icon

Ako vnímate veľkých voľne pustených psov?

aweramina
19. júl 2024

ako vnimate velkych psov velke mnozstvo pustene na volno, bez dosahu majitela, som jediny psickar, ktory ide z toho do vyvrtky? Co to vnimam tak v sirsom centre je to

modrykolibrik
19. júl 2024

@wolf_ myslim, ze tazko vysvetlite malemu dietatu aby pred psom neutekalo. Tie deti proste utekat budu a aj ked ma na 4 mesiace zvladnuty vycvik stale je to stena. Nevravim, ze mi dokaze uplne skocit do narucia skor len vyskocit pretoze je ozaj tazky a ja ho uz neudrzim. Chyba je aj v matke ktora proste tu situaciu nezvladla pretoze hystercila tak ze som nevedela ci mam viac ratovat to dieta alebo ju

wolf_
Autor odpoveď zmazal
katkaseiner
19. júl 2024

@aweramina obce mestá to mozu mat vo VZN...aj u nas som to zazrela

aweramina
autor
19. júl 2024

@katkaseiner mozem vediet ake mesto ste?

modrykolibrik
19. júl 2024

@wolf_ nas pes ma voditko ale uznavam ho ciastocne. Ked vidim, ze nikde nikoho pustim ho. Preboha ludia su uz fakt mimo. V mestd pes nemoze byt pusteny, v lese tiez, tam nie ani tam tak kde boha toho psa mam vencit? Co ho mam naucit lietat?

wolf_
Autor odpoveď zmazal
modrykolibrik
19. júl 2024

@wolf_ nas pes je vycviceny ale stale je to stena. Je to pastiersky pes. Oducila som ho chnapat po clenkoch ale kes sa to dieta rozbehlo pred nim to bola chyba matky nie mojho psa

wolf_
Autor odpoveď zmazal
katkaseiner
20. júl 2024

@aweramina byvam v dedine, nie v meste

snowflakenel
20. júl 2024

Ja sa psov volne pustenych nebojim. V okoltych rodinach maju psov, aj,kamarati maju. Psov tolerujem, mam ich rada. No moja dcera sa boji aj tych malych hunatych mojkacikov. Preco? Pretoze ked mala cca 2,5 rokya sla.po meste rodinka , s hyperaktivnym nevychovanym psom, uz,neviem co to bolo za rasu, ale maly nebol....viditelne si s nim nevedeli rady, asi ho chceli ucit posluchat rovno na ulici medzi ludmi. Vodzku mali,len v rukach. Pes nebol uviazany.
Na dcerku vyskocil, boli sme na prechadzke, drzala ma.za ruku. Dieta rev, az sa zaniesla, triasla...odvtedy psa ani len vidiet. Majitelia? Chce sa hrat...... takze tak......

lenkasarka
20. júl 2024

@aweramina veľkých psov na voľno pustených vnímam rovnako ako malých. Myslím že aj mala civava by mala byt na voditku rovnako ako veľký pes. Paradoxne u nás veľký pes si nevšíma absolútne nikoho a nič zato tie malé prachovky sú agresívne behajú za ľudmi a sú ustekane ako hysterky. Mame suseda ktorý má ovčiaka má mozno 5 alebo 6 rokov. Nikdy som ho nepočula stekať na ľudí. Ide mu popri nohe a vzdy,vždy má aj košík. Ráno o 4:15 mame budíček ustekanou civavou.

sevrin
20. júl 2024

@aweramina
@tilly
Dole máte zoznam zákazov ktoré vydalo moje mesto. V ohľade voľne pustených psov sa vyjadruje bod č. 5.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
tilly
20. júl 2024

@modrykolibrik prepáč, tiež mam bordera, je šikovný, veľmi ľahko cviciteľný, od začiatku takmer dokonalá privolavacka, takže viem, že sú to skvelé psy, ale tvrdiť od 4 mesačnom psovi, že je vycviceny je dosť odvážne. Je to šteniatko, ktoré čaká ešte veľa práce a hormonálnych zmien. Bude to určite perfektný pes, ale ešte to chce zamakať a venovať samu. A vždy musíš sledovať, čo robí, hlavne pri malých deťoch, len bude mať tendenciu ich pásť. Nepohryzie, max stipne, ale problém nechceš

sevrin
20. júl 2024

@wolf_ sme vo fóre Trenčín, kto je z Trenčína, tabuľu pozná.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
sevrin
20. júl 2024

@wolf_ nikdy som nevidel po Trenčíne behať psa len tak navoľno.

aweramina
autor
20. júl 2024

@lenkasarka to stekanie rano ma pramalo spolocne s mojim prispevkom ale budis

aweramina
autor
20. júl 2024

@sevrin v lesoch....

lenkasarka
20. júl 2024

@aweramina to áno to máš pravdu nechala som sa uniesť

ellemell
22. júl 2024

Mňa rozčuľuje do ývrtky keď si majitelia malých psov myslia že môžu všetko, že za to že je ich pes malý tak môže byť na voľno a za to že má malé bobky tak si to nemusia zdvíhať lebo veď sa to stratí predsa 😉 Či je pes malý alebo veľký mali by platiť rovnaké pravidlá pre všetkých a zas ďalšia vec - veľké psy sa potrebujú vybehať niekde tiež,predsa len majú veľkú spotrebu energie ako tie malé. Tu by som skôr apelovala na príslušný úrad aby zriadil výbeh psov. A vyhovie sa aj psíčkarom aj nepsíčkarom.

