To naozaj všetky dojčíte?
Ahojte. Chcem sa spýtať, či tu sú naozaj len mamičky, ktoré dojcia??? Mám pár týždňové bábätko, a uz teraz viem, ze viac dojcit nebudem...od kedy som porodila, mliecka mam len trošku, brala som benedikt aj senovku ale max co si viem odsat je 50ml..
Babatko sa pyta na prsnik každych 40 minut, a ja som na nervy. Okrem toho, vzdy ho dokrmim UM, lebo je hladne a nervózne, a z toho som potom nervozna ja...
Keď vidim, ako pekne vypije UM a potom je kludne a spinka a krasne pribera, rozhodla som sa pokracovat s UM, a zastavit laktaciu, teda ak sa to tak da nazvat, lebo mam pocit, ze mam toho mlieka ozaj málo... ja nemám to srdce trapit ho, keď sa nervózne snaží ťahať a nič z toho...
Píšem hlavne preto, lebo si pripadam neschopná.. to ozaj všetky dojcite a nedáte dopustiť na dojcenie? Alebo ste tu aj také ktoré nie a mate zdravucke detičky? Dakujem za každú odpoveď
@misiacik90 To nie je dlhá prestávka. Je to normálne stravovanie. Nevidím dovod dávať dieťaťu prázdny prsnik do polhodiny či hodiny po nadojceni. Upokojit najedene dieťa sa da aj inak ako len prsnikom. Ale ako si kto zariadi tak ma.😉
Jasom ani jednu dcerku nedojčila kvoli liekom čosom brala. Boužial som ich musela brat islo o zdravie. Tak malej predpisala doktorka bebu ha lebo v rodine su alergie zo strany mna. A stale mi tecie mlieko a to uz mals ma rok gynekologicka mi nedala lieki na zastavenie lebo su lieki vraj taske. No tak si na ulavu trocha odsavam.
@misiacik90 Ja diskutujem. Zaujal ma zase pouzity plural. Ale bežné u niektorých matiek-cikame, kakame, papame, spinkame,....
@letfenixa odsávanie a podávanie um, je začiatok konca...
@ivca88 doktorka, ktorá by ma zvozila, že dojčím 15 mesačne dieťa by už bola bývalá. Ja potrebujem mat k svojej lekárke absolútnu dôveru, musím jej veriť, že sa neustále vzdeláva a sleduje dianie vo svojom odbore, nie že skoncila štúdium pred 40. rokmi, ked dojcenie sa stavalo raritou a cela generácia deti vyrastala na Sunari a potom sa už na všetko vykašľala. Doba sa zmenila a nad dôležitosťou materského mlieka už zdravotníci dávno nemavaju rukou. Ja som dojčila do 2 rokov a od našej lekárky (rodinnej) som si vypočula akurát tak uznanie, nikdy sa mi nestalo, že by sa či už iný lekár alebo zdravotná sestra nad tým čudovala či dokonca pohoršovala...
@maciatkolulu To je pekna kravina.
@sisaka No, ako kedysi bolo dojčenie mozno raritou-teda určite skor sa kazda nechválila kolko kde a kedy dojci ako dnes. Tak zase dnes mi pride -hlavne tu na MK-ze ta co nedojci (hlavne z dieťatom na prsníku naha 24/7) nie je normálna a ta co dojčí pomaly do 5.rokov tak minimalne caka medailu.😉
@emv maximálne si vieš oddať 50 mL? Ja som si vedela čosi odsať len krátko po pôrode, keď sa ustalovala tvorba mlieka, potom už nič. Tvorba mlieka sa zvycajne prispôsobí potrebám dieťaťa, ja som mlieka nikdy nemala na rozdávanie, nedalo sa mi odsať, ale vždy tam bolo dosť pre potreby dieťaťa. Ak ešte po dojčení odsaješ znamená, že vyprodukuješ viac ako dieťa spotrebuje, resp. dieťa sa zasýti um miesto toho aby dopilo tvoje tak jasne, že odsaješ.
A ak nechceš dojčiť tak nedojči, koniec sveta nenastane, ani nie je potrebne o tom vsetkych informovať na sociálnych sieťach a určite nie si prvá ani posledná
@evittam keď niekto dojčí do 2 rokov neznamená, že dieťa nemá pestrú stravu, počet dojčení vekom klesá a tak ako si da napr. 18 mesačne dieťa na ráno šálku, niektoré fľašu, kravského mlieka, si iné dieťa tu svoju dávku vypije v podobe materskeho mlieka. Dôležitosť materského mlieka sa vekom nemení, ak hovoríme o malých deťoch (dojča, batoľa) akurát tak isto ako aj pri UM neostáva jediným zdrojom potravy. Osobne nepoznám nikoho kto dojčil trebárs tých 5 rokov, ale v porovnani s kravskym mliekom je to stále nič, to pijú dokonca mnohí dospelí a to už dávno nie sú v detskom veku a už vonkoncom nie sú teľatá, aby sa ním museli denno-denne nalievať, to už je ale spoločnosťou akceptované a vďaka lobby výrobcov mliečnych výrobkov dokonca žiadúce
V com súhlasím je, že ak niekto nechce dojčiť alebo nemôže, tak nech nedojčí, jeho osobná vec.
Mne je úplne jedno či da niekto svojmu novorodencovi um a koľko snahy vynaložil/nevynalozil na dojčenie.
Ale ci sa to niekomu páči alebo nie materské mlieko sa 100% nedá nahradiť a kým matka chce a môže dojčiť mala by byt v tom podporená, nie vysmiata a už vonkoncom nie zdravotníckym personálom
@sisaka Tak s tým určite súhlasím ze sa nemá preco kto vysmievať z dojciacej matky. No divila by si sa poznam zeny-hlavne tu z MK (našťastie len) - co aj rocne dieta a starsie vylucne dojcia.
