Kŕmenie dieťaťa umelým mliekom
Ahojte, pomalicky upustam od predstavy, ze sa mi raz podari dojcenie - je to pre mna extremne bolestive, dcerka sa sice pricucne, aj saje, ale extremne pomaly (a malo) a mna to neskutocne boli. Uz sme v 7.tyzdni a nijak sa to zial nezlepsuje. Bradavky mam plne ran, dieta nervozne, lebo ved je hladne, no zovsadial na mna vyskakuje ake dolezite je dojcenie coho som si samozrejme vedoma, a celkovo mam dojem, ze som jedina, co nedokaze dojcit svojd dieta, mam z toho uzkostne stavy uz..
Napiste mi prosim, ak ste na tom niekto podobne ako ja.. Mala by som zopar praktickych otazok..
Ja som bola na tom tak isto.Ale vzdala som to po asi po troch dňoch.Druhe dieťa som nedojcila vôbec.Pytaj sa,kludne
Ahoj, neviem čo chceš počuť a spýtať sa, ale môj syn (5) bol od narodenia na umelom mlieku a môžem ťa ubezpečiť, že je úplne v poriadku. V poriadku je dieťa nakŕmiť. A je jedno či z fľašky alebo z prsníka. Neubudnú mu mozgové bunky, ani vlasové folikuly a ani imunita.
@anonym_autor Mam starsieho na UM lebo...prvorodicka. Mladsi vylucne dojceny. Lubia ma rovnako a aj ja ich. Ja verim, ze ti tazko. Litre slz som vyplakala. Takze, viem ta pochopit. Ale ver, ze spokojne a najedene dieta je dolezite. Drz sa. 💪
Ahoj, neviem čo chceš počuť a spýtať sa, ale môj syn (5) bol od narodenia na umelom mlieku a môžem ťa ubezpečiť, že je úplne v poriadku. V poriadku je dieťa nakŕmiť. A je jedno či z fľašky alebo z prsníka. Neubudnú mu mozgové bunky, ani vlasové folikuly a ani imunita.
@michaella24 ano, toho som si vedoma 🙂
Skor je to moj pocit zlyhania. Zo vsetkych stran na mna vyskakuju videa a posty/clanky ohladom dojcenia a naozaj som z toho nestastna..
Napriklad moj obvodny sa ma oytal, ci malu kojim. Povedala som, ze sa snazim, no nie je to jednoduche.. Jeho reakcia bola, ze nech len pekne dojcim aj cez bolest, lebo deti na umelom mlieku su chorlave..
Naozaj kazdy sa pyta, ci kojim a mna to strasne ubija..
@anonym_autor ak tomu chces dat este sancu, skus si kupit klobuciky na bradavky. Mna to tiez bolelo a nevedel sa napapat, ale toto pomohlo. Maju to v lekarnach
Ja som bola na tom tak isto.Ale vzdala som to po asi po troch dňoch.Druhe dieťa som nedojcila vôbec.Pytaj sa,kludne
@doriiis ja vlastne ani neviem.. celkovo vsetko okolo toho krmenia umelym mliekom je pre mna take.. eh..
Proste tam je dany maximalny pocet “davok” na den podla toho o ake stare babo ide. Napriklad v nasom pripade 6 krat za den X ml.. Cize to budem mat, ze kazde 3-4 hodiny jej dam UM.. No co ak bude mala len smadna?! To jej dam jednu porciu? Ci ako sa toto riesi?
@anonym_autor ak tomu chces dat este sancu, skus si kupit klobuciky na bradavky. Mna to tiez bolelo a nevedel sa napapat, ale toto pomohlo. Maju to v lekarnach
@anonym_f247da klobucikom som skusala v nemocnici.. spravil sa mi krvavy pluzgierik na dvorci.. Ja mam extremne citlivu a jemnu pokozku, preto je to pre mna problem.. teda je tu viacero problemov, jedno z nich je aj moja koza..
@doriiis ja vlastne ani neviem.. celkovo vsetko okolo toho krmenia umelym mliekom je pre mna take.. eh..
