Štvormesačné dieťa nechce nič jesť a ani piť.
Dobrý deň. Chcela by som sa opýta či nemáte niektorá skúsenosť s nechutenstvom u novorodenca. Mám predčasne narodeného syna (29tt). Teraz má bio 6,5. Korogo 4. Mesiac a pol dozadu pekne papal, no zrazu ako keby uťalo a nechce nič jesť. Skúšala som aj príkrmi no tie mi vypľuva. Problém je v tom, že mi fľašku vysúva jazykom a nechce začat ťahať. Bojujem s ním aj hodinu. Niekedy dve aby aspoň niečo zjedol. A keď aj začne ťahať tak pár kŕat si potiahne a zase dáva fľašku preč jazykom. Odskúšala som rôzne mlieka, rôzne cumľe no výsledok rovnaký. Večer sa naje o 9-10 s problémami. Prespí celú noc okolo 8-9 ránoho zobudím zacvičím Vojtovku a ideme jesť a znova to isté. Bruško má uplne prázdne no aj tak nechce jesť. Kaká pravidelne aj priberá ale len vďaka tomu, že s ním niekoľko hodín bojujem a nasilu ho natlačím. Lekári to ignoruj kedže priberá ale pre mňa je to už o nervy s ním každé kŕmenie bojovať vyše hodiny. Zuby mu nejdú. Prechádzam sa s ním počas kŕmenia, zabávam ho hračkami, spievam, hojdám ho. Rôzne polohy no nič nezaberá. Neviem čo mám robiť aby sa najedol normáne plynule za 15-20min. Prosím poraďte buď nejaké lieky na podporu jedenia alebo niečo.
Ešte dodám, že vôbec neplače žeby bol hladný.
Ja si myslim ze to mozu byt zubky. Kazde dietatko to ma inak niekedy netreba hladat nieco viac co v dietatku ani nie je. Ta pricina casto byva uplne jednoducha hlavne u takychto 3-5 mesacnych detickach. Mojmu sli zubky od 3m prvy zub mu vysiel v 4m a druhy hned za nim po asi 2 tyzdnoch. Tiez tomu jedeniu vela nedal a takisto mal velmi silny reflux ale zvladli sme to. Nemyslim si, ze toto ich " obdobie" trva nejako dlho. Prejde to urcite treba tomu nechat cas a zatial len skusat nejake ine alternativy toho ako mu dat papat 🙂
Toto mi je take povedome. Moj syn zacal strajkovat s jedlom okolo 2-3 mesiaca. Bol to strasny boj a zlepsilo sa to az okolo 3.roka. Ano, trei roky sme denno-denne bojovali o kazde susto jedla. Ked bol malinky, davali sme mu tiez mlieko v spanku, vtedy som jedine nieco donho dostala.. Ale nerada na to spominam,lebo mi to prislo ako velke znasilnovanie... Proste som mala pocit, ze to donho davam neprirodzene, nasilu... Neviem ako tvoj syncek, ale nas aj velmi, velmi zle spaval... Spanok aj jedlo sa zlepsilo sucasne, mam pocit, ze musel na to dozriet... Drzim palce a pokial mozno, co najmenej stresu, oni to potvorky vycitia..
@alessia443 spánok má vyborný. Prespí celú noc 10-12hodin. Aj po každom dobojovanoˇ kŕmení zaspí. A spí kým ho znova nezobudím. On je úžastné dieťa, spokojné, šťastné, skoro vobec neplače...len to jedenie
striekačkou aj dáš na jazyk dozadu,tak nemá šancu vypľuť...
@elino810 ako napreduje v ostatnych oblastiach vyvinu? Zodpoveda 4-mesacnemu dietatu? Mam na mysli smiech, blabotanie, ocny kontakt, pretacanie sa....Srdce ma v poriadku? Z videa vyzera, ze ma na haku celu flasu.
