icon

Trenčín alebo Banská Bystrica na život?

persnikitty
6. feb 2025

Ahojte, ktoré z týchto dvoch miest by ste si vybrali na život pre mladú rodinu? Muž momentálne dochádza viac ako 100km denne do práce, dostal ponuku pracovať buď v TN alebo BB. Museli by sme sa presťahovať, momentálne bývame v menšom meste na východe, kde máme obaja rodiny. Som na materskej, syn bude mať v máji 1 rok. Rozmýšľame, ktoré z miest by sa nám viac páčilo, keďže to tam nepoznáme. Ja mám jazykové vzdelanie, vedela by som po materskej učiť buď na škole alebo v jazykovke, popr. vo firmách kde vyžadujú cudzí jazyk (to som robila aj pred nástupom na MD). Za každý relevantný názor ďakujeme ☺️

lucia23529
6. feb 2025

My sme mladá rodinka a máme tiež skoro ročnú dcérku a bývame v Trenčíne ani nie pól roka a sme maximálne spokojní. Cena za byty je relevatná, všetko máme po ruke 🙂

persnikitty
autor
6. feb 2025

@lucia23529 ďakujem 🙏🏻

klotildabazarik
6. feb 2025

@persnikitty za mna Banská Bystrica trencin je diera a nie je tam moc pracovnych príležitosti

zuzubb007
6. feb 2025

Za mňa Banská Bystrica viac možností vsetkeho

mima172
6. feb 2025

Banskú Bystricu veľmi nepoznám, čiže neviem ti napísať jej negatíva a pozitíva. Bývam kúsok od Trenčína a z uvedených by som si vybrala Trenčín, no dôležité by bolo kde presne v TN by ste mali bývať. Najväčšie sídlisko Trenčína sa volá Juh a tam by som nikdy bývať nechcela, je to jedna veľká betónová džungľa. No bývať niekde v okrajových častiach, to by som brala hneď.
Pracovné príležitosti sú, diaľnicou si doslova za chvíľku v mestách ako PN, TT, PB, troska ďalej ZA. Do BA to je niečo cez hodinu. Kultúrny život atď tiež super. Pozitíva BB ti určite napíše niekto iný, za mňa vyberte TN, no dôležité je naozaj konkrétne miesto - kde v TN.
My sme chceli tiež Trenčín, no v tej dobe sme si mohli dovoliť len byt na spomínanom Juhu, tak sme sa rozhodli ísť radšej 8km od TN, do menšieho mesta.

abbey1
6. feb 2025

@persnikitty Trenčín už len kvôli doprave. BB je odrezaná. Bohužiaľ.

viktoriaandrascik
6. feb 2025

Za mňa určite Trenčín

betulinka1
6. feb 2025

@persnikitty za mna BB.

barka1
6. feb 2025

@persnikitty som zo str. Slovenska tak určite BB. Už len kvoli okoliu a prirode. Prac.prilezitosti bude asi podobne tam aj tam.

teki1
6. feb 2025

@abbey1 Odrezaná? Napíš viac ako?

flatwhite
6. feb 2025

Ja som Trencanka, cize logicky za mna TN 😀 podla mna pracovnych prilezitosti dost a s tvojim vzdelanim problem urcite nebudes mat. Kulturne vyzitie super, co sa tyka aj okolia a prirody tiez sa da. Ale co sa tyka byvania tiez by som sa vyhla Juhu, je to taka masovka pre mna uz a je na kopci😀. Ale ja na Trencin nedam dopustit, jedine co ma tu nasiera je cas dopravnej spicky, to je otras, ale zas to mas podla mna v kazdom vacsom meste.

hopeja
6. feb 2025

Ja bývam v TN ale pôvodom som zo stredného Slovenska kúsok od BB, chodila som tam do školy. Ja som v TN spokojná, mám to tu rada. Kvôli polohe by som si asi skôr vybrala Trenčín z týchto dvoch miest.

persnikitty
autor
6. feb 2025

Ďakujem všetkým 🙂

abbey1
6. feb 2025

@teki1 V porovnaní s Trenčínom, ktory leží na hlavnom železničnom ťahu, vedľa diaľnice, je to snáď jasné.

barka1
6. feb 2025

@abbey1 vieš, že už asi 10 rokov je dialnica aj medzi BB a BA? Áno, vlakove spojenie je hrozne.

