icon

Ako ušetriť peniaze na nákupe jedla

Včera o 18:04

Ahojte, míňam strašne veľa na jedlo a chcem s tým prestať. Nepotrebujem schudnúť, váhu mám fajn, len potrebujem nejako ušetriť. Napíšem, čo nakupujem. Treba povedať, že ja stále niečo jem, stále niečo... neviem s tým prestať.

Miniem veľa na ovocie a zeleninu, ale hlavne ovocie. Ja zjem denne aj 4 pomaranče, dve jablká, pol balenia čučoriedok. Nejem sladkosti, čiže nejako som si ich nahradila ovocím - v sezóne jahody, ríbezle, marhule, slivky. K tomu si kupujem bezlaktózové jogurty, bezlaktózové mlieko, bezlaktózový syr apd. Samozrejme zelenina paradajky, uhorky, redkvičky apd.

A potom samotné jedlo - kupujem si celozrnný chlieb, rastlinné maslo, kvalitnú šunku, ryby - treska, losos, tuniak a občas si robím steaky so zeleninou.

Z príloh - zemiaky nekupujem, iba ryžu, kuskus, ale opäť, u mňa je to zelenina, mám plný mraziak mrazenej zeleniny. Občas mám bulgur.

Nejem vôbec múčne jedlá, u mňa nenájdete múku, strúhanku, ani práškový cukor. Vajcia iba občas.

Myslím, že mesačne miniem veľa na jedlo. teraz som bola v Lidli, kúpila som pomaranče a celozrnný chlieb a minula som 7 eur.

Prosím dajte mi tipy ako ušetriť na jedle, lebo ja už naozaj prejem všetko.

Strana
z3
anonym_e252ae
Včera o 18:06

Na jedle nesetrim. Kupujem kvalitne potraviny a som si vedomá že take potraviny aj niečo stoja

nikha2809
Včera o 18:08

Urcite by som šetrila na niečom inom a nie na kvalitnej strave.Nedá sa inak?A za jedlo proste minies veľa, s tym ťažko spravis niečo len na úkor kvality

anonym_d966f1

@anonym_autor kupuj v akcii a sezónne veci ak sa dá skus niečo doma pestovať... Chát gpt ti vie urobiť jedálniček podľa aktuálneho zlavovsho letáka..

pikachu999

@anonym_autor koľko mesačne prej3s?

autor
Včera o 18:13
@pikachu999

@anonym_autor koľko mesačne prej3s?

@pikachu999 no tento mesiac som už minula na stravu 300 eur a to ešte nie je ani polka mesiaca. V tom sú už aj obedy vonku. Tak 2x do týždňa obedujem von, zvyšok doma alebo si donesiem z domu.

pikachu999
Včera o 18:14
@anonym_autor

@pikachu999 no tento mesiac som už minula na stravu 300 eur a to ešte nie je ani polka mesiaca. V tom sú už aj obedy vonku. Tak 2x do týždňa obedujem von, zvyšok doma alebo si donesiem z domu.

@anonym_autor no to je aj dosť..

anonym_8b8896
Včera o 18:16

Pozerať akcie. Zrušiť alebo obmedziť reštaurácie. Na blbosti nemíňaš, takže ak máš pocit, že míňaš príliž veľa za jedlo a nemôžeš si to dovoliť, tak miň balenie čučoriedok za týždeň miesto 2 dní, ryby a steaky jedávaj menej často. Znížiť štandard a kvalitu. Ak na ryby nie je, tak na ne nie je aj keď sú zdravé a je super ak ich často jedávaš. Ak na to máš, tak tak naďalej jedz, lebo je to zdravé.
300€ za pol mesiaca na 1 osobu je šialené. Kde nakupuješ? Asi nie klasika lidl, kaufland, tesco.

anonym_1f694c
Včera o 18:18

Podľa toho, čo píšeš nekupuješ zbytočnosti.
Kupuješ v akciách? Nevyhadzuheš jedlo? Lebo na jednu osobu je to dosť.

