icon

Tipy na šetrenie pre slobodnú ženu

2. okt 2025

Ahojte, doposiaľ som bola na tom finančne celkom dobre, som samostatná jednotka, čiže som si zo svojho príjmu žila veľmi pekne a aj dokázala peniaze ušetriť, jednoducho som sa neobmedzovala.

Ale posledný rok a pol išlo naozaj všetko veľmi hore a plat zostáva rovnaký a dokonca mi išiel dole o cca. 300 eur, lebo som prišla o jeden príjem na dohodu, čo som mala. Náklady mám vyššie, takže si musím utiahnuť opasok a šetriť, na sebe, na jedle asi najviac.
Rátam s tým, že budúci rok mi príjem klesne (odvody a daň) a náklady stúpnu.

Musím teda šetriť. Kde sa mi to už celkom darí: Nekupujem si drahé oblečenie, ani drahé topánky, kabelky, peňaženky.Aj kozmetiku mám z drogérie a z Notina, nemám high end značky, stačí mi make up za 12 eur , korektor za 8 eur apd.

Na čom nešetrím je:
- lieky a výživové doplnky - tu mesačne miniem aj 80 eur
- skin care, starostlivosť o pleť - náklad cca. 50 - 70 eur/m
- starostlivosť o vlasy, kaderníčka každé dva, tri mesiace - 120 eur
- pedikúra, manikúra/gélové - mesačne 80 eur, tu chcem redukovať náklad na polovicu, pedi si budem robiť doma
- streamovacie služby Voyo, Netflix, Youtube Premium, HBO - cca. 35 eur
- nemám TV, mám iba internet doma za 19 eur a pár základných programov, ale tie nepozerám
- mobil s internetom mi platí firma
- auto mám svoje, náklad na poistku 560 eur/r, prezutie a uskladnenie pneu - 120x2, PHM 60 eur/m
- poistka za byt ročne 180 eur
- cvičenie mesačne cca. 80 eur
- rehabilitácie mesačne 80 eur

Som v práci väčšinou od rána do večera a nejako ja veľa tomu vareniu nedám popravde, ani ma to nebaví, ani mi to nejde. Zvládnem samozrejme cestoviny, kuracie mäso, šaláty apd.

Doteraz som si jedlo objednávala a stravovala som sa v meste počas obeda.
Čiže menu cez obed cca. 8 - 10 eur a potom niekedy donáška večer 10 eur. Medzitým som si kúpila kávu, niečo sladké apd, čiže denný náklad na jedlo bol 20 denne.
Bez nákupov jedla domov. Teda seriózne miniem cca. 500 eur mesačne len na obedy a donášky. Spolu s nákupmi jedla domov ( mlieko, chlieb, maslo, šunka, tvaroh, proteíny, ovocie, zelenina apd ) je to aj 1000 eur/m. Mám nejaké obmedzenia, teda kupujem bezlakto produkty, ktoré sú drahšie, chlieb iba celozrnný ten je dosť drahý, a samozrejme bio ovocie, zeleninku.
Ja na jedlo dám mesačne teda skutočne 1000 eur, niekedy aj viac. Ako sama osoba.

Takže tu je cieľ zredukovať náklad aspoň o 1/3 do konca roka.
Čiže idem si variť doma cestoviny, kuskus, nejaké mäso a zeleninku apd.
Jednoducho obmedziť stravovanie vonku.

Máte iné nápady, kde ušetriť?
Nejaké tipy? Budem vďačná za čokoľvek. Prvý krát som v situácii, že idem šetriť.

autor
2. okt 2025
@anonym_f43499

Kazdy mesiac minies kozmetiku na skin care? Mne jeden krem Ordinary za 15 eur vydrzi v pohode 2 mesiace, 80e je strasne vela
Minas prehnane na to, ze si sama, upec si doma kolac a urob kavu, hned mas usetrene kolko
Mas vobec nejaku rezervu, ked takto bezhlavo minas?

@anonym_f43499 chodim bud na dentalnu hygienu, alebo na mezoterapiu, cistenie pleti, mikrodermabraziu apd. Raz do roka na lumi eyes a 2x do roka botox celo plus vraska hnevu. Mam 45 rokov… to treba vazne…

autor
2. okt 2025
@januska12323

Mňa by zaujímalo koľko zarábaš keď toľko peňazí rozhadzuješ. Nauč sa variť, jednoduché jedlá zvládne každý. Za cenu denného menu si vieš navariť na dva dni komplet. Môžeš spraviť aj viac a zvyšok zmraziť. Ku kaderníčke a podobnému sa ani nevyjadrujem, to nenavštevujem vôbec. Kávičku si nedáš vonku každý deň ale raz za týždeň alebo sa začnete pozývať na návštevy namiesto toho. Lieky asi potrebuješ tak to nič. Ak platíš internet nepotrebuješ ani streamovacie služby, veľa toho nájdeš zadarmo.

