Šetríte na potravinách na úkor kvality?
Ahojte 🌞
Ste ochotné šetriť pri nákupe na úkor kvality potravín? Alebo si radšej priplatíte za lepšie zloženie, pôvod a kvalitu?
Ceny potravín idú stále hore a človek to už dosť cíti pri každom nákupe.
Dnes som minula 40 eur a to som kúpila fakt len bežné veci, stravujeme sa iba doma, teda bežné veci na varenie /kurča tam bolo/, jogurty, maslo, mlieko, žiadne somariny, sladkosti . Začínam viac rozmýšľať nad tým, čo kupujem a kde by sa dalo ušetriť.
A čo ma úplne vytáča je to zmenšovanie balení, niekde si to ani tak nevšimnem na prvý pohľad, až doma - aby človek všetko skúmal :-/
To že niečo je drahé neznamená že je kvalitné, hlavne nie vo veľkých reťazcoch. Jedine čo je kvalitné čo doma vypestuješ
Áno šetrím. Inak by sme neprežili. Kupujem vždy len veci v akcii a napríklad hovadzie kupujem zhruba 2x za rok. Ryby nekupujem vôbec.
Čo sa týka iných vecí ako príklad môžem uviesť napríklad cestoviny- kupujem lacnejšie varianty. A tak je to so všetkým.
Čo si predstavuješ pod pojmom “na úkor kvality”? Že nekúpim Madonan mlieko ale Lidl mlieko? Alebo že nedám dieťaťu vyváženú stravu a jedáva cestoviny s kečupom a najlacnejším párkom? Kupujem základné potraviny a jeme vyvážene. Kupujeme veľa zeleniny, ovocia, mäsa, rýb, orechov… ale veľmi sledujem akcie, takže to až tak veľa nestojí. Nekupujem nič špeci bio ale ani nejeme najlacnejšie poľské mäso.
1.Kvoli tlaceniu penazi slo vsetko vo svete hore, inflacia 2.Na Slovensku je ale toto este pritvrdene okradanim nazyvanym konsolidacne balicky, kde ti zoberu viac z hrubej mzdy ( dane a odvody od teba aj zamestnavatela = dostanes menej v cistom) = prve zdanenie, zaplatis vyssie ceny v obchode kvoli vyssej DPH = druhe zdanenie uz raz zdaneneho, vyssim nakladom na pracu, lebo zamestnavatel plati vyssie odvody, kvoli blbej transakcnej dani = tretie zdanenie.
Proste, ak sa svetu dari zle, tak krajinam so skorumpovanou vladou sa dari vzdy extra zle este navyse, lebo zlodejske vlady sa nikdy neunuvaju s vytvaranim rezerv na horsie casy v casoch dobrych. Po nas potopa ...
Ako sa zdrazovanie nezastavi, lebo cim viac vyberu, to hned hned aj prezeru a problem s chybajucimi peniazmi sa nijako nevyriesil, budes musiet dalej viac a viac rozmyslat, kde usetrit.
Ale dostanes radu, ze na jedle sa nesetri, kupuj bio, pestuj doma, mas si najst dve prace ... Alebo lepsie zarabajuceho muza.
Nemôžem si dovoliť eko bio raw,ani predražené "slovenské výrobky slovenských výrobcov" ale ani nekupujem poľské alebo ukrajinské kurence.
Nakupujem prevažne v Lidli a občas v Tescu,častokrát veci v akcii,ale vždy pozerám na zloženie a krajinu pôvodu.
Kupujem základné potraviny,nič vysokospracované,takže tam sa dá bez problémov zistiť zloženie aj pôvod.
Všetko nakupujeme len v akcii a podľa toho sa aj zariadim, navrhnem na celý týždeň, čo budem variť. Mäso nakupujem čerstvé a tiež podľa toho čo je v akcii. Sladkosti a sladené nápoje u nás nikto neje a nepije, takže to nekupujem vôbec. Keď máme na niečo sladké chuť, tak im radšej doma upečiem ako kupovať tie čoraz nekvalitnejšie z obchodu. Včera som čítala niekde diskusiu, ako z tých sladkostí ubrali na váhe a ešte aj na kvalite. Takže som rada, že my to už dávno nenakupujeme.
v Lidli je väčšina potravín z Poľska, tam nakupujem len nevyhnutné minimum
ale áno kupujeme veci v akciách, no nie najlacnejšie veci s končiacou zárukou alebo poľské prebalené a prelepené štítkom inej krajiny, nedávno som čítala rozhovor s českým podnikateľom a on obhajoval české vajíčka vyrobené v Poľsku že "ale sliepky sú českého pôvodu"
ale áno kupujeme veci v akciách, no nie najlacnejšie veci s končiacou zárukou alebo poľské prebalené a prelepené štítkom inej krajiny, nedávno som čítala rozhovor s českým podnikateľom a on obhajoval české vajíčka vyrobené v Poľsku že "ale sliepky sú českého pôvodu"
@anonym_7c873b co je zle na Polskych potravinách ?
