icon

Skúšali ste čistiť lego v práčke?

zuzulienocka78
26. feb 2026

Ahojte, mám také to menšie lego /nie duplo/.
Dá sa nejako vyčistiť? Napr. že hodiť do práčky? Skúšal niekto? 🙂
Nechce sa mi to robiť po dielikoch :-/

Strana
z2
zlatkab2
26. feb 2026

Skôr by som asi do myčky, nie do práčky 🙂

anjelicek26
26. feb 2026

Normalne to robim vo vani, namocim, premiesam, osprchujem, ciste... keby ti to rupne v pracke ten navlek na vankus, do ktoreho to das, budes plakat...

patrike
26. feb 2026

To skor ultrazvukovu cisticku, vlaznu vodu a saponat a po skupinach dielikov to tam vkladat. Pracka s tym prilis mlati o steny. Umyvacka ma agresivnu chemiu.

parvinka0001
26. feb 2026

Tiež by som dala skôr do umývačky .prípadne do vankusovej obliečky a tak do práčky

zuzulienocka78
autor
26. feb 2026
@zlatkab2

Skôr by som asi do myčky, nie do práčky 🙂

@zlatkab2 Umývačku nemám :-/

zuzulienocka78
autor
26. feb 2026
@anjelicek26

Normalne to robim vo vani, namocim, premiesam, osprchujem, ciste... keby ti to rupne v pracke ten navlek na vankus, do ktoreho to das, budes plakat...

@anjelicek26 Tiež pravda :-/ Okolo tých "cuplíkov" je to také zájdené, neviem, či sa to odmočí.

hiro
26. feb 2026

Umývačka riadu na Lego? No to je super nápad ako ho zničiť. Ak sa vysokou teplotou nezdeformuje - a to stačí stotina milimetra tak určite zkrehne a začne praskať. Zlý nápad.
Práčka na nízkej teplote 30-40 možno ale len maličké v uteráku a zatvorené, inak sa zbytočne poškrabú alebo náhodou niečo zlomí.
Úplne stačí do vedra teplej vody jar. Nič iné. Pošúchaš každý kúsok handričkou okolo cuplíkov a vo vnútri.

nikha2809
26. feb 2026

Ja som prala aj malé lego ah duplo v obliečke

anjelicek26
26. feb 2026
@zuzulienocka78

@anjelicek26 Tiež pravda :-/ Okolo tých "cuplíkov" je to také zájdené, neviem, či sa to odmočí.

@zuzulienocka78 odmoci, ja davam prasok na pranie do vody, napustim plnu vanu, necham to tam par hodin, preplachnem, pozriem, niekedy dame druhe kolo, ale ked to robim kazdy mesiac, je to fakt ako nove...

zuzulienocka78
autor
26. feb 2026
@hiro

Umývačka riadu na Lego? No to je super nápad ako ho zničiť. Ak sa vysokou teplotou nezdeformuje - a to stačí stotina milimetra tak určite zkrehne a začne praskať. Zlý nápad.
Práčka na nízkej teplote 30-40 možno ale len maličké v uteráku a zatvorené, inak sa zbytočne poškrabú alebo náhodou niečo zlomí.
Úplne stačí do vedra teplej vody jar. Nič iné. Pošúchaš každý kúsok handričkou okolo cuplíkov a vo vnútri.

@hiro To je robota ako pre vraha, mám dve kilá 🙂 Každý kúsok handričkou, neviem si to predstaviť.

parvinka0001
26. feb 2026
@zuzulienocka78

@hiro To je robota ako pre vraha, mám dve kilá 🙂 Každý kúsok handričkou, neviem si to predstaviť.

@zuzulienocka78 nechaj ho dlhšie namočené vo vani a potom daj do práčky v obliečke

chrobak7
26. feb 2026

@zuzulienocka78 Umývačka ti môže zdeformovať plast, alebo leštidlo ti môže poškodiť povrch (zostane taký matný). Takže umývačka nie. Práčka zase môže poškodiť tvar dielikov. Nie je to šetrné umývanie.

