icon

Zmena mlieka - kravské mlieko pre 9,5 mesačné dieťa

abcdefgahc
28. apr 2021

Dobrý večer mamičky , máme 9 a pol mesačnú dcérku po dovŕšení prvého mesiaca maličkej som stratila materské mlieko a tak sme prešli na UM. Dcérka bola s UM spokojná a nikdy sme nemali žiadne problémy. No prešli sme na kravské mliečko. Začali sme kupovať kvalitné plnotučné 3,6 ale mala začala mať problém s kakanim. Mala tvrdú stolicu , dosť nám začala plakať hlavne pri tlačení. Tak sme jej zase nasadili UM + sirup a veľa tekutín bolo jej už dobre . Potom sme prešli na polotučne lebo sme si mysleli , že je pre ňu plnotučné veľmi silné ale nič sa nezmenilo . Zase problém s kakanim. Mliečko sme neprevarali je to naše prvé dieťatko a nemá nám kto ani veľmi poradiť. Viete mi povedať čo robím zle a čo by som mala zmeniť ?

Strana
z2
katkamatka7
29. apr 2021

Dieťatko zdedilo predpoklady pre trávenie po oboch rodičoch. So štepiacimi enzýmami, ktoré vplyvom prostredia, podmienok, stravy sa prejavia viac či menej a nesprávna činnosť môže vyústiť do prejavov chorôb. Mrzí ma, keď sa choroby prejavia pre nevedomosť v skorom rannom detstve či neskôr. Viem, že niečo platí ,,u nás,, V iných podmienkach by bol výsledok odlišný.

evaachesa
29. apr 2021

Pediater ti to schválil? Lebo mňa pediatrička aspoň 2x upozornila že kravské mlieko do 1 roka nemám dávať. Pri 9,5 mesačnom je to hrozne skoro a zjavne má z toho mlieka problémy. Treba dávať UM. Kravské by som začala až po roku ale len do varenia.

andreablabla
29. apr 2021

@abcdefgahc Čítala som,že ak sa aj začne dávať kravske mlieko,má byť riedené vodou 1:1.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
29. apr 2021

@anjelicek26 Nie všetky UM majú rozstiepenu kravsku bielkovinu. Napr take Hami ju stiepenu nemá. Je tam v klasickom prevedení. Rovnako ďalšie mliečka.
Iba tie špeciálne HA, alebo s inými podobnými označeniami ju majú nastiepenu.

Mne sa mala vyhadzala ekzemom, v čase keď prešla z materského na Hami. Lekárka z toho upodozrievala práve krásku bielkovinu v danom umelom mlieku. Nakoniec sme zistili ze je to alergia na tekvicu (v tom čase mala aj taky prikrm).

Ale inak súhlasím že je zbytočné experimentovať, ak dieťaťu umelé mlieko ktoré mali plné vyhovovalo.

anjelicek26
29. apr 2021

@lenkakravcova preto je najlepsie ostat pri mlieku 1ke, vobec nie je potrebne tieto "pokracujuce mlieka". Ale to je uz ina diskusia 😅

evaachesa
29. apr 2021

Ale vidím že rovnakú otázku položila aj do poradne a dostala rovnakú odpoveď ako od väčšiny 🙂

katkamatka7
29. apr 2021

Pre inú diskusiu, v mladom veku je viac enzýmov, ktoré rozštiepia sladké mlieko na kyslé počas procesu trávenia, vo vyššom veku tieto enzýmy už nemajú takú silu a lepšie sa trávi mlieko kyslé. Odborných článkov mnoho a aj názorov za a proti mnoho. https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/...

janulik2008
29. apr 2021

Ved mu davajte UM. Ak mu sadlo ze nemal drobec problemy. U nas sice mala jedla rad radom vsetko nesli sme podla tabuliek ale do jeden a pol roka tusim pila len UM neskor az klasicke 3.5 dokonca sme museli zacala polotucne davat kvoli tomu ze ju zapekalo. Tak pije 1.5% ...

janulik2008
29. apr 2021

@darja27 to mna "odchovali" na ehm ... kravskom mlieku riedenom pigi čajom 😀 kde prisli na tu kombinaciu netusim 😀😀😀

darja27
29. apr 2021

@janulik2008 vtedy nebol taký výber ale vidíte ,mnoho ľudí takto obišlo a živí a zdraví😀

zuzuliennka1
29. apr 2021

@darja27 no vsak ale praveze autorka pise, ze im skodi🙄🤦🏼‍♀️ kravske mlieko sa tak malym detom davat nema, nie je tak osetrene, a spracovane, aby ho detsky zaludok stravil

zuzka38
29. apr 2021

@abcdefgahc 9,5mesacne dieta nema co pit kravske mllieko.. dieta same ti to naznacilo problematickou stolicou...

janulik2008
29. apr 2021

@darja27 asi bol len sunar mozno preto ale ktovie 😀 ale pravda nebolo toho tolko 🙂

ukulela
29. apr 2021

@darja27 ako píšeš, od dieťaťa k dieťaťu. ale fakt je, že dieťa sa narodí s nezrelymi obličkami a bielkoviny v mlieku ich pretazuju. Môjmu chlapovi, tiež nedojceny, rýchlo na krajskom, začali v puberte kolabovat obličky. Preto keď dieťa toleruje umelé, prečo riskovať.

