icon

Ako odnaučiť dieťa od umelého mlieka?

sofia0106
9. jan 2023

Zdravím. Prosím poraďte mi, ako mám odnaučiť 20m syna aby sa už v noci nebudil na mlieko. Stále ma ten istý režim, stravu, hladný byt určite v noci nemôže.
Pred vcerom mi prespal po 4 mesiacoch úplne celu noc sám od seba, no ďalšia noc už bola so zobudzanim na mlieko. Tak som sa rozhodla že mu to mlieko nedám, bol v noci hore 3 hodiny no strašne plakal až zúril, hryzol vankúš úplne zúfalstvo …. Tak som mu to mlieko dala lebo mi bolo ľúto ho trápiť , a do 5 min zaspal. 🤷🏼‍♀️
Je možné že sa odnauci sám od seba? Alebo vaša skúsenosť?

matkahelka
9. jan 2023

@sofia0106 nocne pitie mlieka je praobycajny zlozvyk. ak dieta normalne je a ma veceru, nema byt preco hladne. vacsina pediatrov haji nazor, ze dieta po roku v noci uz nema pit mlieko, lebo je to o zlozvyku, od ktoreho sa velmi tazko oduca, ked je dieta starsie. bola som s rocnou na preventivku a tiez sa ma pediatrivka pytala, ci v noci mala pije mlieko, lebo to neodporuca. ja som to tu uz pisala, ja mam suseda, ktory pil mlieko do
3 rokov v noci. do 3 rokov! az kym sa suseda, jeho mamka nedostala do nemocnice, maly ostal s babkou a babku prestalo bavit vstavat 2x za noc zohrievat mu mlieko. 4 noci preplakal a na piatu prespal celu noc. a odvtedy uz prespal kazdu noc. zazracne hladny uz nebol. Ja som odstavovala od dojcenia a bolo to rovnake, obe dcery ako cez kopirak, cca tyzden sme v noci nespali, pretoze sa stale budili a po tyzdni prespali celu noc. a odvtedy spia normalne cele noci. tiez to nebolo o hlade, len o zvyku. je tu o tom vela diskusii. precitaj. nedavno tu pisala mamicka, ze 4rocnemu dava 3x v noci granko, kazdu noc, lebo tiez robi cirkusy, ak ho nedostane. musis len vydrzat a to mlieko mu proste nedat.

penelope2066
9. jan 2023

@sofia0106 mozno postupne zrušenie UM by Tvojmu dieťaťu zlepšilo nočný spánok ale to nevies kým nevyskúšas 😊 Popravde ani ja by som nemala nervy nato aby som mu ho nedala ak by naozaj veľmi plakal.Vyskusaj...
Ja mám 21 mesačného a pije UM večer pred spaním,následne mu vyčistim zúbky a ide spať.Tiez sa ma už párkrát pýtali,že naco davam UM a nie kravské 🤦🏼‍♀️😁 No preto lebo 😁😁😁😁

matkahelka
9. jan 2023

@lejduska UM je uplne ok.moja starsia ho pila do nastupu do skoly, z kravskeho ju napinalo. a za mna je kravske mlieko uplny odpad, sama ho nepijem. kravske mlieko vacsina zien uprednostnuje kvoli cene, pretoze UM je omnoho drahsie. maloktora si precita zlozenie UM a kravskeho a porovna, lebo to kravske neobsaguje vlastne nic, je to -ako moj muz hovori - zafarbena voda.

mentolka12
9. jan 2023

@sofia0106 ja by som to nechala na dieta. Raz pride cas ked uz mlieko nebude chciet v noci

lejduska
9. jan 2023

@sofia0106 jasne chápem ze môže byt x dôvodov prečo a každá mamička vie najlepšie čo a áno babu vyhovuje. Neporadím ti ako oducit keďže moja stále pije😅 a sranda je,že ako babo prespala celú noc a budiť na mlieko sa začala po roku. Nehrotim to žiadnym smerom,pije lebo chce ona,nie ja. V škôlke sa to naozaj okresalo,vypije ráno a ide do skolky co jr aj dosť pohodlné,nebudem klamat😅 a možno večer. Možno to bude aj váš prípad, že keď príde čas skolky alebo nejaký vek, sam prestane pytat🤷‍♀️