anonym_e8e7ba
Včera o 18:20

Nemusíme síce obracať každé €, ale musím pozerať aj na ceny a snažím sa mínať s rozumom aj v obchode s potravinami, len ten jedálniček vyzerá samozrejme trochu inak... neviem akú inú radu si predstavuješ, veľa možností nie je buď zvýšiť príjem alebo šetriť inde alebo variť lacnejšie jedlá, napríklad si viem predstaviť zaviesť viac strukovín, či tofu ak máš rada namiesto rýb (nie úplne samozrejme) a tiež obmedziť obedy vonku... ešte mi napadá naozaj všetko čo kúpiš spotrebuješ? nevyhadzuješ?... a naozaj sú to len tieto položky? to koľko chlebu a pomarančov si kúpila?

autor
Včera o 18:26
@anonym_1f694c

Podľa toho, čo píšeš nekupuješ zbytočnosti.
Kupuješ v akciách? Nevyhadzuheš jedlo? Lebo na jednu osobu je to dosť.

@anonym_1f694c nevyhadzuje, jedlo. Kupujem v akciách hlavne mlieko, resp jogurty. Rovnako maslo kupujem v jednom obchode, lebo je lacnejsie oproti napriklad Bille.

lenka.25
Včera o 18:28

No podľa mna veľmi veľa ješ . Lebonzhestbtolko ovocia denne , toez nie je nič moc . Treba jesť viac sezónneho obočia a zeleniny , to stojí par € na týždeň . Kuskus, Bulhar , ryzu , treba kúpiť viac keď je v akcii a ryby ja tiež kupujem len čerstvé , takze tam sa veľmi nedá ušetriť . Bezoaktozove mlieko , jogurty. , syry , toez bývajú v akcii . A ešte treba obmedziť to jedení e vonku . 2x do týždeň , to as hneď cca 30€ týždenne . Aké uniba je strava základ . Sle aby sám človek predok 600€ mesačne , to je brutal . Nekupuješ zbytočne veľa a potom aj vyjadruješ potraviny ?

anonym_a5eae6
Včera o 18:29

@anonym_autor podla mna jes kvalitne jedlo a na jedle by som setril az v uplne poslednom rade...
V kazdom pripade (a to ta nekritizujem) kupujes "drahe jedlo" (losos, tuniak, steaky, cucoriedky)... takze bud budes "minat vela" na jedlo, alebo budes kupovat - nazvyme to - menej kvalitne jedla - aspon niektore...

anonym_016cef
Včera o 18:30

@anonym_autor na jedle by sa nemalo šetriť, skôr šetriť na internet, mobily, zbytočne veľa oblečenia, dekoracii...

anonym_8b8896
Včera o 18:35
@anonym_016cef

@anonym_autor na jedle by sa nemalo šetriť, skôr šetriť na internet, mobily, zbytočne veľa oblečenia, dekoracii...

@anonym_016cef ale čo ty vieš, možno dá pol výplaty za jedlo. Vtedy by mala na jedle šetriť. Asi keby má peňazí na rozhadzovanie tak tému nezaloží.

autor
Včera o 18:37
@lenka.25

No podľa mna veľmi veľa ješ . Lebonzhestbtolko ovocia denne , toez nie je nič moc . Treba jesť viac sezónneho obočia a zeleniny , to stojí par € na týždeň . Kuskus, Bulhar , ryzu , treba kúpiť viac keď je v akcii a ryby ja tiež kupujem len čerstvé , takze tam sa veľmi nedá ušetriť . Bezoaktozove mlieko , jogurty. , syry , toez bývajú v akcii . A ešte treba obmedziť to jedení e vonku . 2x do týždeň , to as hneď cca 30€ týždenne . Aké uniba je strava základ . Sle aby sám človek predok 600€ mesačne , to je brutal . Nekupuješ zbytočne veľa a potom aj vyjadruješ potraviny ?

