Ako ušetriť peniaze na nákupe jedla
Ahojte, míňam strašne veľa na jedlo a chcem s tým prestať. Nepotrebujem schudnúť, váhu mám fajn, len potrebujem nejako ušetriť. Napíšem, čo nakupujem. Treba povedať, že ja stále niečo jem, stále niečo... neviem s tým prestať.
Miniem veľa na ovocie a zeleninu, ale hlavne ovocie. Ja zjem denne aj 4 pomaranče, dve jablká, pol balenia čučoriedok. Nejem sladkosti, čiže nejako som si ich nahradila ovocím - v sezóne jahody, ríbezle, marhule, slivky. K tomu si kupujem bezlaktózové jogurty, bezlaktózové mlieko, bezlaktózový syr apd. Samozrejme zelenina paradajky, uhorky, redkvičky apd.
A potom samotné jedlo - kupujem si celozrnný chlieb, rastlinné maslo, kvalitnú šunku, ryby - treska, losos, tuniak a občas si robím steaky so zeleninou.
Z príloh - zemiaky nekupujem, iba ryžu, kuskus, ale opäť, u mňa je to zelenina, mám plný mraziak mrazenej zeleniny. Občas mám bulgur.
Nejem vôbec múčne jedlá, u mňa nenájdete múku, strúhanku, ani práškový cukor. Vajcia iba občas.
Myslím, že mesačne miniem veľa na jedlo. teraz som bola v Lidli, kúpila som pomaranče a celozrnný chlieb a minula som 7 eur.
Prosím dajte mi tipy ako ušetriť na jedle, lebo ja už naozaj prejem všetko.
Zhruba 600 eur za stravu mesačne jedna osoba. Skutočne dosť. Ono v marci čučoriedky? Pomaranče?
Na spestrenie fajn ale skusme ísť do sezónnosti viac.
@anonym_autor zo 150 ušetrených mesačne neurobíš do júna pár tisíc
@anonym_a6a885 šetrím si každý mesiac 800-1000 eur, ale ak ušetrím niečo aj na strave, bude to lepšie. Aj 150 eur mesačne sa ráta, mala by som 600 eur za 4 mesiace /vrátane júna/.
https://www.modrykonik.sk/forum/tipy-na-setrenie/tipy-na-setrenie-pre-slobodnu-zenu/?page=4&scrollto
Je to táto herečka. Škoda písať ďalej. Buď nie je duševne v poriadku alebo si vymýšľa. Neverím, že taký hlúpy človek existuje, že niekto dokáže fungovať s takýmto myslením.
Je to táto herečka. Škoda písať ďalej. Buď nie je duševne v poriadku alebo si vymýšľa. Neverím, že taký hlúpy človek existuje, že niekto dokáže fungovať s takýmto myslením.
@anonym_866cff treba ju dať dokopy s tým pacientom čo tu vypisoval ako ho strava stojí 50€ mesačne lebo jedáva kapustu s jogurtom, možno by si rozumeli 🤣
@anonym_autor cucoriedky 4.50 😭😂
@pikachu999 kilo majú teraz za 4e, to môže zjesť samé, alebo do bieleho jogurtu
@anonym_214b67 milujem ich, ale nedám toľko
Podľa mňa ješ veľa ovocia a to ta nezasyti radšej si daj kvalitné bielkoviny ako 4 pomaranče a 2 jablká denne. Ja toľko za týždeň nezjem ovocia. Mne funguje jesť bielkoviny a som dlhšie sýta a nejem blbosti - ty síce asi blbosti neješ ale zbytočne možno toľko ovocia.
@blackcat8885 ovocie ešte viac vyčisti žalúdok a rozbehne trávenie, hneď je hladná
kupuj tvaroh - kvôli bielkovinám. Nebudeš tak rýchlo cítiť hlad
Prečo neješ zemiaky? Sú zdravé. A nie drahé.
Menej ovocia, kuk akcie, nekupovat cuco za 4,50 (to bola aka gramaz?), skusit kaufland/lidl na zelovoc.
Drz dietu a usetris.
Ja miniem tak 250-300eur/1os.
