Prečo slávime Vojany/Hojany?
Vidite stale vyznam slavit slnovrat v podobe vatry vojany/hojany? Alebo uz case rodiny od tejto stsrej zvyklosti upustili?
Vie niekto preložiť otázku?
@anonym_autor nič neslávim. A v dnešnej dobe, kedy sa každý strom vyvažuje zlatom nechápem potrebu páliť vatru 🙈
Vie niekto preložiť otázku?
@anonym_edeb8f svätojánka noc, pálenie vatry.
@anonym_edeb8f svätojánka noc, pálenie vatry.
@anonym_c32a8c aha, nikdy som nič také neslávila a nikoho takého nami nepoznám
@anonym_c32a8c aha, nikdy som nič také neslávila a nikoho takého nami nepoznám
@anonym_edeb8f to je v poriadku, nemusia to všetci poznať.
Len tuto autorka asi ešte oslavuje . Podľa toho ako píše 😁
*svätojánska
pálenie Ďura aj svätojánske vatry sa konajú v mojom okolí,ale ja sa toho nezúčastňujem,je to dedinský zvyk,nikdy som na dedine nežila,takže to ide mimo mňa.
Najstaršia vrstva obyčajov, ktoré sa viažu k obom slnovratom, obsahuje fragmenty obradov na počesť slnka, magické úkony na zabezpečenie hospodárskej prosperity, zachovanie zdravia, získanie manželských partnerov, ochranu pred zlými silami, démonmi, znaky, z ktorých sa predpovedalo počasie, úroda a osud ľudí. Obrady letného slnovratu sa sústredili na 24. jún, na Jána.
https://www.ludovakultura.sk/polozka-encykloped...
u nás na dedine v sobotu bolo pálenie vatry. Nie, nebola som.
Najstaršia vrstva obyčajov, ktoré sa viažu k obom slnovratom, obsahuje fragmenty obradov na počesť slnka, magické úkony na zabezpečenie hospodárskej prosperity, zachovanie zdravia, získanie manželských partnerov, ochranu pred zlými silami, démonmi, znaky, z ktorých sa predpovedalo počasie, úroda a osud ľudí. Obrady letného slnovratu sa sústredili na 24. jún, na Jána.
https://www.ludovakultura.sk/polozka-encykloped...
@anonym_b5e8d5 možno kedysi. Teraz sa tam ide ožrať pol dediny a hasiči musia byť v pohotovosti. Niektorí blbci pália aj za silného vetra. Fakt nevidím zmysel niečoho takého zúčastniť sa. Zjavne tie obrady nepomáhajú, lebo SR je celé 💩💩💩
žiadne vojany, hojany , nohany a vlhany neslávime. Slnovrat vnímam tak, že príde ráno slnko a večer sa vráti dole..
@anonym_edeb8f to je v poriadku, nemusia to všetci poznať.
Len tuto autorka asi ešte oslavuje . Podľa toho ako píše 😁
@anonym_c32a8c preco tak ustipacne? vela dedin este dodrzuje zvyky predkov .. je to na nich a netreba ich za to zhadzovat ... ty oslavujes aj ine sviatky -predpokladam,ze aj cirkevne ako vianoce velka noc a podobne-ale ako krestan sa nechovas .. zi a nechaj zit
@anonym_c32a8c preco tak ustipacne? vela dedin este dodrzuje zvyky predkov .. je to na nich a netreba ich za to zhadzovat ... ty oslavujes aj ine sviatky -predpokladam,ze aj cirkevne ako vianoce velka noc a podobne-ale ako krestan sa nechovas .. zi a nechaj zit
@anonym_efe165 vôbec si nepochopila ako som to myslela, nevadí.
Kto je my? Ale v konecnom dosledku je to tradicia, siahajuca davno do minulosti do predkrestanskych cias, niekde sa este udrziava, niekde uz nie. Niekto pali vatru, niekto ide zbierat byliny, niekto ostane doma. Kazdy ako sa sam rozhodol
Este v Babicke Bozena Nemcova spomina svatojanske ohne a tradicie s tym spojene, ktore nasledovala aj babicka (zber byliniek). A to babicka v knihe bola hlboko zbozne zalozena krestanka.
