icon

Umelé mlieko verzus kojenie

brandy001
25. sep 2016

ahojte mamicky ..rada by som sa podelit o nazor....kojim svojho 2 mesacneho syna od narodenia ale s tym ze je aj dokrmovany nutrilonom ha1...to mu davali v porodnici nakolko mne sa mlieko spustilo o dost neskor. Ale tiez nie v takom mnozstve ako by som chcela. Ale posledny tyzden malemu moje mliecko nestaci tak mu raz denne dam nutrilon. Ako si pomoct... uz som skusala snad vsetko..odsavat, neodsavat, ricinus homeopatika, teraz 4 den beriem senovku a benedikt ale mlieka stale malo..maly saje 5 minut a potom sa s placom odtiahne.. tak ho dam na druhy prsnik a tam to iste... tak zase prvy prsnik... ked sa nakoji odgrgne a aj sa pogrcka, ale za 2 hodiny opät plac tak kojim a zase to iste dookola... neviem ci mam ukoncit kojenie, trapi sa malinky a trapim sa aj ja ... a nakoniec mu dam nutrilon a z neho ani negrcka... uz som unavena... velmi by som chcela kojit ale neviem ako zvysit produkciu ...

matarka
26. sep 2016

Aj mne sa zda, ze ide o dojcensky strajk, u nas trval asi tyzden, dcerka mala 3 mesiace. Tiez som brala senovku+benedikt, pila vineu, casto prikladala (to moc nefungovalo), snazila sa obmedzit cumel co najviac (strasny boj)...ale dako sme to prekonali a napriek cumlu kojim este stale, dcera ma 19 mesiacov. Ked bolo velmi zle, dokrmovala som odsatym mliekom cez striekacku. Flasa mi pride nebezpecnejsia ako cumel, hlavne teda ak z nej tecie rychlo. A u nas trochu pomahalo prilozit malu hned po zobudeni, vtedy jej chvilu trvalo, kym zistila, ze tecie pomalsie ako by chcela. Tak skus pripadne este to...

yoxinka
26. sep 2016

@lauricka Ono, skor bol problém v tom, že som cítila hrozný tlak. Žena, ktorá nedojčí, je zlá matka. To je hrozný pocit. Laktačná na mňa dosť výrazným sposobom tlačila, dojčiť, dojčiť. Bola som z toho úplne vystresovaná a preto som to mlieko skrátka nemala. Pri druhom dieťati som do toho šla s tým, že nepojde, dám Nutrilon a nebudem riešiť. Ja som kvoli kojeniu prišla o najkrajšie obdobie s bábatkom, bola som rozhodnutá to znovu nespraviť. Ako to tu niekto písal, nezblázniť sa z kojenia. Áno, pri malej boli iné okolnosti a mala som už nejaké skúsenosti, ale keby ma to tak ničilo ako pri synovi, vykašlem sa na to 🙂.

yoxinka
26. sep 2016

@alby2014 Akože do Costi by som nešla ani ja. Mamila to prezentuje, ako keby to boli lentilky. Ale myslím, že dlhodobé užívanie, ktoré niekoľkonásobne prevyšuje dennú dávku je dosť prúser.

yoxinka
26. sep 2016

@smejka Costi nie sú cukríky. Podľa mňa, pokiaľ ide o Costi, rozhodla si sa správne.

siska53
26. sep 2016

@brandy001 a vy sa kojite kazde dve hodiny? Tak.to je super. Aj nas si pytal kazde dve hodiny,niekedy aj po hodine.
Mnozstvom mlieka z odsavakcy by som sa neriadila,podla nej by som takmer nemala mlieko a deti boli ok. Najma maly bol spokojny a pekne priberal. Ja by som skor hladala pricinu inde -,nema koliky ? Alebo skor reflux?

Nas mal taky tichy,len sa obcas triasol,grckal len tka normalne ako deti zvyknu,v 5.m. Po zisteni nam dali taky ten gel zarabat pred dojcenim- svatojansky chlieb,mozno by vam to pomohlo.

