Zmenila som veľkonočné zvyky. Urobila som chybu?
Pekný deň, chcem počuť názor iných ľudí, lebo neviem či som sa zachovala správne. Mám syna a dcéru. Vždy na šibačku manžel zoberie syna a ide vyšibať moju aj mužovu rodinu. Lenže máme aj dcéru čiže keď všetkých došibú tak sa celá rodina zoberie a prídu knám... nie len muži šibači, ale všetky manželky a deti. Čo je okrem mňa s manželom a deťmi ešte 11 ľudí (8 dospelých a 3 deti - švagrov syn a sestriny dvaja synovia). Moja dcéra je teda jediné dievča v rodine. A tak náš Veľkonočný pondelok vyzerá vždy tak že prídu všetci o cca 12 knám a vysedávajú tu 4 hodiny. Vždy majú navarené rezne a šalát, pripravené misy a napečené. Vypijú sa u nás dve flaše tvrdého a tri flaše vína, deti narobia bordel a ja okrem toho že makám celý deň predtým tak makám aj deň potom. Vždy som to brala tak že mám dcéru a to tak má byť. Takže kto mi povie že som si ich tak naučila, tak má samozrejme pravdu ale vždy som to robila rada. Ale minulý rok som ochorela a obvolala som všetkých aby sa knám neišlo a viete čo ? Prišli aj tak aj keď som ich žiadala že chcem chorobu vyležať a mali reči že kde je pohostenie. Lenže tento rok, piaty v poradí som to chcela zmeniť. Všetkých som u nás privítala ale nachystala som len jednu malú studenú misu ako malé občerstvenie, každému chlapovi naliala jeden pohárik, deťom dala balíčky a zavelila som že dobre chlapi je pekné počasie ideme my na výlet ako rodina. Výsledok ? Dnes mi celý deň niekto vyvoláva a vyjadruje svoj hnev. Že som pokazila tradíciu, že ničím deťom spomienky a rozvraciam rodinu a že vraj si nemyslím že by mali rodinu hostiť matky synov. Keď som sa ohradila že nie, že som v poode stým že sa chodí knám ale že to budeme robiť v menšom lebo že nevládzem, tak som si vyslúžila titul "lakomca" lebo že oni celé doobedie šibú a sú hladný... Taká som nešťastná, neviem ako z tohto von. Keby mi niekto aspoň pomohol, ale moja sestra so švagrinou išli spolu doobeda na wellness. Človek sa snaží, lieta mesiac predtým po obchodoch zháňa sladkosti, ozdoby... a toto si zaslúži. Čo myslíte ?
@anonym_autor ja nerozumiem, ako všetky neznasate návštevy a iba kalkulujete kto koľko zje, vypije.... .my sme v pondelok mali 3 návštevy. Dokonca prišli piati dceriny spolužiaci z gymnázia. Aj tých som pozvala dnu a pohostila. Proste mne to hlava neberie.
@anonym_09ab2c
Boozeca tiež si pol dňa vyvstala pre 15 ľudí obed a rezné snažila, riady umývala atď?? Nie že? Tak nemudruj. Tu nejde o normálne pohostenie ale o bezcharakterne využívanie autorky.
@anonym_09ab2c pochval sa co si podavala?
Svieckovu na smotane, rezne alebo kacku?
Predjedlo a dezert bolo co?
Zrušila by som ich veľmi rýchlo, spravila si dobre.
Chodia dcéru šibať, však ok... dáš vajce, sladké na stôl malé občerstvenie a dovidenia. Sadnúť si môžete ísť inde, nemusíš okolo nich každý rok skákať.
Ja mám dcéru, klasická oblievačka sa mi nepáči a veľmi to nemusím. Ak sa niekto ohlási že chce prísť riešim to tak ako som vyššie písala. My ale chodíme hľadať vajcia na lúku, zajac jej nosí tvorivý košík. Robíme si svoje tradície také aké sa páčia nám, chcem aby sme si to užili my, ostatný sa buď prispôsobia alebo majú smolu.
@anonym_autor oni isli na wellnes a tebe idu nieco vycitat???
Kasli na to.
