icon

Ako postupovať pri hladoškovi na umelom mliečku?

tamburetka
15. sep 2013

Ahojte. viem, že táto téma je tu už viackrát omielaná, ale ja mám z toho za posledné dni hlavu ako slon, tak si hovorím, že mi neostáva iné, ako sa skusit poradit ešte takto. syn má o 5 dní 6týždnov, už od porodnice je to velký papkáč, sme na UM, momentálne má 4640g, 59cm, zarábame mu 90tky, snažím sa dodržiavat odstup medzi jedením 2,5-3hod. ale boli dni, ked mi pýtal po 2hodinách a nedalo sa inak, len mu dat. viem že pri UM by sa ten rozdiel mal dodržiavat kvoli tráveniu a aj doktorka mi dost nakazovala, že nesmiem mu dat skor a nezvyšovat dávku, že nám bude grcat a musíme ho trochu krotit, dávat mu čajík a cumel /tieto 2 veci on absolútne odmieta/. len ja teraz neviem, čítala som tu že treba dat babatku kolko si ono žiada, no nechcem ho prekrmovat, ale už som uvažovala že mu zvýšim dávku, akurát neviem či je to nutné, lebo on ked vypije tých 90, nezdá sa že by mu to nestačilo... prosím vás o radu hlavne ohladom týchto 2 vecí: 1/ zobúdza sa nám s velkým krikom na jedlo, proste ked je jeho čas, flaša musí byt okamžite, može to znamenat že bábu stále niečo chýba? 2/ ako mám zistit či nepotrebuje zvýšit dávku a či by to pomohlo napr. aby dlhšie spal, resp. aby sa kludne zobudil a vyčkal na papanie 5minút a nebudil sa taký uplačkaný, akoby sme mu týžden nedali jest? 🙂 dakujem za všetky odpovede!

Strana
z2
tamburetka
autor
16. sep 2013

@althejka no podobný zážitok mám aj ja ešte z porodnice, mala som málo mlieka a malý bol hladoš už tam a jeden večer chytil taký záchvat plaču, som nevedela najskor čo mu je, ved papat som mu dala, potom za sestričkami a tie ako ho zbadali, že sa chudáčik až od hladu triasol, rýchlo mu strčili striekačku s mliekom, ktoré mu chudatko až vytekalo,ako hltavo papal a na mna vybehli že som ho nechala - asi naschvál - vyhladoviet...tento zážitok mám dodnes pred očami, aj som si ho odplakala, takže ja som od začiatku nasadila UM, lebo ako pýtal stále viac jest, tak mi bolo jasné, že moje mlieko stačit nebude...
dnes večer som skusila dat "poistku", ale nebralo mu, vypil svojich 90 a ked som mu skusila dat ešte navyše, tak odmietal a vyplúval...

nicolle21
16. sep 2013

@tamburetka ja by som tú doktorku zavesila za uši do prievanu.. sú aj detičky, ktoré sa vedia prežrať MM ako svinky a potom z toho grcajú ako divé, je im ťažko a pod.
ja som dodržiavala od samého začiatku len to, že dať najskôr tak po dvoch hodinách to mlieko, ak bol veľmi nedočkavý, skúšala som vodu, čaj, ale vravím, opinkala som ho takto na začiatku, potom už nie a nie 😒 tiež mi tú vodu začal vypľúvať, dáviť sa, drhnúť..ale v množstve mlieka som ho nikdy nebrzdila a teda papkal riadne 😝 môj je našťastie aspoň cumlíkový maniak, ten ho tak divoko dudle, kým zarobím mlieko, že mám niekedy pocit, že ho skonzumuje 😀 ale aspoň mi nereve, kým zarobím mlieko 😅
skúsim ti odpovedať dáko zaradom ako si to písala - teraz mu už tekutinu nedávam, alebo len veľmi zriedka, keďže sa snažím dodržať ten náš režim (ako sme sa k nemu dopracovali bude nižšie), vodu mi pije tak, že prvých 15-20ml vypije hltavo s chuťou, keď zistí, že je to voda, začne sa ksichtiť, nadrapovať ho, vytláča fľašu, tak vytiahnem a podľa toho, koľko ešte ostáva do ďalšieho mlieka, skúšam dávať znova tú vodu, alebo ho niečím zabaviť, pohojdať, pohrať sa, na bruško ho dávam, keď je nasratý, tak najkrajšie dvíha hlavu 😀