@januska12323 vies pridem domiv vecer o osmej, pol deviatej, cely den som mimo domu. 3x mesacne som niekde na SVK alebo v CR na cestach, kde si nemozem varit, cize restiky, na hoteli donasky nevyuzivam. V nedelu si varim doma, niekedy aj v sobotu. Cez tyzden nenam cas, ani chut a ani energiu. Objednam si donasku a som safe.

ivik4
2. okt 2025

Akoze ja si davam na sebe dost zalezat a staram sa o seba ale Ta tvoja suma za kadernicku a kozmetiku mesacne ma dorazili 😃.

adaam
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_f43499 chodim bud na dentalnu hygienu, alebo na mezoterapiu, cistenie pleti, mikrodermabraziu apd. Raz do roka na lumi eyes a 2x do roka botox celo plus vraska hnevu. Mam 45 rokov… to treba vazne…

@anonym_autor no neviem, okrem dentálnej nechodím na nič z toho. mám cez 50r. a možno by som aj mala začať, ale nemám čas. pracuješ v odvetví, kde sa kladie dôraz na dokonalú vizáž?

autor
2. okt 2025
@januska12323

Mňa by zaujímalo koľko zarábaš keď toľko peňazí rozhadzuješ. Nauč sa variť, jednoduché jedlá zvládne každý. Za cenu denného menu si vieš navariť na dva dni komplet. Môžeš spraviť aj viac a zvyšok zmraziť. Ku kaderníčke a podobnému sa ani nevyjadrujem, to nenavštevujem vôbec. Kávičku si nedáš vonku každý deň ale raz za týždeň alebo sa začnete pozývať na návštevy namiesto toho. Lieky asi potrebuješ tak to nič. Ak platíš internet nepotrebuješ ani streamovacie služby, veľa toho nájdeš zadarmo.

@januska12323 kde najdes zadarmo? Stiahnito zrusili, kukajto zrusili. Vzhladom na moj naklad na jedlo je 35 eur na stream zanedbatelna suma. Ved to niekedy prejem za den.

biba_18
2. okt 2025

nie je kodi lacnejšie mesačne?

autor
2. okt 2025
@adaam

@anonym_autor no neviem, okrem dentálnej nechodím na nič z toho. mám cez 50r. a možno by som aj mala začať, ale nemám čas. pracuješ v odvetví, kde sa kladie dôraz na dokonalú vizáž?

@adaam ano, musim byt pomerne repre, kedze sa stretavam so zahranicnymi investormi. Nejako po 35 uz tie kruhy pod ocami, harmonika na cele nie su ziaduce.

tenerifka
2. okt 2025

@anonym_autor ja tam vidim kopec hluposti, ktore nevyuzivam a ani som nikdy nevyuzila, ani ked som zarabala 1200 eur, a ani teraz, ked som uz prijmovo uplne niekde inde. Ale co je pre mña hlupost a strata casu, je pre teba pravdepodobne velmi dolezite, tak v tvojom pripade jedine zvysit prijem, prisla si o jeden prijem na dohodu, tak najdes dalsi a problem vyrieseny, este aj usetris....

adaam
2. okt 2025
@anonym_autor

@adaam ano, musim byt pomerne repre, kedze sa stretavam so zahranicnymi investormi. Nejako po 35 uz tie kruhy pod ocami, harmonika na cele nie su ziaduce.

@anonym_autor v tom prípade, je to vlastne tvoja investícia. Takže musíš ušetriť len na tom jedle

januska12323
2. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 kde najdes zadarmo? Stiahnito zrusili, kukajto zrusili. Vzhladom na moj naklad na jedlo je 35 eur na stream zanedbatelna suma. Ved to niekedy prejem za den.

@anonym_autor nezrušili len sa volajú inak, aj bombuj stále funguje, ale áno sú to minimálne náklady.

autor
2. okt 2025
@adaam

@anonym_autor v tom prípade, je to vlastne tvoja investícia. Takže musíš ušetriť len na tom jedle

@adaam ano, to je jedina moznost …

autor
2. okt 2025
@januska12323

@anonym_autor nezrušili len sa volajú inak, aj bombuj stále funguje, ale áno sú to minimálne náklady.