- najdrahsia polozka je u mna vzdy maso/ryby casto z farmarskeho zdroja, aj vajicka (vyzadujem kvalitu). Maso jedavam max 3-4 dni v tyzdni, nie kazdy den. Jednak je drahe a jednak rada striedam masove a nemasove pokrmy.
- vyrazne setrim tak, ze nekupujem nic sladke, ziadne sladkosti, spracovane potraviny, hotove jedla, ziadne restauracie, varim si do prace, (len prilezitostne ak idem von je restika OK), ziadne malinovky, takmer uplne bez udeneho, salam, parok, a cokolvek navykove s kopou eciek jednoducho nepatri do mojho kosika.
- kupujem len zakladne suroviny na pripravu jedal, najvyssi podiel tvori u mna ovocie a zelenina (podla cien, co je v akcii to kupim a striedam, vynechavam predrazene ovocie/zeleninu, zaklad mi tvoria jablka, hrusky, mandarinky, banany, zvysok len sezonne a pri dobrej cene - marhule, slivky, atd., a zo zeleniny zemiaky, cibula, cesnak, paradajky, paprika, redkovky, por, tekvica, cuketa, sampinony, hlavkova zelenina, korenova zelenina, listova zelenina). Toto nie su drahe polozky a da sa mnoho variant jedal pripravit.
- zvysok su cestoviny, ryza, pohankova kasa, kukuricna kasa, obilniny, strukoviny, mliecne vyrobky zakladne (biely jogurt, smotana, maslo, mlieko, obcas syr, bryndza...)
- co sa da urobim si aj sama a zamrazim - napr.zemiakove pirohy ako "trvanlive jedlo". Ked mam cas tak aj cestoviny si vyrabam, knedlu k masu, obcas upeciem nieco sladke (ale bez cukru a ano, chuti sladko 🙂 vsetko lacne a chutne, len treba aj cas....co nie kazdy ma.
a este co sa tyka strategie nakupovania a varenia, tak najviac sa mi osvedcil nakup na max.1 tyzden - s tym, ze vzdy nakupim suroviny minimalne na 2 varene pokrmy, kazdy jem cca 3 dni (nevadi mi to). Medzi to si urobim nejaku rychlovku alebo postaci aj sucha strava, ak sa mi velmi nechce.
@anonym_autor nejes vôbec veľa.Namiesto jedla v reštaurácii si navar doma.Za cenu čučoriedok máš kilo mäsa😉keď čučoriedky, tak by som si kúpila mrazené.Jedalnicek máme na 90% podobný a miname veľa, ale viem za čo.Nejes málo mäsa?
@anonym_46197a ako vieš, že neje veľa.
Vymenovala tu, že pomedzi hlavné jedlá zje 4 pomaranče, 2 jablká, pol balenia čučoriedok, 2 jogurty. Už to je veľa, bohvie aké sú jej porcie masa/rýb, prílohy.
@anonym_autor strukoviny ti chýbajú v strave, sú to kvalitné bielkoviny a zasýtia. Treba skúšať rôzne úpravy a rôzne druhy - mne napríklad mungo fazule a červená šošovica prídu ľahko stráviteľné a nemám s nimi žiaden problém, dajú sa z nich spraviť napríklad rôzne curry alebo polievky.
Keby mala rodinu musela by inak rozmýšľať a nakupovať alebo by deti jedli jablká. Aj moja teta žije sama celý život a dopraje si dosť ale toto je extrém

@lucia147852 skôr mi ide o to, že potrebujem do júna ušetriť pár tisíc popri všetkých svojich výdajoch. Čiže popri tom, na čo si pravidelne šetrím, potrebujem ešte súrne niečo navyše tak, aby som nesiahala na svoje úspory alebo čo najmenej. A keďže nepijem, nefajčím, nechodím po baroch, nedávam zbytočné peniaze za kabelky a topánky, drogériu kupujem veľmi triezvo, rovnako aj kozmetiku, tak jediné na čom ešte môžem ušetriť je strava. Netrhnem na tom veľa, ale kedy som ušetrila 150 eur mesačne, aj to by bolo niečo.
@anonym_autor zo 150 ušetrených mesačne neurobíš do júna pár tisíc