Píšem rozprávky: Ako osloviť vydavateľstvá?
Ahojte baby 😊
chcela by som vedieť váš názor ...
Píšem detské príbehy o obyčajnom živote na dedine, ktoré sú deťom blízke, ale dnes už ich veľa z nich ani nezažije. Väčšinou majú aj nejaké malé morálne ponaučenie.
Mám ich zatiaľ 13. Oslovila som aj vydavateľstvá a jedno z nich prejavilo záujem — požiadali ma o celý rukopis a aj telefónne číslo, že sa mi ozvú. Písali, že ich to zaujalo, ale už prešlo asi 5 mesiacov a zatiaľ sa neozvali.
Mám ale pocit, že bez „mena“ sa človek ťažko presadí.
Preto by som sa vás chcela spýtať úplne úprimne — čo na takýto štýl hovoríte? Oslovuje vás to, alebo nie?
Dám sem aj dve krátke rozprávky a budem veľmi rada za akýkoľvek názor.
a ak by niekto vedel poradiť, kam sa ešte dá obrátiť, budem vďačná 🙏
Rozprávky pošlem do komentárov.
moj nazor, precitala som len par riadkov z prvej a uz sa mi tam nejake veci "nepacia" napr. slovo "spacirovalo" (je to vobec spisovne slovo?), "preliest popod plot" (popod plot sa podlieza) a taketo drobnosti, ak to ma byt kniha pre deti tak by mala byt gramaticky spravne napisala a k vydavatelstvu, vsak si vydaj sama za svoje a predavaj, malokedy sa ti niekto ozve ze najprv natlacia a potom sa predava a "splaca" to je realita dnesnych dni, netreba k tomu znamost, ak by to bolo nieco WAU tak by to vydali hned
moj nazor, precitala som len par riadkov z prvej a uz sa mi tam nejake veci "nepacia" napr. slovo "spacirovalo" (je to vobec spisovne slovo?), "preliest popod plot" (popod plot sa podlieza) a taketo drobnosti, ak to ma byt kniha pre deti tak by mala byt gramaticky spravne napisala a k vydavatelstvu, vsak si vydaj sama za svoje a predavaj, malokedy sa ti niekto ozve ze najprv natlacia a potom sa predava a "splaca" to je realita dnesnych dni, netreba k tomu znamost, ak by to bolo nieco WAU tak by to vydali hned
@anonym_d93b66 a ty si zas nesprávne napísala slovo preliezť
@marcella6 úprimne??? Chce to viac humoru a dôvtipu... Mojich svištov by to neoslovilo 🙈
Mám pocit, že si dospelí myslia,že deti mnoho nezažiju. Ale aj dnes sú deti,čo si opekajú v prírode s kamošmi,hrajú sa v potoku a stavajú "bunkre" ...
Nie sú dinosauri 😆 vedia zažívať dobrodružstvá aj v dnešnej dobe ☝️💪💛
Držím palce, nech to osloví aspoň časť detí 💚
A môžem sa spýtať, aké to bolo vydavateľstvo? Mne sa tiež ozvali 9. januára, že majú záujem a posunuli to edičnej rade. A odvtedy sa neozvali. Či ešte čakať :D Ale ja som napísala romantický psychologický triler.
Precitala som si rozpravku o kuriatku a mojej 5 rocnej by sa urcite pacila.
Ďakujem ti za tvoj názor a pripomienky.
Detaily sa samozrejme vždy dajú doladiť, upraviť a dotiahnuť. Toto nie je finálna verzia, ale len rukopis. Avšak v detských príbehoch sa niekedy používajú aj neformálne či slangové slová, aby bol jazyk pre deti prirodzený a ľahko pochopiteľný.
Skôr by ma však zaujímal pohľad na samotný obsah, dej a celkový dojem z príbehu.
@anonym_d93b66 takéto veci vo väčšine upravuje editor
Ono by to chcelo predstavit aj s ilustraciami - viem, ze vydavatelstvo by si to vysperkovalo, ale na dotvorenie si takeho celistveho obrazu by to bolo pekne vidiet v makete uz aj s navrhmi ilustracii. To je ako “moj macik” asi kebyze citas len tu basnicku nic moc, ale s tymi kresbami je to nezabudnutelna knizocka
A môžem sa spýtať, aké to bolo vydavateľstvo? Mne sa tiež ozvali 9. januára, že majú záujem a posunuli to edičnej rade. A odvtedy sa neozvali. Či ešte čakať :D Ale ja som napísala romantický psychologický triler.
@anonym_af233e napíšem do správy
Su pekne 🙂 ak by k tomu boli pekne ilustracie, kupila by som ju
@anonym_d93b66 špacírovať je v poriadku. Skôr iné ma pobavilo.
.."oči sa jej na oko milo usmievali."
