icon

Protivojnové kryty v Trnave

4. mar 2022

Vie mi niekto povedať kde sa tu nachádzajú? Keďže nemáme ani pivnicu, max. kočikaren 🤦 prosím vás viem, že keby nám niečo zhodili na hlavu tak asi ani kryt nepomôže ale pre môj pokoj v duši by som to rada vedela. A čo pivnice na Hlavnej ulici? Boli to meštianske domy, každý jeden mal vybudovanu pivnicu práve kvôli vojne. Viem, že teraz to všetko patrí súkromníkom, len ma to zaujíma. Alebo aj kostoly, v podzemí sú predsa krypty. Keby toto mesto normálne zverejnilo na svojej alebo na FB stránke, verím že veľa ľudí by to teraz uvítalo.

opica_skorica
5. mar 2022

@0silvia0 keď ma požiada 😉🥰

0silvia0
5. mar 2022

@opica_skorica ahaaaaa uz chapem, tak drzim palce.

maris5
5. mar 2022

Napis priamo mestu, odpisat ti musia.

marca12
5. mar 2022

@emm_i boze ludia uz pochopte,ze taketo informacie su v sucasnosti zakladnym vybavenim obcana. Bohuzial mame tu vojnu a aj ked si to stale nechceme pripustit,je potrebne mat informacie,co robit,ked nastanu urcite situacie. Radsej mat info navyse a nevuyzit ako nevediet,co robit,ked nieco nastane.

sissik
5. mar 2022

Na celom Slovensku je kapacita krytov 250tisic ludi. Je nas takmer 6milionov. Do toho kryti sa "obycajni" ludia nedostanu. Proste budme realisti. Realne je aj hladat a rozmyslat, kde sa schovat. Nie je to sirenie paniky. Takze hlasy o panike si nevsimaj 😉 ak chces byt pripravena, pohladaj si informacie na strankach o civilnej ochrane. Aj na stranke mesta su nejake zakladne informacie. Tam su hlavne o evakuacii v pripade vacsieho uniku z atomky. Ludia zijuci v blizkosti strategickych objektov by sa mali zaujimat o svoju bezpecnost.

sissik
5. mar 2022

Este jedna veta - ak k niecomu pride, zi dospela osoba zodpovedna za seba a deti. Necakaj pomoc od inych v okoli, budu mat plno starosti so sebou. Musis sa spolahnut sama na seba

malapepka
5. mar 2022

Este mi napadlo, ze je ine, ked bude utok v case, ked budeme cela rodina pokope, alebo budeme kazdy inde.
Co ak budem v praci, muz v praci, deti v skole, medzi nami vsetkymi 20 km vzdialenost? Nehrozi, aby som isla do krytu a deti, muza nechala napospas osudu. A kym by sme sa vsetci pozbierali, tak budeme zrovnani so zemou.
Skor by som sa chcela dostat k instrukciam, co v pripade utoku, ked som ja v praci (ucitelka) a moje deti v inej skole. Viem, ze mam za skolske deti zodpovednost. No dokedy? Kedy mozem ist ku svojim detom? Kto zas bude moje deti ochranovat, ak budu v skole? Dokedy????
Toto by nas skor mali informovat, co v pripade utoku.

opica_skorica
7. mar 2022

@malapepka platený obsah 🤦🏻‍♀️
Ma niekto odomknuté?
https://mytrnava.sme.sk/c/22854109/v-okrese-trn...

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
pralinka25
7. mar 2022

oni tie kryty sluzia na to ze ked buchne atomka tak docasne kratkodobe utocisko a potom evakuacia niekam prec. tak ako sa to stalo v pripiati. ale ak by prislo ku globalnej vojne je to jedno. kam ist z krytu. a dlhodobo sa v nom byt neda.
ale inak fakt co tu pisala hore kocka je pravda. bezne som sama s najmensim doma, dalsie deti na opacnom konci mesta v skole. ja bez auta. muz v praci v BA ak by nieco bolo kazdy sme niekde inde. deti ani muz nechodia so zbalenou taskou. v krytoch nic neni bez zbalenia si tam v haji. (u nas je to fuk lebo ani doma nemam pobalene) ale aj tak. skratka si to neviem logisticky predstavit. ono ked sa crta havaria atomky uz to vidia dopredu a davaju varovanie. a ludia sa maju cas zariadit. myslim ze v pripade jadroveho utoku je to skratka nezrealizovatelne ked si aj zoberiem pocet obyvatelov a pocet krytov. ta masova panika a nedostatok miesta. kazdy clen v inom kryte. skolkar inde skolak inde ja inde muz v inom meste. aj ten chaos pocas pripadnej nerealnej evakuacie niekam inam. to su take premenne ze fakt. neviem co by tie deti v tom studenom plesnivom a prazdnom kryte tri dni dajme tomu robili.

opica_skorica
7. mar 2022

@pralinka25 neviem si predstaviť ako to funguje podla teba, ked sa dopredu crta havaria atomky.

