icon

Ako znovu nasporiť na splnenie snov?

31. okt 2025

Mám 2 deti a manžela, po poslednej RD s menším dieťaťom som bola pol roka na podpore a vďaka tomu som ušetrila celkom pekné peniaze. Dá sa povedať že 6 mesačny môj príjem. Pokazilo sa mi auto potrebujem si kúpiť nový. Vôbec neviem aké ani koľko ma to bude stáť no isto to nebude lacný špás. Čo mám robiť auto potrebujem do práce aj menezovat a nosiť vyzdvihovať deti. Lenže tie peniaze som šetrila na môj sen, chcela som si dať spraviť jeden estetický zákrok.
Je mi za tým ľúto lebo vidím aké je všetko drahé, každým rokom je to ťažšie finančne a už možno nikdy nenasetrim na ten svoj sen. Robím všetky rady čo som kedy čítala na tému ako šetriť, občas si doprajem pre seba niečo malé. No neviem ako znova získať nejakú rezervu a tiež neviem sa s tým stotožniť že musím sa rozlúčiť s mojím snom.

autor
1. nov 2025
@anonym_9f68bb

@anonym_107f46 lebo MHD je všade...ja by som sa do práce bez auta nedostala

@anonym_9f68bb U nás síce chodí MHD ale auto mi šetrí čas čo môžem tráviť s rodinou a nie čakaním na spoje.

autor
1. nov 2025
@anonym_c9a283

@anonym_autor takže teraz máte? To je taký problém napísať, keď chceš radu? Ja neviem čo od nás očakávaš. Je rozdiel či máte teraz 30 tisíc na účte alebo okrem tých ušetrených z podpory skoro nič. Ak tá druhá možnosť, tak aj bez pokazeného auta by bola hlúposť dať všetko na zuby ak to úplne nutne nepotrebuješ. Bez týchto info sa ťažko radí. Všeobecne by ludia nemali na auto minut viac ako 20-30% úspor. Tak rátaj, keď to s nami nechceš zdielat. Nechapem potom načo si pýtaš rady. To je ako keby sa ja pýtam báb aké rodinné auto kúpiť a nepoviem či mam rozpočet 5 tisíc alebo 80 tisíc.

@anonym_c9a283 Mám rozpočet okolo 20tisic no nechcem minúť naraz celú rezervu.

anonym_107f46
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_107f46 Nie nebola maximálna a aj keby bola čo závidíš že som bola na podpore. Kopa žien boli a mala som odrobene pred deťmi 10 rokov v jednej firme. Keďže mám dieťa narodené v marci musela som nejak vykryť mesiace do septembra. Ale ani neviem na čo ti to píšem, keď nemáš čo poradiť tak nemusíš reagovať.

@anonym_autor 10 si odrobila a 3 bola doma. Tak si len tak prerátaj, kolko si zaplatila a koľko čerpala zo systému.
Dieta si vedela kedy mas narodené, mala si čas 3 roky to riešiť. MHD ti chodí, cize mas čím ísť. To, ze ty nechceš, je tvoja vec. Tak nech ti zuby zaplati muz.

tundra
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kup si auto do 5k,daku starsiu toyotu a ostane ti aj na tvoj sen.

marca12
1. nov 2025

@anonym_autor Deti odrastu a budete mat viacej penazi. Pripadne si najdes lepsie platenu pracu alebo brigadu. Nezufaj kvoli peniazom. Kazdy ma lepsie a horsie casy.

marca12
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Fuuu akoze ty mas 20tisic k dispozicii a fnukas? Kup si ojazdene auto a mas aj na zuby.

anonym_c9a283
1. nov 2025

Presne ako baby píšu, lacné auto a zostane aj na zuby aj rezerva.

barbie2023
1. nov 2025

Treba si uvedomiť,že taký je život. Ľudia zápasia s inými vážnymi problémami ani usporiť si nevedia a ty reves ,že si musíš vybrať medzi zubami a autom? Tak už si treba zvážiť aké máš tiež zuby krivé alebo pokazené , ja neviem ... A do akej mieri potrebuješ jedno alebo druhé. 🤦🤦 Ja som si šetrila na opravu domu a nakoniec som všetko dala do zdravia lebo choroba si nevyberá. A tu som . Radšej budem mať nemoderné dvere a záhradu ako chorobu. Kamoška takto mala nasporené a musela dať všetko právnikom .a tiež si to inak predstavovala. Stáva sa 🤷 toto ozaj nie je na vyplakavanie na internete

barbie2023
1. nov 2025
@marca12

@anonym_autor Fuuu akoze ty mas 20tisic k dispozicii a fnukas? Kup si ojazdene auto a mas aj na zuby.