Proste tam je dany maximalny pocet “davok” na den podla toho o ake stare babo ide. Napriklad v nasom pripade 6 krat za den X ml.. Cize to budem mat, ze kazde 3-4 hodiny jej dam UM.. No co ak bude mala len smadna?! To jej dam jednu porciu? Ci ako sa toto riesi?
@anonym_autor dáva sa toľko mlieka koľko potrebuje bábätko. Tabuľky sú len orientačné info.
@anonym_autor ....neriad sa tabuľkami.Aj keď dojčis,dojčis tak často ako dieťa vyžaduje,nie podľa tabuľky.Proti smädu jej môžeš normálne dojčenskú vodu dat.Zarob xy ml mlieka,ak zje všetko tak nabudúce zarob o čo ja viem 10 ml viac a keď nechá tak udržuj takú dávku až kým nevypije zas všetko.Riad sa pocitmi, rozumom a nie tabuľkami.Dieta tak isto ako pri dojčení prestane jesť keď je plne a bude plakať keď je hladné
Ja neviem, prečo sa zeny takto dobrovoľne týrate, ved keď to raz nejde, tak to nejde, dám um a hotovo.Niesi o nič horšia matka ako tá čo koji.Ja som dcéru kojila 5 mesiacov, pri synovi som už v pôrodnici povedala, že kojiť nebudem a žiadne výčitky som nemala.Milujem ich oboch rovnako a ku každému mam rovnaké citové puto
Skor je to moj pocit zlyhania. Zo vsetkych stran na mna vyskakuju videa a posty/clanky ohladom dojcenia a naozaj som z toho nestastna..
Napriklad moj obvodny sa ma oytal, ci malu kojim. Povedala som, ze sa snazim, no nie je to jednoduche.. Jeho reakcia bola, ze nech len pekne dojcim aj cez bolest, lebo deti na umelom mlieku su chorlave..
@anonym_autor tak toto je riadna p...ovina. Na mňa nikto netlačil, ja som síce pôvodne dojčiť chcela, ale proste to nevyšlo a vôbec mi to nevadilo, ak mám byť úprimná (mala som popôrodnú depresiu). Syn mi prespal už od skorého veku celú noc, bol spokojný, pekne priberal a nič mu nechýbalo. Seba som netýrala žiadnymi pocitmi a ani ma nikoho iného názor nezaujímal. Bol nasýtený, ja kľudná, že mal plné bruško. Ak by som mala mať ďalšie dieťa, išla by som do toho rovno s tým, že by som nedojčila.
@anonym_autor mala som to doslova podobne ako ty bolelo ma to extrémne za mma horšie ako pôrod..mňa boleli aj bradavky keď sa mi ich dotýkalo tricko..proste hrozne cosi..mala nepriberala vôbec v norme resp o dosť menej strašne veľa vracala snažila slm sa aj odsávať a všetko prácne odsate hneď vygrcala čím menej priberala tým viac slm dávala UM aj na podnet pediatricky..mala som dve Laktacne…výsledok bol taký že po 2 mesiacoch som to vzdala a prešla na UM..vycitsm si to spätne hodnotím čo som mohla inak a robila zle ale 2 mesiace som mala vyslovene stavy že musím kojiť inak slm horšia ako iné mamy..nepodarilo sa..stále to nemám spracované a ak sa podarí ešte raz jedno babo spravím fskt všetko preto aby sa mi to podarilo..ale na margo verím ti ako sa cítiš a držím palce..
Jedina rada, ktoru potrebujes je NECITAJ KRABICU! Riad sa dietatom, nie krabicou, uplne v pohode mozes aj dieta krmene UM krmit na poziadanie! 7t dieta moze vypit tak 120ml à 3-3,5h ale je uplne ok ak vypije len 90 a bude chciet papat castejsie…. Riad sa dietatom 🙏 nie je to ziadna veda. V tomto veku ma dieta vypit cca 150ml/kg vahy za 24h. Nepotrebuje ziadnu vodu a vobec nie caj (okrem ineho ide zima), staci mu umele mlieko.
