Čo najšialenejšie ste kedy urobili, aby ste ušetrili?
Začnem: počas štúdia na vysokej som kvôli tomu, aby som ušetrila 75 českých korún za dopravu, pešo odkráčala 8 kilometrov z centra mesta až do priemyselnej zóny, aby som si tam vyzdvihla balíček a neplatila.
Druhou takouto skúsenosťou je tiež vysoká škola, kedy bol môj najobľúbenejší snack dlho kúpa celého chleba a fľaše kečupu, z čoho som žila asi tri dni, kým mi nedošla výplata z brigády.
Aby som pri štúdiu v Holandsku ušetrila na letenkách (letecky by ma cesta vyšla na vyše 150 eur, autobusmi asi 70 €), cestovala som na Slovensko troma diaľkovými autobusmi a strávila cestou dva dni, z Holandska cez Nemecko do Krakowa a odtiaľ až domov. Cesta začala 22. decembra o 17:00 a domov na SK som dorazila 24. 12 okolo 5:40 ráno.
A čo vy? Čo najšialenejšie ste kedy urobili pre to, aby ste ušetrili?
dve PET flase do automatu som dal a mal som z nich 30 centov , doplatil som 10 centov a kupil si zato 1/4 chleba
rod. príslušník odišiel za láskou svojho života do veľkého mesta, len to akosi nedomyslel. Rodičia mu peniaze nedali - bol dospelý tesne po sš, a prácu ešte nemal.
Zbieral fľaše po stavbách aby si mal začo kúpiť jesť.
Spomína nato doteraz. Už je na dôchodku aj s láskou svojho života.
Odsťahovala som sa z Bratislavy
Bezne si davam dorucit balicky do vzdialenejsich boxov alebo na predajnu, ak je to lacnejsie (pri dome nemame boxy a vydajne uplne vsetkych spolocnosti). Je to len take psychologicke setrenie, samozrejme nic to neusetri, ale aspon sa prejdem 😅
Inak pocas doktorandskeho som setrila snad na vsetkom (jedlo, oblecenie), aby som si zo stipendia mohla platit mesacne socialne odvody (za doktorandov ich stat neplati), keby som otehotnela, aby som mala narok na matersku. Zbytocne, ale kto to mal vediet 🤷🏻♀️
Presťahovanie do Bratislavy - MHD pre mňa zdarma, parkovné lacnejšie, denné menu v reštauráciách lacnejšie, oblečenie lacnejšie.
na stene v kancelárii mi bude aj toho roku visieť kalendár2024🙂
Neviem, či je to šialené, ale predala som vlasy.
Ked sme si s muzom kupili byt a zacali postupne prerabat a zariadzovat este za cias, ked clovek vydrzal spat aj na matraci a krabicu mal ako nocny stolik,len aby bol vo svojom a sam 😁 Tak sme asi pol roka nemali dvere na wc a kupelni, len aby sme co najskor splatili mini pozicku od svokry, co sme si pozicali ku kupe bytu. Proste radsej s cistym stitom a s plachtou namiesto dveri. Ale tak posobilo to tak orientalne, marocky, ked sa na to pozriem spatne 🫣😂
Isla som po krajnici dialnice nejakych 8 km- dosiel mi balik z sk, len prisiel neskoro vecer a ten clovek bol ubytovany pri letisku, ale mimo letiska-nikde nic, len dialnica spat do mesta.A kedze bolo neskoro- cize ziadny spoj prec, ziadne peniaze na taxik (ani som nic nemala do zalohy)....tak si to iba spatne odkracat k najblizsej metro zastavke po dialnici🤫🤫🤫🤷♀️🤷♀️
mala som 10 rokov, nazbierali sme s kamoskou na poli kukuricu uvarili v dvoch velkych hrncoch a vzali sme sportovu libertu (jeden hrniec hore druhy dolu) a predavali ju v rekreacnom stredisku
neskor aj rozne ovocie co sa nazbieralo a pod, potom 12-13 rokov par km na pole na bikovh z mesta na mamin obciansky sadit kapustu, robit v sklenikovb
v 14 nastich kazdu noc chodit strazit pol rocne dieta do bytu jeho rodicov (od 7 vecer) okupat, mlieko, uspat kym nepridunz roboty najskor polnoc jejdna hodina a potom ist domov
a vela ineho
Neviem čo také dať, jasné že som varila skromnejšie ak neboli peniaze. Ale tak dám napríklad to že som jazdila MHD načierno so snahou ušetriť, ale šťastie som nemala, vždy ma chytili. A potom nerozumné riešenia ako šetrenie pri opravách domu, že som dala dvojsklo nie trojsklo, že sme urobili novú stierku na dom ale nedali v snahe ušetriť pod ňu sieťku a praskliny čo boli predtým sa ukázali aj teraz... A potom kúpa prvého auta kde bol budget 3000, nechcela som starú Felíciu tak som kúpila 15 ročné auto so stočenými kilometrami ako sa neskôr ukázalo neskôr a aj s prasknutým motorom, teda nepojazdné. Druhé auto už bolo fungl nové a mám ho už 11 rokov. Darmo bohatší to majú lepšie ako chudáci. Napríklad predá auto po 2-3 rokoch za cenu skoro nového a kúpi druhé, chudák našetrí pár tisíc a nakoniec ho niekto odrbe a predá mu nepojazdné auto. Napríklad aj teraz som predala značkovú kabelku za pár hodín v dobrom stave lebo mala miniškrabanček a doplatila 13 eur a mám novú značkovú. Chudák kúpi u číňaňa za 15 eur a popraská a prederaví sa mu do pár mesiacov.