pralinka25
7. mar 2022

@opica_skorica tak nerobim v atomke ale maju mechanizmy kontroly. ziadna moderna atomka nebuchne len tak. bol nedavno clanok o tom ako to funguje v atomkach. navyse funguju uplne na inom principe ako cernobylska. je mala pravdepodobnost takeho vybuchu. stale sa meria unik radiacie a ak by sa zvysovala rozozvucia sa sireny. stale sa ontroluju vsetky technologie. vybuch alebo unik neni z minuty na minutu. tak to nefunguje.
to by najlepsie vedel nejaky pracovnik odtial.ale neexistuje aby to bola otazka par minut.

opica_skorica
7. mar 2022

@pralinka25 nechcem sklamat tvoje iluzie, no viem zo zdroja priamo zvnutra EBO, že tieto ruské typy elektrární sú síce kontrolované, ale často sa tieto i malé úniky ututlávajú.
Ale nič, keby človek fungoval v strachu, tak mu stres vypne imunitný systém a choroby sa začnú len tak sypať.
Musíme veriť, že Putin ani Zelenský ani Biden ani nik iný nespustia jadrovú vojnu.

pralinka25
7. mar 2022

@opica_skorica tak iluzie nemam. a ratam s tym ze z takych fabrik radiacia moze sem tam uniknut. a neverim ze len v tych ruskych. urcite aj v tych inych.
nuz co ti poviem. bola som na svete ked vybuchol cernobyl. zivot v tomto svete je proste riziko. je to dan za pokrok a pohodlie ktore mame. (nehovorim ze som z toho stastna)

opica_skorica
7. mar 2022

@pralinka25 wau, aj ja som vtedy už bola na svete, takže sme šťastné ženy, pretože sme mali detstvo bez laptopov a iných e-vecí.

pralinka25
7. mar 2022

@opica_skorica 😀 no to je uhol pohladu. ja si to tiez myslim 😉 ale moj syn ma lutuje a je stastny ze sa narodil az v tejto dobe.

sticker
opica_skorica
7. mar 2022

@pralinka25 ja jeho lutujem a my sme stastne detstvo mali bez e-techniky. Sak sme sa zahrali i na potoku😃

pralinka25
7. mar 2022

@opica_skorica no jo to su dva ine svety

annm81
7. mar 2022

@jahoda_12 Naopak, kryt pomôže veľmi. Ak hovoríme o zhodení atómovej bomby, tak radiáca hodinu po hodine prudko klesá. Nanajvýš v priebehu niekoľkých dní sa môžeš pomerne bezpečne pohybovať po okolí.

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
annm81
8. mar 2022

@jahoda_12 Áno, myslím to absolútne vážne. Ak človek nemá v ukryte jedlo a vodu, je menej nebezpečné vyjsť po troch dňoch von po nejaké zásoby, ako umrieť na dehydratáciu. Ak si vezmeme situáciu, keď je človek krátko pred dopadom bomby varovaný, schová sa do bezpečného úkrytu, kde má dostatok zásob na dva týždne, tak po tej dobe je v jeho okolí normálna prirodzená radiáca. V černobyle nastala porucha elektrárne, žiadna bomba tam nedopadla.

pralinka25
8. mar 2022

toto som citala aj ja ze vacsina tych jadrovych bomb ma kratky polcas rozpadu. ze je to uplne ine ako ta elektraren. dokonca ta elektraren bola urcitym sposobom specificka tym v com sa jadro chladi atd. ... a taka tragedia by sa uz pri inych nemala opakovat lebo funguju na inom principe.

0silvia0
8. mar 2022

@opica_skorica
@pralinka25 mne zas moje deti zavidia ze som mohla zit napriklad v 70-90tych rokoch. Vraj by to velmi chceli zazit😁

pralinka25
8. mar 2022

@0silvia0 su osvietene. kolko maju rokov? moj 11 ten to nechape

0silvia0
8. mar 2022

@pralinka25 oni su uz dospeli, syn ma 20 a dcera bude mat o mesiac 18. Ale ich fascinuje vtedajsia moda, hudba, vtedajsi nekonzum. Uz sa na to pozeraju z ineho uhla. Oni este neboli taka internetova generacia. Nevyrastali s mobilmi a tabletmi v rukach v tom utlom veku. Internet vsade zacal az ked boli cca skolaci.

pralinka25
10. mar 2022

no ako vidim som v prdeli. kym by som sa do nejakeho dostala je zo mna smazene kura 😀 ale hlavne uz by boli plne.
tieto vsetky su funkcne?
@opica_skorica

opica_skorica
10. mar 2022

@pralinka25 vraj áno. Napísali, že sú v údržbe Mesta Trnava.
Podla exkurzie z minulosti si pamatam, ze kapacita je maximalne 150 ludi a voda sa tam dovezie, aby bola cerstva……….

0silvia0
10. mar 2022

@opica_skorica no to bude bitka o fleky. Ja radšej do našej pivnice, ak budem doma v Modranke. Ak budem v práci, z Hornopotočnej kde to mám najbližšie?😨

pralinka25
10. mar 2022

tak ale podla mna je tych krytov viac len su asi nefunkcne lebo na 100% viem ze bol nejaky aj na tekela
@0silvia0 kamkolvek z hornopotocnej pojdes uz budu plne kym tam prides 😉 ja nemam ani pivnicu. kupim si k sebe hranolky a budem smazene kura s hranolkami. vtipky, nuz ale ako vidim svoje moznosti budem verit ze k nicomu nepride