávame jednu vec podľa želania. Na jedlo nemienim míňať majland. Sami si pecieme, čo nám chutí, takisto si varíme na čo máme chuť.
Po rokoch štedrosti voči príbuzným už 2.rok kupim darček len pre syna.On sa ma práve dnes pýtal,ci ma poteší panvica z karbonovanej ocele bez nitovanej rúčky/panvica z jedného kusu materiálu/...a inak konsolidujeme
Po rokoch štedrosti voči príbuzným už 2.rok kupim darček len pre syna.On sa ma práve dnes pýtal,ci ma poteší panvica z karbonovanej ocele bez nitovanej rúčky/panvica z jedného kusu materiálu/...a inak konsolidujeme
@viera012345 Ohľadom varenia a pečenia: Aj na Vianoce máme jeden žalúdok.Navarim tradicne a netradične kúpim jednu bezlepkovú Marlenku,pre syna upečiem linecké,al šľahačkove pečivo a nič iné nepeciem.
My sme mali tento rok moc zaujimavu debatu s detmi.Fakt biedu netrieme.Vlastne az tak,ze deti uz ani nevedia povedat co by od Jeziska chceli.Neplytvame,nenakupujeme hracky mimo sviatkov,ale proste co im treba maju.Uz som to chcela zastropovat na 2-3.A po x tej otazke co teda moja starsia prisla s tym,ze a musia byt vlastne darceky?Sama iniciativne,ze ved ona aj tak nic nema co by vyslovene chcela.Ze ved si to vieme spravit pekne aj vez toho.Uvazujem mozno este o nejakych zazitkoch ako koncert mensi,muzikal ci laser game,voucher kino nieco z toho,ale vazne uvazujeme ze vyrazne obmedzime konzum na zbytocnosti.Tak uvidime ako to nakoniec dopadne.Ci nebude len 1 symbolicky darcek...
Pre deti-niečo som už kúpila, nejaké drobnosti dokúpim+ staršej dcére chceme kúpiť nový telefón( po 4 rokoch). U nás je ešte ako bonus, že obe deti majú narodeniny blízko Vianoc. Tam darčeky kúpené už cez leto. S mužom sme si už dali darček teraz do domácnosti+ plus si pošleme peniaze na investovanie naviac.Inak iba drobnosti. Minulý rok sme kúpili nový umelý stromček -predošlí sme mali 14rokov, ozdoby nekupujeme nové, jedlo by som musela aj tak zabezpečiť. Myslím, že všetci vieme, že každý rok sú Vianoce, takže si treba urobiť rozpočet podľa svojich mozností a postupne kupovať. To isté aj pri iných príležitostiach ako začiatok školského roka,..... Hlavne si na to nepožičiavať peniaze.

My tento rok chceme byt prvykrat doma, nie u rodicov a svokrovcov ako zatial stale, kedze sme daleko od sa. Cize nasa najvacsia "investicia" bude do ozdob a dekoracii, tie nam chybaju. Darceky pre dve deti dufam, ze sa vojdem do 200 eur. Maju 5 a 3. Zatial bolo pravidlo, ze 3 darceky, jeden po ktorom tuzia jedna kreativna vec a jedna kniha plus nejaka spolocenska hra a v tom chcem vytrvat. A s muzom max kniha. Cize nejak vela neplanujem minut.