Je umelé mlieko horšie od materského?
Ahoj, chcem pekne poprosit aby dojciace mamicky ktore sa vyznaju napisali v com vsetkom je materske mlieko lepsie od umeleho/umele horsie od materskeho... chcem druhe dieta dojcit (prve sa mi nepodarilo) tak by som chcela objektivne vediet rozdiel.... dakujem 🙂 🙂
@aranel16 objektívnu pravdu o tom, v čom je MM lepsiee než UM sa tu nedozvies...sme tu hlavne matky, nie vedci či lekári, ktorí presne vedia, z čoho je MM a UM zložené...MM je samozrejme lepšie, pretože to je prirodzené, nie umelé...
K druhej časti dotazu - po pôrode ihneď požiadaj o preloženie dieťaťa koža na kožu, žiadne zviazavanie do zavinovacky, snaz sa hneď ho priložiť. Potom prikladaj minimálne raz za 3h, zase bez zavinovacky, prípadne stlacaj bradavky, aby sa mlieko spustilo. Razantne
umele mlieko je hned najlepsie po materskom, dakujem tomu kto vymyslel umele mlieko inak by som skoncila v tom lepsom pripade na psychiatrii... a blizky kontakt s dietatom mozes mat aj bez kojenia, staci kontakt koza na kozu....
Sorry, som to omylom odoslala...
Razantne odmietni fľašu s UM, pokiaľ bude dieťa už hladné, daj UM v striekacke. Nezabudnite na pitný režim, hlavne čaje na podporu laktacie a poriadne jedz, nech sa má mlieko z čoho tvoriť. Keď sa prsia brutálne naleju, masiruj v teplej vode a odstrekuj do úľavy, radšej ručne než odsavackou. Doma potom pokračuj, často prikladaj, nedokrmuj UM z fľaše, dieťa plače aj z iných dôvodov, než od hladu. Dobre a veľa jedz, oddychuj, dodržuj sestonedelie a prsia drž v teple (žiadne veľké vystrihy, ani v lete). Keď sa laktacia upraví a prsia splasnu, nepanikar, neodsavaj odsavackou, aby si v hrôze nezistila, že "už nemám mlieko, lebo nič neodsajem" - dieťa je výkonnejšia "odsavacka " než medela 🙂 A ver si, buď v kľude, kojenie nie je žiadna veda, je to úplne prirodzená vec, netreba z neho robiť strašiaka a ani modlu.
Toto píšem z pohľadu ženy, čo úplne bez pomoci (pokiaľ nerátam sestry v pôrodnici) kojila jedno dieťa (žiadne problémy okrem jedného zápalu prsníka, kt.vznikol mojou hlúposťou) a druhé, predčasne narodené v 32.tt koji doteraz.
Veľa šťastia.
@aranel16 tu nejde o to, ci si urobila nejaku chybu pri prvom dietati.. Ja som tiez prveho syna nekojila, lebo sa mi jednoducho netvorilo mlieko nech som robila cokolvek na svete a pri druhom to islo samo.. Stacilo, ze som vypila pohar vody a hned sa mi prsia nalievali.. Pri prvom som bola aj na vsetko sama, manzel mal novu pracu a volno nedostal a daleko od rodiny.. Pri druhom uz mal manzel volno, so vsetkym mi pomohol a hoci rodina daleko, ale uz som vedela co ma caka, bez stresov a tak to islo prirodzene samo 🙂
@stratilikova dakujem 🙂 a potom ako neskor? ako casto asi kojit? caj a vodu odkedy? zo zaciatku nam to islo dobre potom sa postupne stracalo mlieko
@aranel16 neviem.. Len si myslim, ze je to v psychike.. Mne sa to pri druhom uz nezopakovalo, ale bola som aj vyraznejsie v pohode.. Pripravena na vsetko, porod, po porode, starostlivost uz o dvoch krpcekov.. Uvidis no, drzim palce nech ti to vyjde 🙂 ja som tiez tuzila zazit aky je to pocit dojcit dietatko.. Takze ti rozumiem 🙂
@ammellia len na okraj, tie vychvalovane cievky na dokrmovanie po prsniku su vyrobene z PVC - najhorsi plast, nestabilny, nevhodny na cokolvek pre dieta do troch rokov a uz vobec nie na priamy kontakt s mliekom, kedze sa krasne uvolni do tepleho mlieka a sup rovno do bruska novorodenca. Jedina vhodnejsia alternativa je suplementor od Medely, ma cievku zo silikonu, ovsem stoji kopu penazi a je otazne, ci naozaj pomoze. Mne nepomohol, ani mamicke, co som jej ho tu na koni predala.
