icon

Je dôstojné nechať tínedžera na urgente len v spodnom prádle?

22. mar 2026

Je podľa vás dóstojné aby dospievajúci chalan po športovom.úraze čakal na chodbe urgentu po Rtg dole len v spodnom prádle? Neprišiel s rodičom , ale a vedúcim mužstva.
PS: jedná sa o úraz kolena, nič vážneho predpokladaná doba liečenia 2 týždne.

betulinka1
22. mar 2026

@anonym_autor povedz mu, ze spodne pradlo, to je ako plavky a isto to tam nik neriesil. Ani personal ani ludia. Mohol si prevodot cez seba mikinu. Za mna super trener, ze to hned poriešil a nedoniesol ti syna domov s tym, ze treba ist na rongen.

autor
22. mar 2026
@jaskolka

@anonym_autor no a prečo teda si potom to oblečenie neprehodil cez seba? Keď čakal na chodbe? Či kde mal medzitým to oblečenie? V ambulancii? A na RTG ho viezli už len v trenkách?

@jaskolka tepláky mal v aute v taške, ten čo bol s ním to tam zabudol, potom mu to asi docvaklo😀
Na rtg už išiel bez.

autor
22. mar 2026
@betulinka1

@anonym_autor povedz mu, ze spodne pradlo, to je ako plavky a isto to tam nik neriesil. Ani personal ani ludia. Mohol si prevodot cez seba mikinu. Za mna super trener, ze to hned poriešil a nedoniesol ti syna domov s tym, ze treba ist na rongen.

@betulinka1 vedúci mužstva , alebo ako sa to volá

viestta
22. mar 2026
@anonym_autor

@jaskolka tepláky mal v aute v taške, ten čo bol s ním to tam zabudol, potom mu to asi docvaklo😀
Na rtg už išiel bez.

@anonym_autor zbytocne to uz teraz pitves. Stalo sa. Nemusis hned hladat vinnika, tam zlyhali viaceri, ale z toho zlyhania sa nestalo nic tragicke. Pouc sa do buducnosti a usmerni svojho syna, ze sa ma ozvat ked je pre neho situacia neprijemna. Lebo ako sa hovori, do hlavy nevidno nikomu, ani v tej jeho nikto nevidel, ze mu je trapne. A mozno mu to docvaklo aj doma.

anonym_a0bdff
22. mar 2026

Myslím, že z mamička robí z komára somára. Normálne treba mladému povedať, že u lekárov ešte zažije rôzne "trápne" príhody a že ľudia v čakárni mali svoje zdravotné problémy a určite už na 14 ročného chalana v spodnom prádle dávno zabudli. A tiež mu treba povedať, že ústa mu narástli aj na to, aby sa ozval. Že si mohol úplne normálne vypýtať nejakú deku, alebo niečo.

autor
22. mar 2026

Je mi jasné, že nikoho nezaujimal, on to však cítil opačne

euka210
22. mar 2026

@anonym_autor u nas je cakaren na urgente a ked sa ide na rtg, tak normalne tam je miestnost na zoblecenie...urobi sa rtg...oblecie sa a ide von cakat na vysledok a potom k dr.
Chapem, ze to bolo pre mladeho trapne, ale zazije aj horsie veci v zivote. Staci s nim trochu pokecat.

michaela329
22. mar 2026

Takže na ambulancii mu dali oblečenie dole a išiel na RTG, potom sedel na vozíku. Ak mu bolo trápne, tak mu vysvetli, že keby ho poslali na ďalšie vyšetrenia, musel by sa opäť vyzliekať a ono s poranenou končatinou zas nie je dobré nejako hrkat stále. Mne sadrovali nohu v šatách - aby som nemusela nohavice prevliekat, trápne tiež, mala som 16, ale bolo to sakra praktické a tak som to aj brala.

