Akým štýlom nakupujete potraviny?
Ahojte, akym stylom nakupujete potraviny? Robila som si teraz 2 mesiace domace uctovnictvo, a ostala som zhrozena z tych cisel. Od januara sa teraz snazime nakupovat cisto v akciach. Chodime len do dvoch obchodov, vzdy pozriem letaky a podla toho varime. Ale zamyslela som sa nad tym, ze aky sme preboha chudaci ze si nekupime banany bez akcie pomaly…… akym stylom sa vam osvedcilo nakupovat?
@anonym_autor úplne jednoducho, nenakupujem na Slovensku. Dnes som bola na týždenný nákup ktorý má vyšiel tak o 30 eur menej ako keby som to kupovala u nás.
Ja som šetriť teda nikdy nemusela, ale akciové letáky sú moja obľúbená literatúra 🤣 Rada sa ich prezeram a inšpirujem sa čo by sa dalo variť. Ak to je ešte aj v dobrej akcií, tak nie je o čom. Na veľké nákupy nechodíme, skôr sa každý deň zastavím v obchode. A nie, nebeham po celom meste za akciami, keďže mám po ceste Lidl, Tesco aj Kaufland, tak je mi úplne jedno do ktorého behnem, idem tam kde sa mi to v danom dni najviac oplatí.
Veľa veci kupujem keď sú v akcii aj do zásoby...mlieko, maslo a pod
..ale zase , že by som si nedovolila kúpiť banány, cucoriedky, šunku a pod len preto , ze nie sú v akcii, tak to nie...kúpim si keď chcem aj bez akcie...
@rachel36a tak isto to máme aj my. V akcii aj do zásoby.
@anonym_autor nakupujeme čo je v akcii, ale teda, keď nemáme doma napr. banány, tak ich kúpime aj keď v akcii nie sú .. a to sa týka aj ostatného. .. kupujeme to, čo spotrebujeme do pár dní, zásoby v zmysle plné police v špajzi, nerobíme...
@anonym_autor ja kupujem tak,ze nesledujem letáky,na to fakt nemám čas,ale keď viem ze tu a onú vec mávajú inde lacnejšie jasne ze idem tam a hlavne kupujem len to co momentálne potrebujem, žiadne do zásoby, len to co potrebujem na varenie a niečo málo na raňajky ten základ šunku chlieb vajcia mlieko,keď idem kúpiť napr . mlieko vyberiem samozrejme to s lepšou cenou,keď syr vyberiem ten lacnejší,keď vajcia tak isto tie za lepšiu cenu atď...
@anonym_autor kupujem viac menej dokola to iste podla toho co dochádza aj donáška aj osobne ja pozrem co treba co je v akcii ale ked ide muž na nákup tak kupi toľko blbosti lebo mu to ide na chut ale letáky moc nepozerám nemam na to kapacity. Radšej to ani nepočítam ale jest sa musí a ked mame na niečo chuť tak kúpime. Ja hlavne sledujem pri nakupe co potrebujem na varenie na obedy a snažím sa plánovať co budem variť kazdy den. Ale nejake veľké skladovanie nepraktikujem ked sme len dvaja.
Ked je v akcii beriem do zasoby hlavne drogeriu kozmetiku a čistiace tam to vie urobiť dost veľký rozdiel.
Ano nakupujem väčšinou v akcii . Vždy je niečo v akcio čo a oplati a podľa toho aj prispôsobujem jedálniček . Ale čo sa týka ovocia a zeleniny , tak to kupujem či je , alebo nie je akcie . Ale zas odtiaľ - potiaľ , tiež nie som ochotná dať za jednu salatovu uhorku 1,49€ , tak ako stala minuly týždeň , tak bol kapustovo- mrkvový salat a nie uhorkovy
Vyzerá to tak, že na Slovensku sú to zahraničné reťazce, čo určujú, čo sa bude v daný týždeň jesť...
@anonym_autor mam vybrane obchody, kde viem, ze su lacnejsie ceny a kupujem vacsie mnozstva v akcii...cukor, muka, olej, ryza, cestoviny, maslo.
Ked treba, jasne ze kupim.
Vyzerá to tak, že na Slovensku sú to zahraničné reťazce, čo určujú, čo sa bude v daný týždeň jesť...
@anonym_11cf85 no u nas to tak je 😅
Veľký nákup robíme 1x za mesiac vtedy obehneme Lidl Kaufland máme to do 1km od bytu. Ano keď je aktuálne v akcii napr mäso mlieko apod kúpim viac samozrejme aj na mesiac, tiež cestoviny atď. Ostatné dokúpim podľa potreby cca 2-3x za týždeň ovocie zelenina pečivo šunka atď nejdem vyslovene po akciách ale keď su v zľave napr banány alebo hrozno kúpim viac ako bežne.
