icon

Koľko mesačne platíte za potraviny?

26. sep 2025

Ahojte, ceny potravín mi prídu šialené a mám pocit, že na ne len míňam a míňam a míňam aj keď sa snažím šetriť. Nekupujem často mäso, plánujem vopred jedálniček atď a aj tak ma to vyjde na stovky eur. Koľko miniete na potraviny, mesačne/týždenne v priemere vy?

margotka17
26. sep 2025

@anonym_autor pre mňa ťažko napísať, keďže máme záhradu, zeleninu máme svoju aj zemiaky, ovocie tiež, mrazim zeleninu, ovocie, aj zavaram, čiže toto nič nekupujem. Varím cca 4-5 x v týždni, sme doma teraz dvaja, občas traja tak cca 400 €. Mäso chcem kvalitné, sused chová zajace, tak ja mu dám med, on nám zajaca, ďalšej susedke dám med, ona mi dá vajíčka....bola som na nákup a videla, že ľudia majú pomenej v kosikoch v obchodoch. Každý začne setrit.

evansova
27. sep 2025

Cca 250-300 EUR mesačne, ale sme dvaja seniori, takže kona-vola už nezjeme

hajnalka17
27. sep 2025

@anonym_autor 2 dospeli a 2 tinedzerky,800

martinka13
27. sep 2025
@kofa77

Tak to ja valim oci tiez😳. Ked je doma puberta, 120-130 eur je jeden akoze vacsi nakup kazdy piatok, k tomu cez tyzden, no, tak okolo 30 eur, dajme tomu. Teraz sme dvaja a citelne menej, ale 250 ci kolko za mesiac ani nahodou🙄. Taky velky kilovy jogurt puberta zjedla do 2 dni, salaty balene- jeden na posedenie, ten obrovsky losos bol na jeden obed- ten sme teda mali vsetci traja…
bzl cestoviny, ktore su asi tak 2x take drahe ako obycajne, kasu Nominal mal asi na 3 dni… rozne speciality, tekvicive oleje apod…

@kofa77 presne ako píšeš. Týždenný nákup pod 140 eur ani omylom. A v týždni drobnosti za cca 50-60 eur. Je to uz brutálne tie ceny potravín. Ale zas sme malé Švajčiarsko tak si môžeme dovoliť 😅

anonym_cc2663
27. sep 2025

@anonym_autor Tento mesiac 400€, sú v tom aj obedy v práci a MŠ, školák má obedy zadarmo. A je v tom aj drogéria a oslava narodenín pre cca 10 ľudí s tortou a koláčom a pohostením. 1 dospelý, puberťák a škôlkar.

anonym_5c9444
27. sep 2025

@anonym_autor sme dvaja ale môj zje ako za troch .mesačne okolo 600 e strava dokopy

radchanka
27. sep 2025

@anonym_autor Sme dve,miniem niečo máličko cez dve stovky

anonym_64ae71
27. sep 2025

@anonym_autor chodíme raz za mesiac na nákup za hranice , tam necháme cca 200€ ale vydrží to v pohode na dva tri týždne . Samozrejme chodíme dokupovať základné veci takže to vyjde na približne 400€ mesačne . Sme 5 členna rodina

ekira1
27. sep 2025
@mirage

@anonym_6363a7 inak ja do vyvaru davam aspon dva trupy, spikovu kost, ak mam tak aj kosti z bravcoveho kare.. vyvar z jedneho trupu je slabsia voda.

@mirage veď dala celé kura okrem pŕs. Takže celý trup, dve krídla a dve stehná. A tiež záleží, koľko l varí/š. Plný hrniec taká mierka, vieš...

ekira1
27. sep 2025

My 2+2 obedy jedno dieťa v škole. Mesačne priemerne 600€, pri vyššej sume už mám tik v oku. Ale máme malú záhradku, čo to vypestujem, pár sliepok a krík ríbezlí a malín. Robím džem a ak je dobrá úroda i trochu sirupu. Pečiem doma tak raz týždenne i chlieb, alebo pečivo, niečo sladké. Uvidím od januára či mi bude ešte stačiť táto suma.

kuki13
27. sep 2025

700 - 800 pre seba a 7 rocne dieta, bez obmedzovania...