MM a UM to je vecna hadka medzi mamickami 🙂 ja mam skusenost s obidvomi a detom nic nechyba😉 jasne, ze MM je lepsie aj vyhodnejsie je dojcit, ale ak to raz nejde, tak nejde.. Svet sa nezruti, netreba to tak prezivat si myslim 🙂 stavaju sa aj vaznejsie a horsie veci v zivote.....
www.mamila.sk tam mas plno informacii ohladom dojcenia
Ja som prvé dieťatko kojila 1,5 roka, mlieka som mala a ako podporu som pila čaje pre kojace matky a keď som videla, že mliečka je menej tak som si dala homeopatikum, pomohlo. Keby som kojiť nemohla tak by som sa nestresovala a jednoducho by som prešla na umelé mliečo tak ako veľa mamičiek. Nemám nič proti umelému mliečku, proste keď to nejde tak to nejde, hlavne sa nestresovať. Ako som už písala, malého som kojila a aj napriek tomu má veľmi zlú imunitu, je stále chorý ☹ takže neviem či by bola tá imunita pri UM horšia, aleani pri materskom mlieku nebola dobrá.
No napriek tomu sa budem snažiť druhé dieťatko kojiť, ale stresovať sa nebudem 🙂
@maryah neviem, ci ta imunita naozaj nejako suvisi s tym UM a MM, ale ja som zivy priklad toho, ze moj starsi syn bol na UM a ma vybornu imunitu, len tak sa nenakazi.. Moj mladsi syn bol plne dojceny a velmi rychlo sa nakazi, prechladne.. A to som dbala aj na zdrave stravovanie pocas tehu aj popri dojceni, nefajcila a nepila som.. Jednoducho to tak je..
Kojenie je super, ak sa pri nom nikto netrapi. Je lacne a vzdy po ruke;) Ja som kojila 3m a od zaciatku dokrmovala, aj laktacnu som mala, jedla senovku, benedikt, caje, dokonca som skusila costi-velka chyba, nepomohlo a mala som len stres a zmeny nalad. Uz by som to neurobila. Najstastnejsi den bol, ked som uz nic do seba nepchala a neodsavala (bolelo ma to)..moja mala ma 14m je sikovna, chora este nebola a to je januarova, cize uz pomaly 2 zimy za nou a chodime normalne von aj do detskych centier, neizolujem ju.
Ked som si precitala na trafenej mamile ako nekojene dieta bude zaostale, pomale, stale v nemocnici chore a pod. mala som dost. Vonec to tak nie je. Len som vdaka nim mala este horsi stres, ziadna pomoc..
@holubicka28 presne, najhorší je ten stres a bolesť... ide to je dobre, nejde to tak si pomôžeme 🙂
@aranel16 ahoj,mam 3deticky a vidim obrovsky rozdiel medzi nimi.prve som kojila 3mesiace,hned potom sa mu zacali zdravotne problemy (hnacky,nadcha,alergie,kasel,exzem),ktore trvaju az doteraz..uz ma 11r.mensie deticky som kojila rok,su podstatne zdravsie,odolnejsie,ziadne alergie,exzemy,hnacky,atd.taktiez som nemusela striehnut akym babatko kaka,ci riedke,zelene,hnede,5x za den ci dokonca 1x za 2tyzdne..matwrske mliecko je lahko stravitelne,takze deticky mozu kakat kolko chcu.no jednym slovom,s kojenim je vsetko jednoduchsie 🙂
@aranel16 čaj a vodu od začiatku prikrmov, teda od cca 6m, dovtedy kojit podľa potreby, minimálne 6x za 24h
A prečo sa znížila tvorba mlieka? Dokrmovala si z fľaše? Jedla a pila si dostatočne? Kojila si aj v noci aspoň 2x? Bola si v psychickej pohode? To všetko ovplyvňuje tvorby mlieka.
@stratilikova aj ja som zacala davat caj a vodu v 6 mesiaci a moja mala sa mi nato akurat tak vysr* la....tak kde je pravda? doteraz nechce nic ine ako mlieko...
@sykorkauhliarka Pravda je v každom dieťati - každé je iné. Ja som dávala vodu, čaj od 1.týždňa - žiadny problém.😉
@stratilikova Nerob z fľaše, prosím, strašiaka - lebo to strašiak nie je - záleží len a len na dieťati - obe moje deti mali z fľaše čaj a vodu a dojčila som. Takže nezáleží na JPP a na radách mamily a neviem koho.😉
@evittam jasne keby davam aj ja tak tiez nemam problem nepotrebujem tvoje vysvetlenia pytam sa stratilikovej ;) a dokonca viem ze niektore deti s tym nemaju problem ani v 6. mesiaci
Ach keď vidím tie úžasné rady ... Bez urážky ale ja teda nemám čas mať svoje dieťa nonstop na prsníku. Nie vždy keď dieťa plače, tak mu treba dať prsník do úst a myslím si, že mám pokoj. Ja som vydržala týždeň a bola som na nervy. Odmietla som byť cumlom.
@malasandrika No asi tak - ale to sú tie "super rady" od "super matiek", ktoré nič iné nepripustia a ak nemáš nonstop dieťa na "cecku" tak už nie si tá "super matka" a nevyrovnáš sa im. A potom tu tie isté budú písať keď budú ich deti mať 2 roky a viac aké je to normálne vstávať 10-20x za noc a dojčiť tak veľké dieťa na požiadanie - no už len medailu pre ne vymyslieť.😉

@jojka_m 👍👏