euka210
9. jan 2023

@sofia0106 to je ako dojcenie, ze je tak zvyknuty a nie je to o hlade...a podla mna su 2 moznosti...bud to nechat na dieta kym to samo neprijme, alebo nasilu zrusit a jasne ze sa bude hnevat par noci. A nahradit vodou.
Tu riesia flasu s cumlom u 5r...ano, nepochopitelne pre mnohych ako aj to, ked mi moja 70r mama hovorila, ze ked prisla s bratom zo skoly v 1.rocniku dostali mlieko vo flasi s cumlom 🤷‍♀️...kazdy robi ako vie a chce...

lejduska
9. jan 2023

@penelope2066 ďakujem za názor 🙂 ale tak vieš, fľaša je zlo preto by nám mala byt hanba, ze ju používame a ešte v 2 rokoch? Wtf😅🙈 ako som písala,ja to nehrotim žiadnym smerom,pije lebo chce, nie hektolitre 😃 max ráno a večer a kým pije je to moje malé bábätko 😅 u nás naozaj slabo papa, resp nemá rozmanitu stravu,prešli sme strajkami a varím to co zje,a nie je toho veľa,a predsa v tom mliečku sú vitamíny, tak jej neodtrhnem fľašu kvôli veku.
Co samozrejme autorka ma iné dôvody na obmedzenie um a rozumiem tomu, len som musela napísať, že podľa mňa to um nie je nič nenormálne

lejduska
9. jan 2023

@matkahelka áno,je to dosť lacnejšia náhrada na ktorú sa mamičky dajú keď už dieta všetko papa. Ja ale v tomto šetriť nebudem, chuti jej, chce ho, je slabý papac, tak lepšie UM ako kravské. Neviem akoby to bolo keby mi jedla všetko zaradom,možno by už ani nechcela ktovie. A presne ako píšeš,aj pediatricka mi vravela ze kľudne aj do 6r. Tak namiesto sladkosti poprosíme návštevu nech donesie bebu😂

lenkakravcova
9. jan 2023

@sofia0106
Ja som s deťmi vždy od 12 mes prešla na kravské mlieko. A úplne bez fľaše od 2r najskôr. Syn 2,5r, dcéra 2r a 2mesiace. Skôr ešte plakalo, nemalo ich zmysel trápiť s nepitim mlieka v noci. Kravské vydrží vo fľaši celú noc, takže kľudne prejdi na to a večer prichystaj plnú fľašku - v takom veku si vezme samé v postieľke a budes mat aj ty aj dieťa kľud. 🙂

vyhuelka
9. jan 2023

Je to zlozvyk, nenahrádzala by som to absolútne ničím, on si zvykne len to chvíľu potrvá 🙂
otázne je či vydržíš ty, psychicky 😃 ja som to dala len s mužovou podporou…

penelope2066
9. jan 2023

@lejduska môj je dobre a takmer všetko ale ani napriek tomu mu večerné UM zatial neplánujem zrušiť.A už vôbec nie nahradit kravskym čo preňho nemá žiadnu výživovu hodnotu... A ano,má 21 mesiacov a pije ho z fľaše s cumlom 😱😁

scacchi
9. jan 2023

@sofia0106 moja pila mlieko do 3 rokov, sunar, ked chcela tak som jej dala, a sama od seba sa odnaucila

scacchi
9. jan 2023

@penelope2066 moja tiez s cumlom a tu je , aj teraz si raz za cas vypyta a dam jej ved preco nie

penelope2066
9. jan 2023

@scacchi tak okolo 3 rokov je to ešte ok,podľa mňa.Aj keď napríklad kamoskina dcéra pila večerné kakao z fľašky s cumlom do 5,5 roka.To sa mi už zdá dlho ale je to každého vec...Ja sa skôr sama pre
seba pozastavujem nad tým keď ma väčšie dieťa cumel v ústach.Co je podľa mňa pre zuby určite skodlivejsie fľaša s cumlom.Ale aj to je vec názoru, ktorý si nechám pre seba a dotyčnej matke ho nepoviem 😁