@lenka.25 no tak dajme tomu len dnes. Rano som si dala doma velky platok chleba s maslom a sunkou a k tomu paradaku, uhorku a syr. Idem do prace, tam som nemala nic na desiatu a olovrant. Kupila som si dva jogurty 1,40, čučoriedky 4,50, pomaranče 1,50 = orientačne to bolo 7,40. To som mala na dopoludnie a popoludnie. Na obed som bola vonku 7,90 eur. A cestou domou som sa zastavila v Lidli kde som kupila chlieb a pomaranče za niečo cez 7 eur. Čiže dnes som na jedlo dala 22,30. Ano pomaranče a chlieb budem mať ja na zajtra. Ale aj tak. To som nič veľké nekupovala.

anonym_0915d3
Včera o 18:37

v lete kupuj sezonne ovocie od babiek z dediny popripade sa nauc zavarat .. mrazak a donho maso v akcii ... a najest sa tak aby si za 5 minut nebola hladna..cize nielen kvalitne jedlo ale spravne vyvazene

roja01
Včera o 18:38

@anonym_autor no ja som dlhodobo jedla podobne. Ovocie a zeleninu milujem. Zanedbavala som bielkoviny (ziadne vajcia, takmer bez masa a strukovin, len 1 jogurt denne, ziadne mlieko) a myslim, ze sa mi to v urcitom veku vypomstilo stratou kolagenu.
Ja si vobec nemyslim, ze by si mala obmedzit staeky, ved to je jedna z mala bielkovin, ktore konzumujes.
Navrhujem vajcia castejsie, zasytia a su to bielkoviny. K tomu lacne strukoviny v polievkach a privarkoch. Denne by sme vraj mali zjest aspon 50g strukovin.
Nemyslum, ze ryza je lepsia priloha ako zemiaky. Zemiaky sice makrobiotika neuznava, ale vraj v ryzi je prilis vela arzenu. Ja od urcitej doby varim ryzu ako cestoviny, aby som vyliala aj arzen vyplaveny vo vode.

autor
Včera o 18:41
@roja01

@anonym_autor no ja som dlhodobo jedla podobne. Ovocie a zeleninu milujem. Zanedbavala som bielkoviny (ziadne vajcia, takmer bez masa a strukovin, len 1 jogurt denne, ziadne mlieko) a myslim, ze sa mi to v urcitom veku vypomstilo stratou kolagenu.
Ja si vobec nemyslim, ze by si mala obmedzit staeky, ved to je jedna z mala bielkovin, ktore konzumujes.
Navrhujem vajcia castejsie, zasytia a su to bielkoviny. K tomu lacne strukoviny v polievkach a privarkoch. Denne by sme vraj mali zjest aspon 50g strukovin.
Nemyslum, ze ryza je lepsia priloha ako zemiaky. Zemiaky sice makrobiotika neuznava, ale vraj v ryzi je prilis vela arzenu. Ja od urcitej doby varim ryzu ako cestoviny, aby som vyliala aj arzen vyplaveny vo vode.

@roja01 strukoviny nemôžem, neviem ich stráviť a mám veľké kŕče a sóju nejem. Vajcia iba minimálne, mne nechutia od detstva. Mäso jem pravidelne - kuracie, morčacie, hovädzie, občas bravčové a ryby. Zemiaky nekupujem, nemám k nim nejaký vzťah. Kúpim si hnedú ryžu ak už, ale nepreháňam to s ňou. varím si polievky často, u mňa je každý víkend dobrý vývar a ten mi vydrží na dva dni.

veselo_neveselo
Včera o 18:49

@anonym_autor jedine co mozes, je kupovat sezonnu zeleninu a ovocie.
Ziadne cucoriedky, jahody v zime, ale jablka, pomarance, banany...
Zeleninu detto, poobzeraj sa v obchode po tom, co je za kilo lacnejsie. Redkovky su teraz strasne drahe, cuketa menej, kapusta, mrkva, zemiaky, tekvice, brokolica,...

Takto v zime pouzivaj tu zeleninu, co mas v mrazaku. Za chvilu zas pride sezona a cerstva zelenina bude zas lacnejsia. Do leta vyprazdni mrazak, aby si ho zas mohla cez sezonu doplnit.