@anonym_autor a teda, môj syn nebol takmer vôbec chorý počas prvých štyroch rokov. Jeho jediné antibiotiká boli len v čase, keď mal problémy so slznými kanálikmi a museli sme chodiť na preplach. Prišla škôlka, tak jasné, že ochorel, ani nikdy nie vážne, väčšinou mal len pár dňové soplíky, trošku teplotu a zvyšok som schytala ja, keď on sa vyliečil po troch dňoch 🤣 Mňa jeho škôlkarske choroby ničia oveľa viac. A môžem kľudne dodať, že v okolí mám poctivo dojčenú rovesníčku, ktorá bola chorá oveľa viac od malého veku. Čiže to od toho naozaj nezávisí, a je mi z toho zle, ak niekto dokáže ženu deptať kvôli takejto veci. Áno, aj na tebe záleží, aj ty si dôležitá ako sa cítiš. Si rovnocenná ako každá iná matka, nech kŕmia dieťa akýmkoľvek spôsobom.
Dojčenie je dobrovoľná vec, nie povinná. Takže je to ok
Obidvaja moji synovia vyrastli plne na umelom mlieku. Nic im nechyba, su to zdravi a sikovni chalani. Radsej spokojna mama a babo s plnym bruskom.
Ja neviem, prečo sa zeny takto dobrovoľne týrate, ved keď to raz nejde, tak to nejde, dám um a hotovo.Niesi o nič horšia matka ako tá čo koji.Ja som dcéru kojila 5 mesiacov, pri synovi som už v pôrodnici povedala, že kojiť nebudem a žiadne výčitky som nemala.Milujem ich oboch rovnako a ku každému mam rovnaké citové puto
@nikha2809 ja som napriklad pred porodom toto absolutne neriesila.. vobec mi ani nenapadlo riesit, ci kojit chcem, ci sa mi bude dat.. No ten tlak je naozaj neskutocny, ak padne 10x za den ta ista otazka, ked sa PREDAVAC aj SUSEDA, ktoru stretnem raz za uhorsky rok spyta “a kojite?!” tak podla mna to pochopitelne zacnem riesit. A ano, som si vedoma toho, ze mi moze byt jedno co si mysli nejaky cudzi predavac a susedka (a x dalsich ludi), no chapeme sa.. Proste to clovek zacne riesit, ze preco to nejde.. Zrejme som aj slabsia povaha ako Vy, preto to znasam tazko..
@anonym_autor mala som to doslova podobne ako ty bolelo ma to extrémne za mma horšie ako pôrod..mňa boleli aj bradavky keď sa mi ich dotýkalo tricko..proste hrozne cosi..mala nepriberala vôbec v norme resp o dosť menej strašne veľa vracala snažila slm sa aj odsávať a všetko prácne odsate hneď vygrcala čím menej priberala tým viac slm dávala UM aj na podnet pediatricky..mala som dve Laktacne…výsledok bol taký že po 2 mesiacoch som to vzdala a prešla na UM..vycitsm si to spätne hodnotím čo som mohla inak a robila zle ale 2 mesiace som mala vyslovene stavy že musím kojiť inak slm horšia ako iné mamy..nepodarilo sa..stále to nemám spracované a ak sa podarí ešte raz jedno babo spravím fskt všetko preto aby sa mi to podarilo..ale na margo verím ti ako sa cítiš a držím palce..
@anonym_ab44ef ano, s tymi bradavkami to mam uplne rovnako aj ja.. bolia aj ked sa tricko doryka.. aj ked sa hlbsie nadychnem 😁
Jedina rada, ktoru potrebujes je NECITAJ KRABICU! Riad sa dietatom, nie krabicou, uplne v pohode mozes aj dieta krmene UM krmit na poziadanie! 7t dieta moze vypit tak 120ml à 3-3,5h ale je uplne ok ak vypije len 90 a bude chciet papat castejsie…. Riad sa dietatom 🙏 nie je to ziadna veda. V tomto veku ma dieta vypit cca 150ml/kg vahy za 24h. Nepotrebuje ziadnu vodu a vobec nie caj (okrem ineho ide zima), staci mu umele mlieko.