bp123
22. júl 2024

@aweramina kazdy jeden pes bez voditka ma vytaca. Davnejsie som mala psa. Velke plemeno a vodila som ho vzdy iba na voditku. A z tych malych psov bez voditka som isla do vyvrtky. Pravidelne ku nam dobiehali a provokovali mojho. Raz sa jeden yorkshire aj zakusol do krku tomu mojmu ktory bol riadne na vodzke. Stastie mal, ze to bol pre mojho taky sok, ze nestihol zareagovat, ja som ho od neho rychlo odtrhla a odhodila. Keby ho moj zakusne, to by asi neprezil

dooscoby
22. júl 2024

@aweramina no ja sa tu vyhybam jednemu typkovi u nas na sidlisku lebo sice on sa tvari, ze ma ich vycvicenych, ale je to svorka. Ani raz nemal psa na voditku a lietaju mu kade tade. Jednu ma starsiu dogu, borderka a malinak. Viem jeho cas a chodnicky tak sa mu vyhybame. Minule tiez jedna pani mala ich na vodzke dvoch, ze fena len stenke ci sa moze zoznamit a tak po mojej vystartili este moja bola na volno a ona ich mala na voditku tak sa stihla odpratat do bezpecia. Hroza nepoznat si vlastnych psov. V lese mam psa na stopovacke, pustam ju na jesen a v zime, ked nie su mlade, aby sa nestal pruser. Ono bohuzial nie je velmi, kde vybehat psa a velakrat aj do vybehov chodi mix plemien a dochadza k vaznym potyckam. U nas tak chodila jedna s takou ciernou fenou, zabrala vybeh na hodinu, ona na telefone bez zaujmu, pes pusteny, nikto sa ram neodvazil vstupit. Ale aj moja si s jednou skocila do kozucha cize do vybehov uz nechodim lebo vidim, ze nepotrebuje uz spolocnost a 90% psov ignoruje. Ma svoju partacku od stenata a to jej staci. Inac mij muz chcel borderku, ale mne to pride teraz jednak moda a jednak trapenie pre pracovne plemeno zit v panelaku.

rodinnefoto
22. júl 2024

Nebude dobre nikdy, pokiaľ medzi nami budú majitelia, ktorí majú výhovorky...chyba dieťaťa, že beží, pes sa musí vybehať navoľno, nikdy nič nespravil, doplňte si čo len chcete...
Fajn, že ja s mojim mám krásny vzťah a je to pre mňa ten najposlušnejší pes, no skúsme sa na voľne pobehujúceho psa pozrieť vždy aj z opačnej strany. Nevieme kto má zlý zážitok so psom z minulosti, kto sa bojí voľne pohybujúcich psov, ktorý pes ku ktorému pribieha "môjničnespraví" má zdravotný alebo iný problém, alebo sa len nechce kontaktovať.
Proste kým sa nenaučíme byť voči seba vzájomne slušní, spýtať sa, či ten druhý, či už človek alebo pes, o kontakt stojí, dobre nebude.

aweramina
autor
22. júl 2024

@dooscoby v lese by som psa nikdy nepustila, nie je nic horsie ako uhnana zver ktora pomaly zomiera na sok....vybehanie....my vybehaame psov nasledovne: pri bycikli na specialnom zariadeni, alebo vo vode aport s plavanim...to im musi stacit. Odmietam niekoho ohrozovat

aweramina
autor
22. júl 2024

@rodinnefoto toto sa vola empatia a mam pocit, ze ju nema vela ludi...

dooscoby
22. júl 2024

@aweramina ten bicykel nie je zly napad, vies nieco odporucit? Poznam si psa a sledujem ju aj okolie, ona neodbieha daleko do lesa sama, vzdy sa drzi chodnika cize, ked vidim nufak dolu, chvost ako antena pripinam lebo neostojim o opletacky s polovnikmi. No do vody je nedostanem ☹ prisla k nam rocna z utulku a vlezie tak 10cm a uteka spat na breh. Cize u nas bud dlhsia turistika par km alebo ten bicykel.

rodinnefoto
22. júl 2024

@dooscoby Skús si prelistovať diskusiu na dogfóre. Určite niekto aj poradí, či zapriahať tak ako je na linku od aweramina, alebo vpredu.
https://dogforum.sk/viewtopic.php?f=57&t=7405

jana_eyre_2
22. júl 2024

Ja mám dvoch malých psov a na voľno ich púšťam len keď sme sami v okolí.. akonáhle ide niekto okolo, dávam ho na voditko, pritom sa zväčša držia pri mne.. ale beriem to.ako základnú slušnosť, neobťažovat okolie mojimi psami - som za je zodpovedná ja a tak im nedovolim na kohokoľvek skákať alebo cuchat.. nemôžem vedieť kto sa bojí a kto nie, tak ich mám na voditku.. ja sa veľkých psov nebojím (mala som aj veľkých v živote) ale myslím že majiteľ by si mal byť vedomý že kvôli okoliu by mal mať na ulici psa na voditku.. je samozrejme iné ak psa stretnem niekde na lúke, ale keď ide popri ceste a kde je veľa ľudí , tak mi je fakt divné ak je pes (je jedno či veľký alebo.maly) na voľno.. a je jedno ako je vychovaný.. taký mám jednoducho názor, snáď ma teraz nezje niekto kto necháva psa na voľno, ešte som nečítala diskusiu..