dnes už 9ty deň máme režim, jedáva 5x do dňa, priemerne je to tých 160-170ml, ale niekedy stiahne 200, inokedy 120, už sa mi stalo aj 90ml, takže kadejako, fakt je to ten priemer tých 160ml.. režim dňa vyzerá nasledovne- zaviedla som pevný čas kúpania (19.00) a večere (19.30), uspávam ho bruškom na mne, večer sa mu to tak páči, vyprdká sa a odgrgne si, zaspí rýchlo a pri prekladaní už sa nezobudí, takže najneskôr do 20.30 spí (ale väčšinou už o 20.00), takto ťahá do 3.00 (zase cca, občas sa zobudí už 2.30, inokedy 3.30), vtedy stiahne najväčšiu dávku, úplne pohodičkovo krásne ťahá, odgrgne si a spí ďalej, do okolo tej 6.00-7.00, tu je to rôzne, lebo záleží, kedy naňho príde kakanie 😝 to ho zvykne prebrať.. potom ranná hygiena, moja aj jeho, prebalíme sa, umyjeme riťku, kým sa na seba ešte povyškierame, ja sa naraňajkujem, pokukám na koňovi čo nové a o 8.00 začne byť hladný, vtedy mi zvykne zjesť málo.. obed je o 12.00, ďalšie papanie o 16.00.. po raňajkách a obede chodievame von, keď je pekne, pospí, ale už zvykne tak hodinku - hodinku a pol po papaní byť hore, ale kým sa odgrgneme, prebalíme, zabavíme, tak už sa mu aj zíva a chytám sa ho uspávať 🙂 po jedle o 16tej mi už nespí zvyčajne vôbec až do kúpania, keď máme koliku (bohužiaľ občas máme ☹ ) tak reve ako tur, keď nemá, tak sa hráme, spievame a občas podriemkame dáke mikrospánky 10-30minútové 🙂 a potom zase kúpanie a tak..
tento režim mi malý "ukázal" sám.. dva dni sa dialo to isté, ako som spomínala, mám excelovskú tabuľku na chladničke a tam pekne vidím kedy sa mi prekrýva čas jedla, čas bdenia, spánku a pod., takže som sa toho chytila a nepustila 😀 musím povedať, že nám to ide super, klop-klop, na to, aký je maličký 🙂 samozrejme, keby bol veľmi hladný pomimo, tak ho nebudem týrať a dám mu, ale zatiaľ sa mi to nestalo.. keď mi to vyjde tak, že je hladný polhoďku pred "termínom", tak mu dám aj skôr, zase za to sa nestrieľa 🙂

u nás nočný spánok nikdy nebol problém, malý spal až do zavedenia režimu nonstop s nami v manželskej posteli, len teraz som ho na ten prvý nočný spánok najdlhší začala dávať do postieľky, po papanici o tretej ráno už ide zase ku mne až do rána 🙂 možno preto sa to tak naučil, že keď je tma, tak sa spí a keď je svetlo, tak sa reve 😀

bonnie29
1. jún 2016

@nicolle21 wau, no zasnem nad takym rezimom mi mame cisty bordel namiesto rezimu...je to sice stary prispevok ale o ako stare dieta vtedy islo?

nicolle21
1. jún 2016

@bonnie29 v case prispevku mal necele 2 mesiace, je narodeny koncom jula 2013.. ja neznasam chaos,neviem v nom existovat a mesiac po porode bol popri poporodnej depke ciste utrpenie,nic som si nevedela naplanovat,dohodnut.. rezim som potrebovala pre svoj pokoj,ale bolo to fakt len take cca,polhodina hore dole 😉

bonnie29
2. jún 2016

@nicolle21 moj je tak isto stary cca ale unho je vsetko kazdy den ine...papa tiez kazdy den inak casovo...inak malo by takto stare dieta po kazdom napapani zaspat? On nespi skoro cely den...vacsinou sa len mrvi a place:/

