icon

Tipy na šetrenie pre slobodnú ženu

2. okt 2025

Ahojte, doposiaľ som bola na tom finančne celkom dobre, som samostatná jednotka, čiže som si zo svojho príjmu žila veľmi pekne a aj dokázala peniaze ušetriť, jednoducho som sa neobmedzovala.

Ale posledný rok a pol išlo naozaj všetko veľmi hore a plat zostáva rovnaký a dokonca mi išiel dole o cca. 300 eur, lebo som prišla o jeden príjem na dohodu, čo som mala. Náklady mám vyššie, takže si musím utiahnuť opasok a šetriť, na sebe, na jedle asi najviac.
Rátam s tým, že budúci rok mi príjem klesne (odvody a daň) a náklady stúpnu.

Musím teda šetriť. Kde sa mi to už celkom darí: Nekupujem si drahé oblečenie, ani drahé topánky, kabelky, peňaženky.Aj kozmetiku mám z drogérie a z Notina, nemám high end značky, stačí mi make up za 12 eur , korektor za 8 eur apd.

Na čom nešetrím je:
- lieky a výživové doplnky - tu mesačne miniem aj 80 eur
- skin care, starostlivosť o pleť - náklad cca. 50 - 70 eur/m
- starostlivosť o vlasy, kaderníčka každé dva, tri mesiace - 120 eur
- pedikúra, manikúra/gélové - mesačne 80 eur, tu chcem redukovať náklad na polovicu, pedi si budem robiť doma
- streamovacie služby Voyo, Netflix, Youtube Premium, HBO - cca. 35 eur
- nemám TV, mám iba internet doma za 19 eur a pár základných programov, ale tie nepozerám
- mobil s internetom mi platí firma
- auto mám svoje, náklad na poistku 560 eur/r, prezutie a uskladnenie pneu - 120x2, PHM 60 eur/m
- poistka za byt ročne 180 eur
- cvičenie mesačne cca. 80 eur
- rehabilitácie mesačne 80 eur

Som v práci väčšinou od rána do večera a nejako ja veľa tomu vareniu nedám popravde, ani ma to nebaví, ani mi to nejde. Zvládnem samozrejme cestoviny, kuracie mäso, šaláty apd.

Doteraz som si jedlo objednávala a stravovala som sa v meste počas obeda.
Čiže menu cez obed cca. 8 - 10 eur a potom niekedy donáška večer 10 eur. Medzitým som si kúpila kávu, niečo sladké apd, čiže denný náklad na jedlo bol 20 denne.
Bez nákupov jedla domov. Teda seriózne miniem cca. 500 eur mesačne len na obedy a donášky. Spolu s nákupmi jedla domov ( mlieko, chlieb, maslo, šunka, tvaroh, proteíny, ovocie, zelenina apd ) je to aj 1000 eur/m. Mám nejaké obmedzenia, teda kupujem bezlakto produkty, ktoré sú drahšie, chlieb iba celozrnný ten je dosť drahý, a samozrejme bio ovocie, zeleninku.
Ja na jedlo dám mesačne teda skutočne 1000 eur, niekedy aj viac. Ako sama osoba.

Takže tu je cieľ zredukovať náklad aspoň o 1/3 do konca roka.
Čiže idem si variť doma cestoviny, kuskus, nejaké mäso a zeleninku apd.
Jednoducho obmedziť stravovanie vonku.

Máte iné nápady, kde ušetriť?
Nejaké tipy? Budem vďačná za čokoľvek. Prvý krát som v situácii, že idem šetriť.

Strana
z4
anonym_afbdad
2. okt 2025
@anonym_0202a2

@anonym_8db12a pisala ze si kupila drahy lubrikant na smykanie

@anonym_0202a2 😃Však nech si varia dvaja, keď má frajera.

autor
3. okt 2025
@anonym_0202a2

@anonym_8db12a pisala ze si kupila drahy lubrikant na smykanie

@anonym_0202a2 mám priateľa, manžel zomrel veľmi dávno, mám syna už dospeléhom končí VŠ. S priateľom nebývam, momentálne vzhľadom na vyťaženosť by to nemalo zmysel, časom sa uvidí.