Ono by to chcelo predstavit aj s ilustraciami - viem, ze vydavatelstvo by si to vysperkovalo, ale na dotvorenie si takeho celistveho obrazu by to bolo pekne vidiet v makete uz aj s navrhmi ilustracii. To je ako “moj macik” asi kebyze citas len tu basnicku nic moc, ale s tymi kresbami je to nezabudnutelna knizocka
@prasiatko30 moja predstava- niečo také, možno ešte viac jednoduchšie.
Mne to pride prilis pateticke a take "nasilu". Ved takto uz fakt hadam nikto nezije.
@anonym_d93b66 špacírovať je v poriadku. Skôr iné ma pobavilo.
.."oči sa jej na oko milo usmievali."
@anonym_1fcb6e a ešte palačinky🫣
Napisem priamo, mna neoslovili. Suhlasim s nazorom vyssie, ze rozpravky a najma teda tie pre male deti, by mali byt gramaticky a pravopisne spravne. Ja som nedocitala tu prvu, pretoze tam bolo prilis vela zvlastnych zvratov, aj chyby, za mna je to este take velmi “nevypisane” pisanie. Nieco tomu chyba, taka nejaka lahkost mozno. Ale nejakych citatelov si iste najdes. Otazne je co chces tou knihou dosiahnut, ak zarobit, tak to ani nerob. Ak potesit, tak kludne skus.
Na tvojom mieste by som necakala na vydavatelstvo, vydala by som si to sama ked tomu veris. Ja som to tak tiez spravila, tiez sa ozvali z jedneho vydavatelstva, ale napokon to islo do stratena. A som rada, lepsie je to takto ked mam uplnu kontrolu nad knihou a jej dalsim pouzitim. Drzim palce 🙂
Ja s mojími deťmi v triede čítam presne takéto rozprávky. Ženy ich postujú na FB. Ako príbehy domáce zvieratá, deň matiek a podobne z ilustráciami. U nás v triede to má riadny úspech. Takže mne sa to páči. 🙂 možno by som zatiaľ skúsila aj takúto voľbu kým sa ozvú z vydavateľstva.
@anonym_d93b66 takéto veci vo väčšine upravuje editor
@weleda123 no, pri kvalite niektorych dnesnych “rychlokvasenych” vydani je to veru bieda a silne pochybujem, ze niektore knihy vobec presli rukami korektora ci editora…tie hrubky co niekedy nachadzam, rozum zostava stat. Uz som raz aj pisala do vydavatelstva lebo to bolo hrozne nieco. Takze na to, ze chyby niekto opravi, by som sa az tak nespoliehala 🤷♀️
Ja s mojími deťmi v triede čítam presne takéto rozprávky. Ženy ich postujú na FB. Ako príbehy domáce zvieratá, deň matiek a podobne z ilustráciami. U nás v triede to má riadny úspech. Takže mne sa to páči. 🙂 možno by som zatiaľ skúsila aj takúto voľbu kým sa ozvú z vydavateľstva.
@anonym_e152f9 ja som pár príbehov preložila a nechala vo škôlke. Mali pozitívny ohlas. Deti o ne prejavovali záujem a stretli sa s priaznivou odozvou aj zo strany vychovávateliek. Spolu témy rozobrali. Keďže, ako som hore spomínala,píšem viac príbehy s morálnym ponaučením.
Áno, beriem že OVCIE ZVONCE nie je práve zaujímavý príbeh pre malé deti. Je to skôr príbeh o mojom detstve. Rada opisujem vône,zvuky,slovensku prírodu,domovinu....
@weleda123 no, pri kvalite niektorych dnesnych “rychlokvasenych” vydani je to veru bieda a silne pochybujem, ze niektore knihy vobec presli rukami korektora ci editora…tie hrubky co niekedy nachadzam, rozum zostava stat. Uz som raz aj pisala do vydavatelstva lebo to bolo hrozne nieco. Takze na to, ze chyby niekto opravi, by som sa az tak nespoliehala 🤷♀️
@anonym_610a62 vždy keď prídeme na SVK tak kúpime pár rozprávkových kníh,lebo synovu veľa čítam. No... Čítame väčšinou len krtka dookola. V niektorých sú vážne nepekné,až strašidelné ilustrácie. No mali sme aj takú kde boli slová ako "idiot, zdochliak...."
Ale jasne.... Každému sa páči niečo iné....
@anonym_e152f9 ja som pár príbehov preložila a nechala vo škôlke. Mali pozitívny ohlas. Deti o ne prejavovali záujem a stretli sa s priaznivou odozvou aj zo strany vychovávateliek. Spolu témy rozobrali. Keďže, ako som hore spomínala,píšem viac príbehy s morálnym ponaučením.