Idem do obchodu s predstavou co cca budem varit, ako bude vyzerat nas tyzden a co potrebujem. ked som tam, kupim to najlacnejsie akciove. Napriklad viem ze potrebujem sladku smotanu tak kupim tu lacnejsiu co maju. Potrebujem maslo kupim to v akcii. Jogurt kupim co je v akcii atd. Ak nieco potrebujem a nie je v akcii tak premyslim si alternativu a ak nie je alternativa tak kupim co maju. Letaky nesledujem. Co je v akcii zistim az v obchode. Chodim do kauflandu a lidla.
@anonym_autor Hneď na začiatku uvediem, že sme dvaja seniori,takze kona-vola nezjeme.
Nakupovať chodím zásadne so zoznamom, zväčša napísaným v poradí ako sú uložené v regáloch
Nepozerám vpravo-vlavo, akcie má nezaujimaju, nenakupujem do zásoby. Preferujem nákupy v Coop, v drogérii ktorá patrí slovenskému podnikateľovi, papierníctvo detto, snažím sa nepodporovaný zahraničné reťazce, ktoré u nás skoro úplne zničili domáci maloobchod, ktorý to odvádzal dane zo zisku, zahraničné ich odvádzajú v domovskej krajine.
Škoda, že nás takých ako ja nie je väčšina...
@evansova Jednotu mám pod nosom a nemienim podporovať slovenských zbohatlikov. Nikdy som tam nekúpila naraz viac, ako 2 veci. Je to pre mňa pohotovostný obchod. Tovar majú predražený, sú jedenym z najdrahších obchodov. Alle ak máte vysoké dôchodky, môžte ich podporovať.
@evansova Jednotu mám pod nosom a nemienim podporovať slovenských zbohatlikov. Nikdy som tam nekúpila naraz viac, ako 2 veci. Je to pre mňa pohotovostný obchod. Tovar majú predražený, sú jedenym z najdrahších obchodov. Alle ak máte vysoké dôchodky, môžte ich podporovať.
@anonym_17683a Asi si ešte nenakupovali v Billie, tu ja mam div nie na dvore. Okrem akciových majú ceny naozaj vysoké.
A nie, nemáme vysoké dôchodky, máme ich roky a zvyšovanie sa týka vždy nových dôchodkov, nam len valorizuju o pár percent. Ale bohatý nie je ten čo má veľa, bohatý je ten čo má dosť a vie sa prikryť takou perinou akú má. Našťastie, z dôchodkov nežijeme. Podnikať som začala v čase, keď ešte ani neexistoval živnostenský úrad. Povolenie na podnikanie mi vydal mestský úrad. Zarobila som, investovala som, minala rozumne. Každý má tú možnosť, či ju využije a pôjde do rizika je na ňom. Ja som šla.
KeDže nakupujemeraz do týždňa, tak čo treba to kúpim. Ak je niečo v akcii, tak super, ale žeby som šla do obchodu len kvôli akcii, tak to sa mi nechce. A navyše by som musle ísť autom, takže neviem, či sa mi to oplatí. A lekátky by som musela pozerať na int, lebo nám nechodí do schránky nič. Bývame 5 km od najbližšieho obchodu. Do práce chodím autobusom, takže sa ani nemám kde zastaviť v obcode.
Bývam na dedine a doteraz som bola na HO, teraz som na materskej takže chodím do obchodu len raz za týždeň. Každý týždeň kupujem prakticky to isté, čo viem že sa zje + na konkrétne recepty aké ten týždeň plánujem podľa toho na čo mám chuť (reálne ale len nejaké 2-3 recepty, zvyšok varím z tých “základných” potravín čo kupujem stále dookola). Platím skoro každý týždeň tú istú cenu, +/- 10€. Chodím najradšej bez muža, ten furt nakupuje milión sladkostí a blbostí 🤣 A keď je nejaká dobrá akcia, nakúpim si viac toho čo mám rada. Teraz napríklad boli zipser párky v akcii, tak som kúpila 6 balení, som pred porodom, mužovi som to nasáčkovala do mrazáku a mám pripravené na raňajky/večeru keď budem potrebovať aby mi po pôrode navaril. 😁 Aj maslo zvyknem takto nakúpiť, alebo také “výnimočné” veci ako ben and jerry zmrzlinu si kupujeme možno každé 2 mesiace keď ich nájdem v obľubenej príchuti na akciu, inak je to drahé vôbec to nekupujem. Ale moc to neprežívam, čo potrebujeme to kupujeme proste. Za týždenný nákup dám bežne okolo 70€ pre dvoch a tak 1-2x za týždeň máme pizzu/kebab/ideme do reštiky a podobne a ak sa objavím v obchode cez týždeň tak nejakých 10-20€ miniem (napríklad na čerstvé rožky s treskou na olovrant, alebo na také čosi) 😁 Takže mesačne okolo 400-500€ prejeme 2 dospelí ale fakt to moc neriešim, pre mňa je dobré jedlo úplný základ, nefajčím ani nepijem ani nič také ale jem rozhodne podľa chuti. A varím aj manželovi obedy do roboty. A ešte keď bývali v sobotu zľavy v lidli 5€ na nákup nad 50€ chodila som v sobotu na nákup, už to nie je už chodím ako sa mi chce. 😁
@anonym_autor za domace uctovnictvo ta chvalim, ale skus vramci tejto aktivity najst moznosti setrenia inde ako na jedle ak sa da (kde to mozno ani nepocitite a usetris viac)...