@januska12323 toto by som naozaj neriesila, to je minimalny mesacny naklad pre mna. Jeden den sa stravujem doma a mam na mesiac na tieto sluzby.

januska12323
2. okt 2025

No ak celé dni pracuješ zarobíš aj na donášky ale keby si aspoň polovicu z týždňa jedla z domu videla by si koľko ušetríš.

anonym_f43499
2. okt 2025

Nezijes v BA? Pozri appku Munch

anonym_c2770f
2. okt 2025

ja som napr začala nakupovať kozmetiku cez bazár (V...d). často tam nájdem dobrý krém, šampón hocičo za 1/2, lebo to niekto dostal darom a nepoužíva také...taktiež oblečenie a obuv sa tam nájde aj nové s visačkou

anonym_5a377f
2. okt 2025

Vela minas. Na lieky ok chapem, ale vyzivove doplnky ak sa budes normalne plnohodnotne stravovat, tie nepotrebujes alebo len minimalne obcas doplnit nejaky vitamin. Ja by som zoskrtala vlasy, kozmetiky, manikury a take tie veci, ale to som ja, nepotrebujem to. Farbit sa da aj doma, nie je to ziadna hrozna veda, strihala ma naposledy za 15€ v malom meste na navsteve, doma odmietam platit tie palky, nechty si ostrihat viem aj sama. Ak by som potrebovala setrit, tak jednoznacne na tychto veciach co nie su k zivotu nevyhnutne. Ak si ich dalej mozes dovolit, pokojne si to plat. Najviac podla mna usetris na strave ale najma na tych kavickach a kolacikoch po kaviarnach. A ak si zacnes varit. Su mnohe jednoduche rychle recepty, to hravo zvladnes.

anonym_addea6
2. okt 2025

Strasne vela minas- okrem poistky na byt, liekov, internetu a ak potrebujes nejake terapie … mozes vsetko ostatne vypustit. A nauc sa varit, cvicit - behat atd mozes aj vonku a na pristrojoch vonku mozes aj zadarmo, kup si celorocne pneumatiky pokial byvas niekde na juhu, namontuj si satelit a pozeraj filmy na nete zadarmo atd … mozes toho zosketat celkom dost a este usetris

anonym_14fe6d
2. okt 2025

@anonym_autor moje mesacne naklady v BA:
strava do 200€ (varim si - aj do prace)
byt 500€ (HU, energie, spravca, internet)
auto - pouzivam minimalne (pouzivam primarne MHD), gumy celorocne (ziadne prezuvanie). Benzin 20€ mesacne max.
MHD 30€
Drogeria 50€
Na nic ine neminam. Obcas oblecenie. Vsetko ostatne su zbytocne naklady.
Priemerne 900€ - 1000€ mesacne, ak tam su aj nepravidelne naklady (oblecenie, kadernicka 2x do roka).
Podotykam, ze setrit nemusim. Len nevidim zmysel v utracani. Zarabam velmi dobre, takze mi zostane aj 1000€ mesacne navyse, ktore preinvestujem a vyrobia mi dalsie peniaze.

autor
2. okt 2025
@anonym_addea6

Strasne vela minas- okrem poistky na byt, liekov, internetu a ak potrebujes nejake terapie … mozes vsetko ostatne vypustit. A nauc sa varit, cvicit - behat atd mozes aj vonku a na pristrojoch vonku mozes aj zadarmo, kup si celorocne pneumatiky pokial byvas niekde na juhu, namontuj si satelit a pozeraj filmy na nete zadarmo atd … mozes toho zosketat celkom dost a este usetris

@anonym_addea6 ak som doma, tak chodim cvicit SM sytem a na rehabky, to musim.. bez toho neviem fungovat.

anonym_754b29
2. okt 2025

@anonym_autor a kavu by si si nevedela robit kvalitnu doma? Zainvestuj do kavovaru a mas. Ja chodim do kaviarne minimalne, nikde mi nespravia kavu tak dobru, ako ja doma (ale je pravda, ze v tomto som narocna). Pedikuru zvladnes doma, a vyzivove doplnky mas aku znacku? Multivitaminy ci separatne? Jedlo mas, ako pisu baaby, uplne cenovo prestrelene :(

anonym_a25ecd
2. okt 2025

Ten gelovy hnus na koncoch ruk🤣platis na co?

drahomirrra
2. okt 2025

Míňaš strašne veľa na blbosti. Akože sorry not sorry.
Načo káva za 5 denne? Veď si kúp dobrý kávovar a dobrý termo hrnček. Kaderníčku za 120 chápem, ale ja toľko dávam raz za 3 m, nie mesačne. Výživové doplnky vonkoncom nepotrebuješ, pokiaľ máš bio stravu, ako píšeš, jediné čo by som si vždy kúpila je rybí olej Moller Trans.
Mani, pedi doma, dnes sú krásne kvalitné laky.
Poistka za auto 560? To máš dúfam havarijnú, nie iba PZP.
Zrušila by som streamovacie služby.
Stravu vieš okresať na polovicu, akože aby si 45 r žena nevedela nachystať krabičku do roboty?
Rehabky a cvičenie, po naučení to vieš cvičiť už aj doma.
Proste si žiješ high end bratiška život a v zásade rozdrbávaš peniaze enormným spôsobom.