anonym_1b284f
22. mar 2026

Je v poriadku že sa tak cítil. Len mu vysvetlite že bol na urgente a tam majú ľudia iné starosti ako si všímať chlapca v spodnom prádle.
Nie je to nedôstojné. Len je to nepríjemné pre mladého chlapca.
Pochváľte doktorov, sanitára, všetkých pred ním za to že boli pri ňom a pomohli mu.
A teda nabudúce čo dúfam nebude nech sa skúsi opýtať či nemajú niečo na nohy.

anonym_028f14
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor dnes musia mať všetci práva. Všetci sa majú právo sťažovať, mať pripomienky, byť rešpektovaný, s dôstojnosťou, úctou, so všetkým. Lekári a sestričky majú s úctou, rešpektom okolo každého behať, či náhodou jeho dôstojnosť, práva, úcta nebola porušená, majú čítať myšlienky, či sa cíti pacient dostatočne dôstojne práve v takomto rozpoložení a keď má chorú nohu a robia RTG či je všetko v súlade s dôstojnosťou. Tvoj syn to bude mať s týmto " božským komplexom" v živote ešte ťažké.

misiak7777
22. mar 2026

@anonym_autor povedz mlademu nech je rád, že nebol v takých bolestiach aby myslel na spodné prádlo 😉

misiak7777
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja keď som mala na dva krát zlomenú nohy som mala úplne u riti, čo mám na sebe 😉🤣

anonym_222e07
22. mar 2026

Me me me chces mať z neho nejakého slabocha? Moj 7 ročný syn, keby mi niečo také rozprával, by som mu na to povedala len: kto si nevypýta plachtu na prikrytie, má proste smolu… nabudúce môžeš skúsiť 😉

anonym_605cda
22. mar 2026

Ked mu bolo trapne .,, mal otvorit usta a nejaka plachta by sa splasila. Ma 14 nie 5. … alebo poslat trenera ppo nejaku handru do auta. Bola som na urgente a vo velmi zlom stave … odchytila som sestricku a chcela plachtu … nedala mm ju, tak som si pomohla sama

sisaka
22. mar 2026

Mojmu 12 ročnému synovi rozrezal korčuľou spoluhráč nohu pri kolene, keď spadli. Krvi ako na zabijačke, dali dole spodné hokejové oblečenie, tréner mu dal jeho tričko, čo mu siahalo pod zadok a tak išiel len v tričku a trenírkach na pohotovosť. Sedeli sme na chodbe, bola mu zima, tak si išiel vypýtať od sestričky deku a do tej sa zakrútil. Nechápem, že sa 14 ročný nevie prikryť oblečením, ktoré tam má, alebo poprosiť trénera, či sestričku nech mu dajú nejakú plachtu alebo niečo a potom doma narieka, že tam sedel v trenírkach. Keby nahý, tak nepoviem, ale v trenírkach! na plaváreň nechodí?

lindusss2016
22. mar 2026

Ja tiez nerozumiem, prečo sa 14 ročný chlapec neozve sám, keď mu je niečo nepríjemné. Skôr toto rieš ako problém, nie to, či je to dôstojné alebo nie. Mimochodom ja pracujem v nemocnici a absolútne na tom nevidím nič nedôstojné, ešte duplom ak sedel na vozíku a nie na nejakej studenej chodbovej stoličke. Bežne na vysetrenia v nemocke cakajú hospitalizovaný len v tých zásterach nemocničných. Synovi si mala veci vysvetliť a začať ho učiť samostatnosti, to sa mu zíde do buducna.

anonym_f36161
22. mar 2026
@anonym_23c8b9

@anonym_autor moja mama ležala na ležadle na chodbe v spodnom prádle. 76 ročná žena, na urgente. Došla som ju prikryť bundou. To je viac dôstojné? Ty si bola na urgente ako stavy sú tam? Mňa tam priviezla sanitka, kde mi rozstrihali nohavice a bola som so zranenými nohami iba v nohavičkách a so zafačovanými nohami. 19 ročná baba.

