Útok na základnej škole v Staškove - učiteľka zomrela
Mam 2deti v skole. 2v skolke.miesto kde by sa mali citit bezpecne. Zle mi je cely den z toho ☹
A všetko sa toleruje. Všetko sa može. Aj ked to ma taketo nasledky. Nesmies kricat. Nesmies upozornit. Lebo inac budes tercom utoku ☹
to vážne tu niektoré expertnky idú kydať na inklúziu? Čo má toto preboha spoločné s inklúziou. Každé dieťa , počiarkujem každé, má právo na vzdelanie! Keby ste mali dieťa so švvp, by ste inak rozmýšľali. Toto nemá s inklúziou nič spoločné. SOm presne vedela, že sa vynoria nenávistné komentáre na integrované deti . Strašne úbohé zmýšľanie. Pričom tieto deti často najviac trpia kvôli uziapaným frajeríkom, ktorí sa nevedia vpradať do kože. A toto bol evidentne sociálny prípad, ktorý nemá s inklúziou nič spoločné. Choré zmýšľanie typu- Iba mi dokonalí normální ludia a naše detičky môžme chodiť do školy.
@anonym_b73b1c samozrejme, ze ma pravo kazde dieta na vzdelanie, ale vacsina tych aktualne integrovanych deti by pred 20r. Chodila do specialnej zakladnej skoly tzv.osobitnej .
@anonym_autor dôsledky "dobrej" výchovy. Viac treba nadávať na učiteľov, keď vyžadujú slušnosť a este viac sa do nich obuvat, milí rodicia👌👎
To je problem celeho Slovenska, ze mater sa ide za kazdu prkotinu stazovat do skoly a riaditelka miesto toho, aby podporila ucitelku a ucitelsky zbor, tak aby bola za peknu, tak sa vychadza v ustrety jednotlivcovi-ziakovi. Rodicia podkopavaju autoritu ucitelovi, zhadzuju ich dolezitost a k tomu benevolentna vychova. Prejdite si niektore stupidne prispevky, kde sa tu jednostaj kyda na ucitelov. Ucitelka si dovolila dat domacu ulohu, ucitelka si dovolila chciet od nasho dietata vedomosti, dala im pisomku, skaredo sa pozrela na moje dieta, dala mu vypracovat projekt, dala mu zlu znamku, dovolila si....
Rozne integracie nezvladnutelnych deti, zhyckanych deti...
Cim sprostejsi narod, tym horsia krajina. To si uvedomme.
@katkazatka a sviňa zavistliva riaditeľka nechce mesiac po prázdninách pustiť decko na dovolenku!
@katkazatka a sviňa zavistliva riaditeľka nechce mesiac po prázdninách pustiť decko na dovolenku!
@anonym_c95c59 zdvihne sa vlna solidarity s ucitelmi a skolstvom- na par dni. A potom vsetko pojde naspat do starych kolaji
@anonym_autor ten načo chcel miništrovat, ak je tak málo veriaci ze nevie o prikázaní NEZABIJEŠ
@anonym_autor
1. Musi jednoznacne odstupit nacisto chory minister skolstva ktory je za to priamo zodpovedny, ukazkovo znicil slovenske skolstvo, je to cely teply pochybny Drucker
2. Treba zrusit cely chory projekt Edupage a znova donutit aby sa ucitel priamo aktivnejsie stretaval s rodicmi a o ich dietati im referoval, rodicovske stretnutia tak budu pre rodicov povinne, tiez sa povolia fyzicke tresty od ucitela a bude nosit kaser
3. Treba uplne zakazat mobilne telefony na zakladnych a strednych skolach, prve upozornenie poznamka, druhe upozornenie dvojka zo spravania bez pardonu, telefony sa budu odovzdavat pri vstupe do nato urcenych bezpecnostnych schranok s identifikaciou tried
4. Treba kazdu nahlasenu sikanu prisne vysetrovat a postihovat, ziaka co dokazatelne sikanoval dat do specialnej skoly a oznamovatela pripadu financne odmenit aby pripady sikany zatajovane uz neboli, rodicom ziaka/ziakov co sikonal odobrat rodinne pridavky
5. Zo škôl treba vyhodit vsetky automaty na sladke napoje a pochutiny, tolerovana bude iba osobne prinesena desiata, pitie a obed
6. Treba zaviest do slovenskych skol bezpecnostneho straznika ktory bude dohliadat na poriadok ako v okoli tak priamo v budove skoly, jedine on bude disponovat kaserom, elektrickym paralyzerom a strelnou zbranou, bude mat kluce od vsetkeho
7. Dokazatelne diagnostikovane deti trpiace ADHD a na ine schizmy treba okamzite vyclenit do specialnych skol, nasledne kompletne zrusit psychologov a asistentov na tych zakladnych
8. Osobne vycleneny clovek z konkretnej skoly kam dotycny ziak chodi bude v nahodnej faze kontrolovat ci ten ziak nema vytvoreny ucet na socialnej sieti, ak ho ma co do 16 rokov bude zakazane, rodicia konkretneho ziaka dostanu prikaz mu ten ucet zrusit, ak tak neurobia, bude ich dieta vylucene z vyucby a budovy konkretnej skoly, tym padom bude mat vymeskane hodiny, rodicia pridu o rodinne pridavky a rodicov dotycneho ziaka navstivi socialna kuratela
9. Ak by sa zistilo ze dotycny ziak si nahraval pedagoga, ziaka alebo ineho cloveka pracujuceho v budove skoly, dostane okamzite 3 zo spravania bez pardonu
10. Na kazdom vstupe do budovy skoly sa zavedie detektor kovov, v pripade zistenia zbrane u ziaka ziak automaticky o cely rocnik prepada, rodicia pridu na rok o jeho rodinne pridavky a rodicov si preveri kriminalka a socialna kuratela
@anonym_1b995a ty si riadne vymlety,a to co chces urobit zo skol basy,ci ako to mame chapat.