nicolle21
2. jún 2016

@bonnie29 podla mna by malo,urcite potrebuju vela spat kvoli vyvoju.. ja som robila vsetko pre to,aby mi maly cez den spal,neskor zacal byt nekocikovy (az po tom co som pisala ten prispevok) a presli sme na manducu na vychadzky,kocik nechcel ani vidiet a vzal ho na milost az ked mal 7mes a naucil sa sediet (sam si sadol do sikmeho sedu) a siel do sportaku a kukal dopredu,nie na mna,tak tam uz spaval.. v tom case sme presli uz na system doobeda spanok von v kociku (30-60min) a poobede doma v posteli vacsinou spolu,kym spal nic som nerobila,bola som s nim a oddychovala som tiez..
Nosenie podla mna velmi pomaha v tomto.. aj nas spaval zo zaciatku polhodinky a potom sa to zacalo predlzovat.. ked mal zo 14-15mes vypustil aj ten doobednajsi spanok a na poobednajsi som ho teda zacala ukladat skor.. doteraz tak spi,o 12. lahne a spi dve hodiny ako zabity 🙂 podla mna treba v tomto obdobi vsetko nechat bokom,upratovanie a pod.a venovat sa babu,vytvorit mu zazemie a spravne navyky.. nechat ho nech vas vedie,nas chcel zaspavat v objati,tak som mu to dopriala.. ked mal 10mes pytal sa spat so svojej postielky,aj ked som ho potom este uspavala v objati mimo a potom prekladala,ked mal necele 2r uz sa naucil lahnut tam sam a sam zaspava.. uplne bezbolestne,ziadne ucenie,trenovanie a preonacovanie,ked prisiel cas,tak sa pytal sam.. ale to aj kvoli tomu,ze vedel,ze ho neodmietnem nikdy vziat k sebe,keby chcel..

tomasko27
2. jún 2016

@nicolle21 Ahoj obdivujem ta ze ako si to dala aj ked to asi neslo lahko.Mame 2 mesiace musi mat perinku inak nezaspi a este aj ruky som jej zacala zaviazovat lebo inak by nespala vobec, jedla 6:30 s miernym pucenim spala do 7:30 a uz viac ako pol hodky ju hojdam v koliske lebo by uz zase jedla.Davam jej vodu aj caj,vodu moc nemusi ale s caju stiahne aspon troska.Niekedy sa 3 hodiny len tak prevozime prenosime co zaspi na 5minut a kuknem nanu oci velke ako keby spala 3 hodiny v kuse a bavi sa ako niekedy mam dost a ked spusti tak revee ako dracica a pritom si odgrgla prebalena vykakana a place a nosi sa ja neviem ci sa musi vyplakat.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
nicolle21
2. jún 2016

@tomasko27 lahko to neslo a boli aj strasne blbe dni,aj tie velke ociska,co opisujes.. len casom tie spomienky trochu vyblednu a ostane len to hlavne,ze dalo sa to,aj ked kadejako a urcite nie zo dna na den.. inak tiez spal do 5 mesiacov v ulitke.. ale ja som ho uspavala na sebe bruskom polozeneho,tak som mu ulitku navliekla uz ked bol v polospanku na nohy a az ked zaspal tvrdo a prelozila som ho,tak som ulitku zabalila a uz ho potom nebudili ruky.. on ale teda chcel zaspavat v kontakte so mnou,tak zaspal vzdy rychlo,tak aj pre mna to bolo lahsie

nicolle21
2. jún 2016

@tomasko27
@miriam11 ja som inak tiez za to,ze treba dieta nachovat.. ja som mojho hladom netrapila,ze by som mu nedala,ked je evidentne hladny,lebo ma zjest xx ml alebo uz pred x hodinami jedol.. jasne,ze ked zacal predcasne.tak som vyskusala aj vodicku a tak,ale zase ked chcel,tak dostal jest a zjedol kolko chcel,mnozstva som podla tabulky nedodrziavala

bonnie29
2. jún 2016

@tomasko27 u nas tak isto...kolko krat tie tri hodky len bdie ale skor place mrnci a puci sa a mrvi

tomasko27
3. jún 2016

@bonnie29 No presne a potom ked dlho nespi nevie ako zaspat a uz by aj spala.Inak kedy sa vam zacalo babo dvihat?

Strana
z2