@marca12 teraz čítam ,že 20 000? Bože to je 🤦🤦 hrôza

lapersefona
1. nov 2025
@marca12

@marca12 ti najchudobnejší sa boja sťažovať lebo sa hanbia priznať ako ťažko sa im žije.
Problem je to, ze ti co sa dlho mali dobre tak zrazu nie sú zvyknutí si niečo odopierat .
Ale skromní ludia co žijú skromne to maju oveľa horšie.

anonym_107f46
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takže ty máš uskemrenych 20 000 a plačeš tu, co si mas vybrať??? Si z nas robíš prdel?
Za 15 kúpiš auto a 5 das na zuby. Problém vyriešený

autor
1. nov 2025
@anonym_107f46

@anonym_autor takže ty máš uskemrenych 20 000 a plačeš tu, co si mas vybrať??? Si z nas robíš prdel?
Za 15 kúpiš auto a 5 das na zuby. Problém vyriešený

@anonym_107f46 Nikde neplačem len som sa pýtala na názor. Zuby mi nacenili nad 10 tisíc a auto som pozerala okolo 20 tisíc niečo schopnejsie. A áno je to pre mňa ťažké čo si vybrať.

autor
1. nov 2025
@lapersefona

@marca12 ti najchudobnejší sa boja sťažovať lebo sa hanbia priznať ako ťažko sa im žije.
Problem je to, ze ti co sa dlho mali dobre tak zrazu nie sú zvyknutí si niečo odopierat .
Ale skromní ludia co žijú skromne to maju oveľa horšie.

@lapersefona Ja patrím medzi chudobu, keď sme dali úspory na hypotéku ostali sme úplne na nule a mali sme mesiace čo ledva sme poskrabali aj na stravu. Takže viem aké to je dôjsť o úspory. Stačí pozrieť sa do obchodov aké je všetko drahé a nezarabam 3-5 tisíce ako väčšina tu na mk.

anonym_70412e
1. nov 2025
@anonym_autor

@lapersefona Ja patrím medzi chudobu, keď sme dali úspory na hypotéku ostali sme úplne na nule a mali sme mesiace čo ledva sme poskrabali aj na stravu. Takže viem aké to je dôjsť o úspory. Stačí pozrieť sa do obchodov aké je všetko drahé a nezarabam 3-5 tisíce ako väčšina tu na mk.

@anonym_autor Načo sú chudobe zuby za 10 a viac tisíc? A nové auto? Predpokladám, že zuby máš v dezolátnom stave, tak si daj urobiť nejaké lacnejšie a peniaze investuj do auta a do rozumnejšich vecí. Ty sa snažíš žiť nad pomery a nejde to. Ak si chudobná, robíš nejakú primitívnu prácu za pár stovák a doma žeriete suché rožky, tak sorry, ale takéto zuby sú nonsens, nie sen. Nepotrebuješ sa vyškierať ani ukazovať, potrebuješ sa zbaviť pokazených zubov a mať funkčný chrup. A aj funkčné auto, nemusí byť nové. Aj bohatší ľudia jazdia na starších autách.

autor
1. nov 2025
@anonym_70412e

@anonym_autor Načo sú chudobe zuby za 10 a viac tisíc? A nové auto? Predpokladám, že zuby máš v dezolátnom stave, tak si daj urobiť nejaké lacnejšie a peniaze investuj do auta a do rozumnejšich vecí. Ty sa snažíš žiť nad pomery a nejde to. Ak si chudobná, robíš nejakú primitívnu prácu za pár stovák a doma žeriete suché rožky, tak sorry, ale takéto zuby sú nonsens, nie sen. Nepotrebuješ sa vyškierať ani ukazovať, potrebuješ sa zbaviť pokazených zubov a mať funkčný chrup. A aj funkčné auto, nemusí byť nové. Aj bohatší ľudia jazdia na starších autách.

@anonym_70412e Zuby sú není rozumná vec podľa teba? Prečo to chcem aby som mohla dobre žuť jesť a fungovať.

anonym_e152aa
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_107f46 Nikde neplačem len som sa pýtala na názor. Zuby mi nacenili nad 10 tisíc a auto som pozerala okolo 20 tisíc niečo schopnejsie. A áno je to pre mňa ťažké čo si vybrať.