Ťahala som pár mesiacov tri prace v týždni od 8rána do 23hodiny a v sobotu “len” dve. Privodila som si tak tetanické záchvaty a raz v noci cestou z práce som sa musela staviť na pohotovosti kde vylúčili astmatický zachvat. Všetko kvôli životnej kríze a snahe odpútať sa od nefunkčného vzťahu a rýchlo našetriť. Podarilo sa.
Ale dvaja ľudia mi v tom čase povedali, že vyzerám hrozne. Jedna starká mi cez víkend v práci povedala že zlatko vyzeráš veľmi unavená, choď si ľahnúť.
A ešte raz som chcela ušetriť na lístku v mhd kvôli únave som už nestihla kúpiť a kamarátka znalá úskalí sa ma pred nástupom pýtala či mám lístok a doslovne mi vtlačila jeden do ruky. Neuveríte, o chvíľu nastúpil revízor.
V čase VŠ, tri roky mimo SR som v snahe ušetriť za ubytovanie, bývala na tej najhoršej ubytovni. Policajti tam boli na dennom poriadku, dokonca mi raz do izby vleteli kukláči 🤣🤣 ( vtedy mi do smiechu nebolo).
Ja nešetrím, radšej viac zarobím. Nenarodil som sa na to, aby som šetril a robil také hlúposti, ako moj spolubývajúci, že s batohom pošiel cez celé košice a doniesol si na pleciach 12 litrov mlieka, ktoré bolo o dva centy lacnejšie ako dole v obchode pod barakom. :D
@michaela12_34
Nas syn so zenou velmi dobre kupili queen matrac na predmesti Pariza a potom ho v noci niesli na hlave cez cely
Pariz k nim na 4 poschodie bez vytahu
raz som frajera nahovorila, aby si na MHD kúpil iba študentský lístok (neskoro večer) aj keď už študent dávno nebol. samozrejme o pár zastávok nastúpili rovno 3 revízori! Pokuta bola cca 800Sk. Myslela som, že ma roztrhá v zuboch... 😀
Ca 30 rokov dozadu mi v Londyne dosli peniaze a mala son ca 10£ kym nenajdem novu pracu … mohla som setrit len na jedle a isla som rapidne z vahou dole … nastastie bol trend heroinovych vychudnutych dievcin tak s vyskou, vychrtnutostou a vyzorom z vychodu som dostala prilezitost si zarobit ako vesiak. Kedze to bolo na cierno nemalo to dlhu buducnost, tak ked som mala par 100 odisla som z GB A znovu zacala jest … aspon viem kolko clovek vydrzi s minimom potravy …
V UK, ked som tu bola prvykrat pred 25 rokmi, vtedy bola libra 70 korun slovenskych. Vtedy sa mi vsetko zdalo drahe, vsade som isla peso, aby som nemusela kupovat listok na autobus, Jedlo a vodu si chystala z domu.
Tiez som sem isla prvykrat dialkovym autobusom, lebo na letenku som nemala peniaze.
Ked som uz zacala robit ako sestricka, tak stovky hodin nadcasov.
A ked som robila na recovery (nieco ako slovenska RES), tak som robila svoju sluzbu od 8-9 a od 9 kolko krat do 1-2 rana som tahala extra sluzbu za private patient, ale to bolo velmi dobre ohodnotene.
Celkovo som setric a syna ucim, ze si kupime, co potrebujeme, nie co chceme. Lebo ked si kupime co chceme, tak nebudeme mat peniaze na to , co potrebujeme (Kristina Royova, Druha zena).
Ked sme si s muzom kupili byt a zacali postupne prerabat a zariadzovat este za cias, ked clovek vydrzal spat aj na matraci a krabicu mal ako nocny stolik,len aby bol vo svojom a sam 😁 Tak sme asi pol roka nemali dvere na wc a kupelni, len aby sme co najskor splatili mini pozicku od svokry, co sme si pozicali ku kupe bytu. Proste radsej s cistym stitom a s plachtou namiesto dveri. Ale tak posobilo to tak orientalne, marocky, ked sa na to pozriem spatne 🫣😂
@tululu my sme dvere v byte okrem vchodovych nemali rok. Proste sme po rekonstrukcii nemali dalsich ,,zbytocnych" 5 tisic a radsej sme pockali a nasetrili, aby to aj nejako vyzeralo, nie papundeklove dvere a zarubne potiahnute foliou za stovku kus.

Tak ja som to riesila inak, od sestnastich vlastne nepretrzite vikendy, pred a po skole brigada jedna a brigada 2, ucit, spanie 4-5h denne velmi dlhu dobu... odchadzat za tmy, prichadzat za tmy, presne pre toto, neobracat kazdy cent... tiez blbost na traky takto travit mladost ked sa na to spätne pozriem.