icon

Ako začať s umelým mliekom u 11 mesačného bejby?

ivanizna
19. jan 2021

Ahojte mamičky 🙂 prosím vás, poraďte mi, lebo ja neviem ako začať so zavádzaním umelého mlieka. V celej rodine všetky ženy dávali kravské už odmalička, naše mamy, sestra ešte pred 15 rokmi, švagriná dáva svojemu tiež len kravské, tak to aj radia. Ale ja by som môjmu bobkovi dala radšej umelé. Má 11 mesiacov, ešte stále ho kojím, ale posledné týždne to už nie je "ono", už sa to asi chýli ku koncu. Čiže, otázka znie, mám mu vybrať nejaké "follow up", akoby "pokračovacie" mlieko? Žijem síce v UK, ale aj tak ma zaujíma, aké značky a typy používate a prečo ste si ich vybrali. Tiež by som chcela vedieť, koľko mu mám toho mliečka vlastne dávať a kedy? Ďalej 😃, čo mám robiť v noci? Je zvyknutý pritúliť sa, pocickať a zahajkať pri mne, spokojný, ja si ho tiež rada potuľkam a upokojím, ale cez deň ho vždy dám po kojení do postieľočky a snažím sa ho tam učičíkať. V noci nie, to musím počkať, kým tvrdšie zahajká, kým ho preložím, inak je zle nedobre. Ohrievate mlieko v mikrovlnke alebo v hrnci? (To je triviálna otázka 😃) Máte nejaké finty, že ako pripravujete mliečko, alebo dochucujete? A ešte raz k tej noci, keď vám bábätko vstane napríklad 3-4 krát za noc dávate mu zakaždým trošku mliečka? Zakaždým do kuchyne ohriať, alebo ako to mám urobiť, nachystať si niečo dopredu, položiť na radiátor alebo hocijaký iný tip, aby to preňho nebol veľký šok a pre mňa tiež 😃 Ďakujem za vaše rady a odpovede! 🙏❤

zitaje
19. jan 2021

Ja by som potiahla kojenie koľko sa dá a pritom dávala jogurty, tvaroh, syry... Osobne som názoru, že bábo má mať materské mlieko, ak je to možné. A potom stačia kyslomliečne výrobky, sladké mlieko vôbec nepovažujem za nutnosť, práve naopak.

ivanizna
autor
19. jan 2021

@zitaje Presne, tiež som chcela kojiť dlhšie, materskú lásku a mlieko nič nenahradí 😉😊 ale vidím, ako rapídne sa to zmenilo v posledných týždňoch. Bábätko už dlho nechce cickať a pravý prsník sa mi už vôbec nenalieva, nič... Tak som myslela, že asi potrebuje stále nejaké mliečko a vitamínky, už keď mamka nemôže. S tými kyslomliečnymi určite áno. Len napríklad dnes nadránom bol hladný, bol na prsníku a nemohol spať, riadne mu škvrkalo v brušku, tak som mu ohriala aspoň trochu kravského, iné doma nemám... preto rozmýšľam, ako sa pripraviť na zmeny, lebo už je to iné, to kojenie je už také slabšie 🙄

andreatytler
20. jan 2021

@ivanizna Mne osteopatka povedala aby som kravske nikdy nedavala... ze umele alebo materske... aj ked uz bude mat viac ako rok...
Kazde mliecko ma odporucanie podla veku... vacsina miek je pre 0-6 mesiacov a potom 6-24 mesiacov... takze hladaj to druhe.
Ja davam mlieko nasmu vzdy pred spanim + 1x v noci (okolo 2:00) aj ked v noci vstane vela krat, mlieko dostne len raz. Vypije okolo 170ml 3-4x za 24 hodin. Ja by som davala kolko chce... Zarob 200ml a nechaj ho, nech pije kolko chce. Ak vypije len 120ml, zarob nabuduce menej aby si toho nemusela vela vyhadzovat. My uspavame na rukach a ked sa v noci zobudi, muz ho zoberie na ruky a on skoro vzdy hned zaspi. Potom ho prelozi do postielky. Mozno by to mlieko v noci ani nepotreboval ale zje pomerne malo prikrmu pocas dna a tak chcem aby mal aspon dost mlieka. My zohrievame v teplej vode ale muz chodi spavat asi o 1:30 a donesie mliecko do spalne ak sa este nezobudil. Ak sa zobudi do hodiny odkedy prisiel s mlieckom, da mu ho len take izbovej teploty. Skus aj svoje babo naucit na izbovu teplotu. Alebo mamicky tu radia mat dve termosky. V jednej horuca voda, v druhej studena a miesaju vodu na letnu a v nej rozrobia mliecko a tym padom nemusia zohrievat. Umele mliecko moze byt na izbovej teplote len 1 hodinu od zarobenia... takze na radiatore skor nedrzat. Nas ma 13 mesiacov a mlieko ma velmi rad. Pohodlne to ale nie je vstavat v noci a rozrabat mliecko... mozno by si radsej mala skusit naucit na vodu alebo nedat nic... len pritulit.
Ak nikdy nepil z flase moze ju odmietat... nechaj muza nech mu dava flasu na zaciatok lebo od teba bude dieta vyzadovat prsnik.

ivanizna
autor
20. jan 2021

@andreatytler Si úžasná! ❤ Ďakujem za super podrobné vysvetlenie, presne to som potrebovala, aby som sa zorientovala! Ešte raz vďaka 🙏❤

elizabet173
20. jan 2021

@ivanizna urcite by som nedavala kravske, ale cez den umele a v noci nech si este pocucka tvoje. Postupne ho bude menej, tak v noci len pomojkas.

ivanizna
autor
20. jan 2021

@elizabet173 Noo, to kravské predvčerom bolo len také pohotovostné 😃 Všetci do mňa hustia, že kravské, ale ja nechcem. Aj dnes nadránom som mu musela urobiť riedku instantnú kašu. Mám pocit, že to moje mliečko mu už nestačí a ani už nie je prisatý tak dlho ako kedysi, iba chvíľku. Aj v noci ešte neviem, ako to budeme zvládať, muž je celé noci v práci, zase to ostáva len na mne... ☹

zitaje
20. jan 2021

@ivanizna preto je lepšie na noc si nechať kojenie 😉 a cez deň môže papať už skoro všetko.

ivanizna
autor
20. jan 2021

Ďakujem vám veľmi pekne za rady, veľmi ste mi pomohli, pekný dnik vám všetkým prajem 🙂