Pracujem 20 rokov v MŠ a to si neviete predstaviť aká generácia vyrastá,,, bežne máme v triede chlapcov, ktorí nevedia povedať básničku ale nadávky idu prvá liga, úplná agresia keď búchajú päsťami do stola tak silno, že pribehne kolegyňa od vedľa že čo sa deje,,, ukazujú nám a deťom "fakiry",,, volajú sa asistentky k takýmto deťom, príde aj dets.psycholog, že mám v triede viac dospelých ako detí a nik si s nimi nevie rady a na záver sa ešte idu rodičia sťažovať na nás, že sme ich dieťaťu ublížili a my nechápeme o čom rozprávajú, keď máme aj svedkov že sa nič nestalo, ale dieťa sa samé hodí na zem alebo o stôl ci stenu a povie že sme mu ublížili,,,dieťa proste vedome klame a nám sa potom smeje do tváre a to robím v centre Ba,,,
Pracujem 20 rokov v MŠ a to si neviete predstaviť aká generácia vyrastá,,, bežne máme v triede chlapcov, ktorí nevedia povedať básničku ale nadávky idu prvá liga, úplná agresia keď búchajú päsťami do stola tak silno, že pribehne kolegyňa od vedľa že čo sa deje,,, ukazujú nám a deťom "fakiry",,, volajú sa asistentky k takýmto deťom, príde aj dets.psycholog, že mám v triede viac dospelých ako detí a nik si s nimi nevie rady a na záver sa ešte idu rodičia sťažovať na nás, že sme ich dieťaťu ublížili a my nechápeme o čom rozprávajú, keď máme aj svedkov že sa nič nestalo, ale dieťa sa samé hodí na zem alebo o stôl ci stenu a povie že sme mu ublížili,,,dieťa proste vedome klame a nám sa potom smeje do tváre a to robím v centre Ba,,,
@anonym_e35160 To je doslova desive toto...
@anonym_e35160 ja sa uz teraz cudujem tym ktori sa v poslednych mozno 5 rokoch este rozhodli ist do ucitelstva. A po dnesnej vrazde bude zaujemcov este menej. Urcite by som sa snazila vyhovorit mojej dcere/ synovi tuto profesiu
@anonym_autor ten načo chcel miništrovat, ak je tak málo veriaci ze nevie o prikázaní NEZABIJEŠ
@anonym_f561dd lebo eura, takemu je viera ukradnuta.
Žiadne začleňovanie problémových deti do bežnej komunity deti na ZŠ.
Zaviesť nazad osobitne školy.
Čo chceme tým začleňovanim?
To je problem celeho Slovenska, ze mater sa ide za kazdu prkotinu stazovat do skoly a riaditelka miesto toho, aby podporila ucitelku a ucitelsky zbor, tak aby bola za peknu, tak sa vychadza v ustrety jednotlivcovi-ziakovi. Rodicia podkopavaju autoritu ucitelovi, zhadzuju ich dolezitost a k tomu benevolentna vychova. Prejdite si niektore stupidne prispevky, kde sa tu jednostaj kyda na ucitelov. Ucitelka si dovolila dat domacu ulohu, ucitelka si dovolila chciet od nasho dietata vedomosti, dala im pisomku, skaredo sa pozrela na moje dieta, dala mu vypracovat projekt, dala mu zlu znamku, dovolila si....
Rozne integracie nezvladnutelnych deti, zhyckanych deti...
Cim sprostejsi narod, tym horsia krajina. To si uvedomme.
@katkazatka presne!!!!
A este k tomu ta volna vychova,nedajbože po riti dať decku,hadže sa o zem tak sa pozerajme-nechajme mu priestor,ked je väčšie,vsetko dovolene,aby si v ňom nezabila sebavedomie🙈
Potom ta v 15tich odj....be
Nam ked ucitel capol po rukach pravitkom,ani som to doma nepovedala,lebo keby ano,mama mi povie,ze tak mi treba,zrejme som si zasluzila.radsej som bola ticho
ale nikde sa podpory nedockate, aj tu ludia nadavaju, ako sa ucitelia len stazuju, lebo ucitelia to cele vidia v priamom prenose, co za individua maju v triedach, ucitel nemoze ziakovi ani prehladat tasku, ako sa maju robit opatrenia, ked ucitelia maju zviazane ruky, nemozu tomto, tamto, lebo utrpi cest a psychika dietata, ked by ho nahodou niekto riesil
ja by som z fleku vedela povedat, ktore decko bude mat problem so zakonom, ked som ucilaa veru sa tak stalo a neraz uz aj na zakladnej skole
Ja len tak na okraj, co sa tu pisalo. Tazko slo k skratove konanie, pedpokladam ze dotycny nenosi do skoly noz kazdy den, takze sa jedna o agresivne hovado a je jedno kolko mal rokov.. myslim, ze aj 13 je dost na posudenie toho co je a nie je spravne..
