icon

Smrť blízkeho človeka: Ísť na pohreb bývalej kamarátky?

29. jún 2026

Ahojte. Moja suseda predvčerom tragicky zahynula. Vyrástli sme spolu, vedľa seba sme žili celý život, bola moja rovesníčka, boli sme partia. Pred cca 10 rokmi sa určité veci zmenili a odcudzili sme sa. Posledné roky sme sa pozdravili, prehodili pár viet, či v dome, alebo vonku. Nebola medzi nami zlá krv, no ani sme už nemali taký vzťah, ako predtým. Mala súrodencov, rodičov, kamarátov.
O pár dní bude pohreb a ja premýšľam, ísť, či nie? Samozrejme, že nie dnu na obrad, maximálne vonku by som stála, kondolovala najbližšej rodine, ktorí tu žijú a poznáme sa. Uctiť si ju môžem aj mimo pohrebu, nepotrebujem tam byť silou mocou, ale na druhej strane, niekde v kútiku duše si myslím, že by "bola rada, keby ju odprevadím"...neviem...čo by ste robili vy?

abbey1
29. jún 2026

@anonym_autor Bola to tvoja suseda a kamarátka. Je úplne normálne a slušné na pohreb ísť.

anonym_34429a
30. jún 2026

Jasné, normálne choď

anonym_9e8f57
30. jún 2026

Normálne chod. Veď ste boli kamosky. Na pohreb sa nepozýva, ide kto chce. Normálne chod dnu.

sandrika101
30. jún 2026

@anonym_autor jednoznačne by som išla, boli ste dobré susedy a kamarátky a tak sa patrí, aby si na pohreb išla

biba_18
30. jún 2026

nerozumiem prečo nechceš ísť? a prečo nechceš ísť “dnu na obrad”? a dokonca že samozrejme že nie dnu…

thereisabear
30. jún 2026

Išla by som. Normálne dnu.

anonym_f4386d
30. jún 2026

@anonym_autor poznala si ju, boli ste kamosky, aj ked nie uplne naj, ale ani ste sa na ulici neobisli a netvarili, ze sa nepoznate. A srdce ti hovori, ze sa s nou chces rozlucit, tak chod.

anonym_dac967
30. jún 2026

@anonym_autor Sla by som sa s ňou rozlúčiť.Pises,ze odišla tragicky,to znamená, že pri vašom poslednom stretnutí ste ani jedna netušili, že to je naposledy...

bielasovicka
30. jún 2026

Ja by som išla

anonym_27af39
30. jún 2026

@anonym_autor ja tu budem za divnú, to viem. Ale ak s niekým nemám kontakt 10 rokov, asi mi nie je taký blìzky 🤷‍♀️ Ja na také pohreby nechodím. Ty, ako cítiš. Ak chceš ísť, nepolemizuj a choď. Lebo mne to také pripadá, že len sa postaviť niekde vonku, len akože som to tam odstála a zúčastnila sa. Zbytočne špekuluješ okolo toho.

anonym_fb932a
30. jún 2026

@anonym_autor napisala si, ze v kutiku duse citis, ze by si tam mala ist, preto si myslim, ze by si naozaj mala ist na pohreb, vravi ti to intuicia, tvoje srdce a to je spravne...

anonym_944b34
30. jún 2026

Normálne susedom s ktorými sa zdravím a prehodím pár viet idem na pohreb samozrejme dnu na obrad.

osky
30. jún 2026

Samozrejme,ze mas ist.
Co to je s ludmi v dnesnej dobe?
Aj keby ste boli iba susedy a cely zivot sa len pozdravite na ulici,aj tak sa patri ist na obrad a pohreb ...

martul
30. jún 2026

@anonym_autor ani by som nerozmýšľala a išla, dnu aj s kyticou kvetov.
Poznali ste sa, boli ste si blízke, že ste už nemali na seba čas, život a okolnosti sa menia...

anjelicek26
30. jún 2026

Urcite treba ist... rodine prospeje vidiet, ze aj inym ludom na nej zalezalo.

anonym_990058
30. jún 2026

@anonym_autor Citim medzi riadkami ze si ju nemala rada. Skor tam ist nechces ale mas pocit viny. Mas moznost to uzavriet ale bude v poriadku ked nepojdes.

anonym_309bbe
30. jún 2026

áno ísť.

zuzacka16
30. jún 2026

sama píšeš, že v kútiku duše cítiš, žeby bola rada, keby ju prídeš odprevadiť..odhliadnuc od toho, že ste sa potom už moc spolu "nebavili" by som tam šla, veď máte za sebou kopec spoločných zážitkov, spomienok a niečo odžité, ľudia sa časom menia, kamarátstva pribúdajú, ubúdajú ale to neznamená, že v takýto deň sa budem na niečo hnevať a rozmýšľať, či tam ísť..

