Ako samostatne fungovať v domácnosti
Zdravím, mám 22 rokov a neviem variť ani si vyprať a vyžehliť veci. Do práce momentálne nechodím – v skratke, bez maminy by som bola úplne stratená. Nie raz ma prosila, aby som začala niečo robiť, ale vždy mi motivácia učiť sa nové veci zo dňa na deň zmizne. Chcela by som si urobiť opatrovateľský kurz, ale dostala som odpoveď v znení: „Najprv sa nauč starať sa o domácnosť, lebo sa nevieš postarať ani sama o seba.“ Má pravdu. Ako sa nakopnúť a donútiť robiť niečo v domácnosti?
@anonym_autor v prvom rade, toto je vysledok vychovy tvojej mamy... v 22 sa s beznymi aktivitami nezacina, ale aplikuju sa uz do vlastneho zivota... ALE... nie je vsetkym dnom koniec... prat- to nie je matematika... osusky zvlast bez avivaze, ostatne delit na cierne, biele, farebne... ak to nie je moc spinave, ale napriklad iba spotene, staci 40tka... kupit prach , alebo gel a avivaz... zehlit... chyt zehlicku a zacni... osobne toto nepovazujem za najpotrebnejsiu skill do zivota, existuju susiscky... ale kosele ti nikto neozehli v susicke... myslim sakove... varit zacni zlahka... milion receptov s videonavodom ako pre 9 rocnu mas na nete... ak sa nevies dokopat... spytaj sa sama seba, co ponuknes partnerovi? upratovat vies? ci ani to ti nic nehovori.... co vlastne vies vo svojom veku?
ja neverím
No jednoducho, prinutit sa. Mne sa v 22 rokoch narodilo dieta ktore staaaaale plakalo plus do toho sme sa nastahovali do vlastneho. Od prveho dna som mala na starost vlastne vsetko co som dovtedy nerobila ( len nejake domace prace ano ) pretoze ma mamina nepustila do kuchyne nic varit. Sama som sa naucila. Zacala som na jednoduchych jedlach, napr. Pecene kurca, rozne omacky ...
Nakopnut by Ta mal pocit ze nieco zvladnes konecne sama. Mas uz dost rokov
A sexovat už vieš?
Musiš si sama priznať že takto si ozaj do života nepoužiteľná. Aspoň sa snaž popri mame-aj keď už včera bolo neskoro.
@anonym_autor Nesuhlasim s tvojou mamou, podla mna ti zbytocne podkopava sebavedomie. Ak chces robit kurz, chod do toho. Vsak tam nebudes cely den, vecer stihnes zvrtnut pracku, nie je to jadrova fyzika, zvladnes to 👍
Ak je toto realna tema, co velmi neverim, tak ta mama dost dusi, mala by povolit.
Jednoducho doma mame oznam, mami od dnešného dňa mi nevar, neper, nepec, neupratuj
Moj brat bol takto vychovany, tiez ani pracku v 40tke nevedel zapnut.
Ja preto mojho syna zapajam od malicka, ma 7 rokov, uz bezne dava prat, umyva umyvadlo v kupelni, vysava a podobne. Ty si vysledok tvojej mami.
A 22 nezamestnana, co si vystudovala? Preco aspon v Lidli v nocnej nedokladas tovar?
mala som 21 keď som sa odsťahovala od našich a fungovala som s varením , praním, upratovaním... ale ja som sa variť učila keď som bola pri mamine v kuchyni keď ona varila ... ty si asi sedela na internete...
Ja som bola taka ista ked som isla na op kurz. Tiez si vsetci klepali na celo. Navarit som vedela sackovu ryzu, v izbe bordel ako v tanku, ked som mala volno spala som kludne do obeda. Lenze doma je doma tam relaxujem a praca je praca, tam pracujem. Bola som super opatrovatelka vsetci boli nadmieru spokojni a ja som zboznovala tu pracu, aj to varenie aj upratovanie aj starost o klienta. Nenechaj sa odradit
Ja som sa naučila prať v práčke, variť až po svadbe. Mala som 30 rokov. Dovtedy som to nepotrebovala vedieť. Varila mama, otec a babka. Nič som nezmeskala. Skromne musím napísať ze variť viem úžasne 😉
zacni tym,ze prestanes vyuzivat mamu na domace prace... nespoliehaj sa na druhych ... v bordeli a o hlade nik nechce zit a tak budes nutena si popratat a navarit ... ak ti varenie nejde najdi si kurz .. opratrovatelku nerob - chudaci ludia ... o nich sa treba starat aj v ramci domacnosti a darmo budete sediet a nariekat ze je tam bordel ked ho nema kto upratat ..
netrap sa ze nevies varit, ani moja zena nevie varit ani sit ani ine domace prace a hejtovali ma tu, ze sa mam naucit varit aj sit, lebo je rovnopravnost a zeny to uz nemusia robit. Tak podla rad z MK najdi si muza co sa ti bude starat o domacnost.
netrap sa ze nevies varit, ani moja zena nevie varit ani sit ani ine domace prace a hejtovali ma tu, ze sa mam naucit varit aj sit, lebo je rovnopravnost a zeny to uz nemusia robit. Tak podla rad z MK najdi si muza co sa ti bude starat o domacnost.