Mala zas mala koliku,ta bola na prse dakedy uz po 20.minutach. Nikdy som.neriesila kvoli tomu mnozstvo mlieka,dr.bola spokojna,smerom k 4.m.sa to upravilo celkovo.

sardinka336
26. sep 2016

Zeny, ktore maju problémy so srdcom, a nemusia o nich ani vediet - stačí aj šelest si mozu privodit zdravotne problémy. Kto nema preventivku srdca, ekg, sono hazarduje so zdravim. Myslím si, že dieta potrebuje zdravu a hlavne živu matku 😀 😀
@yoxinka ide o to či ten tlak si pripustíš alebo nie, ja som to zistila az pri 3ťom dietati, ze si ten tlak nepripustím. Sice na mna niektore zazerali, ale uz som tomu vedela odolat. Vonku na prechadzke som kazdemu hovorila ze kojim - to sa pytala snad aj poštarka ako prve ked nas uvidela a doma čo si robim je moja vec. Nemala som chut počuvat blbe reči a nevyziadane rady prišlo mi to zbytočne dotahovanie sa. 😀

brandy001
autor
26. sep 2016

Dakujem...je to vlastne na mne....aj na mna okolo vsetci tlacia...treba kojit kojit kojit...prikladat prikladat ..a na mna je to uz vela ... a stres nerobi dobre ani mne ani malemu ..laktacnu som tu mala ... a ano, ani ja nie som naklonena vsetkym radam .... proste nie som zla matka...a sudit niekoho kvoli dojceniu ...proste ked to nejde tak to nejde ... skusila som vsetko.... takze mate pravdu je to len a len na mne ....😀😀😀😀 chcem si malickeho uzit a nie byt v strese🤔🤔🤔🤔takze krasny den damy ... dakujem aj za rady aj mile slova, niektore ste mi pomohli 😘 ani neviete ako ..

brandy001
autor
26. sep 2016

@siska53 berieme espumisan a gastrotus ....takze koliky nemame ..

yoxinka
26. sep 2016

@brandy001 Presne tak, je to na Tebe. Ja po skúsenostiach s laktačnými poradkynňami nie som úplne mamilapozitív, ALE je fakt, že niektoré veci mi od nich pomohli, avšak, treba selektovať. S malým som spala v posteli do pol roka a skončila som to v tom momente, keď som sa nemohla postaviť a ísť na WC, lebo keď nemal v ústach prsník, reval. Niekomu to nevadí, mne to vadilo veľmi. Dcérka spáva v postieľke, občas si ju nad ránom beriem k sebe. Nie som ani striktne za ani proti, skrátka, podľa pocitu a situácie. Poznám baby, ktoré to cítia presne tak, ako to odporúča mamila, tak ok. Ja to tak necítim a robím si ako to vyhovuj mne a mojmu dieťaťu. Tiež to tu už niekto písal, dieťa potrebuj celú matku, nie len prsník. Rob tak, aby si bola v pohode a bábo spokojné, nech to v Tvojom prípade znamená čokoľvek 🙂.

lutomm
26. sep 2016

@yoxinka s costi jednoznačne súhlasím. Nie je to sranda, najmä nie ak sa berú dlhodobo.

xevulax
26. sep 2016

@brandy001 Ahoj,to co popisujes mne robila starsia dcerka. Ja som ani veka mliecka nemala. Brala som aj senovku aj benedikt bola som viac krat u laktacnej- ta ked to videla jedina rada- krmit po cievke- ani to nechcela. Nakoniec
som si mlieko odsavala ale to jednu davku som tahala hodinu! vies si predstavit stravit 6 hodin len odsavanim? nikdy viac by som to neurobila. ked mala 3 mesiace presli sme uplne na um lebo som si uz nevedela takmer nic odsat. Tiez tlaky okoia o dojceni. No trt makovy ako dostala nutrilon do tyzdna zo.mna bola uplne ina mama. Vesela a vyrovnana ziadne stresy ani vycitky (dovtedy som mala doslova depresie). Ak si vycerpana a nevladzes daj malemu flasu s um a hotovo je to len na tebe. Netreba pocivat o kojeni a o tom ako je to to najlepsie co mozes svojmu dietatu dat- to najdolezitejsie co mu mozes fat je laska a vyrovnana a spokojna mamicka. Ak ti bude lepsie davat um tak ho bez vycitiek daj. Nie vsetkym je sudene kojit. Niektore si.myslia ze by rozkojili aj chlapa. Nuz co narobis. ked sa mi narodili dvojicky mlieko sa neukazalo dlho predlho nemala som ani pre jednu ale to uz som bola rozhodnuta ze budu na um. Napriek to.u ze boli stale na prsnikoch mlieko sa nerozbehlo a chudli takze pre nas to um bola zachrana. Dala som im ho bez vycitiek a priznam sa aj bez vacsej snahy kojit. Pri 3 malych detoh som si nemohla dovolit kojit dvojky non stop. Paradoxne na to ze som mala doma dvoch novorodencov a dalsie 15 mesacne dieta som to zvladala ovela lepsie hlavne po psychickej stranke. Bez vycitiek a obav a ppodbnych zalezitosti. Preto yreba robit tak ako to citis a na co sa citis. Ak si.myslis ze chces skoncit tak skonci. svet sa nezruti. Ty si hlavne uzivaj maleho uvidis casom sa na tie vycitky a stresy budes pozerat uplne inak- ako ja si teraz tukam na celo ze som sa isla zblaznit z toho ze som nekojila).