@anonym_23c8b9 tak pardon ale mne toto rozhodne nepride dostojne a ani vhodne. nehovorim, ze ked urgentne poskytuju pomoc ale ak niekoho niekde necham cakat, co zjavne teda neni zivot ohrozujuca situacia, tak ho snad aspon prikryjem. Ked uz nic ine, ved jej musela byt zima. Otrasne.

anonym_f36161
22. mar 2026
@ria_sprout

Ježiš, to je zase diskusia. Snáď každá ktorej sa to zdá v pohode by ste ležala na chodbe len tak v spodnom prádle úplne bez žiadnej pochybnosti o normálnom priebehu. Áno, musel sa cítiť nekomfortne, nepríjemne a je to smutné že každému v tejto diskusii sa to zdá normálne. Keď ma totiž niekto úraz, musí akceptovať čokoľvek. Ja by som očakávala od trénera, že bude trocha ucastny ako človek čo ho sprevádza a pomôže mu vyriešiť problém. Aspoň zohnať tričko, zakryť.

Inak keď som šla prvý krát rodiť, išla som na príjem do nemocnice a mala som sa prezliecť. Bola som v ružinove, šatňa je dole a gynekológia na 10 či 9. Dala som si pohodlné tepláky a tričko a teta tam po mne začala hucat že som rodička mám si dať košeľu bez nohavičiek. Ja som na ňu cumelanako puk, to akože cez celú nemocnicu mám ísť nahá, keď mi idu vyvolávať pôrod na druhý den? Čo nie sme ľudia že sa k pacientom nemôže personál správať s aspoň minimálnou úctou? Aj k tým mladším.

@ria_sprout konecne normalna odpoved

anonym_f36161
22. mar 2026

ja teda neviem, vsetkym tu pride uplne ok, ze nechavaju sediet polonahych pacientov v cakarni. a to by ich zabilo, dat im nejaku prikryvku, aby im aspon nebola zima? ked uz sa nesnazime o zachovanie nejakej dostojnosti... a ze sa neozval, no zrazu aki su vsetci hrdinovia. 14r vystresovany chalan nechcel robit problemy, tak bol ticho a doma mame povedal, ze mu to bolo neprijmne. no strasne. mal tam dospely doprovod, ten mal na neho dohliadnut. je to dieta.

oblecenie99
22. mar 2026
@anonym_f36161

ja teda neviem, vsetkym tu pride uplne ok, ze nechavaju sediet polonahych pacientov v cakarni. a to by ich zabilo, dat im nejaku prikryvku, aby im aspon nebola zima? ked uz sa nesnazime o zachovanie nejakej dostojnosti... a ze sa neozval, no zrazu aki su vsetci hrdinovia. 14r vystresovany chalan nechcel robit problemy, tak bol ticho a doma mame povedal, ze mu to bolo neprijmne. no strasne. mal tam dospely doprovod, ten mal na neho dohliadnut. je to dieta.

@anonym_f36161 Je tu milión diskusii, ako sa chovajú v nemocniciach k tehotným ženám, či ženám pred, počas a po pôrode, sú to pritom dospelé ženy, ktoré by sa mohli ohradiť, ale vtedy, tam v tej blbej situácii, keď si úplne vystavená na milosť a nemilosť personálu a si od nich doslova závislá si paralyzovaná, resp. si radšej ticho, lebo si rada, že si rada, a nebudeš otvárať ústa, lebo čo ak a nikdy nevieš... a tu sa kope do mladého chalana, dieťaťa, prečo nemá ústa. Zrazu sú všetci brutálni hrdinovia.
Čo by sme ešte nechceli od rozkoše, že áno... Že nebyť vyhodený na chodbu v spodnom prádle, pche.. také móresy svet nevidel.