Ono moze to byt len blbe obdobie, detom sa menia chute. Ak doteraz dobre jedol, mozno naozaj len treba skusat tie prikrmy, bez stresu
@tenerifka vývinovo je v poriadku. Sleduje očami. Rozpráva ako divý. Smeje sa stale. Pretáčať sa začína pomaličky snažiť teraz. Všetko je Ok z tejto strany len to jedenie. A ako na video je to každé kŕmenie. A srdce má také ako máju predčasniatla. Nedávno sme boli na kardio
@elino810
Potom sa ospravedlňujem. Čo viem BeBa ma um so skratkou AR pre detičky s reflexom, mení sa to v brusku na nejakú hustejšiu kašu, aby to nemohlo ísť tak ľahko von.
*refluxom
Dcerka mi prestala chciet mlieko ako mesacna, dalsie tri mesiace som ju dojcila cez den len tesne pri prebudzani, akonahle otvorila dokoran oci, uz sa neprisala, naprik tomu v noci sa dojcila, ale tiez len ak sa nahodou neprebrala. Preto som prestala v jej styroch mesiacoch cez den dojcit a zacala odsavat,uz som to psychicky nezvladala, to cihanie na prve znaky prebudzania. Myslela som, ze z flasky to bude lepsie, ale aj to bol boj. Pila mi tak asi 120-130ml naraz, nikdy nevypila dva deci. Aj to dostat do nej bolo o nervy, hrkala som jej nad hlavou hrkalkami zo strany na stranu, alebo som jej pustila spievankovo alebo z mobilu detsku pesnicku, ked mala pol roka, na chvilku, dala do kresielka a ako pozerala tak vytiahla z flasky aspon hento. Nikto iny ju nebol schopny nakrmit, ja aspon takto. Paradoxne mimo domu na vylete, napr.v autosedacke mi vypila vcelku dobre. Postupne zacali prikrmy, mlieko cez den s rozpravkou a potom sme sa ustalili tak, ze mlieko vecer v posteli vypila deci a raz za noc necele dva deci. Odkedy som jej prestala davat mlieko v noci, nepije ho vobec. To mala tak necele dva roky. Doteraz bananovy, jahodovy koktejl vypije, mlieko samotne nie. Ale mliecne vyrobky ma rada.
Ale s vodou mala rovnaky problem, nechcela ju pit v ziadnej podobe odmalicka, cajik, nesladeny, sladeny voda, voda s trochou dzusu, nic.
A ked bola ako rocna chora, nechcela jest a ja som do nej nemohla dostat ani vodu. Doktorka radila aspon polievky, ani tie mi nechcela, vobec nic tekute. Ledva vyzivu, tak som ju riedila vodou. Vodu sme do nej dostali len pri behani po dome, striekackou od nurofenu, zakazdym glgla a o chvilu zas a ja som si robila ciarky kolko sa mi ich podarilo do nej dostat.
Vtedy som plakala, nech mi ju niekto nauci pit. Ani flaska, ani sosak, ani poharik, nic.
Velmi tazke obdobie na psychiku.
Ale casom sa to zlepsilo, a teraz ked chyti pohar vody a naraz vypije, je to pre mna zazrak po tom vsetkom 🙂
Prajem vela sil.
@katkami123 BEBU AR máme. Reflux je preč, skoro.. ide o to že nechce nič
@gilmorka sme natom podobne až nato,že nikdy nebol kojený. Neviem čo sa stalo, prečo nechce... preče necíti hlad ani smäd. Keď ho dám spať tak spí aj nenajedený. Neviem kde sa stala chyba. A presne. Nikto okrem mňa neni shopný ho nakŕmiť. Tem je ešte väčší neúspech ako u mňa. Som z toho úplne zúfalá. Nemám žiadnu energiu po kŕmení. Psychicky aj fyzicky som vyčerpaná z každého kŕmenia. Najhoršie,že ani lekári sa nad tým nepozastavujú,že čo akože chcem keď priberá. Ale ja chudnem z nervovu a stresu. Ani jeden si to nedokáže ani len predstaviť a hneď to zmietne zo stola. Možno je tam nejaký zdravotný problém alebo je to len obdobie. Neviem... ale viem,že ja nevládzem takto fungovať.
@elino810 presne tak, aj nasa pediatricka sa len divila ze co to vystraja, ale pekne priberala tak bola spokojna.