@anavixy uz som raz napisala odpoved, no akosi tu blbne odosielanie, tak este raz:
Ja si odsavam mlieko, a aj ked jej dam 140 ml, ona to cele vypije.. mam pocit, ze hocikolko by sme jej dali, vypila by vsetko (ak nejdem do nejakych extremov teda)
Kojila som 3 týždne, bola u nás aj laktačná poradkyňa a vďaka jej návšteve sme hneď ďalší deň kupovali umelé mlieko, natoľko ma doslova zdeptala. Vďaka kojeniu som si prvé týždne s bábätkom absolútne neužívala, celý čas stres,nervy a malá to rozhodne cítila,keďže neustále plakala,bola nervózna a hladná. Po prechode na umelé mlieko to bola totálna zmena, zrazu spokojné dieťa a ja spokojná mama,ktorá si konečne užívala bábätko a neriešila len kojenie a plač. A prepáč, ale keď ti pediater povedal takú blbosť, že máš kojiť pekne aj cez bolesť,lebo dieťa bude na umelom mlieku chorľavé, rovno by som uvažovala aj o zmene pediatra...
Aj moja je od narodenia na um a v pohode. Mne sa mlieko ani nerozbehlo a áno, mala som z toho na začiatku depky ale pochopila som že v prvom rade potrebuje plne bruško a spokojnu mamu. Um vyriešilo nás problém.
Mala som obrovske trapenie, posledny pokus bol laktacna poradkyna, prisla domov, nieco poradila, skusila som, po 2 tyzdnch ked to dalej neslo sme presli vylucne na umele, maly mal asi 3 mesiace. Nevycitam si a nelutujem, obidvaja sme boli spokojnejsi. Ja vravim dojcenie ano, ked to ide, ale rozhodne nie za kazdu cenu ako sa nas snazia niektore presvedcit.
Mám dve deti a obe vyrástli na UM už od pôrodnice. Sú to zdravé a šikovné baby, navyše silno na mňa fixované. Takže v tomto smere ich to nijako “nepoznačilo”.
V skratke moj pribeh ako som sa snazila mesiace odsavat mlieko. Moje dieta doslova neznasalo moje prsia, prikrmovana um bola od druheho dna v porodnici, ked som nevydrzala, ze je hladna a ja mlieko nemam. Nikdy sa mi nenaliali prsia. Po porode sa do par dni zmensili a ja som tvrdohlavo chcela odsavat. Vydrzala som 8 mesiacov s tym, ze za cely den, cca tri hodiny cisteho casu som odsala 60ml. Jedna katastrofa to bola, vkuse odsavat, umyvat, aj tak robit um, krmit, uspavat a kazdu volnu chvilu som odsavala. Spala som tak dve hodiny denne. Uz nikdy by som to nerobila. Uzivaj si dieta, daj flasu a nepocuvaj a necitaj blbosti. Ja som premarnila 8 mesiacov, ktore mi uz nikto nevrati. Dieta zboznovalo svoju flasu, teraz si mlieko miesa sama a je na seba hrda. Flasu vedel podat ocko, ci babka a ja som nikdy nebola cumel. A dieta je na mne naviazané az az. Nestresuj, daj flasu a zi. A mimochodom za 4 roky zivota mala antibiotika raz a to chodi uz do skolky jeden rok. Asi 5krat teplotu, takze imunita sa da budovat aj bez dojcenia.
@nikha2809 ja som napriklad pred porodom toto absolutne neriesila.. vobec mi ani nenapadlo riesit, ci kojit chcem, ci sa mi bude dat.. No ten tlak je naozaj neskutocny, ak padne 10x za den ta ista otazka, ked sa PREDAVAC aj SUSEDA, ktoru stretnem raz za uhorsky rok spyta “a kojite?!” tak podla mna to pochopitelne zacnem riesit. A ano, som si vedoma toho, ze mi moze byt jedno co si mysli nejaky cudzi predavac a susedka (a x dalsich ludi), no chapeme sa.. Proste to clovek zacne riesit, ze preco to nejde.. Zrejme som aj slabsia povaha ako Vy, preto to znasam tazko..
