Pred testami na mliečnu bielkovinu, máme prejsť z Alergy UM na normálne, je to ok?
Ahojte potrebujem súrne poradiť ak má niekto skúsenosť. Mám 11 mesacne dieťa, ktoré bolo skoro od malička na um začali sme normálnym sunarom maly však mal strašne bolesti bruska hnačky a plač. Zistili nám dosť zvýšené hodnoty na mliečnu bielkovinu- alergia. Podotýkam, že aj ja mna alergiu na mlieko. Zrejme to má po mne. Do roka sme mali nárok na mliecko na predpis teraz však maly bude mat rok a mame ísť znova na teší ALE mamemalěu kúpiť normálny sunar a minimálne pred testami dávať take mlieko a to aj napriek tomu, že aj keď bude mat bolest bruska a bude plakať. Čo si o tom myslite? Ja sa nedokážem dívať na moje dieťa ako trpí bolesťami len kvôli testu. Aby nám však predpisovali ďalej mlieko aj po roku musíme to podstúpiť. Čo robiť? Ďakujem ak máte skúsenosť 🙏
@miruschkar to čo si zachranovala dlhé týždne-zdravie svojho dietata, poškodenú mirkofloru v črevách,- by si takto jedným šmahom zahodila a boli by ste zase na začiatku..fakt stačí jedno porušenie a potom zase budú len dlhé týždne naprávania..
@miruschkar doktor ta nemože prinutit, rozhodnutie je len na tebe..
@luba41 áno veď práve len ako zistím bez toho či má stále tu alergiu
@miruschkar precitaj si ten clanok, co som ti prihodila link. Skus skonzultovat napr s dr.Silnym (gastroenterolog Trnava), ten urcite vie ako sa robi expozicny test.
@zenazaba mne dcére predpisovali a nerobili žiadne testy.. Testovať dieťa a podávať mu vlastne mlieko n ktoré ma alergiu je pritiahnuté za vlasy... To je máš alergiu na orechy a dám ti ich a ty sa môžeš zadusit... Je to sprostosť... Tak som chcela poradiť určite by som si z dieťaťa nedala robiť testovacieho panáka... A potravinová alergia sa dá robiť z krvi ak bez toho aby sme mu podávali stravu na ktoré má alergiu
@zenazaba ďakujem už som si to pozerala a ako skontaktujeme toho lekára?
@miruschkar a načo to cheš zistit, kvoli mlieku? aby ho mohlo niekedy pit? a načo..ty takisto sa vyhýbaš mliečnej bielkovine..raz mám alergiu- tak alergenu sa vyhýbam..a alergia je na celý život..správnou stravou - je to najdoležitejšie, ju vieš utlmit, ale nezmizne..a neriešenie vedie k dalším zdravotným problemom, okrem exemu sa pridajú inhalačné alergie atd..
@miselar ja neviem mne je to celé divne podávať mu mlieko ktoré mu nerobilo dobre ?? Toto mi bolo povedané, že inak to nezistia keďže aj predtým mu vyšli testy 50 na 50
@luba41 no nám povedala jeho doktorka že okolo roka to vie vymyznut ta alergia tak preto nás objednali že či ju má či nie
@miruschkar nie okolo roka, až okolo 3 rokov..ale to neznamená, že zmizne so všetkým.. možu sa prejavit ine alergie neskor.. https://www.modrykonik.sk/zdravie/alergia-na-mlieko/
@miruschkar moja prvá dcéra bola alergička na mlieko dokonca aj reflux mala... Tiez nám predpisovali mlieko... Ale nikdy mi nepovedali že mám dávať umelé mlieko iné ako ma. Iibaze mam skúsiť začať dávať jogurty... A potom jej brali krv.
@miruschkar telefonicky? cislo najdes na nete.
033/5938 547
@zenazaba je mi jasne, že asi telefonicky 🤷♀️Ale kontakt som chcela
@miruschkar máme za sebou podobnú skúsenosť so synom, tiež som mu odmietla dávať mlieko, čo mu sposobovalo bolesti bruška, lebo nášmu sme to zistili až v 8 mes. a konečne sa z toho všetkého dostal, prestal plakať a začal v noci spať, ked mal rok mi povedali, že treba mu testy urobiť, aj mu ich urobili, ale vyšli negatívne, tak nám špeci mlieko zrušili, že nemáme nárok, tak sme si museli kupovať sami drahé mlieko, syn má 9 rokov a mlieko mu stále robí problém, aj ked testy negatívne, asi tak
My sme boli na pretestovani po roku, ci este stale ma alergiu a nikto sa ani len slovkom nezmienil o tom, ze mame davat 2 tyzdne bezne mlieko. Predsa ak raz reaguje na to mlieko (na klasicky sunar mal syn taku reakciu, ze sme po vypiti par hltov hned bezali k lekarovi), neohrozim ho tym, ze mu vedome budem 2 tyzdne davat nieco, co mu skodi. Jedine, ze by to bolo pod prisnym lekarskym dozorom v nemocnici, aby v pripade reakcie mohli rychlo zakrocit.