elizabeta56
27. sep 2025
@siska012

@biba_18 to už je jedno , nechce sa mi tu rozpisovať , proste niektoré sumy mi tu prídu prestrelené ale však každý toľko koľko je schopný zaplatiť

@siska012 mne sa tie sumy tiež zdajú prestrelené, jasné, že záleží od toho, čo kupuješ, ale napr. žiadne sladkosti netreba, stačí upiecť doma a je to aj zdravšie. Vodu len z domu, nie minerálky a sladené nápoje už vôbec nie. Nátierky tiež robím doma, nekupujem, pečivo jem minimálne a keď tak, upečiem chlieb doma. Som celiatik a tá strava teda naozaj nie je lacná, ale ani náhodou nedám za jedlo toľko, čo tu niektorí píšu.

anonym_dd6dc4
27. sep 2025

@anonym_autor zase o nicom diskusia. Jednoducho minies toľko, koľko máš. K čomu to bude koľko minie niekto iný? Ono ušetriť sa dá vždy, len treba chcieť.

anonym_dd6dc4
27. sep 2025
@zuzubb007

@slavka1988 tiež nechápem nám to vychádza, nech robím čo robím 30 euro na deň, proste len 4 jogurty a 4 broskyne vyjdú na deň 5 euro a to sme sa ešte ani nezacali jest, proste drahota je darmo, možno niektorí jedia raz za deň tak ušetria alebo iní dôvod nevidim, ja nebudem jesť cestoviny a pečivo celé dni, kopa ovocia, zeleniny, mäso, proste musí byt a sladkosti tiez

@zuzubb007 a tie jogurty a broskyne ješ každý boží deň? Keď raz nemám peniaze, kúpim co je v akcii.

zuzubb007
27. sep 2025
@anonym_dd6dc4

@zuzubb007 a tie jogurty a broskyne ješ každý boží deň? Keď raz nemám peniaze, kúpim co je v akcii.

@anonym_dd6dc4 áno jogurty každý boží deň, keď nezjem dva sama ani by sa mi nerátal deň, a ovocie tiež každý deň tak je jedno či broskyne, či hrušky všetko stojí takmer rovnako, ale uznávam da sa šetriť, lenže ja jedlo milujem a také na aké mám chut

anonym_cc2663
27. sep 2025
@zuzubb007

@anonym_dd6dc4 áno jogurty každý boží deň, keď nezjem dva sama ani by sa mi nerátal deň, a ovocie tiež každý deň tak je jedno či broskyne, či hrušky všetko stojí takmer rovnako, ale uznávam da sa šetriť, lenže ja jedlo milujem a také na aké mám chut

@zuzubb007 Ja napr. vždy kupujem ovocie sezónne a to, čo je momentálne v akcii. Aj tak sa dá. Nemusím mať broskyňu za každú cenu.

ivkaninka
27. sep 2025

Traja dospelí - v priemere 750€. Manželovi vozia obed do práce za stravné lístky. Ja si nosím jedlo z domu. A dcéra má tiež obedy doma..

bielasovicka
27. sep 2025

Ja okolo 200 eur mesačne. Som sama

dianaaaaa
27. sep 2025

My sme dvaja dospelí, priateľ sa stravuje v práci,takže mesačne nás stojí strava čo doma varím okolo 200€....
Ovocie kupujem veľmi zriedka, nakoľko už sa z každého vyhadzem (alergia ) .... Jogurty nekupujeme vôbec....
Zelenina: zemiaky,paprika,paradajka, cibuľa, karfiol,cukina.... Hlavne veľa mäsa, mesačne aj 20kg nakoľko máme aj dvoch psov...
Syry, nátierky, maslo, sálami, šunky....
Pečivo sú pečieme doma