gabona1
26. sep 2016

Ahoj, vidím, že sa tu rozbehla poriadna diskusia na Tvoju otázku🙂. Ja som pri prvom dieťati zažila presne niečo podobné, tiež plakal, vydržal piť len krátko, keď mu z prsníka tieklo mlieko prúdom, potom, keď už mal ťahať, tak sa metal. Bolo to hrozné, vydržala som asi mesiac a začala som mu dávať mlieko z fľašky po dokojení a dieťa bolo zrazu spokojné, neplakalo. Nech mi nikto nepovie, že som mala vydržať dlhšie. Je to o tom, že každé dieťa je iné. Toto bol brutálny hladoš a nedočkavý, bol najedený za 5 minút, ale muselo mu tiecť prúdom. Takto sme to ťahali tri mesiace - aj kojenie, aj dokrmovanie. Potom sa sám odstavil. Ja som sa s tým zmierila a bolo to ok. Druhé dieťa som plne kojila bez problémov, je to veľmi trpezlivý chlapec- teraz už 11 ročný, papkal pomaličky. Tretie som musela odstaviť po polroku, pre moje zdr. problémy, papáme mliečko amilk bifido a sme spokojní. Dôležité je, aby ste aj ty, aj dieťa boli spokojní.

siska53
26. sep 2016

@brandy001 tak skor potom ten reflux,ci nema. A preco myslis,ze mlieko nestaci? Necitala som.vsetko.
Lebo ak pribera,tak je to ok. Aj to kojenie kazde dve hodiny.

egiginka
26. sep 2016

@brandy001 , ako mu davs ten nutrilon flasou? tak to moze byt problem meno m straj, ked grcka z mlieka asi mas dost, odporucam dokrmovat inak, lebo on ma z toho chaos..... hlavne sa ukludni, ak mas pocit, ze mamalo mlieka kludne davaj umele, ale pokial ti bez umeleho priberal dobre aj stolicu a ciko mal ok, tak to mas len taky blok, treb akojit na poziadanie, ideal mat dieta pri sebe teda aj spat s nim ci uz v posteli, alebopripojena postielka, ale davat na poziadanie, odporucam vyvazenu stravu, skus napriklad jest viac orechov , avokada, odporucam si dat hroznove napoje, vino, klude aj za pol panaka slivovice to pomaha viac nez benedikt🙂 alebo aj moringa je podla mna lepsia, ale hlavne pokoj je najlepsi liek a potom bude vsetko ok, je blbost davat umele, hned, za to , ze mas menej mlieka, ono pride, to su take obdobia, ze ieta vela rastie a trochu mlieko klesne🙂 neboj hlavne nedavaj flasu a dokrmuj inym a poprpade sa obrat n laktacnu

siska53
26. sep 2016

@brandy001 a ked dojcis,tak si aj jemne stlacas prsnik? Ja som.to podvedome robila vzdy v prvych mesiacoch dojcenia.
Mne to fakt pride skor na reflux ako na nedostatok mlieka. Dojcene deti mozu pytat aj po hodine. 3hodinove intervaly su urcene pre deti na UM,nie pre dojcene. Dala by aom vysetrit reflux. A niektore babatka sa rozplacu,ked uz nemaju raky silny tok mlieka ako na zaciatku.
Nasa krpata prve mesiace jedno prso odmietala,lebo jej z neho slabo slo. Tk sala len z jedneho a z toho horsieho len v noci a cez den som si z neho obcas odsavala,aby som o mlieko v nom uplne neprisla. Smerom k polroku uz vedela striedat oba. A este sa mi obcas stalo,ze naopak,odmietala ten lepsi,ked tok bok taky silny,ze nestihala,vtedy sa rozrevala a bola ochotna pit z horsieho.