Áno, beriem že OVCIE ZVONCE nie je práve zaujímavý príbeh pre malé deti. Je to skôr príbeh o mojom detstve. Rada opisujem vône,zvuky,slovensku prírodu,domovinu....
@marcella6 citala som to a hned mi napadlo,ze toto nebude len vymyslene,ale odzite ☺️
Tiez si myslim,ze asi nie moc roxpravka do detskej knihy, ale mne sa to pacilo 👌🏻🤷🏻
@marcella6 vopred sa ospravedlňujem ak môj názor bude prilis ostrý, ale tento príbeh znie velmi podobne ako ked sa rozhodnem vecer namiesto čítania improvizovať a vymýšľam si rozprávku.
Ten text je taky neusporiadany, neputavy, strasne ťažko sa to čítalo, preskakovala som odseky. Naozaj ako by si to napísala tak ako to máš na jazyku, bez úprav. Ta rec sa mi vobec nehodí pre detských čitateľov- pritakala líška a nežne kyvla chvostom.... je tam veľa takýchto hlúpych spojení.
Nemyslím, ze sa ti este ozvu, ani nemyslím, žeby si mala písať. Bud to v sebe máš, alebo nerob silou mocou niečo, co ti nejde.
Odpojilo sa od súrodencov? Pustilo sa toho hada co majú deti v skolke, alebo malo nejake voditko?
@anonym_610a62 vždy keď prídeme na SVK tak kúpime pár rozprávkových kníh,lebo synovu veľa čítam. No... Čítame väčšinou len krtka dookola. V niektorých sú vážne nepekné,až strašidelné ilustrácie. No mali sme aj takú kde boli slová ako "idiot, zdochliak...."
Ale jasne.... Každému sa páči niečo iné....
@marcella6 tak to máš velmi velmi slabý prehľad o detskej literatúre. Mame prečítaných stovky kníh, a idiot ani zdochliak som este v tych knihách nenasla, nikdy.
Inak tvoja rozprávka sa obsahovo velmi podoba na versovanu rozprávku O kuriatku z dvorčeka. Tiez kuriatko ujde od mamičky, potom skoro spadne do studne, na poslednú chvilu ho zachráni mamicka a v závere si kuriatko uvedomí akú urobilo chybu
na tento štýl je už na trhu Heidi, nič nové som v tom nenašla
Aké dve? Ja vidím len jednu.
@bielasovicka Mala som tu aj jeden príbeh, pri ktorom je pravda, že to nebola úplne klasická rozprávka. Skôr išlo o spomienky a obrazy z detstva, ktorými som chcela zachytiť jednoduchý život na dedine a atmosféru Slovenska, aké si pamätám ja.
Keďže píšem skôr o obyčajnom živote, gazdovstve, zvieratách a jednoduchosti, možno to dnes už nepôsobí tak moderne ani blízko každému.
A asi sa to tu úplne nestretlo s porozumením, pretože veľa reakcií sa skôr chytilo jednotlivých slovíčok a detailov. Mňa však viac zaujímal celkový pocit z príbehu a to, či majú ešte aj takéto jednoduché príbehy svoje miesto.
Každopádne ďakujem za každý názor a každú správu. ☺️
@bielasovicka Mala som tu aj jeden príbeh, pri ktorom je pravda, že to nebola úplne klasická rozprávka. Skôr išlo o spomienky a obrazy z detstva, ktorými som chcela zachytiť jednoduchý život na dedine a atmosféru Slovenska, aké si pamätám ja.
Keďže píšem skôr o obyčajnom živote, gazdovstve, zvieratách a jednoduchosti, možno to dnes už nepôsobí tak moderne ani blízko každému.
A asi sa to tu úplne nestretlo s porozumením, pretože veľa reakcií sa skôr chytilo jednotlivých slovíčok a detailov. Mňa však viac zaujímal celkový pocit z príbehu a to, či majú ešte aj takéto jednoduché príbehy svoje miesto.
Každopádne ďakujem za každý názor a každú správu. ☺️
@marcella6 ale táto o kuriatku sa mi páči. Chod si za svojim cieľom. Držím palce 😊

NEBEZPEČENSTVO ZA PLOTOM
Kuriatka, ktoré sa nedávno vyliahli si už veselo špacirovali s mamou kvočkou po dvore. Tá im neustále pripomínala:
„Držte sa pri mne, moje zlatíčka. Nikam nechoďte samé a hlavne nie za plot.“
No jedno z kuriatok bolo veľmi zvedavé. Svet za drevenou ohradou ho priťahoval ako magnet. Zdvihlo hlávku, pritislo ju k drevenej medzere a dívalo sa. Tam za plotom sa rozprestierala dlhá zelená lúka, posiata farebnými kvietkami. Motýle tam tancovali vo vetre ako maličké farebné víly. Kuriatku sa zdalo, že tam určite býva kúzlo.