@anonym_4e8fe9 no napr.to,že oni majú doma potraviny v pohode,ale na vývoz tá kvalita je už iná.Ja jednoducho neverím poľským potravinám v našich reťazcoch
Donedávna som sa skoro vôbec nepozerala na ceny. Dnes uz pozerám. Rozhodne nie na úkor kvality, ale zacala som kupovať 90% v akciách. Ak nieco, co chcem a co mame radi, nie je v akcii, tak kupim nieco ine, co nam pasuje v akcii. Keďže sa kazdy tyzden akcie menia, nevidim dôvod ist kvalitou dole, počkám si na akciu. Pestrá strava je rôznorodá, takze je z coho vyberať kazdy týždeň. Naco mam kupit nekvalitný produkt ,ktory mi ani chutiť nebude a este to mam dat aj detom ,nieee.
@anonym_7c873b Ja nakupujem obycajne v Kauflande a myslim si, ze to je cca ako Lidl. Maso sa da kupit aj slovenske aj iny povod. Pri mlieku, jogurtoch neriesim povod. Pri ovoci, zelenine tiez nie. Pecivo sa snazim nekupovat dopecene. Rovnako by som nakupula v Lidli, leb v kaufalnde mas scannery a rychlejsie nakupim. A odpoved autorke - ano, na strave setrim, snazim sa nie na kvalite, ale snazim sa kupovat v akcii - kavu, caje, granko, maso
@anonym_4e8fe9 kvalita, ktorá sa dováža ku nám a kopa škandálov so salmonelózou, listériou, a pod.
Drahsie neznamena kvalitnejsie. Napriklad dnes som si v Tescu kupovala 4-vrstvove Tesco vreckovky, ktore stali rovnako ako 3-vrstvove ,,znackove". Rovnako tak nakupujem aj mliecne vyrobky pod tesco znackou - mlieko, smotany, cestoviny. Jogurty su velmi dobre od Sabi, cenovo velmi fajn. Nieco kupujem v CBA, lebo maju lepsie ceny bez akcie ako inde v akcii. Cize pozeram na cenu, ale vzdy sa snazim vybrat tu lepsiu kvalitu/alternativu
@anonym_7c873b v Lidli nakupujem pravidelne,90% nákupov mám z Lidla.Za tie roky som tam nekúpila nič poľské.Sú tam slovenské výrobky,aj nemecké,aj české.Treba len čítať.
Sorry,možno jablká som kúpila😀 ale iba možno,lebo to Poľsko mi utkvelo v pamäti,ale majú tam toľko jablk,že fakt už neviem,ktoré som kúpila
@anonym_7c873b v Lidli nakupujem pravidelne,90% nákupov mám z Lidla.Za tie roky som tam nekúpila nič poľské.Sú tam slovenské výrobky,aj nemecké,aj české.Treba len čítať.
Sorry,možno jablká som kúpila😀 ale iba možno,lebo to Poľsko mi utkvelo v pamäti,ale majú tam toľko jablk,že fakt už neviem,ktoré som kúpila
@rozculena ja som minule v lidli objavila najlepsi jogurt pochutku a nie je vobec polsky, ale z valasska..tiez nechapem tieto reci, ze tam je vsetko polske
nakupujem v kauflande a lidli, priznám sa, hlavne v akcii a aj do zásoby. Napriek tomu, že zarobím dobre, nerozumiem prečo by som nemala pozerať na ceny potravín, veď keď niekde ušetrím, môžem si dopriať viac inde nie? Niekedy si kúpim niečo "drahšie" napríklad vysokopercentnú čokoládu, alebo nejake špeci cestoviny z cícerovej múky, nejaký drahší syr alebo proste mandlový krém. Väčšinou do zásoby maslo ak je v dobrej cene a do mrazáku :D napríklad kura kupujeme slovenské, najlepšie farmárske (hlavne frajer), ja kúpim čo nájdem.
Nikdy si však nekúpim rodinnú tehlu z freshu alebo čo to tam predávajú. Nie je to syr, ale nejaká hmota z palmového oleja a syridla čo sa tvári ako syr.. Radšej si kúpim drahší, ale nech je to SYR. Rovnako o oleji - nikdy nie nejaké zmesky palmového a repkového. Buď masť, alebo slnečnicový/repkový..