len priklad:
bezne ucty v banke stoja kludne aj 7 eur aj viac ... ak mozes, najdi bezpoplatkovu banku... co su ciste usetrne peniaze "za nic"... detto uvery (ak sa da refinanc, nizsi urok...
Mobily, kablovka, cigarety, chlast - to su uplne super oblasti na setrenie a niektore su este aj zdraviu prospesne..
Mozno tam uz nemozes / nemas kde setrit, len na inspiraciu... za mna by som na potravinach setril az na poslednom mieste.
@zic ale no tak .porovnávať ušetrené 7€ za účet v banke s 600€ za stravu 🤪
@anonym_autor za mňa..jednoznačne akcie,sledovať letáky,keď je výhodné hodím do mrazaku,práve na tento účel som kúpila menšiu mrazničku. Ináč sa nedá potraviny šli neskutočne hore jasne že sa to snažím ustriehnuť..drogéria..nekupujeme.premiove pr gély ..načo..rovnako operu i lacnejsie,to isté šampóny atď..platíme len za značku a reklamu..
@anonym_autor ja som teraz celý mesiac nakupovala len na donášku. Bola mi taká kosa v tých mrazoch čo tu boli, že som odmietla chodiť na nákup. A zistila som že som ušetrila cca 150 eur ako keď po iné mesiace behám na nákup trikrát do týždňa.
najlepsie je nemat hotovost a pri sebe kartu. dovi. 1 den v tyzdni kupit zakladne. na jednu stranu sa ludia stazuju ze nedostali energosek, a potom len citam ako chodi sa po dovolenkach drahych, vari sa kazdy den maso a riesi sa nezmyselne nakupovanie. vsetko je to len o nastaveni. V HLAVE
@anonym_autor ja som teraz celý mesiac nakupovala len na donášku. Bola mi taká kosa v tých mrazoch čo tu boli, že som odmietla chodiť na nákup. A zistila som že som ušetrila cca 150 eur ako keď po iné mesiace behám na nákup trikrát do týždňa.
@hopsas donaska je super v tom, ze ides cielene za tym co chces. a nekukas dookola lebo www stranka nie je obchod.
@anonym_de02dd Jak to ja mam vedieť? Ja ani neviem o tom, že na slovensku je biedronka. Nakupujem len v polskej biedronce.
@anonym_de02dd Jak to ja mam vedieť? Ja ani neviem o tom, že na slovensku je biedronka. Nakupujem len v polskej biedronce.
@thirstymonk niekedy chodím do Biedronky v Miloslavove, kde bývajú naši príbuzní. Ale vyplatia sa tam len niektoré produkty a ostatné sú rovnako drahé, ako v iných obchodných reťazcoch.

Do obchodu chodíme denne. Minimálne na pečivo. Žiadne veľké nákupy nerobíme, kúpime to, čo v ten deň alebo na druhý zjeme. Žiadne plány na týždeň, neviem si to predstaviť. Jem to načo mám chuť, nie čo je naplánované. Samozrejme trvanlivé potraviny dokupujeme priebežne. Ale mám doma IBA kilo muky, kilo ryže atď. Proste nazasobujem sa ako pred vojnou, to sa potom polovica vyhadzuje. Snažím sa nakupovať v akcii, ale ak niečo potrebujem hneď a nieje to v akcii kupim. Alebo ak niečo preferujem. Ak mám chuť na čokoládu, cukríky vezmem nejakú v akcii (teraz som videla v Tesku veľkú študentskú pečať za 5,79 🤦🏼♀️). A ak vidím, že niečo čo mám rada/pravidelne kupujem je v akcii vezmem to lebo viem, že to miniem … Bývam v meste, nieje pre mňa problem zbehnut kedykoľvek počas dňa do obchodu.