@anonym_autor nechápem, kde sa ty pohybuješ, že sa ťa vypytujú, či kojíš, mňa sa to nikto okrem mamy a svokry, možno krstnej nepýtal. Odpovedaj protiotázkou - na čo to potrebuješ vedieť? A absolútne by som sa tým nestresovala. Moja kamarátka nekojila takmer vôbec, pri prcom bojovala pár dní, pri druhom a treťom sa na to vykašlala hneď. Nemám pocit, že by jej deti bývali choré viac, ako moje kojené. A ešte taký detail k tej imunite, veľmi sa v tejto veci kojenie preceňuje. Poznám dvojčatá, kojené takmer rok a pol, jedno býva choré raz za rok, druhé pomaly každý mesiac, tak?
@anonym_autor nechápem, kde sa ty pohybuješ, že sa ťa vypytujú, či kojíš, mňa sa to nikto okrem mamy a svokry, možno krstnej nepýtal. Odpovedaj protiotázkou - na čo to potrebuješ vedieť? A absolútne by som sa tým nestresovala. Moja kamarátka nekojila takmer vôbec, pri prcom bojovala pár dní, pri druhom a treťom sa na to vykašlala hneď. Nemám pocit, že by jej deti bývali choré viac, ako moje kojené. A ešte taký detail k tej imunite, veľmi sa v tejto veci kojenie preceňuje. Poznám dvojčatá, kojené takmer rok a pol, jedno býva choré raz za rok, druhé pomaly každý mesiac, tak?
@anonym_289a2a no to je hned druha otazka po tom, ci je to dievcatko ci chlapec.. myslim, ze tomich ani nezaujima, to len aby rec nestala, no tym ze ja to riesim to je problem.
@anonym_289a2a no to je hned druha otazka po tom, ci je to dievcatko ci chlapec.. myslim, ze tomich ani nezaujima, to len aby rec nestala, no tym ze ja to riesim to je problem.
@anonym_autor mňa sa to teda pýtali tiež, rôzny cudzí ľudia v dedine, vlastne takmer každý kto sa pri nás zastavil keď som kocikovala 🙈 povedala som len, dovidenia, už musím ísť 😂
@anonym_autor mňa sa to teda pýtali tiež, rôzny cudzí ľudia v dedine, vlastne takmer každý kto sa pri nás zastavil keď som kocikovala 🙈 povedala som len, dovidenia, už musím ísť 😂
@nikha2809 ja som posledne povedala, ze sa snazim, no velmi to nejde, lebo mam extremne bolave prsia a rany.. to su pohlady teda.. (ze ved boze, naco to hovorim.. no naco sa pytaju.. :D )
Ahojte, my sme na tom takto. Po narodení drobca bol od začiatku problém, nevedel a nechcel sa prisat na prsník, tak som si odsavala mlieko a krmivá ho flaskou že sak raz to hádam pojde, snažila som sa lebo materské mlieko je najlepsie. Ešte ma chytil aj zápal prsníka takže mám momentalne antibiotiká a drobca z mojho mlieka momentalne bolelo bruško dosť aj keď bolo povedané že kľudne môže papať že nič mu nebude. No včera po tri a pol tyzdni non-stop odsávania kŕmenia nespania som sa rozhodla že ideme na UM. Proste stale nechce papať s prsníka a je únavné spat tak 2 max 3 hodiny denne. Takto som ja nervózna unavená nevyspatá malinký tak isto. Pochopila som sama pred sebou a aj muž ma podporil že sa nič nedeje. Že niesom o nič horšia mama tým že ideme na UM že vidí že som unavená lebo nespím a takto sa nedá dlhodobo fungovať.

Moja dcéra je od narodenia na UM. Teraz má 2 roky a nič jej nechýba. Je to zdravé usmiate dieťa.