icon

Ako správne sušiť periny v okne?

zuzulienocka78
14. júl 2026

Ahojte 🙂 Nikdy som to nerobila - a tak hľadám praktické rady.
Je jedno, či je perina v obliečke?
Musí byť na slnku? Alebo môžem ich dať aj do tieňa?
Ďakujem 🙂

zuzacka16
14. júl 2026

ja dávam vždy periny do okna alebo na balkón, keď ich prezliekam, je jedno či je leto, jeseň, zima či jar, vždy ich dám zvlečené "vyvetrať" a potom obliekam

zuzulienocka78
autor
14. júl 2026
@zuzacka16

ja dávam vždy periny do okna alebo na balkón, keď ich prezliekam, je jedno či je leto, jeseň, zima či jar, vždy ich dám zvlečené "vyvetrať" a potom obliekam

@zuzacka16 Ako dlho by tam mali byť?

elenka.k
14. júl 2026

nerobím, to prepáč, mne potom smrdia
sem tam práčka to istí

ichbinich
14. júl 2026

Vyzlecene na slnko na balkón. Najradšej v lete v horku 😁
Ako dlho ich tam necháš, je na tebe. Koľko máš času 🤷‍♀️
Nie, ked je vonku vlhko alebo ten hnusný zimný smrad.

andulka220989
14. júl 2026

Ja čo si pamätám z čias môjho detstva, tak mamina dávala pod ne deku a na deku paplony. Tuším 2 vedľa seba jej vyšli. A teda na ako dlho netuším. Od rána do skoro večera 😂 A jaj bez obliečky si pamätám, obliečky asi v tom čase prala.

simsalabim
14. júl 2026

Ja davam na slnko na susiak na terase.

anonym_03904d
14. júl 2026
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 ak su to periny plnene perim vobec nie je dobre ich davat na slnko, pretoze sa prehrievaju, tuk, ktory robi perie nadychanym stuchne este aj roztoce sa potesia, kedze im bude prijemne teplucko. Ked chces vetrat periny lepsie je ich vylozit na mraz, ktory roztoce v perinach zlikviduje. Alebo ich odniest do cistiarne, vyperu ich aj ked su plnene perim. Susit periny na slnku ma vyznam len ak mate vlhko v dome a nasaju vlhkost a su zatuchnute, ale aj v tom pripade im lepsie spravi ak ich das vyprat. Ak su to periny plnene syntetickymi vlaknami, lepsie je ich vyprat na 60° a vysusit. Zbavis ich prachu, zvyskov potu a aj roztocov

zuzulienocka78
autor
14. júl 2026
@anonym_03904d

@zuzulienocka78 ak su to periny plnene perim vobec nie je dobre ich davat na slnko, pretoze sa prehrievaju, tuk, ktory robi perie nadychanym stuchne este aj roztoce sa potesia, kedze im bude prijemne teplucko. Ked chces vetrat periny lepsie je ich vylozit na mraz, ktory roztoce v perinach zlikviduje. Alebo ich odniest do cistiarne, vyperu ich aj ked su plnene perim. Susit periny na slnku ma vyznam len ak mate vlhko v dome a nasaju vlhkost a su zatuchnute, ale aj v tom pripade im lepsie spravi ak ich das vyprat. Ak su to periny plnene syntetickymi vlaknami, lepsie je ich vyprat na 60° a vysusit. Zbavis ich prachu, zvyskov potu a aj roztocov

@anonym_03904d Nemám plnené perím, každý máme svoj paplón podľa potreby, v lete máme chladiace 🙂

zuzacka16
14. júl 2026
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 ako dho záleží na tebe, ako už písali..samozrejme nemám periny plnené perím a najlepšie je ich nechať v zime vymrznúť, ako už tiež písali, ale ako vravím, ja to robím vždy keď prezliekam periny, či nám či dcére, vždy ich nechám vyvetrať, robím to roky rokúce a samozrejme aj sem tam periem periny, zmestia sa mi do práčky..

osky
14. júl 2026

Mam periny plnene perim ,sila mi ich stara mama.
Vetram ich casto vonku na susiakoch,za slnecneho pocasia ale nikdy nie na priamom slnku!!!
To sa nesmie.☝️
Rovnako periny z praveho ovcieho runa.
Vzdy si privstanem,aby som ich uz cca o 5-6 mala vonku kym je na terase tien,ich tam necham.
Niekedy ich prelozim na balkon-skratka vetram takmer cely den..
Ale vzdy v tieni.

Aj pocas inych mesiacov,ak neprsi alebo nie je vonku vlhko,vetram podobne.

Periny mam zvlecene.

osky
14. júl 2026
@zuzulienocka78

@anonym_03904d Nemám plnené perím, každý máme svoj paplón podľa potreby, v lete máme chladiace 🙂

@zuzulienocka78 ked nemas perove,ale dake umele,potom nemas problem...
Vyvetras hocikde

anonym_03904d
14. júl 2026
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 tak ich oper, mozes kludne aj kazdy mesiac, ale odporuca sa po troch mesiacoch kvoli roztocom

cucana23
14. júl 2026

Ja ich akurát periem hodím na slnko na terasu na susiak do vecera budú suché .
Robím to tak 2 x do roka

anonym_80cff6
14. júl 2026

@zuzulienocka78 Naposledy som mala periny v okne v časoch, keď som bývala v rodinnom dome.Slniecko krasne presusilo periny a dnu som dávala periny voňavé, čerstvé.Takto sme sa starali o periny z peria.Po presťahovaní do panelakoveho bytu som zistila, že vetranie perin na okne/na balkóne znamená, že si ja vyložím periny a x poschodí nad mojim bytom môže upratovať a vlasy, chlpy,chumace a prach z inej domácnosti pristanú na mojich perinach, pri troche šťastia aj popol z cigariet alebo spak.Zaroven sme kvôli alergii na perie prestali používať periny z peria a pelova alergia môjho syna nás donútila nic nevykladat a nesusit na balkóne..Periny máme s antialergickou výplňou, ktoré 2-3x počas roka periem a na syntetike susim.

anonym_43ce39
14. júl 2026
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 4 hodiny a 52 minut

rachel36a
14. júl 2026

Davam aj v obliecke, aj bez, záleží ci idem aj prať, alebo len vyvetrať....hodím na balkón, alebo okno, dám pod ne deku...nechám aj celý deň keď je pekne

anonym_077a31
14. júl 2026

@zuzulienocka78 hoď ich radšej do práčky vyprať a následne vysuš na slnku

orisker
14. júl 2026

Mne moje roztoče povedali, že je to úplne naopak - že sa cítia dobre v spotených, tmavých a nevetraných miestach a slnko ich vraj hubí.
Preto vetrám periny na slnku, ale nie na priamom, aby sa perie v horúčave nerozpadalo na malé čiastočky, ale aby zostalo pekne vcelku ako na tých čajkách predtým.

slavomira236
14. júl 2026

Ja do okna nedavam raz za cas operiem v pracke

anonym_bef141
14. júl 2026

@zuzulienocka78 mám páperové, čiže neprateľné 😃 vetrám na balkóne, prehodené cez zábradlie, vetrám neoblečené

mandzula
15. júl 2026

Kedze sme alergici, ani by mi nenapadlo vystavovat paplony naletu pelu. Takze ich hodin do pracky a potom do susicky.