icon

Šetríte na potravinách na úkor kvality?

zuzulienocka78
29. apr 2026

Ahojte 🌞

Ste ochotné šetriť pri nákupe na úkor kvality potravín? Alebo si radšej priplatíte za lepšie zloženie, pôvod a kvalitu?

Ceny potravín idú stále hore a človek to už dosť cíti pri každom nákupe.
Dnes som minula 40 eur a to som kúpila fakt len bežné veci, stravujeme sa iba doma, teda bežné veci na varenie /kurča tam bolo/, jogurty, maslo, mlieko, žiadne somariny, sladkosti . Začínam viac rozmýšľať nad tým, čo kupujem a kde by sa dalo ušetriť.

A čo ma úplne vytáča je to zmenšovanie balení, niekde si to ani tak nevšimnem na prvý pohľad, až doma - aby človek všetko skúmal :-/

guiseppinka
29. apr 2026

Vzdy som pozerala na ceny. Aj ked som nikdy nemusela nejako riesit ceny, ale prislo mi totalne zbytocne kupit nieco, co stoji 5e, ak to mozem kupit za 2. Vzdy prebehnem letaky, pozriem, co je kde a kupim to tam.

anonym_749131
29. apr 2026
@anonym_cf9766

my sme vcera platili 61 eur, celu cestu k autu sme si hovorili, ze tie ceny su snad na maxime, ale doprajeme si kešu, kvalitnejsie paradajky, mozarellu vezmem, ale napriklad lacnejsiu, kazda je rovnaka, mala som tam este nejake pomazanky z tofu, jogurty, kavu pijem len jeden druh Davidoff, ale bola v akcii, mali aj nove druhy tak mi muz vzal rovno dve, varime doma minimalne

@anonym_cf9766 zle je, ze aj vlada si dopriava vela kesu 🙂 🙂 🙂

anonym_bdd2f0
29. apr 2026
@anonym_cf9541

Čo si predstavuješ pod pojmom “na úkor kvality”? Že nekúpim Madonan mlieko ale Lidl mlieko? Alebo že nedám dieťaťu vyváženú stravu a jedáva cestoviny s kečupom a najlacnejším párkom? Kupujem základné potraviny a jeme vyvážene. Kupujeme veľa zeleniny, ovocia, mäsa, rýb, orechov… ale veľmi sledujem akcie, takže to až tak veľa nestojí. Nekupujem nič špeci bio ale ani nejeme najlacnejšie poľské mäso.

@anonym_cf9541 👍

blackcat8885
30. apr 2026

Ja šetrím celkovo. Ale ano kupujem iba smotanove jogurty ale aj tie sa dajú nájsť za dobru cenu 0,35 0,40 napr Zvolenský Bánovecky. Ale kupujem bežne všetko kľudne značky reťazcov Kaufland Lidl atd. Aj veci v zľave. To čo je v zľave nemusí byť nekvalitné Kaufland má takto napr syry ktoré by som bežné možno nekúpila. Nekúpim napr jahody za 4€ 250g v zime ani čučoriedky apod. Takže na takých veciach šetrím kúpim v zime radšej jablká banány mandarínky. Proste rozmýšľam čo kúpiť

anonym_603fac
30. apr 2026

My chodime radi do lidla,jednak je najblizsie ale je aj najlacnejsi.Hlavne chleba 1.49 a ostatne 1.69 chlieb.Mlieko po 35c mali teraz v lidli.Aj ked vyberu moc neni ako kauflande,ci tescu.
Ale na hlavny mesacny nakup chodime do Polska do Biedronky.Vzdy tam urobime nakup za 500,600eur.2 plne mrazaky,mame vzdy naplnene ci mäsa,salamy,parkov,masla,cestovin kopec.A tu len to pecivo.

anonym_ecd57b
30. apr 2026

Dôležitá je pre mňa strava a kvalita v rámci našich možností. Ovocie a sezónnu zeleninu si čiastočne dopestujeme. Ovocie aj do zásoby (mrazime, zavárame), robíme kečupy, sirupy, tlačená kapusta doma. Chlieb si peciem. Potrpim si na Slovensku produkciu, obilniny a múky ideálne v bio, mlieko v skle, keď sa dalo, tak priamo z farmy. Údeniny kupujeme sviatočne, ak mäso na vývar, tak bio, varíme prevažne vegetariánske, jednoduché a myslím zdravé chutné jedlá. Sladkosti detom upečiem. A samozrejme akcie. Aj podľa nich sa vari. Vnímam,že veci išli hore, ale neruinuje nás to zatiaľ.