anonym_af7a75
22. mar 2026

Nejako nechápem 🤔
Chalan hral futbal, mal oblečený komplet dres, dokonca aj legíny, došlo k zraneniu, odviezli ho na urgent. Tam si kvôli RTG vyzliekol od pása dolu, to čo zavadzalo na kolene, zostali trenky.
Nechápem ako a kde bol takmer nahý, keď evidentne mal hore dres. Aký je problém, že tam sedel ? Veď nebol nahý , či ako. Mal problém trénerovi povedať že mu je chladno na nohy ? Tak hádam 14r športovec, zvyknuty na kolektív, aj cudzích ľudí, hádam nie je mechom udrety tak, aby nevedel komunikovať s okolím, alebo vydržať kúsok diskomfortu

sisaka
23. mar 2026
@oblecenie99

@anonym_f36161 Je tu milión diskusii, ako sa chovajú v nemocniciach k tehotným ženám, či ženám pred, počas a po pôrode, sú to pritom dospelé ženy, ktoré by sa mohli ohradiť, ale vtedy, tam v tej blbej situácii, keď si úplne vystavená na milosť a nemilosť personálu a si od nich doslova závislá si paralyzovaná, resp. si radšej ticho, lebo si rada, že si rada, a nebudeš otvárať ústa, lebo čo ak a nikdy nevieš... a tu sa kope do mladého chalana, dieťaťa, prečo nemá ústa. Zrazu sú všetci brutálni hrdinovia.
Čo by sme ešte nechceli od rozkoše, že áno... Že nebyť vyhodený na chodbu v spodnom prádle, pche.. také móresy svet nevidel.

@oblecenie99 ja som prvá, čo kritizuje, ako sa správajú v slovenských nemocniciach k pacientom, často nie je zachovaná dôstojnosť, nikdy by som nenapisala, že je ok nechať na lehátku ženu/muža len v spodnom prádle neprikrytych, ale 14 ročný sediaci v trenírkach na vozíku stále oblečený v drese mi nepríde nič katastrofálne a to som fakt zvyknutá na veľmi dôstojný prístup k pacientovi.
Môže byť, že sa bál ozvať a povedať niečo sestričke, ale báť sa povedať trénerovi, že hej tréner zima mi je alebo je mi tu blbé sedieť v trenírkach nevypytate mi prosím vás nejakú plachtu/neskočite mi do auta pre tepláky/bundu? Alebo si mohol tie leginy dať cez stehná, keď už teda sa bál ozvať.
myslím si, že je zbytočné práve tuto konkrétnu situáciu hnať do extrému a písať o nejakom porušení dôstojnosti, ale keď mal mladý pocit, že je to pre neho nedôstojné mohol sa ozvať - nič viac, nič menej, myslím si, že práve toto sa tu väčšina žien snaží napísať.

oblecenie99
23. mar 2026
@sisaka

@oblecenie99 ja som prvá, čo kritizuje, ako sa správajú v slovenských nemocniciach k pacientom, často nie je zachovaná dôstojnosť, nikdy by som nenapisala, že je ok nechať na lehátku ženu/muža len v spodnom prádle neprikrytych, ale 14 ročný sediaci v trenírkach na vozíku stále oblečený v drese mi nepríde nič katastrofálne a to som fakt zvyknutá na veľmi dôstojný prístup k pacientovi.
Môže byť, že sa bál ozvať a povedať niečo sestričke, ale báť sa povedať trénerovi, že hej tréner zima mi je alebo je mi tu blbé sedieť v trenírkach nevypytate mi prosím vás nejakú plachtu/neskočite mi do auta pre tepláky/bundu? Alebo si mohol tie leginy dať cez stehná, keď už teda sa bál ozvať.
myslím si, že je zbytočné práve tuto konkrétnu situáciu hnať do extrému a písať o nejakom porušení dôstojnosti, ale keď mal mladý pocit, že je to pre neho nedôstojné mohol sa ozvať - nič viac, nič menej, myslím si, že práve toto sa tu väčšina žien snaží napísať.