Inak moja skusenost - z toho horsieho sa mi neskor (ked som potrebovala zasobu si spravit) lahsie odsavalo ako z toho lepsieho (odsavackou to mlieko z nejo slo tazko,mala si z neho vytiahla super -mozno divne, ale bolo to tak.)

brandy001
autor
27. sep 2016

@xevulax presne ...odsavam a potom ho este dokrmim...maly sa nechce prisat skusam stale ale nechce a place a ja ho trapit nebudem..po porades lekarkou odsavat dokedy to pojde a ked pyta exte dokrmit ... nech si mysli kto chce co chce .. kazda sme ina a kazde babatko je ine ...budem mu davat odsate do kedy sa bude da ta dokrmovat ...

xevulax
27. sep 2016

@brandy001 Nemusi ta zaujimat co kto hovori. Ja osobne som neznasla otazku: a kojis?a co koho do toho?Ja sa tiez bezne nepytam.na jedalny listok konkretnych osob. rob tak ako to vyhovuje vam dvom nikto nema pravo ti do toho kecat.

luciahaluskova
27. sep 2016

@brandy001 samozrejme,ja nechapem zeny ktore sa idu roztopit z kojenia,ked sa neda tak sa neda...nebudem predsa trapit babo ani seba,nam to vyhovuje na UM a sme spokojne uz niekolko mesiacov obe 🙂

luba41
27. sep 2016

@brandy001 prisaje sa v ked zaspáva? ked spí, v spánku? ak ano-prečo to nevyužiť? to je najlepšie na zvýšenie tvorby pri štrajku..zruš flašu a dokrmovanie, nos svoje dieťa v šatke a ponukaj, nechaj ho spať na sebe, nechaj dudlovať pri spaní..a mlieko sa "rozbehne"..

martina9999
27. sep 2016

@brandy001 ahoj,necitala som to tu uplne cele ale mozno pomozem. v porodnici som mala to iste, dokonca az na 5ty den sa mi rozbehlo mlieko, v den ked ma prepustali. maly plakaal od hladu, tak mi ho dokrmovali, ale napr nikdy nestrajkoval sa prisat na prso, aj ked nic netieklo, chcel byt prisaty nonstop..teraz k tvojej situacii. odsat 60ml mlieka nie je vobec malo, mlieka urcite nemas malo ak si odsala 60ml; ja kojim 14mesiacov, ziadne dokrmovanie (az strava po 6m), a chodim do prace od 4m zivota maleho, manzelovi som nechavala odsate mlieko, odsavat som zacala ked mal maly 2m, vies kolko za tych 10mesiacov som odsala? medzi 2m-4m 25ml! teraz z oboch prs 100ml. maly nikdy nebol hladny, on vypil 50ml a jemu to stacilo aj teraz tolko vypije, nie je to ako deti na UM ze 250ml flasky..Druhy postreh, to ze sa koji co 2h a vydrzi 5min je podla mna uplne ok, nemoze ten plac a strajk po 5min byt z toho ze ma dost a chce robit ine? ved moj nebol nikdy na prse viac ako 5min. moj 14m ked uz nechce pit lebo uz ma dost alebo chce sa ist hrat robi to co tvoj 4m 🙂 ja by som na tvojom mieste ostala pri kojeni, a davala mu co 2h ked chce, tolko minut kolko chce. ved uz od 5m mozes zacat skusat mu nukat po lyzickach prikrmu, ak bude hladny zistis to na tom ako to bude jest.., max pozor na to co papas ked kojis, aby si mu eliminovala grckanie aj ked moj 6m grckaaal a grckaaal a grckaaal, ale tak kojila som ako ti radim, co 2h (aj v noci to byvalo) uplne bezne.

brandy001
autor
27. sep 2016

@martina9999 ... teraz uz ani nejde tak o to, ze kojim 5 minut.... maly sa nechce ani priblizit k prsniku ... je to plac a velky. Skusam to stale nevzdavam to, ale aby som sa s nim trapila hodiny, to nie. Dakujem za rady, ale jednoducho to nejde. Ano mlieka mam dost ale jemu to nestaci, takze musim mu dat UM a az po svojej davke konecne je to kludne babätko. Neviem, preco niektore baby maju stale nieco proti UM, ved to je strava pre male babätka. Predsa nenecham plakat maleho hodiny, ked mu nic nie je a jedine co si pyta je papat.