anonym_45e531
30. apr 2026

Šetrím, aj keď príjem nemáme najhorší. Za posledné obdobie pociťujem zníženie životnej úrovne. Asi 90% nakupujem v akcii, mám záhradu, veľa si dopestujem. V podstate od mája do októbra nekupujeme takmer žiadne ovocie a zeleninu.

anonym_774e45
30. apr 2026
@marsmykkok

@anonym_774e45 Do Biedronky chodím tiež, u mňa topka ten šalát s cestovinami a kuracím mäsom, netuším kto to vyrába, ale ten je top. Aj nejaké sladkosti sú fajn, ale napríklad čokolády poľské nula bodov. A jablká tie sandomierske sú fakt topky. Je to presne o výbere, sú aj slovenské potraviny fajn aj hnus, rovnako aj české dobré aj zlé, aj madarské dobré aj zlé a aj poľské aj fajn aj o ničom. Preto nechápem tých čo sa riadia pri výbere len krajinou pôvodu.

@sisska96 ja som nepísala, že kupujem šunku práve v Biedronke. Preto tu skúsenosť, ako máš ty, ja nemám. Kupujem aj v iných obchodoch. Nemusím tu písať podrobnosti. A ty nezovseobecnuj.
@marsmykkok to je zaostalosť zákazníka, takto zovšeobecňovať podľa krajín.

anonym_025099
30. apr 2026

Ja kupujem a vždy som kupovala bežné potraviny v bežných reťazcoch. Čo si ale na sebe všímam je, že voľakedy som nekukala na akcie a pod. Kúpila som to, na čo bola zrovna chuť. Teraz kukám na akcie. Strašne ma to štve. Kam sme sa to dostali.

sisska96
30. apr 2026
@anonym_774e45

@sisska96 ja som nepísala, že kupujem šunku práve v Biedronke. Preto tu skúsenosť, ako máš ty, ja nemám. Kupujem aj v iných obchodoch. Nemusím tu písať podrobnosti. A ty nezovseobecnuj.
@marsmykkok to je zaostalosť zákazníka, takto zovšeobecňovať podľa krajín.

@anonym_774e45 mne predsa ani jedno plastové balenie šunky nechutí . Cítim tú divnú chuť. Preto kupujem v jednote alebo u mäsiara, lebo predo mnou krája a nestojí týždne v obale

zmrzlinka2021
30. apr 2026

@zuzulienocka78

Na úkor kvality nie.

Prečo aj? Aby som potom platila svoje pokazené zdravie?

oskvarka
30. apr 2026
@anonym_4e8fe9

@anonym_7c873b co je zle na Polskych potravinách ?

@anonym_4e8fe9 poliaci majú aj veľa kvalitných potravín a sami sú na nej hrdý keď sme tam oni sami pozerajú pôvod potravín aby boli poľské ...

zmrzlinka2021
30. apr 2026
@oskvarka

@anonym_4e8fe9 poliaci majú aj veľa kvalitných potravín a sami sú na nej hrdý keď sme tam oni sami pozerajú pôvod potravín aby boli poľské ...

@oskvarka

Je to tak. Poľské výrobky sú kvalitné, ale určite nie o stoja.

tiezjedna
30. apr 2026

Nie, nešetrím na kvalite. Nie je treba našťastie. Ale určite máš pravdu v tom, že ceny vystrelili a stúpajú nepríjemne rýchlo.

jeennyv
30. apr 2026

Kupujeme tie znacky, ktore mame radi a sme zvyknuti, ze nam chutia a ked to stoji ako stoji kupime, teraz si od huby neodtrhnem a viac prerobi clovek, ked hlada alternativu a mu vlastne nechuti

anonym_7bb274
30. apr 2026

Volakedy som sa nepozerala na ceny, teraz som si všimla, že veľa veci z môjho košíka sú Clever produkty, ktoré sú výrazne lacnejsie. Aj keď teda kupované v rakusku, kde to vyraba rakusky bezny vyrobca, len to obalil značkou clever. Ale Ano, už sa začínam pozerať na ceny, ale som aj emočný nakúpujúci a skončí mi v kosiku viac produktov, ktoré nepotrebujem, alebo keď vidim, že je niečo v zlave, kupim toho viac. Napr. Je ryža v zlave, kupim ich aj 8, veď to sa spotrebuje atd