Jedného krásneho rána sa potichučky odpojilo od svojich súrodencov aj od mamky. Pomaly kráčalo k svojmu najobľúbenejšiemu miestu pri plote.
„Dnes sa konečne pozriem zblízka,“ pomyslelo si odhodlane.
Keď sa uistilo, že ho nikto nevidí, sklonilo hlávku a chystalo sa preliezť popod plot. V tej chvíli sa tam však zrazu objavila líška – jej ryšavý kožúšok sa leskol na slnku a oči sa jej na oko milo usmievali.
„No, no… ale ty si milučké a určite chutnučké kuriatko,“ prihovorila sa líška sladkým hlasom.
„Čo tu takto sedíš celkom samé?“
Kuriatko ešte nikdy líšku nevidelo. Vyzerala priateľsky, tak sa zdvorilo ozvalo:
„Ahoj. Chodím sa sem pozerať, lebo tu je tak pekne… Ale teba som tu ešte nevidelo.“
Líška sa šibalsky pousmiala.
„Ak chceš, môžeme byť kamaráti. Ukážem ti tam ďalej, kde je to ešte krajšie ako tu. Môžeme sa hrať, behať a lietať za motýľmi.“
Kuriatku zažiarili očká.
„Naozaj je to tam krajšie?“
„Naozaj,“ pritakala líška a nežne kývla chvostom. „Poď, poď za mnou.“
Kuriatko sa obzrelo za svojou rodinkou. V tej chvíli líška netrpezlivo pritvrdila:
„Nuž, poď už! Nezdržuj.“
Jej tón zrazu stratil jemnosť. Kuriatko zaváhalo – niečo sa mu nezdalo, no želalo si vidieť tú krásu z lúky. Už-už sa chystalo preliezť ohradu…
Keď tu zrazu z druhej strany dvora priskočila svinka Roza – ružová, milá a vždy ostražitá kamarátka všetkých mláďat.
„Kuriatko! Stoj! Nerob to!“ zakričala tak hlasno, až aj tráva na lúke stíchla.
Kuriatko sa preľaklo.
„Roza… čo tu robíš?“
Líška, ktorá dobre vedela, že ju odhalili, sa okamžite otočila a začala utekať do lesa. Svinka na ňu ešte zakričala:
„Utekaj! A už sa tu neukazuj!“
Potom sa obrátila ku kuriatku:
„Pýtaš sa, čo tu robím ja? A čo tu robíš ty? Ani nevieš, aké si malo šťastie, že som bola nablízku.“
Kuriatko sa zamračilo:
„Šťastie? Ty si mi len vyplašila novú kamarátku!“
„Ale, moje zlaté,“ povedala Roza láskavo, „líška nie je kamarátka. Je pre teba nebezpečná. Mala s tebou zlé úmysly. A keby sa ti podarilo preliezť plot…“
Nedopovedala, len smutne pokrútila hlavou.
Kuriatku sa roztriasli kolienka.
„Prosím… nepovedz o tom mojej mame,“ prosíkalo.
„Ja nie,“ povedala Roza. „Ale ty jej to musíš povedať. Rodič má vedieť o každom nebezpečenstve, aby ťa vedel ochrániť a pripraviť na podobné situácie.“
Kuriatko smutne prikývlo.
„Dobre… pôjdeš so mnou?“
Keď prišli ku kvočke a všetko jej vyrozprávali, mamka sa sklonila k svojmu maličkému.
„Som rada, že si za mnou prišlo. Nehnevala som sa, bála som sa o teba.“
Potom si vzala všetky kuriatka k sebe a vysvetlila im:
„Nie len líška, ale aj kuna a iné dravé zvieratá sú pre nás veľmi nebezpečné. Nemôžete veriť každému, kto sa usmieva a tvári ako kamarát. Nie všetci, čo pekne hovoria, to tak aj myslia.“
Kuriatka pozorne počúvali, aj keď sa pri tom trochu triasli. To najzvedavejšie z nich pochopilo, aké veľké šťastie dnes malo. Poďakovalo svinke Roze za záchranu a odvtedy už nikdy nechodilo samo k plotu.
Keď sa túžilo pozrieť na krásnu lúku, poprosilo svoju hrdinku, svinku Rozu, aby išla s ním. A tak si výhľad užívali spolu – v bezpečí a s radosťou.
Nie každý, kto sa usmieva a tvári priateľsky, to s nami myslí dobre.
Preto deti nikdy nemajú chodiť samé tam, kde nemajú byť, ani sa rozprávať s cudzími, ktorí ich chcú niekam zavolať.
Najväčšiu pomoc a ochranu vždy nájdu u svojich rodičov alebo dospelých, ktorým dôverujú.