anonym_a3124d
30. jún 2026

Ja by som nesla..chodim len najblizsej rodine a kamoske som bola ale boli sme kazdy den v kontakte...znamym nechodim.staci sviecku zapalit 🙂

anonym_9dc40d
30. jún 2026

Ja by som nešla a rovnako nechcem aby niekto na moj prišiel..
Je to hrozná bolesť hlavne najbližšej rodiny a nemyslím si že nejak zaváži a niekomu pomože či som tam a či nie..
Zomreli mi tak kamaráti a nechcela som vidieť to utrpenie najbližších..
Je mi to ľúto🥹, čo sa stalo?

martul
30. jún 2026
@anonym_9dc40d

Je to hrozná bolesť hlavne najbližšej rodiny a nemyslím si že nejak zaváži a niekomu pomože či som tam a či nie..

@anonym_9dc40d zaváži a veľmi.

biba_18
30. jún 2026
@anonym_9dc40d

@anonym_9dc40d no teda neviem, ale keď môjmu bratovi prišlo na pohreb asi 40 kamarátov, ktorých som tam fakt nečakala - rozplakalo ma to od dojatia - že ho mali tak radi a že si kvôli nemu možno aj dovolenku zobrali ... veľmi, veľmi to zavážilo ...

anonym_9dc40d
30. jún 2026
@biba_18

@anonym_9dc40d no teda neviem, ale keď môjmu bratovi prišlo na pohreb asi 40 kamarátov, ktorých som tam fakt nečakala - rozplakalo ma to od dojatia - že ho mali tak radi a že si kvôli nemu možno aj dovolenku zobrali ... veľmi, veľmi to zavážilo ...

@biba_18 hm, ja to mám inak..ja by som to asi ani nevnímala
Je mi ľúto že tu už nemáš brata, čo sa stalo?

petamich
30. jún 2026

Kazdy sme inak nastaveny, ja napr. tiez chodim len rodine a blizkym ludom a priatelom, ja ale neverim na, ze sa to patri, ze dana osoba to vidi....spomeniem si a uctim si radsej inak. Kazdy to ma inak a inak to citi. Ak to ty citis, ze by so sa chcela ist rozlucit, tak urcite chod.

vevesh
30. jún 2026

Isla by som. Ako ja tomu nechapem, u nas je automatika, ze cely "panelak" ide na pohreb, kupuje sa spolocny veniec, dokonca aj na kar su pozyvani susedia z panelaku, tie povodne rodiny, co spolu ziju uz nejakych 40rokov....

biba_18
30. jún 2026
@anonym_9dc40d

@biba_18 hm, ja to mám inak..ja by som to asi ani nevnímala
Je mi ľúto že tu už nemáš brata, čo sa stalo?

@anonym_9dc40d asi by si to vnímala - keď stojíš pred sálou, čakáš hostí, s každým sa porozprávaš, poďakuješ že prišli - a zrazu sa dovalí tlupa 40 ľudí ...
syn bol na pohrebe svojej bývalej učiteľky z gympla - a ver, že si to všimli, aj učiteľky, aj ho predstavili dcére ... nešiel tam kvôli tomu - mal ju rád, tak išiel... verím že aj dcéru to zahrialo pri srdci že ju mali študenti radi ...

sonkaxxx
30. jún 2026

@anonym_autor ahoj ja ti poviem svoju skúsenosť. Mala som najlepšiu kamarátku aj jej sestru poznali sme sa veľmi dobre ale po mojej svadbe sme sa odcudzili úplne prešlo veľa rokov a zomrela mojim kamarátkam mama a do pol roka aj otec. Na oba pohreby som šla a podala ruku a objala som ich je to prejav slušnosti a tých minulých prežitých rokov aj spolu. Je pravda že sme úplne odcudzené ani neviem kvôli čomu akosi sa ten vzťah naplnil ľudia sa menia. Na pohreb by som určite šla.

anonym_9dc40d
30. jún 2026
@biba_18

@anonym_9dc40d asi by si to vnímala - keď stojíš pred sálou, čakáš hostí, s každým sa porozprávaš, poďakuješ že prišli - a zrazu sa dovalí tlupa 40 ľudí ...
syn bol na pohrebe svojej bývalej učiteľky z gympla - a ver, že si to všimli, aj učiteľky, aj ho predstavili dcére ... nešiel tam kvôli tomu - mal ju rád, tak išiel... verím že aj dcéru to zahrialo pri srdci že ju mali študenti radi ...

@biba_18 mne je nepríjemné chodiť na pohreby a rovnako to ani od nikoho neočakávam..

biba_18
30. jún 2026
@anonym_9dc40d

@biba_18 mne je nepríjemné chodiť na pohreby a rovnako to ani od nikoho neočakávam..

@anonym_9dc40d veď nechoď. nikto ťa nemôže nútiť... ja mám na to určitý názor, ale teba sa netýka. rob čo uznáš za vhodné ...