lopka1313
27. sep 2025
@radchanka

@anonym_autor Sme dve,miniem niečo máličko cez dve stovky

@radchanka to ako? Ja som sama a miniem viac... A to mam cast masa, vacsinu vajec, zemiaky, cast zavaranin a v lete obcas aj zeleninu od rodicov... Co do toho ratas alebo neratas? Pocitas tam aj obedy v skole/praci? Lebo to mi vobec nevychadza, aj ked chapem, ze ak nepusti rozpocet, tak to tak proste je a tych cca 200 musi stacit... Alebo potom vsetko robis od zakladu doma? (to som skusala, ale zabralo to vela casu a rozmyslania, tak obcas si upeciem chlieb, spravim jogurt alebo urobim jedlo z cesta, ale neberiem to uz ako normu, len ako spestrenie, ak mam chut/cas/naladu)

anonym_dd6dc4
27. sep 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 tak keď nevieš s mierou, potom sa nestazuj, ze nemáš peniaze. 2 jogurty denne vôbec nie sú potrebné a ani toľko ovocia. Bezne je v akcii nejaké ovocie, kúpim vždy 2-3 ks, keď sa zje, potom nejaké ďalšie, iné. Tiez mam rada maliny, jahody ci čučoriedky, to ale neznamená, že ich musím každý deň. Práveže vôbec. Ono vždy sa dá, keď sa chce. A ked by si mala k dispozícii co ja co ja viem 400€, tak na 2 jogurt denne by si velmi rýchlo zabudla, tomu ver.

vevebono
27. sep 2025
@rozculena

ešte teda musím dodať,že to mäso a zelenina v mrazničke je kúpená,nikto nás nedotuje...

@rozculena ďakujem ti za odpoveď. Môžeš mi prosím napísať, čistý príklad, ako sa stravujete jeden deň? Naozaj nerypem, chcem vedieť, čo robím zle, nech viem ušetriť.
Napr mne aj mužovi stačí obed a večera, ja raňajky ani pred obedom vôbec nič nezjem, okrem kávy. Ale deti, to je o inom, to by žralo furt..

rozculena
27. sep 2025
@vevebono

@rozculena ďakujem ti za odpoveď. Môžeš mi prosím napísať, čistý príklad, ako sa stravujete jeden deň? Naozaj nerypem, chcem vedieť, čo robím zle, nech viem ušetriť.
Napr mne aj mužovi stačí obed a večera, ja raňajky ani pred obedom vôbec nič nezjem, okrem kávy. Ale deti, to je o inom, to by žralo furt..

@vevebono sme dvaja dospelí
ON:raňajky krajec chleba,maslo,syr,biela káva.Obed parené buchty kúpené ako polotovar,polievka čínska z konzervy,v lidli je ázijský týždeň.večera chlieb so syrovou nátierkou z tesca,v akcii,rajčiny,káva.Počas dňa na pitie čaj.Okrem toho má k dispozícii vždy nejaké keksy,čokoládu,a to dosť drahú,85%
JA na raňajky dve tvarohové tyčinky v akcii z lidla,,inak to isté okrem keksov a čokolády.ja mám cez deň 2-3 kávy,kupujem na eshope,30eur kilo.teraz večer som ešte jedla hrozno,v akcii z lidla.
Včera sme mali na obed hotové obedy z reštiky,cena 3,50 za kus.nie je to klasický dovoz,kupujem to v malom obchode,kde sa dajú objednávať obedy.
večere a raňajky má druhý dospelý stále rovnaké,nemá rád zmenu,chlieb a syr,alebo saláma,nátierka,snažím sa mu vždy dať aspoň rajčiny k tomu,inú zeleninu neje.
Ja mávam banán,alebo jogurt,alebo ovsenú,kukuričnú kašu,alebo ryžové chlebíky so syrom,šunkou,ako kedy.
zajtra bude polievka z hokkaida,je toho plný hrniec,dávam si do krabičiek do mrazáku.Druhé bude špagety s morcadelou,ja so syrom.
Pozajtra morčacie prsia s ryžou ......
Kupujem dosť vecí v akcii,ak sú napr.jablká za 0,70 a 2,50,tak je jasné,ktoré kúpim.......