A uz nerob ani male obcerstvenie!
Pri takomto spravani si hlad svoje.
Chodte vzdy na vylet ako rodina.
Myslkm si,ze mas absolutne nevychovanu todinu bez stipky chochmesu.Na buduci rok chodte prec hned rano a ziadna navsteva.A z toho co o tebe hovoria si ale ze vibec nic nerob.Rychlo ich to prejde.
@anonym_4f6d17 ešte mal švagor takú poznámku, že čo si nezohnala teplé jedlo ? a potom tak "zo srandy" že či som vedela že na Veľkonočný pondelok sú ponovom otvorené obchody
@anonym_autor by som sa ho s usmevom spytala: Ale hadam sa sem nechodis iba najest. Co ti zena doma nenavari? Ci ja varim lepsie ako ona? 😊
Uz by mu v zivote zena nedovolila vziat si u vas doma ine ako jeden suchy keks. Radsej by ho doma osobne lyzicou nadlavila, aby nevladal uz nikde jest. 🙂
@oblecenie99 ja a moja rodina sme z Trnavy, ale mužova rodina je od Liptova... No ja keby pristúpim na všetko, tak robím aj svokrovi a svokre oslavy u nás, lebo vaj sú starí a nevládzu už (62) a prebrať by to mali deti
@anonym_autor preboha, to až z Liptova k vam chodia do Trnavy celá familia?
A na budúci rok bud priprav len minimum občerstvenia,žiadne prezieracky, alebo sa pobalte a choďte na výlet. No mňa by piclo z tohto 🤦🏻♀️
@anonym_autor alebo povedz muzovi, ze ziadne varenie, behanie okolo hrncov a oblozenych mis celu nedelu. Ani behanie po obchodoch tyzden dopredu, aby bol dostatok surovin nakupeny pre dvadsat ludi.
Objednate dopredu katering a pojdete miesto chystania v nedelu na vylet, aby ste si vy uzili ako rodina spolocny cas.
@anonym_09ab2c pochval sa co si podavala?
Svieckovu na smotane, rezne alebo kacku?
Predjedlo a dezert bolo co?
@natalka13 nech sa paci: veľkonočný tanier ( sunka, klobása, syrova roláda, vajickova tlačenka, vychodnoarsky syrek) domáci zemlinsky kolac- páska. Zákusky som kupila, kava, pivo, vody. U nás sa nepije.
Nabuduci rok zbal seba aj dcerku a chodte vy dve na wellness pobyt niekam prec. Babska jazda. A ziadne sviatky u vas nebudu. Ja nechapem, preco by som mala byt vdacna a obsluhovat ludi, ktori prisli vybit moje deti lebo "tradicia". U nas kazdy z rodiny vie, ze moje dcerky nesmu sibat, pretoze zeny sa nebiju ANI symbolicky.
@anonym_autor myslím si, že máš úplne cvaknutú rodinu. Poslala by som ich do zadku dávno. K ženám z vašej rodiny, ktoré prídu a len tak si sadnú a nechajú sa obskakovať, sa radšej vyjadrovať nebudem... Alebo budem - lenivé kravy.
ešte aj moja mama mi na to povedala že čo sa sťažujem že hádam kvoli deťom obetujem raz do roka pár dní, že to tak vždy bolo že ona si pamätá tiež ako jej mama celú Veľku noc lietala okolo hostí
@anonym_autor moja mama neznasala veľkú noc, od detstva vypínala zvonceky, ocino musel ist preparkovat auto na inu ulicu, aby sme vyzerali, ze nie sme doma. Mne to aj bolo luto, ze nás nikto nedosiel vysibat. Takze úplne by som dceru o tento zvyk neoberala. Ale je v poriadku to robit v malom, ale možno by som neodpinlavala rodinu, ze tak choďte domov, my ideme na vylet.
@anonym_017b0a no a tak by to dopadlo asi aj u nás, my keď sa ozveme na niečo tak sa vedia snami aj rok nebaviť... pár rokov dozadu sme dali švagrovmu synovi bicykel po našej dcére, ešte ten deň sme ho našli na bazoši, muž mu zavolal a vypýtal si bicykel naspäť, švagor sa urazil a rok sme o ňom nepočuli ...