Testy robili na imunoalergologii a vysli negativne. S tym ale, ze pani doktorka nam vysvetlila, ze u tak malych deti sa to jednoducho moze stat, ze testy nebudu presne. A ze ak vidim, ze maly ma napriek negativnym testom tazkosti, mam nadalej vynechavat mlieko.
Po roku aj nieco sme pod dohladom lekara postupne zacali skusat pridavat mliecne vyrobky do jedalnicka.. po uplne malych mnozstvach. Pretoze alergia na mliecnu bielkovinu sa vekom moze zmiernit alebo stratit. A aj napriek tomu, ze pred dovrsenim 1 roka reagoval na mlieko naozaj hrozne, tak dnes (bude mat 3 roky) dokaze tolerovat niektore mliecne vyrobky bez tazkosti.
@miruschkar Ahoj prosim Ta, ja trosku mimo temy...ale chcem sa spytat, ci si dodrziavala 100 % dietu pocas tehotenstva...ja mam totizto tiez ABKM + celiakiu...celiakiu dodrzujem dokladne, ale to mlieko nie :( momentalne som tehotna, snazim sa preto dodrziavat najlepsie ako viem, ale niekedy je to tazke 🙄 myslis, ze porusovanim ohrozujem dieta? Dakujem
@verka1818 ahoj myslím si, že nie ale naj je to asi prekonzultovať s lekárom .. ja diétu dodržiavam avšak to či to bude mat dieťa po tebe neovplyvnis 😉 Dokonca sok počas tehu brala lieky aby to maly nemal aby to bolo malé riziko a vidíš má
@miruschkar fakt si brala aj lieky? to som este nepocula, ak ta neotravuje napisala by si mi ake? A je to prve dietatko? ono u deti sa to vraj moze stratit okolo 3 roku, tak verim, ze to bude aj Vas pripad a bude malinky v pohode tolerovat aj mliecne :D
@diewcatqoo ďakujem za info ešte zavolám raz na gastro, že či to je naozaj nutne lebo trápiť dieťa dva týždne určite nebudem
@verka1818 ja si myslím, že ovplyvnuješ.. dieta mikrofloru dedí od matky, predispozície k alergiam dedí takisto..ale tou stravou to vieš dost ovplyvnit..takže ak mikroflora je narušená u teba , tak bude aj u dieta,,počas tehotenstva ale aj predtým , je treba vylúčit alergeny zo stravy, počas dojčenia takisto....proste nepokúšat osud..a opatrne začat aj pri prikmoch... bez mlieka, lepku budeš ty aj tvoje dieta viest zdravší život..vobec ich človek k životu nepotrebuje..
@verka1818 áno je to moje prvé babo a lieky som mala sú tuším voľne dostupné mne dala lekárka taký letáčik iba ale úprimne už vôbec neviem aké to boli🤷♀️ Každopádne určite drž diétu a neohrozuj mimi ja mám silnú alergiu na mlieko plus intoleranciu na laktozu ... a maly má to mlieko zrejme po mne .. to už človek nevie ovplyvniť
@luba41 ja si tiež myslím, že človek vie život prežiť aj bez mlieka aj vegani to zvládajú ..
@janickacrazy Wau tak to je zaujímavé aj mne ale hovorila doktorka, že tie testy nebývajú presne .. môže mat neznášanlivosť na mlieko a aj napriek tomu mu to neukáže ... prosím a maly do koľkých rokov papaval mlieko?
@luba41
@miruschkar baby dakujem za rady, tiez myslim, ze to mozem ovplynit, preto sa teraz snazim byt dosledna...inak citala som, ze aj uzivanie probiotik v tehotenstve moze pomoct predist alergiam, tak skusim sa este poinformovat a nasadit aspon tie
@verka1818 skus sa popýtať aj v lekárni možno budú vedieť poradiť
@miruschkar ano, skusim :D
@miruschkar hm no ja keby vidim ze moje dieta trpi tak by som sa im vyprdla na ich uzasne testy a bud by som sla cestou nemliecnou alebo by som to mlieko kupovala bez predpisu. Ved od roka uz bude mlieka ovela menej pit

@luba41 to ja už neviem ale tiež sa mi nezdá podávať dieťaťu zrazu mlieko len aby som skúšala ako mu to robi.. a dva týždne?😮