autor
3. okt 2025
@anonym_3b2bec

@anonym_autor bože moj, niektoré komentáre. Neviem čo sa tu pohoršujete na sume, ktorú zaplati u kadernika. Ja dochadzam ku kadernicke do Ba cca 100km lebo som spokojná a len za farbenie(umytie,fukana, pripadne vlny)platím 200€ mesačne. Manikúra/pedikura je úplný základ. To, že niekto nechodí je jeho vec. Jasné ak si zručna vieš si oboje urobiť doma. Upravené nechty sú podľa mna úplne prirodzená vec. Kozmetika mesačne takisto úplne v poriadku. Takze jedine môžeš naozaj šetriť na strave. Preto ti poradim urobiť si nejaký zoznam jedál na týždeň a vyskúšať či ti to bude fungovať alebo nie. Základ aspoň vždy nejakú polievku a druhé podľa toho čo preferujes.

@anonym_3b2bec Ďakujem aj ja si myslím, že som totálne v limite. Pred dvomi mesiacmi som obehala všetky kaderníctva, a a povedali mi, že na dlhé vlasy, farbenie, umývanie, strih, fúkanie cca. 100 - 110 eur. Tak som si to rozmyslela. Moja kaderníčka ma pozná, vie presne, čo mi sedí, čo mám rada. Farbu mi namieša z 4och farieb, v zásade keď k nej idem, viem, že idem na istotu. Bola som raz u kaderničky lacnejšej, bolo mi do plaču.. Z farieb som si mohla vybrať iba z palety, žiadne miešanie farieb na mieru. Mala som o 4 odtiene tmavšie, niečo hrozné. Vlasy mi ostrihala katastrofálne, už som ju stopla a bola som na ňu nepríjemná. Čiže ak by som našla dobrú kaderníčku o 50 eur lacnejšie, ok, idem inde. Ale ak nájdem niekoho o 10-20 eur lacnejšie, tak nikam nejdem, neoplatí sa mi to. Gélové nechty za 38-40 eur sú podľa mňa úplne v norne, pedikúra za 40 eur s gellakom je tiež už štandard. Teraz čo pozerám na okolí, tak aj nechty sú drahšie, aj pedi nájdem drahšiu. Ale ok, tú pedi si minimálne v zime viem robiť doma, a gellak mať nebudem. Ostatné náklady, ktoré míňam na kozmetiku sú podľa mňa v norme. Áno, väčšinu peňazí dávam na jedlo, s tým, že sa nezdržiavam doma veľa, teda minimálne a teda sa stravujem väčšinou vonku. Ja si aj môžem doma navariť, ale dosť pravdepodobne si to nebudem mať kde cez deň ohriať, čiže budem na studenej strave. Keď budem v office náhodou, vtedy to viem riešiť. Ale stále je priestor na úsporu. Zase popravde, ak by som zarobila 2 tisícky v čistom tak by som si to dovoliť nemohla a musela by som šetriť už dávno.

anonym_c2770f
3. okt 2025
@anonym_13a613

@anonym_c2770f kozmetiku z bazaru nikdy, nevies, kao to bolo skladovane, zaruka a ostatne veci.

@anonym_13a613 záruku vidím napísanú na výrobku a to skladovanie ti nezaručí nikto ani v obchode...

deninka233
3. okt 2025

Nuž pozri, ako to vidím ja je, že choď trochu logickejšie na tú stravu. Napr. jedno teplé jedlo denne stačí. Tak si v práci pôjdeš na menučko, no. To máš tých cca 10€/denne x 22 pracovných dní, to máš len 220€/mes. Kávu - kúp si taký ten veľký Stanley Cup a tam si ráno navar a cez deň upíjaj, prípadne namiesto posedenia pri káve s niekým sa choďte prejsť, drž si pohárik, cuckaj, kúpte si pečené gaštany… Keď sa “ide von” nemusíte hneď dakde vysedávať v podniku. Koláč si upeč, napr. cuketový, mrkvový, nakrájaj do dózy, budeš mať ku káve, koláč netreba zohrievať… dojdeš domov, večera už len “studená”, prípadne si sprav kašu, ak potrebuješ teplé jedlo, to je tiež jednoduché na prípravu. Každý mesiac si niečo zredukuj, aby si nemala zrazu pocit, že hups, ja už nič vlastne nemôžem, keď okrúhaš všetko naraz.
A ešte dobrá rada, povedz si, koľko mesačne chceš ušetriť - napr. 250€ na začiatok (500€ nákupy domov plus 250€ za menučká z 1000€) a tie hneď, ako dojde výplata, niekam preveď, na sporiaci, na investičný, kam chceš…
Mne ešte pomáha si peniaze vyčlenené na jedlo dať do 5 obálok (po týždni), a vždy v daný týždeň peniaze z obálky dám do peňaženky a míňam. Tak reálne vidím, koľko mi ostáva a koľko toho ešte môžem kúpiť.
A ináč, my žijeme posledné mesiace piati z 500€ (potraviny, drogéria, granule), musela som to okresať z cca 750€, čo sme mali predtým ako rozpočet na potraviny. Takže dojde výplata, šetrenie hneď prevediem preč, na potraviny vyberám hotovosť do obálok a na účte nechávam len čo sa samo strhne, hypo, elektrina atď.