@anonym_autor Tak ja som dost rodinne zalozeny cloveka, rada podporujem rodinne stretnutia, ale ak je to dlhodobo jednostranne a skutocne nie je ziadna snaha aj z druhej strany to nejak "dorovnat", tak potom o com su tie vztahy?
Kazdy normalny clovek berie a dava - len vtedy je mozna rovnovaha. Inak je to vyuzivanie. A ano, nie som nadsena, ze nekomunikujeme, ale uprimne? Som spokojnejsia.
@anonym_autor odhliadnuc od toho, co vsetko je na tomto zle, mne urvalo dekel z toho mnozstva chlastu - 2 flase tvrdeho, 3 flase vina pre 8 dospelych.. Za bieleho dna, v pritomnosti deti.. A to im este ulievali aj inde, hoci jest im nedali.. Nielen rodina primitivov, ale aj ozranov..
@anonym_autor odhliadnuc od toho, co vsetko je na tomto zle, mne urvalo dekel z toho mnozstva chlastu - 2 flase tvrdeho, 3 flase vina pre 8 dospelych.. Za bieleho dna, v pritomnosti deti.. A to im este ulievali aj inde, hoci jest im nedali.. Nielen rodina primitivov, ale aj ozranov..
@anonym_196ded vypiť si a biť ženu, to je naša tradícia
@anonym_cf43b7 ale tych komunistickych, co boli v striebornom papieri zabalene a take biele. To sa nedalo jest, to bolo tak hnusne a tie vydrzali aj viac rokov na tom stromci. Ani najvacsi pazravci to nejedli
@prasiatko30 Fondánové :D To sa fakt nedalo jesť.
Mám 2 dcéry. V živote som nepoložila na stôl viac ako koláče, slané (kúpené) pochutiny a vodu. Nie som reštaurácia. Keď sa im nepáči, chodiť nemusia. Dobre so spravila. O rok by som im rovno povedala, že sa ani nemusia unúvat chodiť.
@anonym_autor V prípade, že manžel je ozaj na tvojej strane,nebude problém ho presvedčiť,aby ste si urobili predĺžený víkend v nejakom rekreačnom stredisku,kde sa deti vyšantia,vy na pár dní zabudnete na stereotyp všedných dní a milé príbuzenstvo si vytvorí novú tradíciu/inak povedané, nájdu si inú obeť, ktorá na veľkonočný pondelok funguje ako reštaurácia/
Neskutocne mi je luto, s akymi lakomymi primitivmi a lenivacmi a ozranmi mas do cinenia...ale fascinuje ma ta logostika. Pises, ze muzova rodina je z Liptova....to oni pridu k vam do Trnavy , vypiju tych 5 flias alkoholu a cestuju nazad??
ja si pri tejto téme ešte aj dnes klepem na čelo... my vždy po šibačke máme zraz u susedov, decká lietajú po ulici, my sedíme na záhrade, bavíme sa. Zbehne sa nás pokojne 20-30 dospelých + x detí. Ale NIKTO nikdy neprišiel s prázdnou. Proste každý prinesie niečo pod zub, niečo pre deti, prípadne prosecco alebo pivko... Nikomu by ani vo sne nenapadlo sa na celé poobedie nakýblovať k niekomu na návštevu a očakávať, že bude hostený...
vôbec nemusíš mať výčitky svedomia, urobila si dobre ...stoj si za svojím, neustúp. Búrka o pár dní vyprchá, ver mi . Nie si jediná, kto toto riešil, tiež som urobila hrubú čiaru, dva roky bolo vyrývanie brutálne , ale vieš čo? teraz je s tým každý v pohode a zaujímavé, že sa zariadili po svojom bez problémov
@anonym_autor a to je také nutné a dôležité pre vás aby bola dcéra vyšibana? Východné Slovensko? My máme dve dcéry (9 a 7 rokov) a tieto tradície sme od ich mala úplne zrušili, iba stresy z toho mali. Nikto k nám nechodí a vôbec nám to nechýba. Vo veľkonočný pondelok idu k babke, kde chodi ich vzdialenejšia todina chlapci tiež akože šibat- ale tento rok ich ani nevyšibali a všetci spokojní. Varíme a pečieme pomerne dosť, ale pre nás -najbližšiu rodinu, žiadne dlhé návštevy a popíjanie. Treba zrušiť takéto "tradície" ak tým len trpíte, no načo je to dobre? Ak sa urazia tak sa aj odrazia, hadam rodina nestojí na tom, či a ako prebehla veľkonočná sibačka/oblievačka.
