icon

Nová práčka robí dierky na tričkách

27. feb 2026

Baby poradte, mam novu pracku (znacku radsej nepisem) asi pol roka. V poslednej dobe mi zacala robit na trickach take male dierky, hlavne na tych bavlnenych. Uz som skusala pracku vycistit tymi specialnymi tabletami, periem na nizkych otackach, tricka davam do tych sietok na pranie, ale stale sa to deje. Manzel hovori ze to nie je prackou ale molami, ale v skrini nic nemame a deje sa to len na veciach co vytiahnem z pracky. Moze byt v bubne nieco ostre co by to zachytavalo? Mate nejaku skusenost s reklamaciou kvoli takemuto niecomu? Lebo uz sa bojim do toho dat aj drahu mikinu aby mi ju neroztrhalo.

vikusjk
27. feb 2026

Tiež sa mi to stávalo, kým som mala predošlú práčku. Teraz som sa skúsila opýtať AI a tu je odpoveď - neviem, či niečo pomôže, ale inak poradiť neviem, moja nová práčka to už našťastie nerobí

Áno, práčka môže spôsobiť malé dierky na tričkách – a stáva sa to častejšie, než by sa zdalo. Zvyčajne však nejde o „pokazenú“ práčku, ale o kombináciu viacerých faktorov. Tu sú najčastejšie príčiny a čo s nimi robiť:

Najčastejšie dôvody, prečo práčka robí dierky na oblečení
1. Mechanické poškodenie bubnom

Malé ostré nerovnosti, uvoľnené skrutky alebo hranka pri otvore bubna môže trhať látku.
Niekedy je problém v uvoľnenom filtri alebo kovovom cudzom predmete (minca, kostica z podprsenky).

2. Trenie o iné predmety v bubne

Zipsy, gombíky, nitované rifľové vrecká či kovové háčiky môžu párať jemné látky.
Toto je najčastejšia príčina pri tenkých tričkách.

3. Príliš vysoké otáčky pri žmýkaní

Jemné bavlnené tričká, najmä lacné rýchlomódne, sa ľahko poškodia pri 1200–1400 ot./min.

4. Agresívne pracie prostriedky alebo bieliace zložky

Detergenty s bielidlom, prášky s vysokým pH alebo silné odstraňovače škvŕn oslabujú vlákna.

5. Preplnený bubon

Keď je bubon preplnený, oblečenie sa viac trie o seba aj o kovové časti.

6. Nekvalitná látka

Jemná, tenká bavlna alebo lacná pletenina môže rýchlo predrieť, a práčka len urýchli proces.

Čo môžeš spraviť, aby si predišla dierkam
✔ Per jemné tričká v pracom vrecku
Chráni ich to pred zipmi, gombíkmi a trením.
✔ Zapínaj všetky zipsy a vyprázdni vrecká
Aj malá minca dokáže urobiť veľa škody.
✔ Skús nižšie otáčky (800–1000)
Jemné látky to ocenia.
✔ Pozri do bubna, či nie je poškodený
Prejdi ho dlaňou – ak cítiš nerovnosti, môže to byť zdroj problému.
✔ Nepreťažuj práčku
Oblečenie potrebuje priestor.
✔ Vyhni sa agresívnym práškom
Najmä pri čiernej a tenkej bavlne.

rozculena
27. feb 2026

@anonym_autor reklamuj,tiež som mala ten problém,dali mi nový bubon,lebo v pôvodnom boli nejaké neopracované časti,ktoré trhali veci.Moja je Elektolux

anonym_7fa752
27. feb 2026

My mame tiež Elektrolux a tiež nám robila dierky a dokonca hrdzavé fľaky a ešte Whirlpool to isté- dierky.

pinkgirl
27. feb 2026

Ahoj, daj si na ruku novú silonkovu pančuchy a prejdi rukou vnútro bubna - dôkladne všetky časti vnútra. Keď niekde silonku zatiahneš, tak nájdeš to miesto čo trhá tričká.

rozculena
27. feb 2026
@pinkgirl

Ahoj, daj si na ruku novú silonkovu pančuchy a prejdi rukou vnútro bubna - dôkladne všetky časti vnútra. Keď niekde silonku zatiahneš, tak nájdeš to miesto čo trhá tričká.

@pinkgirl a čo potom s tým má robiť? Ona to nepotrebuje hľadať,ona potrebuje nový bubon.

pinkgirl
27. feb 2026

@rozculena a čo tak opraviť to miesto? ...keď zistí čo tie dierky robí, potom sa rozhodne cos tým.

rozculena
28. feb 2026
@pinkgirl

@rozculena a čo tak opraviť to miesto? ...keď zistí čo tie dierky robí, potom sa rozhodne cos tým.

@pinkgirl ako to ona môže opraviť,vážne sa pýtam,mne kvôli tomu vymenili celý bubon.A prečo by to ona mala opravovať vôbec? Práčka je v záruke a tým,že sa v nej bude vŕtať,tak záruka sa zruší

pinkgirl
28. feb 2026

@rozculena asi ťažko vyreklamuje práčku argumentom "robí dierky ". Keď nájde to miesto uvedie dôvod reklamácie závada na bubne.

rozculena
28. feb 2026
@pinkgirl

@rozculena asi ťažko vyreklamuje práčku argumentom "robí dierky ". Keď nájde to miesto uvedie dôvod reklamácie závada na bubne.

@pinkgirl ja som reklamovala presne takto,že práčka mi robí dierky.Asi to je úplne normálne,keďže opravár hneď vedel,kde je chyba