anonym_a25ecd
3. okt 2025

Neviem ci ti zmenili nazov, ale posobilo to, ako mlada zaba do 30.tky🤔tak ty budes blizsie k 50.a synacik keby ti poskytol jednu jeho nemecku vyplatu, nemusis zgrlit a obmedzovat sa v doterajsej rozsafnosti. Ta moze zalozit na implantaty, nie? Ktora kozmetika ti sadla, ked mozes prezradit a nerobit reklamu, tiez rozmyslam nieco drahsie kupit. 🌷

autor
3. okt 2025
@deninka233

Nuž pozri, ako to vidím ja je, že choď trochu logickejšie na tú stravu. Napr. jedno teplé jedlo denne stačí. Tak si v práci pôjdeš na menučko, no. To máš tých cca 10€/denne x 22 pracovných dní, to máš len 220€/mes. Kávu - kúp si taký ten veľký Stanley Cup a tam si ráno navar a cez deň upíjaj, prípadne namiesto posedenia pri káve s niekým sa choďte prejsť, drž si pohárik, cuckaj, kúpte si pečené gaštany… Keď sa “ide von” nemusíte hneď dakde vysedávať v podniku. Koláč si upeč, napr. cuketový, mrkvový, nakrájaj do dózy, budeš mať ku káve, koláč netreba zohrievať… dojdeš domov, večera už len “studená”, prípadne si sprav kašu, ak potrebuješ teplé jedlo, to je tiež jednoduché na prípravu. Každý mesiac si niečo zredukuj, aby si nemala zrazu pocit, že hups, ja už nič vlastne nemôžem, keď okrúhaš všetko naraz.
A ešte dobrá rada, povedz si, koľko mesačne chceš ušetriť - napr. 250€ na začiatok (500€ nákupy domov plus 250€ za menučká z 1000€) a tie hneď, ako dojde výplata, niekam preveď, na sporiaci, na investičný, kam chceš…
Mne ešte pomáha si peniaze vyčlenené na jedlo dať do 5 obálok (po týždni), a vždy v daný týždeň peniaze z obálky dám do peňaženky a míňam. Tak reálne vidím, koľko mi ostáva a koľko toho ešte môžem kúpiť.
A ináč, my žijeme posledné mesiace piati z 500€ (potraviny, drogéria, granule), musela som to okresať z cca 750€, čo sme mali predtým ako rozpočet na potraviny. Takže dojde výplata, šetrenie hneď prevediem preč, na potraviny vyberám hotovosť do obálok a na účte nechávam len čo sa samo strhne, hypo, elektrina atď.

@deninka233 ja si plne uvedomujem, že ľudia žijú z menšej výplaty. Bola som veľmi dlhé roky samoživiteľka, s nižším príjmom, vyžili sme z menej a dokázali sme existovať na slušnej úrovni. Teraz po 40tke, mám všetko splatené, nemám hypo, leasingy, syn je samostatný, zabezpečený, ja mám niečo našetrené, tak si doprajem. Tie peniaze si so sebou do hrobu nezoberiem.