anonym_456e10
2. okt 2025

@anonym_autor Jednoznacne strava ti berie vela penazi. My sme 4 a vojdeme do 1000 (a tam ratam aj obcas donasku, jedlo vo food courte, zelenina, ovocie, ziadne hladovanie). Skus to jedenie mimo domu zredukovat na polovicu, vonku si davaj narocnejsie jedla, ktore by si doma nerobila a doma si uvar jednoduchsie (napr cestoviny, rizoto..).
Tie lieky si uz vysvetlila.
Pedi nie je potrebna, chod len v lete (ja osobne chodim len pred dovolenkou, sama si doma osmirglujem paty, nechty nalakujem a nohy su upravene).
Stihas skutocne sledovat tie streamovacie sluzby ked pracujes cele dni? NIe je to len o tom, ze chces mat vyber, ale realne to ani nevyuzivas naplno? Kukajto sa presuva, najnovsie je to tusim gauc si...tam to mas zadarmo.
Ale myslim, ze ked prekopes do stravovanie a trosku vyjdes z komfortnej zony a zacnes viac varit, tak usetris dost bez toho, aby si sa musela vzdat kozmetiky, botoxu atd....

anonym_2b97a5
2. okt 2025

Od rána do večera si v práci, načo sú ti všetky streamovacie služby?Podľa mňa, je tam toho ešte dosť, na čom sa dá šetriť aby to nemuselo byť na úkor zdravej stravy

anonym_8db12a
2. okt 2025
@anonym_autor

@sisska96 ja som si toho vedoma. Nepotrebovala som to doteraz vobec riesit.

@anonym_autor nechápem toľko žerieš? Alebo žiješ na fastfoode či vkuse v reštike?

lucia13022023
2. okt 2025

Fuha.. ja teda na seba míňam vela ,vela peňazí, ale nie až takto. Výživové doplnky, kaderník, mani, pedi, mihalnice, odbočko, fitko, pilates, kozmeticka, strava na 1* a teda mesacne to je aj o polovicu menej ako ty. Bud je niekde chyba, alebo neviem 😃

autor
2. okt 2025
@anonym_754b29

@anonym_autor a kavu by si si nevedela robit kvalitnu doma? Zainvestuj do kavovaru a mas. Ja chodim do kaviarne minimalne, nikde mi nespravia kavu tak dobru, ako ja doma (ale je pravda, ze v tomto som narocna). Pedikuru zvladnes doma, a vyzivove doplnky mas aku znacku? Multivitaminy ci separatne? Jedlo mas, ako pisu baaby, uplne cenovo prestrelene :(

@anonym_754b29 lenze ja som doma az vecer po 20tej a cez vikend, v priebehu dna som v terene. Cize rano si dam kavu doma z kavovaru a potom v priebehu dna niekde v restike, v kaviarni, v coffee shope apd.

autor
2. okt 2025
@anonym_8db12a

@anonym_autor nechápem toľko žerieš? Alebo žiješ na fastfoode či vkuse v reštike?

@anonym_8db12a veď píšem, kde sa stravujem. Raňajky si dám doma alebo na hoteli, obed mám v reštaurácii, večeru mám v reštaurácii, alebo doma donáška. 50% času nie som doma, čiže nevarím.

autor
2. okt 2025
@anonym_2b97a5

Od rána do večera si v práci, načo sú ti všetky streamovacie služby?Podľa mňa, je tam toho ešte dosť, na čom sa dá šetriť aby to nemuselo byť na úkor zdravej stravy

@anonym_2b97a5 keď prídem domov večer alebo som niekde na hoteli, tak si večer zapnem film, seriál, prípadne pozriem nejakú show, alebo noviny z archívu. Tým, že nie som často doma, tak som si telku zrušila a používam tieto služby iba. Cez víkend, ak som doma, tak mám priestor na reset pri sledovaní filmov, alebo seriálov. Neznášam reklamy, čiže toto chcem na youtube skipnúť. Keď som v aute, púštam si hudbu z youtube, alebo rozhovory. Plus mám ešte náklad na platenú formu chatGPT a na angličtinu, ktorú mám online 4x mesačne.

anonym_3ba548
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_8db12a veď píšem, kde sa stravujem. Raňajky si dám doma alebo na hoteli, obed mám v reštaurácii, večeru mám v reštaurácii, alebo doma donáška. 50% času nie som doma, čiže nevarím.

@anonym_autor mňa zaujala tá kozmetika a skincare. Mňa stojí kozmetika 180 eur na 3-4 mesiace , teda v priemere 50-60 eur na mesiac .Mám 52 rokov , nemám na čele žiadnu harmoniku a ani vrásku hnevu . nechodím na botox, ale kúpila som si led masku a žehličku na tvár plus som sa naučila masáže tváre, pri večernej rutine len tak prebehneš. Na dentálku chodím raz do roka .