@sisaka Reagovala som predovšetkým na niektoré komenty, ktoré boli úplne cez.

jaskolka
23. mar 2026

Ja som stále jeleň z toho,v čom bol ten chlapec vlastne kedy oblečený....tak na urgent šiel v čom ? Na urgente ho vyzliekli a poslali na RTG ,a tie veci,čo mal na sebe na tom urgente,ostali kde? Či už na ten urgent šiel v tých trenkách? Tréner ho nechal len tak ,to celý čas fajčil či ako? Prečo nečakal s ním, neodniesol mu tepláky z toho auta? On bol za neho v tom čase zodpovedný, takže nechápem,že ho nechal tak.

anonym_5ef7ab
23. mar 2026
@oblecenie99

@oblecenie99 Nikto sa k nemu zle nechoval. Tréner ho hneď vzal na urgent, tam ho ošetrili, spravili mu RTG, rýchlo a dokonca stále zadarmo. A že ho neobliekli, bolo zrejme aj kvôli tomu, že nevedeli, v akom stave je noha, preto ňou nechýbali viac ako bolo nevyhnutné, čo je bežný postup. Jediný problém je zrejme v tom, že chalan nie je zvyknutý na reálny život a na to, že všetko sa netočí okolo neho. A matka rieši hlúposti namiesto toho, aby bola rada, že všetko rýchlo vybavili, kým stihla prísť tých 40 km.

anonym_4b891e
23. mar 2026
@anonym_autor

Jemu protihráč, kopol do kolena , alebo neviem ako to bolo? Nevedel sa vraj postaviť tak to lekär vyhodnotil na urgent.
Mal dres, pod dresom mal ešte športovŕ legíny, tak mu na ambulancii mu to nešlo vyhrnúť tak mu dali dole spodok dresu a tie legíny, medzitým ho dali na vozík a išli na rtg a po rtg čakal na chodbe takto.
Doprovod keď išiel na rtg si išiel zapáliť, išiel s ním asi sanitáŕ.
@jaskolka

@anonym_autor prosím ta, co je spodok dresu? Dres není tričko? Ako sa dava dole spodok toho dresu?

anonym_4b891e
23. mar 2026

Nie nadarmo sa hovorí ze dnešná mládež je samá citlivka, veľmi málo vydržia, vadí im všetko.
"není to dôstojne", hm úplne smiešne

oblecenie99
23. mar 2026
@anonym_5ef7ab

@oblecenie99 Nikto sa k nemu zle nechoval. Tréner ho hneď vzal na urgent, tam ho ošetrili, spravili mu RTG, rýchlo a dokonca stále zadarmo. A že ho neobliekli, bolo zrejme aj kvôli tomu, že nevedeli, v akom stave je noha, preto ňou nechýbali viac ako bolo nevyhnutné, čo je bežný postup. Jediný problém je zrejme v tom, že chalan nie je zvyknutý na reálny život a na to, že všetko sa netočí okolo neho. A matka rieši hlúposti namiesto toho, aby bola rada, že všetko rýchlo vybavili, kým stihla prísť tých 40 km.

@anonym_5ef7ab Mala som na mysli komentáre tu. Boli útočné.

ria_sprout
23. mar 2026
@anonym_4b891e

Nie nadarmo sa hovorí ze dnešná mládež je samá citlivka, veľmi málo vydržia, vadí im všetko.
"není to dôstojne", hm úplne smiešne

@anonym_4b891e nie, dnešná mládež nie je sama citlivka, ale vnímajú svoje emócie. My sme ich prehltali lebo ak niekto citlivý bol, tak bol urážany a dnes sa taký prístup pretavuje do depresií v zrelom veku.

predstav si ja mám 40+ a tiež by som to prežívala, ale mňa by sa nikto nezastal a tak som to držala v sebe. A dnes sa liečim na úzkosti a depresiu. Práve preto že som všetko "zvládala" a tvárila sa ako Robocop. Len nech ľudia neohovaraju 😒 taky život si určite dnešní rodičia predstavuju pre svoje deti.

dominikamacakova
23. mar 2026

Vysvetli mu, že to je normálne, je to nemocnica , ľudia tam chodia holí, bosí, posratí. Nikto nerieši takéto veci.