mandrewa
30. apr 2026

@zuzulienocka78 ja nakupujem tesco online od 2020 alebo kosik. Na tom tescu je to pekne vidieť, ako idú ceny hore, lebo nakupujem viac-menej to isté dookola. Mäso, vajíčka a zemiaky máme iba domáce, zeleninu a ovocie v sezóne tiež. Kupujem vlastne iba šunky, syry, maslo, ovocie a zeleninu mimo sezóny. Potom pečivo a trvanlivé potraviny a aj tak za tesco platím okolo 150€ týždenne. Varíme väčšinou doma. Zaujíma ma skôr zloženie než cena, no napr. môj muž má rád sirupovú vodu a dať 8,50€ za sunquick mi príde fakt odveci. Našťastie svokra robí domáce sirupy, tak má také 🙂

margotka17
30. apr 2026

@zuzulienocka78 ani neviem, či by som to nazvala setrenim, skôr kupujeme bežné potraviny ako väčšina. Občas kúpime niečo na spestrenie jedálnička. Milujem udenaca, tak ho manžel kúpi pre mňa, nikto iný doma rybu nechce, ovocie kupujeme počas zimy. Čochvíľa už bude dosť ovocia v našej záhrade, čiže ušetríme, máme Zemolez, brusnice, čučoriedky, maliny, čerešne, marhule, slivky, jablká, hrušky a veľa rôznej zeleniny. Varíme doma po práci takmer každý deň bežné jedla. Myslím si, že takmer každá domácnosť pociťuje, že ceny rastú a váha tovaru záhadne klesa.

akvi
30. apr 2026

Mňa by zaujímalo, ako rozoznáte tú kvalitu, či len podľa ceny alebo ako. ( Nebavíme sa o kupovaní bio eko od farmárov a pod.). Lebo ja teda kupujem v reťazcoch to, čo mi chutí. Ale teda, či je jogurt zo Zvolena kvalitnejší, ako ten zo Sabinova, to vážne netuším a nerozoznan. Takže v tomto zmysle sa ja na "kvalitu" nepozerám. Skôr v zmysle, že napríklad ten jogurt kupujem len biely a nie všelijaké tie dochucovane bohviecim. Tiež si určite radšej kúpim slovenský cesnak, ako čínsky. Mäso nekupujem poľské jedine z dôvodu, že tých káuz už bolo okolo nich x. Takže radšej kúpim slovenské. Ale že by som dokázala rozoznať "kvalitu" mäsa, to veru neviem, chutí mi všetko rovnako 😅 A nerada si "domýšľam", že poľské je zásadne fuj a naše je zásadne top. Takže kvalita pre mňa znamená, že kupujem zdravé jedlo, veľa zeleniny, ryby a pod. A jasné, že kúpim rada v akcii, obzvlášť tie ryby, keďže sú dosť drahé a my ich zjeme ozaj veľa, tak nakupim do zásoby. Ale nejako cielene nebeham za akciovým tovarom, proste keď vidím, tak to kúpim. To zdražovanie samozrejme cíti asi každý, nám pomohlo, že sa osamostatnilo dieťa, to je cítiť naozaj dosť. Zase, čo na decku ušetríme na jedle, tak minieme, keď ho ideme navštíviť, ale to beriem ako dovolenku 😅😁