@anonym_ba2fa0 sit uz v dnesnej dobe nie je podmienka, ale varit by mal vediet (aspon jednoduche jedla) kazdy jedinec starsi ako 15 rokov, bez ohladu na pohlavie. A z toho sitia by mal zvladnut aspon prisit gombik
@anonym_autor vsak ked mama pojde krmit pracku postav sa k nej a sleduj co robi a ako to robi, pytaj sa. Potom zacni krmit pracku ty. Ver mi, ze pracku nakrmi uz moj 12 rocny syn. Ten dokonca pomaha aj varit. Hadam si uz videla ako sa vysava, tak skusaj. Aj okna poumyvat, kupelnu a WC umyt hadam zvladnes. Neviem na co ta treba motivovat, vidim, ze to treba spravit tak to spravim. Si dospela a nie si slepa, tak plny kos na pradlo hadam rozoznas od prazdneho. Aj spinave riady v dreze sa daju normalne zrakom identifikovat. Ked su tam, treba ich umyt. Pustis vodu, vezmes hubu a umyvas.
ale zase prat a zehlit nie su cinnosti, ktore by si sa mala ucit neviem ako dlho.. to staci raz ukazat a ide to.. a aj varenie je take, ze zapnes youtube a ides, google a ai ti vysvetli.. ci kde je problem?
Neverim, ze niekto nevie prat a zehlit. Ved to zvladne aj cvicena opica. Moje dieta v skolkarskom veku dokazalo zapnut pracku.
Tak tomu neverím. Môj 15rocny syn spravi podľa receptu na tik toku rôzne cestoviny. Už aj mäso (síce s mojou kontrolou) od Polreicha robil. Piekol lavovy koláč a rôzne.
V dnešnej dobe keď nájdeš jednoduchý recept aj s videom není žiadna hrôza. Prať nevie iba vybrať a vyvesat,ale ostatné bežné veci robí sám. Dokonca rád umýva zrkadlá v dome😂
Povedz mame nech ti už konečne prestane prať, variť, upratovať si už dospelá tak bieda ťa naučí postarať sa o seba.
Vyprať si veci treba vedieť? Veď práčka ti vyperie nie? A žehliť? Načo? Ja som nemala žehličku v ruke takých 30 rokov. Nežehlím absolútne nič. Stačí mokré prádlo "vyprášiť" a pekne rovno zavesiť a vyschne ti tak, že ho vôbec netreba žehliť. Keď som sa osamostatnila od rodičov, mala som 23 rokov a tiež som nevedela variť, ale postupne som sa naučila perfektne variť. Treba len chcieť. Dnes sú už videá o varení na internete, pozri si a skúšaj.
@anonym_autor pride mi to, ako keby si došla z inej planety, a povedat ze je to vina matky, pretože ťa nič nenaučila... a mna by skor zaujimalo, že co take robiš keď si nezamesntnana? Aj to ťa živý mamička?
V dnesnej dobe internetu sa nenauči starat o domacnost len lenivý človek.
Frajera maš?
Tak nejedz a chod spinava. 🙂
Nie je nejaký influencer čo ukazuje na tiktokoch aj takéto bežné činnosti? Tam by si sa možno naučila, keď to doteraz nešlo v praxi.
Na kurz chod. Dlhodobo nezamestnana je cesta do pekla. A hlavne pre lenivych ludi ako ty.
Je to z velkej casti chyba tvojej matky ze ta od malicka pevne neviedla a teraz ocakava ze sa zobudis jedneho dna a budes zienka domaca.
Co sa tyka vedenia domacnosti, to sa podla mna naucis ked budes byvat sama. Zehlit nezehlim nic. Muz si kosele zehli sam (mama aj babka sa skoro zblaznili ked to poculi). Argument neviem prat nerozumiem, tam nemas co nevediet, vazne. Moja mama kopkovala o dusu spasenu. Ja rozdelim podla farieb, 40stupnov, mix. Zatial vsetko oblecenie prezilo a je ciste. Netreba z toho robit jadrovu fyziku.
K vareniu treba mat vztah ale ak si sama najdes recept na ktory mas chut, mozno prides na to ze to varenie je aj relax.
Ako? Mama by sa mala na teba vykaslat a sama by si si varila, prala, zehlila a starala sa o domacnost? Co si doteraz robila doma? Ved uz na zakladnejsom vedela dat doporiadku cely byt. Tak isto do toho tlacim deti. Samozrejme, ze hundru, 100x opakujem dokola, ale naucia sa.

Spraviť si zoznam reálny čo by si mohla zvládnuť spraviť každý deň. Jeden deň umyť kúpeľňu, jeden deň navariť jednoduché cestoviny, jeden deň pozmyvat a podobne 🙂