anonym_3b2bec
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_3b2bec Ďakujem aj ja si myslím, že som totálne v limite. Pred dvomi mesiacmi som obehala všetky kaderníctva, a a povedali mi, že na dlhé vlasy, farbenie, umývanie, strih, fúkanie cca. 100 - 110 eur. Tak som si to rozmyslela. Moja kaderníčka ma pozná, vie presne, čo mi sedí, čo mám rada. Farbu mi namieša z 4och farieb, v zásade keď k nej idem, viem, že idem na istotu. Bola som raz u kaderničky lacnejšej, bolo mi do plaču.. Z farieb som si mohla vybrať iba z palety, žiadne miešanie farieb na mieru. Mala som o 4 odtiene tmavšie, niečo hrozné. Vlasy mi ostrihala katastrofálne, už som ju stopla a bola som na ňu nepríjemná. Čiže ak by som našla dobrú kaderníčku o 50 eur lacnejšie, ok, idem inde. Ale ak nájdem niekoho o 10-20 eur lacnejšie, tak nikam nejdem, neoplatí sa mi to. Gélové nechty za 38-40 eur sú podľa mňa úplne v norne, pedikúra za 40 eur s gellakom je tiež už štandard. Teraz čo pozerám na okolí, tak aj nechty sú drahšie, aj pedi nájdem drahšiu. Ale ok, tú pedi si minimálne v zime viem robiť doma, a gellak mať nebudem. Ostatné náklady, ktoré míňam na kozmetiku sú podľa mňa v norme. Áno, väčšinu peňazí dávam na jedlo, s tým, že sa nezdržiavam doma veľa, teda minimálne a teda sa stravujem väčšinou vonku. Ja si aj môžem doma navariť, ale dosť pravdepodobne si to nebudem mať kde cez deň ohriať, čiže budem na studenej strave. Keď budem v office náhodou, vtedy to viem riešiť. Ale stále je priestor na úsporu. Zase popravde, ak by som zarobila 2 tisícky v čistom tak by som si to dovoliť nemohla a musela by som šetriť už dávno.

@anonym_autor tiež som zažila, že som od kaderníčky odchádzala a doma sa vyplakala. Ja platím za pedikúru 50€mesačne. A nechty si viem robiť doma. Lebo baba ku ktorej som chodila sla na materskú. A na kozemtiku minam teda oveľa vyššie sumy ako ty. Čo sa týka tak skús zatiaľ si aspoň tie večere variť. A uvidis.

drahomirrra
3. okt 2025

Tak ale potom nechápem, načo si zakladala túto tému, autorka. V zásade z ničoho nemôžeš zľaviť, nič nemôžeš okresať, tak potom zbytočná robota.

autor
3. okt 2025
@drahomirrra

Tak ale potom nechápem, načo si zakladala túto tému, autorka. V zásade z ničoho nemôžeš zľaviť, nič nemôžeš okresať, tak potom zbytočná robota.

@drahomirrra štve ma to jedlo. Toto potrebujem zredukovať. Aspoň o 1/3. Naozaj som sa rozšupla.

deninka233
3. okt 2025
@anonym_autor

@deninka233 ja si plne uvedomujem, že ľudia žijú z menšej výplaty. Bola som veľmi dlhé roky samoživiteľka, s nižším príjmom, vyžili sme z menej a dokázali sme existovať na slušnej úrovni. Teraz po 40tke, mám všetko splatené, nemám hypo, leasingy, syn je samostatný, zabezpečený, ja mám niečo našetrené, tak si doprajem. Tie peniaze si so sebou do hrobu nezoberiem.

@anonym_autor založila si tému, ako šetriť. Dala som ti úplne jasný návod, ako tú cca štvrtinu, možno aj tretinu na jedle ušetríš - a pritom si napr. zachováš menučká každý deň, čo si v práci, variť budeš možno len cez víkend.

vladuska20
3. okt 2025
@drahomirrra

@drahomirrra stacilo mi precitat si jej prispevkov a hned som vedela,ze nechce,nevie to a nebude to robit.

bg92
3. okt 2025

utorka po citani tvojich odpovedi mam iba jednu radu - zacni viacej zarabat. ci uz side jobom alebo si vypytaj vyssi plat (cena prace stupa). na vsetko mas odovodnenie a odpoved ako to potrebujes a ako to nie je vvlastne vela a ako sa neda. jedinu uznavas stravu ale tiez na ziadne rady nereagujes. nechapem. neviem ani ake rady si k tomu cakala okrem toho "var si doma" a "nekupuj donasku"? ved cas nemas, lepsie povedane nechces si najst.
a ked uz tak za taku casovo demanding pracu ako ju tu prezentujes a este ako pri nej musis aj vyzerat a cestovat by si mala mat adekvatne zaplatene aby si nemusela pisat na konik ako usetrit. tak si ujasni priority.