kawezsi
28. sep 2025

@anonym_autor ja kupujem v Lidli a za mesiac kúpim za 250-350€

anonym_92fa9e
28. sep 2025

200-250€ na týždeň 5ludi

radchanka
28. sep 2025
@lopka1313

@radchanka to ako? Ja som sama a miniem viac... A to mam cast masa, vacsinu vajec, zemiaky, cast zavaranin a v lete obcas aj zeleninu od rodicov... Co do toho ratas alebo neratas? Pocitas tam aj obedy v skole/praci? Lebo to mi vobec nevychadza, aj ked chapem, ze ak nepusti rozpocet, tak to tak proste je a tych cca 200 musi stacit... Alebo potom vsetko robis od zakladu doma? (to som skusala, ale zabralo to vela casu a rozmyslania, tak obcas si upeciem chlieb, spravim jogurt alebo urobim jedlo z cesta, ale neberiem to uz ako normu, len ako spestrenie, ak mam chut/cas/naladu)

@lopka1313 moje výpočty su par rokov staré,kedy som si vsetko, čo sa týka nakúpených potravín rátala. Obedy má malá,, zadarmo,,. A niečo tiež dostavam od rodicov alebo priatelov zo záhradky. Ale tak keď prirátam infláciu, môže to byť viac.

lubbos
28. sep 2025

Nákupy mám na starosti väčšinou ja,teraz 2+ 2 deti(2,3). Kompletne minieme na potraviny a drogeria mesačne do 500€ ,je tam všetko,dosť ovocia a aj drahších potravín. Dieťa jedno v škôlke a ja v práci. Víkend jedlo od starkého,občas cez týždeň. Celkom ma to prekvapuje,že moc nevaríme a platíme tolko... strašná to doba... reštiky moc nechodíme,keď máme chuť na niečo dobré,tak doma urobíme, pizza,burger,sushi...

elenka.k
29. sep 2025
@kawezsi

@anonym_autor ja kupujem v Lidli a za mesiac kúpim za 250-350€

@kawezsi to fakt? predpokladám, že to číslo, si v ňom zahrnutá iba ty, či?

vevebono
29. sep 2025
@rozculena

@vevebono sme dvaja dospelí
ON:raňajky krajec chleba,maslo,syr,biela káva.Obed parené buchty kúpené ako polotovar,polievka čínska z konzervy,v lidli je ázijský týždeň.večera chlieb so syrovou nátierkou z tesca,v akcii,rajčiny,káva.Počas dňa na pitie čaj.Okrem toho má k dispozícii vždy nejaké keksy,čokoládu,a to dosť drahú,85%
JA na raňajky dve tvarohové tyčinky v akcii z lidla,,inak to isté okrem keksov a čokolády.ja mám cez deň 2-3 kávy,kupujem na eshope,30eur kilo.teraz večer som ešte jedla hrozno,v akcii z lidla.
Včera sme mali na obed hotové obedy z reštiky,cena 3,50 za kus.nie je to klasický dovoz,kupujem to v malom obchode,kde sa dajú objednávať obedy.
večere a raňajky má druhý dospelý stále rovnaké,nemá rád zmenu,chlieb a syr,alebo saláma,nátierka,snažím sa mu vždy dať aspoň rajčiny k tomu,inú zeleninu neje.
Ja mávam banán,alebo jogurt,alebo ovsenú,kukuričnú kašu,alebo ryžové chlebíky so syrom,šunkou,ako kedy.
zajtra bude polievka z hokkaida,je toho plný hrniec,dávam si do krabičiek do mrazáku.Druhé bude špagety s morcadelou,ja so syrom.
Pozajtra morčacie prsia s ryžou ......
Kupujem dosť vecí v akcii,ak sú napr.jablká za 0,70 a 2,50,tak je jasné,ktoré kúpim.......

@rozculena ďakujem ti, nečakala som polotovar. Neviem, kde robím chybu, ja polotovar vôbec nekupujem, nič hotové a neviem to okresať. Zas chalani pojedia, ježkove oči, to je strach a hrôza. Len raňajky 2 rožky, dnes mali pečeňovú paštétu s paprikou, desiata dve žemle so šunkou a paprikou, na obed mame zeleninovu polievou a placky plnené mäsom. Okolo 5tej si dajú ovocie a puding, a večeru vidím na zapečené včerajšie rožky so syrom, salámou a rajčinou. Aj tak. Ked to zrátam na mesiac, neviem to znížiť.

simulienka2207
29. sep 2025

my sme 4 a minieme cca 800-900 eur...velmi vela ☹