nevenka
29. apr 2021

@anjelicek26 no a ja som zase nezniesla Sunar ani to druhe, co vtedy bolo, nasi brali mlieko od susedovej kravy, prevarali a riedili vodou, mama ma nekojila ani mesiac. No a celiakiu nemam, ani problemy s oblickami (tohto typu, mam vrodenu vadu, ale to s tym nesuvisi), alergie nemam ziadne. Tak ono je to o viac faktoroch. Ja som detom okolo 10 mesiacov davala uz krupicovu kasu, jogurty postupne. Inak som ich kojila do 17 a 20 mesiacov druheho. Nic im nie je. Ale ako plnohodnotnu davku namiesto materskeho to nemali. Ked sme s malym skoncili v jeho 9 mesiacoch na infekcnom, pytali sa ma, ci ma prikrmy. Kvoli strave. Normalne mu davali ranajky, obed, veceru. A strasne sa divili, ze on take neje - no krupicova presladena kasa, mna z nej nadraplo, aka bola sladka. A ze co som to za matku, ved to je normalna strava pre 9 mesacne. Kukala som ako puk. Akoze nechcem, aby to vyznelo, ze nesuhlasim s Tebou, samozrejme, treba byt opatrni a urcite suhlasim, ze v dnesnej dobe, ked je dostatok mliek na vyber, davala by som urcite UM dlhsie. Dcerka mala problemy s bruskom a pricina sa nenasla, mala som uz menej mlieka okolo toho 10-12 mesiaca, tak sme skusali aj bezlaktozove plnotucne, riedila som jej to vodou, ale celkom dobre zniesla popri materskom France Lait bez laktozy. Na laktozovu intoleranciu mala robene geneticke vysetrenie a nic, nema ju, iba je nositelkou genu. Napriek tomu bezlaktozove znasala lepsie. Teraz bude mat 6 a zje vsetko zaradom a mlieko miluje, pyta si hocikedy len tak z chladnicky vypit. Syn ani nahodou, max. raz za cas kakavko. On mlieko len moje chcel a max. tak kasu. Takze v zasade suhlasim s Tebou, ale nie hned kazdy musi z kravskeho mat take problemy a nasledky. Chvala Bohu, nezomrela som im hladom...😆...Dieta podla mna treba postupne ucit na vsetko, ja zas cumim, ked su deti na UM a mozu sa prikrmovat od 4 mesiacov, samozrejme, zeleninou atd...ale teda nasi sa rozjedli tak poriadnejsie okolo toho 9-10 mesiaca, okolo 6 ani netusili, co od nich chcem, rovnako tak sesterkin maly. Je to od dietata k dietatu. Proste individualne.

nevenka
29. apr 2021

@janulik2008 mna tiez, ale riedili vodou. To riedenie zas ma vyznam, aby to nebolo bielkovin prilis. Ja som vrieskala od bolesti po Sunare. Ine vtedy bolo este jedno, ale nepamatam si nazov, ani to mi nebolo dobre. Babka mojko muza takto skoro zomrela ako babo. Mama mala zapal a stratila mlieko, dali jej kravske a ona im cela opuchla, volali okrem doktora aj knaza rovno. Nastastie to prezila a ma 80 rokov uz...

darja27
29. apr 2021

@zuzuliennka1 autorka nepíše že dáva kravské ale kupované ,to je trošku rozdiel...Vari jej radim aby ho vymenila?čo tak čítať s porozumenim?čo škodí jednému,nemusí druhému .Zastávať tuná len jeden názor je riadna hlúposť.Ved robte podľa vlastného uváženia predsa

janulik2008
29. apr 2021

@nevenka a napr sestra na francuzskom mlieku bola 😀

evaachesa
29. apr 2021

@darja27 aký je prosím rozdiel medzi kravským a kupovaným? 🙂

darja27
29. apr 2021

@evaachesa asi nejaký je,medzi kupovanym upravovaným a priamo od farmára😀

katkamatka7
29. apr 2021

@evaachesa kupované v bežnom obchode je robené z prášku, väčšinou. Niektoré krabicové obsahuju aj číselný údaj o počte opakovaní, pri ktorých došlo k opakovanému ošetreniu UHT. Čiže pri bežnej trvanlivosti pol roka a čísle 6 má obsah v krabici 3 roky. Nadojené od kravy nemusí byť kupované, môže.

evaachesa
29. apr 2021

@darja27 len som to nepochopila ako to je myslené keďže v krabici je mlieko od kravy a kupované bude asi tiež mlieko od kravy 😃
Ale inak ja tiež kupujem farmárske mlieko z Horehronia na domáci jogurt, myslím si že bude kvalitnejšie ako Rajo napríklad.

darja27
29. apr 2021

@evaachesa 😀 ono je to divné ale ja sa priamo od farmára mlieka nenapijem🙈 mne chutí to upravovane 🙊 ale kakao z neho to zasa áno 😊

evaachesa
29. apr 2021

@darja27 vieš čo také priamo nadojené by som nevypila, brrr 😂 ale kupujem u nás v obchode, majú takú chladničku s farmarskymi výrobkami, len obmedzené množstvo denne a veľa krát ani nie je... normálne pasterizované od Agravital, mrkni na nete 🙂 a samozrejme má krátku trvanlivosť keďže je čerstvé, nie trvanlivé a chuti normálne 😃 ale kupujem ho len do jogurtu pre syna ... Ja tiež pijem tie "zbrndy" trvanlivé 😂😂😂 keďže si dávam len do kávy tak to neriešim no 🤭🤭🤭

Strana
z2