@luba41 ... myslis, ze som to neskusala ??? v noci este sa mi podari pri prvom prebudeni mu dat prsnik .. ale pri druhom zobudeni nechcel, mozem s nim spat a davat mu prsnik, spievat mu, nosit ho, mojkat a davat na seba.. skratka odmieta to...

Baby dakujem vam za rady, viem,ze to myslite dobre a vazim si to. Budem skusat vsetko. Hlavne aby som bola v pohode ja aj malinky ...

Zelam vam vsetkym krasny den ... a spokojne babätka ci uz kojené alebo krmene UM.

lucinocka
27. sep 2016

@brandy001 tiez som mala mlieka dost a mala ked videla ze vyzliekam tricko chytila hystericky zachvat🙂 zacali sme davat flasu a vsetci spokojni🙂 ak mas pocit ze to nejde tak to nesil a vyprdni sa na to, nic mu chybat nebude

brandy001
autor
27. sep 2016

@lucinocka presne tento problem mam ... presne .. chytim tricko a uz sa to spusti

papricka33
27. sep 2016

@brandy001 z toho čo si popísala sa nedá povedať ze máš málo mlieka. Ak sa malý napapa, odgrgne, a za 2 hodiny zase, neznamena, že mas malo mlieka 🙂 je to úplne normálne. Nehľadaj za tým nič čo tam nie je. Ak chces dojčiť, prikladaj čo najčastejšie, nedokrmuj, pi veľa tekutín, oddychuj a nič nemeraj, neodsavaj, nestresuj sa hlupostami. Ak chceš prikrmovat prikrmuj a nevyhovaraj sa na to že máš málo mlieka. Je to len o tebe a tvojom dieťati. Nerobis to ani pre MK ani preto aby si sa pochválila na ihrisku 🙂 Urob ako chceš. Každá si to nakoniec tak urobíme 😉

luba41
27. sep 2016

@brandy001 ja by som to nevzdávala a ponúkala,on len zabudol na čo je prsník.ja viem čo je štrajk-takisto som si sposobila že sa dieťa neprisávalo a odmietalo ma.../to len na vysvetlenie/..ale som to nevzdala.. a dieťa neplakalo od hladu..treba dať na prsník spiace, nie prebudené...a nosiť dieťa je základ..

lucinocka
27. sep 2016

@brandy001 mne muz povedal, ze nesom normalna a siel kupit mlieko do obchodu 🙂 to bolo asi nalepsie rozhodnutie , ktore od neho doslo:D

luba41
27. sep 2016

a máš tu skupiny o dojčení, tam ta dokážu naviesť a poradiť ako na to..vieš kolko je tam takých podobných ako Ty a dokázali znova dojčiť? a ešte po omnoho dlhšej pauze? 😉
https://www.modrykonik.sk/group/8304/
https://www.modrykonik.sk/group/2015/

papricka33
27. sep 2016

@sardinka336 bože ženy to kde žijete? Že poštárka sa pýta či kojis? 🙂 Mňa sa to pýtali len najbližší, švagriná a tá ešte zvykla po čase otravovať že prečo tak dlho (hlavne keď som preacihla čas, keď kojila ona 🙂 ... Ono v podstate je to úplne jedno či kojite krátko, či dlho, ľudia nemajú o čom konverzovat, tak začnú o tomto 😀

sardinka336
27. sep 2016

@papricka33 my sme mali poštarku inak velmi fajn 😀 vzdy pokecala ....nikdy nezabudnem na to, ked som podpisovala doporučenku a ona hladala za tu chvilu schranku - meno kde išla hodit dopis so slovami ,,kde ta kurva je?,,

papricka33
27. sep 2016

@sardinka336 😀 milá pani