Takze kedysi to bolo uplne normalne a pokojne to existovalo jedno vedla druheho.
Este v Babicke Bozena Nemcova spomina svatojanske ohne a tradicie s tym spojene, ktore nasledovala aj babicka (zber byliniek). A to babicka v knihe bola hlboko zbozne zalozena krestanka.
Takze kedysi to bolo uplne normalne a pokojne to existovalo jedno vedla druheho.
@moonlight1210 Kresťanský Boh sa nedelí o oddanosť so žiadnymi pohanskými božstvami. Izraeliti sa kedysi pokúsili uctievať svojho boha a zároveň si priazeň hľadať u bohov susedných národov. Podľa Písma to vyvolalo Boží hnev a prinieslo im veľmi nepriaznivé následky.
@anonym_autor nič neslávim. A v dnešnej dobe, kedy sa každý strom vyvažuje zlatom nechápem potrebu páliť vatru 🙈
@anonym_fa9a7d nemusíš stromy rúbať, stačí použiť opadané konáre, šišky a tak ďalej.
@moonlight1210 Kresťanský Boh sa nedelí o oddanosť so žiadnymi pohanskými božstvami. Izraeliti sa kedysi pokúsili uctievať svojho boha a zároveň si priazeň hľadať u bohov susedných národov. Podľa Písma to vyvolalo Boží hnev a prinieslo im veľmi nepriaznivé následky.
@anonym_b5e8d5 ale my ateisti si mozme zalozit svatojansky ohnicek a radostne cez neho preskakovat aby sme oslavili letny slnovrat a uctili odkaz nasich bohabojnych slovenskych predkov, ktory nam zanechali vo folklore. Ci?
@anonym_b5e8d5 vy kresťania si to berte, ako chcete a nechajte ostatných oslavovať, čo chcú a kedy chcú
@anonym_fa9a7d nemusíš stromy rúbať, stačí použiť opadané konáre, šišky a tak ďalej.
@qrstxyz ešte som nevidela páliť konáre a šišky . Jedine, že si romantický rojko a myslíš, že niekto páli konáriky pozbierané okolo 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@anonym_b5e8d5 nepriaznivé následky zanecháva cirkev už 2000 rokov a viac. To nevieš?
@anonym_fa9a7d Vypni internet. Ten tiež škodí prírode a planéte.
@abbey1 ty tiež 😗
@anonym_b5e8d5 ale my ateisti si mozme zalozit svatojansky ohnicek a radostne cez neho preskakovat aby sme oslavili letny slnovrat a uctili odkaz nasich bohabojnych slovenskych predkov, ktory nam zanechali vo folklore. Ci?
@anonym_cce64e samozrejme ty môžeš robiť všetko, nesľuboval si vernosť a uctievanie kresťanskému bohu
to len na margo toho že kresťania nebudú uctievať pohanské sviatky letného slnovratu
@anonym_cce64e samozrejme ty môžeš robiť všetko, nesľuboval si vernosť a uctievanie kresťanskému bohu
to len na margo toho že kresťania nebudú uctievať pohanské sviatky letného slnovratu
@anonym_b5e8d5 vies, ze prave krestania oslavuju pohanske sviatky? Ci ty si dalsi krestan, ktory netusi, ze cirkev si uzurpovala pohanske sviatky a ich terminy a dala im krestansku nalepku?
@anonym_b5e8d5 ano, nasi bohabojni predkovia si udrzali predkrestanske tradicie napriek starocnemu vplyvu cirkvi.
Len tak mimochodom, aj cely vesmir je podla vas dielo Bozie a oslavy slnovratu su len oslavy prirodnych javov, ktore, sa riadia podla vole Bozej. Na Vianoce krestania oslavuju iny prirodny ukaz, zimny slnovrat, ale to sa uz moze, len letny je proti nauke

Ty ešte oslavuješ, že ?