anonym_183681
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Mne príde úplne absurdné tvoje uvažovanie, ak si naozaj zrelá žena v asi mojom veku a ešte máš za sebou život osamelej matky. Zdôvodňuješ tu ako veľa pracuješ a zarovno s tým píšeš, že čo zarobíš, to vzápätí doslova prežerieš a ešte si myslíš, že to je ok. Podľa mňa si mentálne dosť jednoduchý človek, ktorý si nevie určiť priority a poradiť sa ti ani nedá, keďže existenčne potrebuješ donášky, kávy, kaderníčky... Všetko sú to tí hlúposti a tvoja hodnotu naozaj nezvyšujú, žiješ si nad pomery, myslíš len na seba, si s tým spokojná, škoda to ďalej riešiť.

anonym_70daf4
3. okt 2025

Normálne by ma zaujímalo ako vyzeráš či ozaj tie stovky € čo investuješ do seba je aj vidno a povedala by som si že wow toto ozaj za to stojí.

anonym_0a4637
3. okt 2025
@anonym_70daf4

Normálne by ma zaujímalo ako vyzeráš či ozaj tie stovky € čo investuješ do seba je aj vidno a povedala by som si že wow toto ozaj za to stojí.

@anonym_70daf4 Tiež mi to napadlo. ČI je ozaj taká raketa, alebo tie peniaze leje do kanála.

pikachu999
3. okt 2025

@anonym_autor reálne viac ako 300 e na osobu neprejes..to máš hneď 700 e ušetrených takisto hľadaj lacnejšiu kaderníčku

letfenixa
4. okt 2025

Mám tiež 45 rokov a trištvrte tých kozmetických vecí, ktoré píšeš, že absolvuješ, nerozumiem.

maminkadeticiek
4. okt 2025

No,hrosne rozhadzujes peniaze.Nejde len o minanie.Namiesto takehoto utracania si mohla mesacne uz dlho investovat minimalne 200 eur.Ludia nemyslite na buducnost vobec.

andrea2323
4. okt 2025

Som jediná, komu to príde vymyslené? 😀 niekto si z vás robí riadne dobrý deň podľa mňa a sleduje pohoršenie pri vymenúvaní všetkých nákladov

lily246
4. okt 2025

@anonym_autor prekvapilo ma, že si vychovala syna, máš 45 rokov a nevieš variť. Čo jedol? Iba donášky a v jedálni? Žiadna domáca kvalitná strava?
Nikde nevidím náklady na kultúrne vyžitie, divadlá, koncerty, knihy, cestovanie, zážitky v prírode atď.. Zamerala si sa iba na svoj vzhľad. Ale asi je aj takýto život pre niekoho naplnený a len ja tomu nerozumiem? Byť od rána do večera v práci a len sa snažiť o nejaký look je k čomu dobré...ja míňam na úplne iné veci. Výzor preceňuješ a stavím sa, že ani v práci to nie je taký must have ako tu prezentuješ. Keď sa raz pozrieš na svoj súčasný život, budeš spokojná, že si tak žila? Možno by som celkovo prekopala to, na čo míňaš, od základov mi ten životný štýl nepríde ako šťastný a naplňujúci, iba predražený a prázdny.

o__o
4. okt 2025

Najviac by si usetrila na jedle, treba sa proste zatat a na tie 3-4 mesiace prekonat lenivost a nechut k vareniu alebo co to mas a zacat si varit doma, na 2-3 dni, kupit si nejake termo obedare, aby si nemusela jest studeny obed, termo pohar na kavu a ides 🙂

tl999
10. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_2b97a5 keď prídem domov večer alebo som niekde na hoteli, tak si večer zapnem film, seriál, prípadne pozriem nejakú show, alebo noviny z archívu. Tým, že nie som často doma, tak som si telku zrušila a používam tieto služby iba. Cez víkend, ak som doma, tak mám priestor na reset pri sledovaní filmov, alebo seriálov. Neznášam reklamy, čiže toto chcem na youtube skipnúť. Keď som v aute, púštam si hudbu z youtube, alebo rozhovory. Plus mám ešte náklad na platenú formu chatGPT a na angličtinu, ktorú mám online 4x mesačne.

@anonym_autor ahoj, ako sa ucis anglitcinu s chat gpt?

autor
10. okt 2025
@tl999

@anonym_autor ahoj, ako sa ucis anglitcinu s chat gpt?

@tl999 mám lektorku angličtiny.

Strana
z4