Bezlaktozovy syr ti netreba, rovnako ako steak nemusis mat trikrat do tyzdna. Zameraj sa viac na vege jedla, strukoviny ziadne nejes? Edamame, cicer, cervenu sosovicu tiez nie? Skus, mozno budu lepsie travit ako nas hrach a fazulu.
Tofu a tempeh tiez skus, ako nahradu za maso. No a v zime su najlepsie rozne druhy kari, s masom ci bez, to je za malo penazi vela muziky. Zeleninove polievky tak isto, zasytia a stoja malo.

A ked treba setrit, tak ten obed za 8e denne tiez zrus, a hned budes minat menej.

autor
Včera o 18:54
@veselo_neveselo

@anonym_autor jedine co mozes, je kupovat sezonnu zeleninu a ovocie.
Ziadne cucoriedky, jahody v zime, ale jablka, pomarance, banany...
Zeleninu detto, poobzeraj sa v obchode po tom, co je za kilo lacnejsie. Redkovky su teraz strasne drahe, cuketa menej, kapusta, mrkva, zemiaky, tekvice, brokolica,...

Takto v zime pouzivaj tu zeleninu, co mas v mrazaku. Za chvilu zas pride sezona a cerstva zelenina bude zas lacnejsia. Do leta vyprazdni mrazak, aby si ho zas mohla cez sezonu doplnit.

Bezlaktozovy syr ti netreba, rovnako ako steak nemusis mat trikrat do tyzdna. Zameraj sa viac na vege jedla, strukoviny ziadne nejes? Edamame, cicer, cervenu sosovicu tiez nie? Skus, mozno budu lepsie travit ako nas hrach a fazulu.
Tofu a tempeh tiez skus, ako nahradu za maso. No a v zime su najlepsie rozne druhy kari, s masom ci bez, to je za malo penazi vela muziky. Zeleninove polievky tak isto, zasytia a stoja malo.

A ked treba setrit, tak ten obed za 8e denne tiez zrus, a hned budes minat menej.

@veselo_neveselo ako píšem strukoviny nejem vôbec a na sóju som alergická, či nie, nejem to. Syr milujem, to je moje guilty pleasure. Ak si kúpim plátkový, vydrží mi pár dní.

anonym_e8e7ba
Včera o 19:01
@anonym_autor

@lenka.25 no tak dajme tomu len dnes. Rano som si dala doma velky platok chleba s maslom a sunkou a k tomu paradaku, uhorku a syr. Idem do prace, tam som nemala nic na desiatu a olovrant. Kupila som si dva jogurty 1,40, čučoriedky 4,50, pomaranče 1,50 = orientačne to bolo 7,40. To som mala na dopoludnie a popoludnie. Na obed som bola vonku 7,90 eur. A cestou domou som sa zastavila v Lidli kde som kupila chlieb a pomaranče za niečo cez 7 eur. Čiže dnes som na jedlo dala 22,30. Ano pomaranče a chlieb budem mať ja na zajtra. Ale aj tak. To som nič veľké nekupovala.

@anonym_autor tu napríklad tie čučoriedky nevidím vôbec ako nevyhnutné a keby som chcela šetriť, tak si ich za 4,50€ určite nekúpim... je to o vedomých rozhodnutiach v tom obchode... osobne, radšej by som kúpila skyr alebo tvaroh miesto jogurtu pre viac bielkovín a zasýtenie a potom by som toľko ovocia už ani nenapratala do seba, prípadne namiesto čučoriedok dajme tomu jabĺčko alebo kaleráb na chrumkanie a hneď je pár € ušetrených...a keď už tak zbožňuješ čučoriedky, tak za malú hrsť si dať pre chuť a balenie si rozdeliť na 3 dni... jasné, ovocie je zdravé a fajn, ale naozaj ho potrebuješ až toľko a to najdrahšie, ktoré v obchode je? alebo si mlsná a kompenzuješ si sladké? kľudne si iba sama zopovedz, ja sa pýtam len pre zamyslenie... lebo niekde ten škrt proste spraviť budeš musieť

pikachu999
Včera o 19:04
@anonym_autor

@veselo_neveselo ako píšem strukoviny nejem vôbec a na sóju som alergická, či nie, nejem to. Syr milujem, to je moje guilty pleasure. Ak si kúpim plátkový, vydrží mi pár dní.