Najlepšie je vedro, alebo vanička s teplou vodou, saponátom, namočiť a prípadne s kefkou to hromadne pošúchať. Potom opláchnuť a nechať vysušiť. Netreba každú jednotlivo umývať.

3petka
26. feb 2026

@zuzulienocka78 Tak keby si ho dala do nejakého vrecka, tak si myslím že dalo by sa. Ale tiež ma napadlo že umývačka riadku by bola lepšia voľba.

katica06
26. feb 2026
@hiro

@hiro na umývačke riadu veselo nastavím teplotu akú chcem,

hiro
26. feb 2026
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 Ja to neviem na kilá ale je ich 27700 kociek :D

anonym_aff88a
26. feb 2026

@zuzulienocka78 ja som kúpila z druhej ruky niekoľko kil lega city a ano po dielikoch v jarovej vode s kefkou. Chcela som mať istotu že je to fakt čisté. 😁

anonym_aff88a
26. feb 2026
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 ale nie je to také strašné. My sme mali vyše 3kg. Spolu s mužom sme umývali kefkami na zuby jednu po druhej . Ale najskôr sme ich nechali poriadne odmočiť.

simulienka2207
26. feb 2026
@anjelicek26

@zuzulienocka78 odmoci, ja davam prasok na pranie do vody, napustim plnu vanu, necham to tam par hodin, preplachnem, pozriem, niekedy dame druhe kolo, ale ked to robim kazdy mesiac, je to fakt ako nove...

@anjelicek26 Každý mesiac čistíš lego?? Neblázni... 😀😀😀😀

anonym_294364
26. feb 2026
@simulienka2207

@simulienka2207 Mne ani nenapadlo umývať lego 😂

anjelicek26
26. feb 2026
@simulienka2207

@simulienka2207 teraz ano, lebo to dava do ust a chyta kadejakymi rukami 🙄

viestta
26. feb 2026
@zuzulienocka78

@zlatkab2 Umývačku nemám :-/

@zuzulienocka78 nasyp do navlecky so zipsom, daj kratky program bez zmykania a vec vybavena

anonym_fbec42
26. feb 2026

zabal to do starsej navliecky na vankus a oper, ja to tak robim roky.

krasneleto
26. feb 2026

perkarbonat+ kos na pradlo , namocit cele na noc, pozor na priliz vrelu vodu... urcite nie pracka ani umyvacka. v pracke rozbombis bubon a v umyvacke , no neviem, trocha drahy spotrebic na rozmlatenie legom

anonym_46250e
26. feb 2026

mame velky box asi 8 kg a ak sa raz na to odhodlam, tak to operiem vo vankusovej obliecke so zipsom + nejaké uterkáky aby to tolko nebuchalo na nizku teplotu. Pozor na dielky, ktore maju nalepky, lebo nalepky budu urcite znicene.

memma
26. feb 2026

@zuzulienocka78 ja som ho už prala viac x. Dala so ho do obliečky a normálne vyprat

sulavikova
26. feb 2026

@zuzulienocka78 áno, prala som to v obliečke na vankúš.

rozculena
26. feb 2026

Do obliečky a normálne do práčky,program jemné prádlo alebo vlna alebo ručné pranie,bez odstreďovania.

mojmacik
26. feb 2026

@zuzulienocka78 tiez som prala v práčke v obliečke a presne k tomu froté uteráky...alebo teda ten perkarbonat( vtedy dávno som o ňom ani nechýbala 😁) ale teda nie vriacou vodu...perkarbonat kúpiš aj na miešaný spolu s Taedom co je aktivátor ak použiješ chladnejsiu vodu..nemaj obavy ze to potom nevyužijem...je kopa možností pouzitia

kiki68
26. feb 2026

Kludne, ale vsetko do stareho vankusa a zazipsovat. Podobne v umyvacke do sietky.

kiki68
26. feb 2026
@krasneleto

perkarbonat+ kos na pradlo , namocit cele na noc, pozor na priliz vrelu vodu... urcite nie pracka ani umyvacka. v pracke rozbombis bubon a v umyvacke , no neviem, trocha drahy spotrebic na rozmlatenie legom

@krasneleto nic sa tomu nestalo u mna teda. Mam staru pracku Bauknecht 😂

Strana
z2