anonym_5ec636
30. apr 2026
@akvi

Mňa by zaujímalo, ako rozoznáte tú kvalitu, či len podľa ceny alebo ako. ( Nebavíme sa o kupovaní bio eko od farmárov a pod.). Lebo ja teda kupujem v reťazcoch to, čo mi chutí. Ale teda, či je jogurt zo Zvolena kvalitnejší, ako ten zo Sabinova, to vážne netuším a nerozoznan. Takže v tomto zmysle sa ja na "kvalitu" nepozerám. Skôr v zmysle, že napríklad ten jogurt kupujem len biely a nie všelijaké tie dochucovane bohviecim. Tiež si určite radšej kúpim slovenský cesnak, ako čínsky. Mäso nekupujem poľské jedine z dôvodu, že tých káuz už bolo okolo nich x. Takže radšej kúpim slovenské. Ale že by som dokázala rozoznať "kvalitu" mäsa, to veru neviem, chutí mi všetko rovnako 😅 A nerada si "domýšľam", že poľské je zásadne fuj a naše je zásadne top. Takže kvalita pre mňa znamená, že kupujem zdravé jedlo, veľa zeleniny, ryby a pod. A jasné, že kúpim rada v akcii, obzvlášť tie ryby, keďže sú dosť drahé a my ich zjeme ozaj veľa, tak nakupim do zásoby. Ale nejako cielene nebeham za akciovým tovarom, proste keď vidím, tak to kúpim. To zdražovanie samozrejme cíti asi každý, nám pomohlo, že sa osamostatnilo dieťa, to je cítiť naozaj dosť. Zase, čo na decku ušetríme na jedle, tak minieme, keď ho ideme navštíviť, ale to beriem ako dovolenku 😅😁

@akvi Ja ti len tak v skratke odpoviem, že ako rozpoznáš základne napríklad kvalitu mäsa.
Od napríklad toho, že či sa dá na farmu ísť alebo nedá. Keď si kúpiš kuracie mäso, že či má také prerastené čiary (kuracie prsia) alebo nemá. AKo voňajú/nevoňajú ako sa správajú pri krájaní.
Za kvalitné ryby sa dajú považovať tie, čo sú voľne chytené ideálne v Europe niekde poblíž napr Chorvátska a nie ryby z Číny, Kazachstanu prípadne ryby z umelých sieťových chovov v Nórsku a pod.

V jogurtoch si vieš pozrieť napríklad typy sladidiel. Kto používa Acesulfám K nie je pre mňa poctivý výrobca jogurtov, aj keby jeho kravy lietali po poliach celé božie dni a takto sa dá pokračovať...

margotka17
30. apr 2026
@akvi

@akvi ja tiež nerozoznam mäso, kupujem v Kauflande bezne, čo majú v ponuke. Sused chová zajace, tak mame vždy od neho, susedka mi nosí vajíčka, my im dávame med. Sestra mi nosí divinu aj vajíčka, tiež dostáva med. Jogurty kupujeme Zvolenský aj Sabinovsky. No Sabinovská mliekareň vraj konci, teda MilkAgro.

akvi
30. apr 2026
@anonym_5ec636

@akvi Ja ti len tak v skratke odpoviem, že ako rozpoznáš základne napríklad kvalitu mäsa.
Od napríklad toho, že či sa dá na farmu ísť alebo nedá. Keď si kúpiš kuracie mäso, že či má také prerastené čiary (kuracie prsia) alebo nemá. AKo voňajú/nevoňajú ako sa správajú pri krájaní.
Za kvalitné ryby sa dajú považovať tie, čo sú voľne chytené ideálne v Europe niekde poblíž napr Chorvátska a nie ryby z Číny, Kazachstanu prípadne ryby z umelých sieťových chovov v Nórsku a pod.

V jogurtoch si vieš pozrieť napríklad typy sladidiel. Kto používa Acesulfám K nie je pre mňa poctivý výrobca jogurtov, aj keby jeho kravy lietali po poliach celé božie dni a takto sa dá pokračovať...

@anonym_5ec636 veď ale to vieš zistiť až doma, ako vonia a akú má štruktúru. A opakujem, nebavíme sa teraz o mäse od farmárov, ja mám prístup k hovädzine od gazdu, ale úprimne, ani štruktúru ani chuť nemá inú, ako kupenske. Kupujem ho od neho, lebo sme kamoši a dáva mi dobrú cenu a viem, kde sa tie kravy pasú. Ale o tom sa nebavíme, ale o potravinách z reťazca. Mala som už "divné" kuracie z Hyzy a tak isto aj "divné" z Poľska. Ale chuť bola normálna a vôbec netuším, prečo bola iná štruktúra. Divné je to vtedy, ak je to iné, ako zvyčajne. Ale čo je kvalita čo nie, naozaj neviem posúdiť a myslím si, že to nevie posúdiť žiadny bežný spotrebiteľ. To by museli všade písať aj to, ako sú zvieratá chované, čím presne, či dostávajú doplnky stravy a aké, ako boli zabité a pod. A to je absolútne nereálne, aby to takto bolo. Tým pádom nie je možné rozoznať kvalitu. Sú to všetko len dojmy a dohady spotrebiteľa.

