icon

Ako prekonať traumu po dlhom pobyte na ARO?

14. apr 2026

Ahojte prešla som si ťazkou situaciou, islo mi o zivot. Stravila som tyzdne na ARO oddeleni a mam z toho nejaku vnutornu traumu. Mam v plane to aj riesit so psychologom ale napadlo ma ci sa nenajde niekto kto si presiel niecim podobnym. Bolo by fajn sa o tom s niekym porozpravat. Budem vdacna za kazdy komentar,skusenost.

anonym_37d10a
14. apr 2026

@anonym_autor mne asi najviac pomohla EDMR terapia v kombinacii s antidepresivami, ohladne velmi bolestivych zazitkov a strachu, a panickych stavov.
tiez ciastocne pomohlo:
https://www.landan.eu/l/kopia-spracuj-svoju-tra...

anonym_c0d256
14. apr 2026

@anonym_autor ja mam traumu z nemocnice/operacie. Je to 30 rokov, vtedy sa to neriesilo...kazdy si myslel ze cas to vyriesi...odvtedy som to uz nikdy nebola ja.

anonym_75939c
14. apr 2026

Mne EMDR terapia nepomohla. Na JIS som bola tyzden, potom ma prelozili na inu izbu, avsak ako jedina som prezila. Traumu som spracovala 20r. A este dalsich 20 budem.

anonym_2400d1
14. apr 2026

Mas traumu z tej tazkej zivotnej situacie alebo vyslovene z pobytu na ARE?

anonym_685de2
14. apr 2026

Určite psychoterapia. Tiež som zažila viaceré traumy, dosť sa zaujímam o duševné zdravie a iný liek ako terapiu nepoznám. Možno ideálny by bol pre teba taký terapeut, ktorý sa zaoberá krízovou intervenciou napr. pri vlakových nešťastiach, streľbe na školách a pod. Ipčko možno. Určite vyhľadanie pomoci neodkladaj, lebo ťa to bude sužovať dlhé roky.

autor
14. apr 2026
@anonym_2400d1

Mas traumu z tej tazkej zivotnej situacie alebo vyslovene z pobytu na ARE?

@anonym_2400d1 to aro oddelenie. Viem zachranili mi tam zivot ale okolo mna ludia umierali. To pipanie strojov mi dodnes znie v usiach budim sa nato. Ten strach ze som to ledva prezila a co ked sa mi to stane znova a uz to nedam. Smrti sa nebojim,ale sili mi drenaze bez umrtvenia a mnoho dalsich veci kedy to skutocne priserne bolelo. Jazva obrovska, bolestiva aj po pol roku. Mam T jazvu takze hore skoro prsia a dole cisarsky.

autor
14. apr 2026
@anonym_685de2

Určite psychoterapia. Tiež som zažila viaceré traumy, dosť sa zaujímam o duševné zdravie a iný liek ako terapiu nepoznám. Možno ideálny by bol pre teba taký terapeut, ktorý sa zaoberá krízovou intervenciou napr. pri vlakových nešťastiach, streľbe na školách a pod. Ipčko možno. Určite vyhľadanie pomoci neodkladaj, lebo ťa to bude sužovať dlhé roky.

@anonym_685de2 dakujem urcite sa na to pozriem

kiki68
15. apr 2026

Urcite psychologa v tomto pripade.

wiwi28
15. apr 2026

Terapia je veľký liek. Ja teda neriešim zdravotné traumy ale tiež si nesiem svoj balíček vecí. Som v terapii 4roky a je to to najlepšie čo som sama sebe mohla dať. Mala som za za tie roky v terapii 2 veľké AHA momenty, ktoré mi reálne zmenili život k lepšiemu (bez srandy). A teraz spätne nechápem, že som to takto nevidela skôr. Chod do toho...