Uz minuly rok kedy sa dotrepali ku choremu cloveku by som toto zrusila. Akoze a tvoj chlap je tiez normalny??? Ked chcu tradicie, tak nech ich dodrzujú. Sibu len slobodní mladenci na zenenie a len slobodne dievky na vydaj, jemne malym prutikom, pokropiť vodou. A daruje sa kraslica. Dnes vychcani ludia sviatky vyuzivaju na niekolkohodinove ozieracky a vyžieranie druhych, decka hrabú plné balíčky a prachy.... toto je otras. A ty aby si sa fyzicky aj ekonomicky zruinovala kvoli jednomu dnu. A este budes aj tak lakomec. Nasrat.
Tradicne Slovensko. Tuto aspon vidno, kde mentalne sme🙄🥴
Ja som tento rok u nas tieto hrozne zvyky zrusila.Urobili sme si s dcerami vlastny program bez chapov.Muz so synom isli ku svokrovcom.Ja som detom poskryvala vajicka na zahrade.Z toho mali radost.Sle odmietam nechavat dcery vystavovat tomu ponizovaniu.Ja si doteraz pamatam aky som mal strach vzdy pred velkonocnym pondelkom co zas bude.Ja som ako blba cakala doma na olievacov a brat prisiel domov s plnou taskou sladkosti a kopou penazi.
Tiez mam dievca ale este male. Tento rok som na velku noc ani nic nevarila ani nechystala, ani nikoho nehostila. Byvame na dedine ale ani som ziadnych sibacov nevidela. Este sme sa zhodli ze tieto tradicie su uz asi na ustupe. Som prekvapena, ze niekto takto velmi na nich trva a este je ochotny hadat sa s rodinou kvoli sibaniu. Raz by mi nieco vycitali dovidenia, nie sme na velku noc doma. Dcera to iste prezije. Ked sme boli mali stretavali sme sa vsetci sestranice bratranci u babky teda v rodicovskom dome a babka nas pohostila. Z toho co pises mi vychadza ze byvate vsetci blizko seba. Tvoja svojra sa vyjadrila ze tak robila cely zivot tak nech teda pokracuje, ty sa zariad podla seba. Bud k nej alebo Buduci rok chodte niekam do hotela na vikend a mas pokoj.
Urobila si najlepšie ako si mohla. Máš svoju rodinu, súkromie, nenechaj si do toho kecať. Ak by niekto ešte prejavil nespokojnosť, navrhni, aby sa odteraz schádzalo u niekoho iného z rodiny, že rada tam prídeš s celou rodinou. Len nech sa všetci dohodnú, u koho sa najbližšie zíde celá rodina.
Dobre ste urobili. A nabudúce treba ísť na Veľkonočný pondelok na návštevu sestre a švagrinej. Doteraz bolo u vás veselo, teraz sú na rade oni. Obdivujem, ja by som takéto veru nerobila. Makať ako fretka a ani si to nevážia. A ešte budú zdutí. Hnala by som ich ...
@anonym_autor stála by som si že svojím, že už nevládzem a hotovo. Muž keď chce, nech nachystá celé sám. Veď to sa chystá všetko pred sibačkou, až na tie rezne, tak nech sa páči. Tak nech to vymení za nejaký studený nárez. A že švagriné idú na wellness, no to by ma dorazilo že úplne. Nech idú do riti všetcí ofučaní. Nech sa šibú medzi sebou a potom nech to idú zapiť do reštiky. A dcéru vezmi ty do wellnessu.

Mobil na tichý režim, vybavené