stanzi
9. jan 2023

Zeny, ktore tvrdite ze po roku je nocne mlieko uz iba zlozvyk - zaujimalo by ma, co by ste robili v pripade, ak by bolo vase dieta extremny nejedak 🙂 Dcera ma teraz 16 mesiacov, dlho dlho odmietala prikrmy, v podstate az v roku sme ich ako tak rozbehali, ale stale je velmi slaby jedak. Mozem jej uvarit cokolvek, skusam samozrejme rozne typy jedal, konzistencie, je uz aj nase jedlo, jeme spolu ako rodina, no proste mozem sa aj o zem hodit a je to stale velka bieda - takze ano, stale dostava aj v noci UM a verim, ze sa nan budi aj preto lebo je hladna 🙄

tivka
9. jan 2023

@mandymoore123 My ked sme rusili nocne mlieko,tak som v noci davala iba vodu ak vstala a po case sa nebudila uz vobec.

smolinkamony
9. jan 2023

@sofia0106 Ahoj.Moj pil um.mlieko posledný krát, keď mal 2roky 2mesiace...ale už len raz v noci....prestal sám od seba....tiež som skúšala čaj, vodu, menej mlieka....nezabralo...tak som mu radšej to mliečko spravila, vypil a spal ďalej 🙂

lejduska
9. jan 2023

@penelope2066 nechci vedieť koľko má moja😅 na mesiace to neviem ale v apríli budu 3 roky. Je to aj forma ukludnenia sa po celom dni,že tu fľašku vycuca🙂

penelope2066
9. jan 2023

@lejduska tak moj má 1 rok a 3/4te 🤣😁😁 Ale veď jasné,naco jej to brať keď pije a má tam vitamíny.

lejduska
9. jan 2023

@penelope2066 jasne, stravu nemá pestrú (nechce), tak dobre za to mlieko. Ves niektoré majú cicku do 5 rokov a nikto nič 😃

momi86
9. jan 2023

@lejduska uplne svami suhlasim,,mne dokonca pri mladsom skor pediaricka odporucila aby pil co najdlhsie umele ako klasicke kravske ,

scacchi
9. jan 2023

@penelope2066 neviem mne to pride uplne normalne, ved ked to dieta chce tak nech pije

penelope2066
9. jan 2023

@lejduska pravdu máš 😁

penelope2066
9. jan 2023

@momi86 aj moja pediatricka mi povedala,že na pitie je lepšie UM

penelope2066
9. jan 2023

@scacchi aj mne to príde úplne normálne

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzkaa1991
9. jan 2023

@sofia0106 nemusia byť viditelne ale moze ho to bolieť aj byf mrzuty preto sa teraz budi castejsie presli sme si s tym lenze my pd prvého zuba az po stoličky prve sme si vytrpeli Každý jeden zub 🙈🙈hlavne v noci takze netrápilo by ma v tomto období skusit mu dar dudu caj resp vodu ak nepomôže isty cas davat mlieko po par týždňoch sa to zmeni ;)

tanya65
9. jan 2023

@matkahelka ano mlieko z obchodu je voda a prave ono sposobuje u mnohych aj intoleranciu...ja kupujem nepasterizovane, v ktorom su vsetky ziviny,ktore ma mat ;)

jamidea
9. jan 2023

@sofia0106 vecer zje tanier cestovin a 3dl mlieka? To kolko vazi? Ved tolko nezje moj 7rocny a to je jedak. Ak sa viac naje, nevie spat. Jednoznacne len vydiera, vnoci mlieko uz urcite nepotrebuje. Treba mu dat vodu, ak je smadny, vypije, ak nie, tak nic.

happylife77
9. jan 2023

Mne sa sám odstavil v 16.mes, UM som uz v noci nedávala, ale budí sa tak či tak 🤦🤦 a celkom niekedy aj často,kedy ako, niekedy 4x niekedy viac/menej ale poslednú dobu má napr.také, že sa zobudí a nevie zaspať. Vravia že si dieťa zvykne takbza 3-7 dní, cize to treba nastaviť tak ako vám vyhovuje,a nedať mlieko,potom by si mal zvyknúť. Ale uvidíte no,či sa vám nebude aj tak budiť...