Ved to, ze ja som sa tiez velmi bala, ked bola vtedy chora bol jul, horucavy, este dostala hnacku z atb. A ja som do nej ledva vodu dostavala po troskach. Musis mat silu, pokial nechudne a cika. Vysetrenia mate porobene. My sme vtedy akurat stolicu dali vysetrovat. Ani na reflux sme neboli. Ale zjavne nema ziadne problemy, casom zacala pekne papat. Ale do tych dvoch rokov boli aj prikrmy pri rozpravke a to nie ze som ju naucila, to mi jedine fungovalo. Od troch mesiacov schytavala od casto choreho brata skolkara vsetky sople, kasle a teploty. Pri kazdej chorobe mi prestala chciet prikrmy, takze sme zacinali kazdu chvilu akoby od zaciatku.
Chce to len pevne nervy. Poznam ten pocit, ze rano vstanes so stiahnutym zaludkom a panikou, ako zas dalsi den nakrmis dieta a ci nieco vypije. Ale den po dni pojde a ono sa to zlepsi 🍀
@elino810
Možno to nebudete brať ako dobrý nápad, ale keď mi dcérka tiež vymýšľa a už neviem ako na ňu a nič mi nechce jesť, tak jednoducho vtedy, zapnem jej obľúbenú pesničku od Fíha tralala alebo rozprávku a ako sa pozerá a je tým zaujatá, niečo do nej napracem. Keď bola ešte menšia, nechcela tiež nič cez lyžičku, urobila som do cumla väčšiu dierku a všetky prikrmy išli do fľaše. Bolo to zaujimave, ale cez lyzice to bol boj, ale z fľaše mi to celé scucla. Len ja som ju tak trochu klamala, lebo prsník je a bolo u nás uspavadlo, tak som jej ho rýchlo vytiahla z pusy a ešte takej v polospanku dala do úst rýchlo fľašu s rozmixovanym prikrmom, aby sa jej aj dobre ťahal, viac som ho rozriedila. Inak by nám tiež nič nejedla, maximalne 2 lyzice, ani to nie. Skúste dať prikrm do fľaše a dať mu ho, keď už bude taký v polospanku a potom rýchlo ešte uspať.
@katkami123 vyskúšam príkrm do fľasky. To ma veru nenapadlo. Lebo kašu dávam na noc koli tomu že dlho spi. Aj som na cumeľ urobila vacsiu dierku. Ďakujem za radu určite skúsim
Ešte u dcérky je zaujimave to, ze taka rozospaná mi už vždy scucne mlieko z fľaše. Pokým je ešte v plnej sile, aj keď už unavená a vidno, ze jej treba soať, stále bude bojovať a odmietať fľašu, keď jej ju dám o 10-5 minút neskôr, tak je zrazu už cela fľaša prázdna. Niektoré deti možno nerady jedia cez lyzice, inak si to vysvetlit neviem, lebo nám príjmy jedla a cucala ich jedine z fľaše spôsobom ako som opísala vyssie už keď mala aj cez rok, len, keď som chcela, aby niečo zjedla, nemala som inak na vyber, aj polievky všetko cez fľašu. A nebojte sa, žeby to ovplyvnilo časom jedenie. Za mesiac bude mať 2 roky a už je lyžicou samostatne, zrazu prišlo obdobie, ze všetko po nás chce opakovať, aj jest lyžicou ako jeme my. Začiatky boli síce tažké a jedlo bolo všade, ale teraz sa vie už pekne sama nakŕmiť, sama zje jogurt, mäsko atď...
@katkami123 a aj to s rozprávkami som skúšala. Ešze je malý tak niečo ho zaujme ale len na chvilku. No poslednou dobou vôbec
Skúste tie fľaše a hlavne aby mu to išlo ľahko cez cumel. A tiež je dôležité načasovanie, ale na to časom prídete, kedy už nemá sil bojovať. My sme vdaka fľašiam nemali problémy už potom.
@katkami123 ďakujem vám. Vyskúšam.
Este ma napadlo, ze prvorodena takto strajkovala a vypluvala flasu ked mala velke dierky na cumli...proste rychle jej tieklo mlieko, vymenila som za mensie a v pohode

@brezza mrkva, batat, ovocné vyživy, masko... nič 😢