Co sa tyka mlieka kravského vo vyššom veku-nie je to prirodzena potravina a človek ju ani nevie dobre spracovať a vekom sa to len horsi.
Ja som pisala o tych co nic ine neakceptujú ako pchať prsnik dieťaťu do neviem kedy. Aj mne uz bolo napísané ze nie je možné aby sa deti same odstavili pred rokom. No moje obe deti sú príkladom...😉 Nemam rada fanatizmus v ničom.
Vsetky nedojcia. Ja som dojcit nechcela. A bodka. Koho co do toho?!
@evittam tak aspoň pri mne a par známych to tak bolo, odsávanie, plus stresy koľko malo mlieka som odsala, dieťa je určite hladne=um a je po dojčení. Mam to reálne na sebe odskúšané a mne žiaľ druhá nechcela veľa prikrmov, takže bola do toho roku viac menej na materskom mlieku, ale bolo to tým, že odmietala prikrmy, občas hippa zjedla. 👍😉Dojcwna bola do dvoch rokov a mohla som byť rada, lebo v 4 rokoch sa jej potvrdila alergia na mliečnu bielkovinu. Bolo mi povedané, že mám šťastie, že bola tak dlho na materskom. Tretorodeny bol do troch, po sekcii bol hneď prisaty a nebol vôbec dokrmovany, lakťa ia sa rozbehla sama, bez poradkyň atď. Lebo som bola vklude, neriešila som nič a nikoho. Hlavne, že malý a ja sme. Boli ôk a co, ze som si ho prikladá la, keď si vypýtal, aj každých 20 min, koľko chcel a jedol pekne prikrmy, naopak teraz nezie ovocie a ani zeleninu, deti sú rôzne, rovnako, dospeli
@maciatkolulu No a ja mam na mojich detoch a nielen tých odskusane ze ani flasa ani odsavanie nic nepokazilo. Syn bol výlučne dojceny do 4.5mesiaca-potom mal jeden vecer navyse moje mlieko vo flasi, druhý alebo ob UM. Flasou mali caj a vodu od 2.tyzdna. Dcerka bola ciastocne dokrmovana od narodenia-tak max.1flasa za 24h.Proste som mala malo mlieka-ked dieta po dojceni revalo od hladu a vypluvalo prsnik lebo bol prazdny tak ho asi nenecham hladne len preto lebo budem cakat kym budem mat za hodinu ci dve zase potrebné množstvo mlieka. Deti som dojcila do 10.mesiacov. Odstavili sa same.😉
@sisaka To bola lekárka z detského oddelenia v nemocnici ktorá nás prijímala keď šla malá na magnetickú rezonanciu hlavy. Ešte som jej povedala že kojenie mi pomáha utíšiť ju, keďže si musí toľko vytrpieť ( kanyla a tak). Tak mi povedala ,,no ale nebudete kojit večne" 🤦
Pričom podotýkam že ju kanylovali 20 minút. 5 x jej praskla žila lebo sa mala bránila a žili sú krehké. Fakt si veľa musí vytrpiet
@emv Vobec sa netrap, ked to nejde tak to nejde, nesil to. Dolezita je spokojna maminka a spokojne babatko. Nemas si co vycitat, skusila si. Dnes uz su tie umele mliecka velmi kvalitne. Ja som syna kojila skoro rok, planovala som aj dcerku, ale neslo to, tym padom ona vyrastla na umelom mliecku a nic jej nechyba
@emv ahoj. Nemáš si prečo pripadať neschopná. Ja dojčím a napriek tomu nevidím dôvod ťa odsudzovať, posudzovať alebo starať sa do teba. Ak ťa to ničí, si nervózna a príde ti to ako trápenie teba aj bábätka tak to nerob. Je hromada nekojených detičiek a nemyslím si, že by im niečo chýbalo.. tvoje môže naopak získať spokojnú mamičku 😉 hlavne nerieš názory iných, riaď sa sama sebou.. držím palce nech sa vám s drobcom darí 😉
Dievčatá, ja vám veľmi pekne ďakujem za všetko, za nazory, za rady, aj za tie pekne, aj za tie niektoré menej pekné.....rozhodne som ovela spokojnejsia a kludnejsia.. dakujem😉
že je dojčenie jednoduché a treba len chcieť a nastaviť sa na to, som si uvedomila až pri druhom dieťati. prvého som od začiatku dokrmovala a 5m som bojovala s dojčením a vzdala to (žltačka, naučený na fľašu). jasne, ze výčitky z každej strany. druhého dojčím bez problémov, keďže som už vedela co a ako a bez akéhokoľvek odsávania a prípravkov. mladší ma rok a je to jednoduché a pohodlné, lebo nemusím v noci vstávať k zarábaniu mlieka, ale je to aj dosť otravné niekedy a keďže ma zuby aj nepríjemné, ale nemienim to tak skoro ukončiť. co je však pravda, kebyže mam ďalšie dieťa, moje prso neuvidí ani na obrázku. a staršiemu nič nechýba, teraz je prvý raz po 3 rokoch chorý, ale ATB ešte nemal. práveže kojenec nachyta každú chorobu (ATB síce nemal, ale keď je chorý, sme chorí všetci v rodine). takže nerieš. svet sa nezrúti a staré zlaté "spokojná mama = spokojne dieťa".

@evittam otazka isla uplne mimo tohoto, co tu teraz rozoberame ;)