@anonym_autor 20 k za auto? A naco? Dobre, keby si sa topila v peniazoch,,ok. Ale ocividne nie, tak na keru Mariu si chces kupovat take auto? Financna gramotnost -1000. Ja som si kupila za 5800 stareho Golfa 6 a vozim sa v pohode...kup si ojazdnene auto a aj na zuby ti ostane. Nechapem, kde je tu problem. Asi mi nieco unika.

anonym_70412e
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_70412e Zuby sú není rozumná vec podľa teba? Prečo to chcem aby som mohla dobre žuť jesť a fungovať.

@anonym_autor Sú, ale človek sa má prikrývať takou perinou, na akú má. Zuby môžeš mať aj za 20 000, ale ty na extra drahé implantáty a zirkonové zuby momentálne nemáš. Ako vôbec môže mať mladá žena zuby v takom stave, že ich potrebuje kompletne vymeniť?
A načo kupovať nové auto za 20 000, keď nie si schopná zarobiť a ušetriť naň - to, že si odrbala štát nerátam. Vieš vôbec niečo a autách a ich hodnote, o tom ako rýchlo klesá? Alebo sa chceš len predvádzať a ukazovať, že na to máš? Aj keď nemáš.

autor
1. nov 2025
@anonym_70412e

@anonym_autor Sú, ale človek sa má prikrývať takou perinou, na akú má. Zuby môžeš mať aj za 20 000, ale ty na extra drahé implantáty a zirkonové zuby momentálne nemáš. Ako vôbec môže mať mladá žena zuby v takom stave, že ich potrebuje kompletne vymeniť?
A načo kupovať nové auto za 20 000, keď nie si schopná zarobiť a ušetriť naň - to, že si odrbala štát nerátam. Vieš vôbec niečo a autách a ich hodnote, o tom ako rýchlo klesá? Alebo sa chceš len predvádzať a ukazovať, že na to máš? Aj keď nemáš.

@anonym_70412e Chcem aby mi auto vydržalo 10 a viac rokov, nie že kúpim starú šunku a po roku bude treba x veci opraviť. A zuby, ak rodičia sa nestarajú deťom o zuby môže to dopadnúť zle.

anonym_e152aa
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_70412e Chcem aby mi auto vydržalo 10 a viac rokov, nie že kúpim starú šunku a po roku bude treba x veci opraviť. A zuby, ak rodičia sa nestarajú deťom o zuby môže to dopadnúť zle.

@anonym_autor 🤦‍♀️

anonym_77acec
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_77acec Áno to je pravda že zdravie je najdôležitejšie a hlavne detí. No aj tak mi je to ľúto že už toľko peňazí si nenasporim. Že peniaze boli aj budú to neni také ľahké povedať, neviem ako žijete vy no ja už cítim zdražovanie a už pár mesiacov si musím uťahovať opasky.

@anonym_autor nuž keby ich bolo viac ako nie je, tak by sme nechodili vyše dvadsaťročným autom a nedlžila rodičom čiastku aká bola hodnota nášho domu pred rekonštrukciou. All inclusive letecké dovolenky zostali iba snom. Popri Tom všetkom sú moje zuby maličkosť.
Ja vsavam o šiestej ideme busom s deťmi do vedľajšej obce dieťa nechávam v mš ďalsím busom do mesta do zš, tam čakám1,5h na spoj do práce a som tam o 10:00 z práce musím odísť pred 14::30 na bus tadiaľ do mesta po dieťa busom pre ďalšie dieťa do mš, som doma o 17:15 práca na plný úväzok nehrozí. Ale nemám inú možnosť iba brigádu cez víkend

tundra
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor s generaciou novych aut u niektorych modelov,budes castejsie v servise,ako s autom r.v.okolo 2010,len tak na okraj...

anonym_107f46
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 10 tisíc a viac? Blaznis? Daj si urobiť základ a najmä hľadaj iného zubara.
A na rodičov sa nevyhovaraj. O zuby si sa malá starať pekne sama

minenkaa
1. nov 2025
@anonym_107f46

@anonym_autor 10 tisíc a viac? Blaznis? Daj si urobiť základ a najmä hľadaj iného zubara.

@anonym_107f46 ja som napríklad dala skoro 15 tisíc za zuby a mohla som sa o ne starať koľko som chcela

autor
1. nov 2025
@anonym_107f46

@anonym_107f46 Ja sa nevyhovaram ale keď rodičia to mali na háku či si umývam zuby alebo nie, či chodím k zubárke alebo nie, tak dieťa sa má starať sama od seba však o svoje zuby. Podľa teba.
Keď odmalička som meumyvala zuby ani nechodila k zubárke tak to sa podpísalo na mojich zubov a boli v katastrofálnom stave.