abbey1
6. feb 2025

@barka1 Ja neviem, prečo sa nevie pochopiť jednoduchá vec. Trenčín ma spojenie smerom na východ i západ vlakmi, diaľnicou. BB je na to podstatné horšie. Dochádzali sme tam do školy. Nie každý býva na trase BB a BA. Čiže dochádzanie otras. V porovnaní s TN v tomto BB prehráva. To som napísala.

teki1
6. feb 2025

@barka1 Akurát pozerám tie vlaky,to odkedy je takto ? Veď chodil vlak Horehronec,z BA cez BB do Košíc? 😯

liusa82
6. feb 2025

ja som tiež za Trenčín.Mám tam rodinu.Chodím tam od decka.Oni síce volakedy bývali na juhu ale sú momentálne v Melčiciach na dedine.Ale ako decko mám len super spomienky aj na Juh. Bývali už posledný činžiak a potom bol len kopček a domov dôchodcov,hneď brezina.Aj mesto super.Ja keby si mám vybrať a nebývať kde bývam, tak určite Trenčín.Alebo dedinka pri Trenčíne

romino
6. feb 2025

Ja som z BB ...ale co sa tyka prac. moznosti, som mal vzdy za to ze Trencin ma viac moznosti ? Uz len preto ze je na zapade SR, ...blizko BA atd.
A pokial viem, paradoxne maval aj rozumnejsie ceny nehnutelnosti, BB nezmyselne draha.

kleopatra114
7. feb 2025

Trencin je malé, milé mesto na život, je tu dost pracovných príležitosti ( a v okolitých mestách nehovoriac), aj príroda, aj kultúra. A diaľnica je tiež veľká výhoda.

mirafi
7. feb 2025

@persnikitty Ahoj. Ja som z LM, študovala som aj v BB aj v TN na vysokej škole. V TN teraz žijem. Som tu veľmi spokojná, Trenčín je srdcovka. Čo sa týka polohy, cestovania určite TN. 🙃 Na sídlisko Juh by som bývať nešla, aspoň nie s rodinou. Pre mňa všetko do kopca. Učiť deti bicyklovať, korčuľovať, trepať sa na nákupy v kopci by som nechcela. 😅 A to som na Juhu žila rok. Za mňa total srdcovka je Sihoť. ❤️🍀 Trenčín ma krásne námestie, nádherný hrad....ak sa rozhodnete prísť do TN, ozvi sa. Spoznať nových ľudí na začiatok je tiež fajn. 😊 Držím palce pri rozhodovaní. Podľa mňa, ak si vyberiete hocijaké mesto, šťastní budete tak, ako si to urobíte. 😊

persnikitty
autor
8. feb 2025

@mirafi ďakujem za peknú odpoveď a povzbudivé slová 🥰 v LM sme s manželom dokonca aj bývali vyše 2 rokov, takže Liptov poznáme ☺️ ak by sme sa do TN sťahovali, bolo by to zrejme asi až o 2-3 roky, ale určite sa ozvem, ak by si tu ešte bola aktívna dovtedy 😁♥️

mirafi
8. feb 2025

@persnikitty máme toho dosť spoločného. 🤭😅 Dobre, určite sa skús ozvať. 😊 Alebo mi môžeš kľudne napísať aj správu. 🙃

srnka79
22. feb 2025

@abbey1 potvrdzujem. 25 rokov som zila v dolnom kubine na orave a 20 rokov zijem v bb. Nezije sa tu zle, ale vsetko je tu v kopcoch, v meste je vela smogu, nakolko preprava tiahne priamo cez (obchvat dokopy nic neporiesil). Kultury je tu dost, sportove vyzitie je diskutabilne (poslednych 5 rokov v meste absentuje sneh, treba za nim dochadzat cca 15 km po okolitych kopcoch - technicky). Problem s parkovanim ma snad kazdy (to je vsak aj inde). Ano, do ba ide dialnica a som tam do 2 hodin. Vsade inde je to uplne v prdeli a k nam ku starkym (80 km) sme niekedy sli rovnako dlho ako 200 km do ba, prinajlepsom v idealnych podmienkach 1 hodina 15 minut (malokedy sa podari). Zalezi na preferenciach - ci ma clovek rad hory, hubarcenie, lyzovacku a podobne, alebo ma radsej dostupnost do hlavneho mesta, do ciech. Kazde mesto ma svoje pre a proti a aj keby clovek zil v oboch, aj tak je zlozite poradit, kedze iny clovek to moze a nemusi povazovat za podstatne. Doprava je tu vsak naprd, zakruty, kopce, sama dedinka. Dopravne spicky su aj tu, ale asi nie take ako v ba, to je jasne a trencin porovnat neviem, bola som tam len raz.