@anonym_autor a musíš všetko bezlakto?

pikachu999
Včera o 19:06

Čučoriedky 4,5..to si si mohla kúpiť zmes mrazeného ovocia a zjesť radšej to ešte by si aj ušetrila a bolo by ho viac.. Alebo nejaké iné čerstvé alebo zavarene.

lilian183
Včera o 19:15

@anonym_autor prenajať/kúpiť záhradku a pestovať ovocie, zeleninu. Naučiť sa zavárať

anonym_214b67
Včera o 19:27
@anonym_autor

@anonym_autor cucoriedky 4.50 😭😂

anonym_214b67
Včera o 19:28

@anonym_autor nie si financne gramotna. Ked budete 4clenna rodina tak co ty budes robit 🙄

anonym_452899
Včera o 19:35
@anonym_autor

Čučoriedky sú teraz úplne predražené. Tiež milujem ovocie a zjem ho množstvo, ale kupujem to čo je v dobrej a to myslím skutočne dobrej cene. Lebo inak by ma denne vyšlo viac ako nejaké sladkosti. Ryby kupujem len v Kauflande v poriadnej zľave (minimálne 50%, občas sa mi podarí zastihnúť aj 75%), ak sa teda bavíme o rybách z pultového predaja. Vtedy kúpim viacero kusov a po porciách dám zamraziť. Inak by to bola nehorázna suma, zuby stoja viac ako akékoľvek mäso. Vonku už tiež dávno nejedávame. Cena za obed je minimálne 8e, za takú sumu dokážem uvariť plnohodnotný obed pre 3 ľudí, alebo teda pre jedného na 3 dni. 300e neminieme za stravu ani ako trojčlenná rodina za celý mesiac a to si aj doprajeme, aj máme dostatok ovocia a zeleniny, aj kadejakých hlúpostí, ale každý týždeň pozeráme letáky a kupujeme drahšie položky, alebo položky, ktoré sa míňajú najviac, za čo najnižšie ceny. Ako napríklad ten tebou spomínaný syr. Tak si možno niečo z toho vyberieš 🙂
@anonym_autor

autor
Včera o 19:36
@anonym_452899

Čučoriedky sú teraz úplne predražené. Tiež milujem ovocie a zjem ho množstvo, ale kupujem to čo je v dobrej a to myslím skutočne dobrej cene. Lebo inak by ma denne vyšlo viac ako nejaké sladkosti. Ryby kupujem len v Kauflande v poriadnej zľave (minimálne 50%, občas sa mi podarí zastihnúť aj 75%), ak sa teda bavíme o rybách z pultového predaja. Vtedy kúpim viacero kusov a po porciách dám zamraziť. Inak by to bola nehorázna suma, zuby stoja viac ako akékoľvek mäso. Vonku už tiež dávno nejedávame. Cena za obed je minimálne 8e, za takú sumu dokážem uvariť plnohodnotný obed pre 3 ľudí, alebo teda pre jedného na 3 dni. 300e neminieme za stravu ani ako trojčlenná rodina za celý mesiac a to si aj doprajeme, aj máme dostatok ovocia a zeleniny, aj kadejakých hlúpostí, ale každý týždeň pozeráme letáky a kupujeme drahšie položky, alebo položky, ktoré sa míňajú najviac, za čo najnižšie ceny. Ako napríklad ten tebou spomínaný syr. Tak si možno niečo z toho vyberieš 🙂
@anonym_autor

@anonym_452899 Ďakujem 🙂

anonym_d966f1
Včera o 19:36
@anonym_214b67

@anonym_autor nie si financne gramotna. Ked budete 4clenna rodina tak co ty budes robit 🙄

@anonym_214b67 prečo by mala mať 4clennu rodinu?

tretiedieta
Včera o 19:38

Namiesto obeda sanapi čistej vody,ja to tak robím pravidelne veľmi sa dá ušetriť keď začneš jesť menej a hlad zapíjať vodou,mne to funguje celé roky.

Strana
z3