anonym_c9a283
1. nov 2025

A prečo by jazdené auto bolo hneď v dezolátnom stave? My sme kupovali relativne nedávno jazdenku. A nie sme žiadna chudoba. Auto nám po kúpe ešte dodatočne preveril servisák a je v super stave, nič sme do neho vrazit nemuseli. Toto je take typicky slovenské, v jeden deň čítam štatistiku, ake maju slovaci nizke alebo žiadne úspory a potom na parkovisku vidím samé autá 20 tisíc a viac. Prosím, ber si naše rady k srdcu. Nie je finančne gramotne dat tolko za auto v tvojom prípade. Dopraj si zuby (hladaj lacnejšiu možnosť), auto za 5-7 tisíc, len nech ťa odvezie a zostane aj trošku na rezervu. Nikto ti nekaze mat auto 10 rokov. Ved si začala opäť zarábať, tak snáď ušetríš.

anonym_092ce9
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a implantaty sa ti nemusia ujat s telom,ako ti to potom povedali platis znova celu sumu??Lebo vecsinou to tak byva.

anonym_70412e
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_107f46 Ja sa nevyhovaram ale keď rodičia to mali na háku či si umývam zuby alebo nie, či chodím k zubárke alebo nie, tak dieťa sa má starať sama od seba však o svoje zuby. Podľa teba.
Keď odmalička som meumyvala zuby ani nechodila k zubárke tak to sa podpísalo na mojich zubov a boli v katastrofálnom stave.

@anonym_autor Ty si si z detstva odniesla aj iné hnusy ako zhnitý chrup. Neuraz sa, ale si naozaj hlúpa a finančne negramotná. Predražené zuby a nové autá si kupujú ľudia, ktorí sú za vodou a majú pravidelný vysoký príjem. Vy nemáte nič, len úver, poplatky a deti, ktoré treba vybaviť si života. V takejto situácii máš premýšľať rozumne. Každý tu tu píše, že zuby si daj urobiť lacnejšie - dá sa to a auto ti na pár rokov postačí aj ojazdené. Keď budete na tom časom lepšie, vymeníš oboje. A ty ideš stále ako kolovrátok.
Ak budeš konať hlúpo, skončíš zle a deti si túto generačnú negramotnosť odnesú si svojho života.

ekira1
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ideš si dať robiť po jednom, alebo viac a zachytiť na implantáte? Implantát je sranda na pol roka a platíš postupne, nie naraz. Auto z bazáru tak 5 ročné je v dobrom stave aby si pár rokov okrem bežných vecí nevrážala. Takže z tvojej rezervy zvladneš oboje a môžeš ju priebežne dopĺňať.

minenkaa
1. nov 2025
@ekira1

@anonym_autor ideš si dať robiť po jednom, alebo viac a zachytiť na implantáte? Implantát je sranda na pol roka a platíš postupne, nie naraz. Auto z bazáru tak 5 ročné je v dobrom stave aby si pár rokov okrem bežných vecí nevrážala. Takže z tvojej rezervy zvladneš oboje a môžeš ju priebežne dopĺňať.

@ekira1 vôbec nemusis platiť postupne a ani to nemusí trvať toľko ajnked môže trvať aj viac ,ja sim platila implantáty naraz všetky

autor
1. nov 2025
@anonym_70412e

@anonym_autor Ty si si z detstva odniesla aj iné hnusy ako zhnitý chrup. Neuraz sa, ale si naozaj hlúpa a finančne negramotná. Predražené zuby a nové autá si kupujú ľudia, ktorí sú za vodou a majú pravidelný vysoký príjem. Vy nemáte nič, len úver, poplatky a deti, ktoré treba vybaviť si života. V takejto situácii máš premýšľať rozumne. Každý tu tu píše, že zuby si daj urobiť lacnejšie - dá sa to a auto ti na pár rokov postačí aj ojazdené. Keď budete na tom časom lepšie, vymeníš oboje. A ty ideš stále ako kolovrátok.
Ak budeš konať hlúpo, skončíš zle a deti si túto generačnú negramotnosť odnesú si svojho života.

@anonym_70412e Podľa seba súdim teba, ja sa neurazam vôbec môžeš ma uraziť koľko chces to hovorí skôr o tvojej inteligencii. Auto idem kupovať ojazdené, pozerala si vôbec ceny koľko stoja okolo 20 tisíc, nové sú okolo 40-50 tisíc. A zuby ma vyjdú vyše 10 tisíc plus keď sa nastane nejaká komplikácia alebo sa to neujme. Ako dá sa aj na splátky zaplatiť no rátam plnú sumu.
Jaj a za to že sme není ako podľa teba za vodou tak nemôžem v živote nič si dopriať, to len bohatý môžu. A chudobnejší majú chodiť bez zubov a peši.