Ako prekonať traumu po dlhom pobyte na ARO?
Ahojte prešla som si ťazkou situaciou, islo mi o zivot. Stravila som tyzdne na ARO oddeleni a mam z toho nejaku vnutornu traumu. Mam v plane to aj riesit so psychologom ale napadlo ma ci sa nenajde niekto kto si presiel niecim podobnym. Bolo by fajn sa o tom s niekym porozpravat. Budem vdacna za kazdy komentar,skusenost.
@anonym_autor ja mam traumu z nemocnice/operacie. Je to 30 rokov, vtedy sa to neriesilo...kazdy si myslel ze cas to vyriesi...odvtedy som to uz nikdy nebola ja.
Mne EMDR terapia nepomohla. Na JIS som bola tyzden, potom ma prelozili na inu izbu, avsak ako jedina som prezila. Traumu som spracovala 20r. A este dalsich 20 budem.
Mas traumu z tej tazkej zivotnej situacie alebo vyslovene z pobytu na ARE?
Určite psychoterapia. Tiež som zažila viaceré traumy, dosť sa zaujímam o duševné zdravie a iný liek ako terapiu nepoznám. Možno ideálny by bol pre teba taký terapeut, ktorý sa zaoberá krízovou intervenciou napr. pri vlakových nešťastiach, streľbe na školách a pod. Ipčko možno. Určite vyhľadanie pomoci neodkladaj, lebo ťa to bude sužovať dlhé roky.
Mas traumu z tej tazkej zivotnej situacie alebo vyslovene z pobytu na ARE?
@anonym_2400d1 to aro oddelenie. Viem zachranili mi tam zivot ale okolo mna ludia umierali. To pipanie strojov mi dodnes znie v usiach budim sa nato. Ten strach ze som to ledva prezila a co ked sa mi to stane znova a uz to nedam. Smrti sa nebojim,ale sili mi drenaze bez umrtvenia a mnoho dalsich veci kedy to skutocne priserne bolelo. Jazva obrovska, bolestiva aj po pol roku. Mam T jazvu takze hore skoro prsia a dole cisarsky.
Určite psychoterapia. Tiež som zažila viaceré traumy, dosť sa zaujímam o duševné zdravie a iný liek ako terapiu nepoznám. Možno ideálny by bol pre teba taký terapeut, ktorý sa zaoberá krízovou intervenciou napr. pri vlakových nešťastiach, streľbe na školách a pod. Ipčko možno. Určite vyhľadanie pomoci neodkladaj, lebo ťa to bude sužovať dlhé roky.
@anonym_685de2 dakujem urcite sa na to pozriem
Terapia je veľký liek. Ja teda neriešim zdravotné traumy ale tiež si nesiem svoj balíček vecí. Som v terapii 4roky a je to to najlepšie čo som sama sebe mohla dať. Mala som za za tie roky v terapii 2 veľké AHA momenty, ktoré mi reálne zmenili život k lepšiemu (bez srandy). A teraz spätne nechápem, že som to takto nevidela skôr. Chod do toho...

@anonym_autor mne asi najviac pomohla EDMR terapia v kombinacii s antidepresivami, ohladne velmi bolestivych zazitkov a strachu, a panickych stavov.
tiez ciastocne pomohlo:
https://www.landan.eu/l/kopia-spracuj-svoju-tra...