Ohľadom poľskej kvality - poliaci jedia poľské mäso aj výrobky a nič im nie je. Keď idete do PL sa najesť, pýšia sa tým, že majú poľské mäso z ich fariem rovnako, ako sa my pýšime našimi kurencami, že sú slovenské. Keď idete do reštiky v PL, naservíruju vám len a len poľske kura/mäso. Nehovorím, že ho máte kupovať v mäsiarni na trhu, ale normálne v biedronke alebo v lidli je to ok.
Ja kupujem zasadne bio potraviny (tak ako v minulosti). Ale snazim sa usetrit. Napr. kupim cele kurence a sama si naporciujem, zamrazim. Nakupim maso v akciach a mrazim. Tak isto sezonnu zeleninu a ovocie, Robim si sama omacky, dresingy (paradajakove, parmezanove...).
Takze na kvalite som neubrala, ale setrim tym, ze si veci sama spracuvavam (co som v minulosti nerobila)
my sme vcera platili 61 eur, celu cestu k autu sme si hovorili, ze tie ceny su snad na maxime, ale doprajeme si kešu, kvalitnejsie paradajky, mozarellu vezmem, ale napriklad lacnejsiu, kazda je rovnaka, mala som tam este nejake pomazanky z tofu, jogurty, kavu pijem len jeden druh Davidoff, ale bola v akcii, mali aj nove druhy tak mi muz vzal rovno dve, varime doma minimalne
nakupujem v kauflande a lidli, priznám sa, hlavne v akcii a aj do zásoby. Napriek tomu, že zarobím dobre, nerozumiem prečo by som nemala pozerať na ceny potravín, veď keď niekde ušetrím, môžem si dopriať viac inde nie? Niekedy si kúpim niečo "drahšie" napríklad vysokopercentnú čokoládu, alebo nejake špeci cestoviny z cícerovej múky, nejaký drahší syr alebo proste mandlový krém. Väčšinou do zásoby maslo ak je v dobrej cene a do mrazáku :D napríklad kura kupujeme slovenské, najlepšie farmárske (hlavne frajer), ja kúpim čo nájdem.
Nikdy si však nekúpim rodinnú tehlu z freshu alebo čo to tam predávajú. Nie je to syr, ale nejaká hmota z palmového oleja a syridla čo sa tvári ako syr.. Radšej si kúpim drahší, ale nech je to SYR. Rovnako o oleji - nikdy nie nejaké zmesky palmového a repkového. Buď masť, alebo slnečnicový/repkový..
Ohľadom poľskej kvality - poliaci jedia poľské mäso aj výrobky a nič im nie je. Keď idete do PL sa najesť, pýšia sa tým, že majú poľské mäso z ich fariem rovnako, ako sa my pýšime našimi kurencami, že sú slovenské. Keď idete do reštiky v PL, naservíruju vám len a len poľske kura/mäso. Nehovorím, že ho máte kupovať v mäsiarni na trhu, ale normálne v biedronke alebo v lidli je to ok.
@anonym_2e9ad9 veď v poľskej reštike si kľudne daj poľské kura,ale v slovenskej by som to neriskovala...ako som hore písala,v poľských obchodoch môže byť kvalita OK,ale ich výrobky na náš trh nie je to isté,ako v ich obchodoch,oni to vyrábajú podľa požiadaviek reťazcov,aby bola cena čo najnižšia
My ako 5clenna rodina fungujeme na 1 väčšom nákupe do týždňa,kde sa nikdy nezmestíme pod 150-200 eur,plus v priebehu týždňa dokupim sem tam ovocie,zeleninu,pečivo podľa potreby. Nemáme žiaden speci jedálniček,nič extra,z mäsa v drvivej väčšine kuracie alebo morčacie prsia,raz týždenne kvôli deťom lososa,k tomu samozrejme veľa zeleniny,ovocia,pečivo,jogurty,maslo,sunka,syry,vajíčka. Snažím sa nakupovať rozumne - napr ovocie zeleninu sezónne,sledujem akcie a podľa toho vyberám kde spravíme nákup. Ide to nenormálne hore,mám pocit že tak pred 2 rokmi by sme za rovnaký nákup zaplatili 100 eur a teraz tak 150. Ono by bolo pekné nakupovať na trhoch,v bio obchodoch,ale reálne si to nevieme dovoliť( ja na rodičovskej dovolenke s najmenšou ročnou,plus malý príjem z práce z domu,manžel pracuje ako štátny zamestnanec,dve hypotéky na krku,jedno auto,žijeme v krajskom meste). Jedlo je pre nás základ,takže až tak nešetrime,napr nekupovala by som mäso a mliečne výrobky pred koncom dátumu spotreby len kvôli nižšej cenovke,ale tak snažím sa plánovať dopredu v zmysle,že si neplánujem jedálniček na týždeň dopredu,variť aj na viac dní keď vyjde,manželovi baliť obed z domu(už tak máme ušetrených 10 eur na obed čo by dal v reštaurácii). Radšej ušetrím inde,napr kupujem deťom oblečenie cez vinted,takisto tam predávam aj veci z ktorých vyrastú,namiesto dovolenky pri mori ideme 2-3x niekam v rámci Slovenska na chatu na predĺžený víkend,a podobne. Ale to už je veľmi individuálne a závisí teda isto od priorít ako si človek nastavi a samozrejme od výšky príjmu a miesta kde žije.