sisaka
30. apr 2026
@akvi

@anonym_5ec636 veď ale to vieš zistiť až doma, ako vonia a akú má štruktúru. A opakujem, nebavíme sa teraz o mäse od farmárov, ja mám prístup k hovädzine od gazdu, ale úprimne, ani štruktúru ani chuť nemá inú, ako kupenske. Kupujem ho od neho, lebo sme kamoši a dáva mi dobrú cenu a viem, kde sa tie kravy pasú. Ale o tom sa nebavíme, ale o potravinách z reťazca. Mala som už "divné" kuracie z Hyzy a tak isto aj "divné" z Poľska. Ale chuť bola normálna a vôbec netuším, prečo bola iná štruktúra. Divné je to vtedy, ak je to iné, ako zvyčajne. Ale čo je kvalita čo nie, naozaj neviem posúdiť a myslím si, že to nevie posúdiť žiadny bežný spotrebiteľ. To by museli všade písať aj to, ako sú zvieratá chované, čím presne, či dostávajú doplnky stravy a aké, ako boli zabité a pod. A to je absolútne nereálne, aby to takto bolo. Tým pádom nie je možné rozoznať kvalitu. Sú to všetko len dojmy a dohady spotrebiteľa.

@akvi neviem, ako je to na Slovensku, ale u nás to napríklad na tom balení píšu. Napr. chované bez antibiotík, chované bez hormónov, kŕmené obilninami. ..

amel
30. apr 2026
@sisaka

@akvi neviem, ako je to na Slovensku, ale u nás to napríklad na tom balení píšu. Napr. chované bez antibiotík, chované bez hormónov, kŕmené obilninami. ..

@sisaka vies o tom,že toto su marketingové kľučky,ako dokonalo oblbnut zákazníka?
Myslíš,ze tam,kde to nie je napisane, je horšia potravina?

anonym_f24970
30. apr 2026

Chodim ako blb z obchodu do obchodu sledujem akcie a vypredaje, minule rusili male potraviny na sidlisku, vsetko v cca 50% zlave. Vsetko peciem doma. Aj si robim knedlu. Da sa tak pekne usetrit ale je to aj dost namahave. Vela namrazim napr maslo v akcii, hovadzinu nakupujem ked je v akcii tesne pred datumom spotreby. Vyborne slovenske jablka mali v lidli, boli mensie, preto boli za dobru cenu, nakupili sme vacsie mnozstvo.

marsmykkok
30. apr 2026
@mandrewa

@zuzulienocka78 ja nakupujem tesco online od 2020 alebo kosik. Na tom tescu je to pekne vidieť, ako idú ceny hore, lebo nakupujem viac-menej to isté dookola. Mäso, vajíčka a zemiaky máme iba domáce, zeleninu a ovocie v sezóne tiež. Kupujem vlastne iba šunky, syry, maslo, ovocie a zeleninu mimo sezóny. Potom pečivo a trvanlivé potraviny a aj tak za tesco platím okolo 150€ týždenne. Varíme väčšinou doma. Zaujíma ma skôr zloženie než cena, no napr. môj muž má rád sirupovú vodu a dať 8,50€ za sunquick mi príde fakt odveci. Našťastie svokra robí domáce sirupy, tak má také 🙂

@mandrewa No napríklad tie šunky a salámy lacnejšie 1,50 eura 100gramov teda 15 eur kilo des!!! Pričom kilo kuracieho mäsa stojí do 5 eur, bravčovina aj okolo 4 eurá, čo potom je ako na nich také drahé? Proste je to o tom že už len nevedia čo pýtať...

akvi
30. apr 2026
@sisaka

@sisaka na SK píšu len, že kde bolo chované a kde zabité.

anonym_f24970
30. apr 2026
@sisaka

@sisaka na slovensku Kura kralovske je pisane ze je chovane bez hormonov a antibiotik

amel
30. apr 2026
@anonym_f24970

@sisaka na slovensku Kura kralovske je pisane ze je chovane bez hormonov a antibiotik

@anonym_f24970 na Milka čokoláde bolo (je) napisane "plná mlieka".

anonym_f24970
30. apr 2026
@amel

@anonym_f24970 na Milka čokoláde bolo (je) napisane "plná mlieka".

@amel nemyslim si ze ide o podvrh, kamaratka byva nedaleko