Ja som na ceny pozerala vždy, nie len teraz. Čo praktizujem dlhodobo je že nenakupujem na Slovensku, ale za hranicami, ušetrím dosť peňazí a kvalita je tá istá ak nie lepšia. Odkázaná na to nie som, ale čo ušetrím investujeme inde. A k tým "kvalitným slovenským potravinám" - keby ste videli kto tam pracuje a čo sa tam reálne deje, možno by vás tie reči konečne prešli 😄
Kupujem viac v akcii ako kedysi a prestala som kupovat somariny ako sladkosti, ale to aj kvoli postave. Niekde je kvalita nutnost ako napr.parky, sunka a nevzdam sa ani zeleniny, hoci niekedy zasnem nad cenou. Vzdy si pomyslim na ludi, ktori uverili slubom o lacnych potravinach, ako to vnimaju...?
Kontrolujem vždy zloženie, umelé sladidlá a konzervanty. Nevyberám to podľa ceny.
Nie, nesetrime na kvalite, otazka je, ako si vybrat alebo skor rozpoznat tie kvalitne, pretoze cena nie je dobry indikator kvality. Ale snazim sa citat, co kupujem.
Na toto ťažko odpovedať... Napríklad nikde nemajú celé kuracie stehná len štvrte tak som minule v Tescu natrafila na Hyza farmárske stehná celé také tie "žltšie" ale chuťovo bieda, niekedy sú chutnejšie z Poľska... A celkovo kvalita všetkých značkových produktov išla dole či Rajo, Sedita, Milka a teda nie sú to už kvalitnejšie potraviny. Teda v podstate na kvalitné potraviny ťažko natrafiť dnes, povedala by som tak že kupujem aj podľa toho čo mi chutí aj podľa ceny, krajinu pôvodu neriešim, lebo fakt ani slovenské výrobky už nie sú kvalitné... Ale napríklad ak mám chuť na kvalitnú čokoládu alebo špaldový chlieb kúpim si ho aj napriek vyššej cene... Cestoviny napríklad kupujem najčastejšie v Lidli tie modré, teda nie najlacnejšie tie zelené, ale ani značkové Panzani a podobne...
@anonym_2e9ad9 veď v poľskej reštike si kľudne daj poľské kura,ale v slovenskej by som to neriskovala...ako som hore písala,v poľských obchodoch môže byť kvalita OK,ale ich výrobky na náš trh nie je to isté,ako v ich obchodoch,oni to vyrábajú podľa požiadaviek reťazcov,aby bola cena čo najnižšia
@rozculena suhlas, presne takto to je, ked sme boli v Polsku, jedla som tam vynikajuce potraviny, ale kedze sem sa dovaza z Polska vacsinou to lacne kvoli cene a nie premiove potraviny, tak to je uplne nieco ine, to sa neda veru porovnat.
A bude este drahsie. Slovensku pre Ficovu korupciu chcu zmrazit eurofondy. To znamena, ze statu budu chybat dalsie peniaze. A dvakrat si tipnite, odkial ich Fico zoberie chybajuce miliardy ... Spravne. Kym ovce nebecia hladom, tak zvysuj dane. Ked zacnu becat, vytiahni staru Simeckovu (a stareho Sorosa), ze ona ma chybajuce miliardy doma pod perinou. Len nikto nevie, odkial ich mala zobrat, ked nebola nikdy vo vlade ...
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/803657-e...
Európsky parlament dnes bude hlasovať o tom, či navrhne Európskej komisii zmrazenie eurofondov pre Slovensko. Europoslanci o osude Slovenska rozhodnú v rámci hlasovania o rozpočtovom absolutóriu. Európska komisia môže stopnúť krajine eurofondy v záujme ochrany európskych verejných zdrojov.

Pripravujem sa na komentare dokonalych a bohatych mk zien (a najma tych, co ani neziju na sk 😃) o tom ze nieee nikdy sa nejedle nesetri.
Hlasim sa, sme uplne normalna rodina ktora kupuje uplne obycajne, normalne, klasicke potraviny v Tescu ci Lidli, idealne aj v zlave. Niekedy si kupime nieco domace ci kvalitnejsie z urcitych vyrobkov, ked chceme, ale urcite to nie je v beznom nakupe 🙂