V druhom rade napisem aj k tej inkluzii aj ked myslim ze co sa tohto pripadu tyka je to uplne mimo temu a ten spratek dobre vedel co sa chysta urobit.. inkluzia a veci okolo toho absolutne nie je na slovensku pochopena. Tu sa skoly len hraju na inkluziu ale v tejto podobe nikdy nemoze a nebude fungovat tak ako ma.. uplne vylucit deti napriklad s autizmom je hlupost. Raz tu skolu vychodia, aj ked specialnu.. a potom co? Zavrie sa doma? To dieta sa musi niekde naucit aspon trochu fungovat v spolocnosti, po tej skole nebude nonstop "medzi svojimi".. mam taku skusenost. Mam syna s pas.. chodi do spec. zs pre deti s autizmom, takze je upratany a neobtazuje vase zdrave deti pocas vyucovania. Ale div sa svete, mladsia dcera mala nejaku akciu v skolke tak sme si ho dovolili si tam zobrat. Nerobil nic zvlastne, nekrical, nenarusal to tam (je dost spolocensky, nekonfliktny).. prisiel k nemu akysi predskolak, zacal mu robit zle a nadavat do debilov.. a ja sa pytam, kde to taketo male decko moze pocut?? Co myslite, rodicia?? Potom sa cudujeme ze mame v spolocnosti take obrovske predsudky voci akejkolvek inakosti..
Som učiteľka a mám 30 rokov. Toto, čo sa deje, so mnou dosť zatriaslo. Takmer v každej triede sa nájde taký žiak, od ktorého neviete, čo čakať. A to učím na ZŠ, ale naozaj sú deti viac agresívne. Ja som prísna a urobím si poriadok, ale popravde sa mi už stalo, že žiak 4. ročník sa len tak uprostred hodiny postavil a začal si trieskať hlavu o skriňu. Iný kopal deťom do tašiek. Už sa mi stalo, že sa ma piatak opýtal, či môže do školy vziať vreckový nožík, pretože chcel mať takú masku na karneval. Ale čo je horšie, aj keď s tými deťmi riešim niečo normálne (napríklad ten s tým nožíkom), tak rodič mu ako masku dovolil zbraň. Tak o čom to je? A tieto situácie sa stanú nečakane. A potom máme v škole deti, ktoré sa nervovo zrútia až do amoku, trasú sa, sú úplne mimo, lebo majú 2 chyby v diktáte. A toto začína už na 1. stupni. A ak to náhodou učiteľ nepodchytí s rodičmi, tak je koniec. Mala som žiaka, ktorý opakovane dostával na hodinách amoky len tak z ničoho nič a potom si to vybíjal na deťoch. Bol tretiak, keď som ho prevzala. Bývala učiteľka nič neriešila a keď som to začala riešiť, tak čuduj sa svete, vysvitlo, že on to má už od škôlky. Zaujímavé. A verte, veľa učiteľom sa riešiť nechce. Potom sú takí, ktorí chcú, ale nechce rodič. Nie je to jednotné. Ale doplatia na to vždy nevinné osoby. To už nie je normálne, aby učiteľ čakal v napätí, že nejaké dieťa ho bodne, bude agresívne, bude mu nadávať alebo ho zabije… Išla som do tohto povolania s vierou, s nádejou. Čím dlhšie som v školstve, a vidím, čo sa deje, normálne si hovorím, čo bude po mojej materskej. Tiež mám zodpovednosť za svoju rodinu a budúce bábätko, ktoré sa má narodiť a musím myslieť aj na seba. A ľúto mi je všetkých detí, ktoré sú slušne, milé, zlaté, že toto musia trpieť. Je mi to zo srdca ľúto :( A najhoršie je, že často rodičia takých faganov (nechcem byt vulgárna viac) sú im veľmi podobní. Poznám asi 1% rodičov, ktorí majú také dieťa a riešia to naozaj a vidno výsledky. Ostatní sú úplne mimo, ako aj ich dieťa a tu je len výsledok. Po mojej praxi ma už nikto nepresvedčí o tom, že rodič je v tom nevinne. Vo väčšine prípadov práve rodič môže za to, že jeho dieťa sa nevie kontrolovať, prepína mu, je nezvladnuteľné a úprimne? Vážim si kazdeho rodiča, ktorý keď aj také dieťa má, prscuje s jeho hnevom, emóciami a naozaj spolupracuje so školou a verte, vtedy vidno výsledky!
Som v školstve druhý rok a poviem vám, že by som o tom pokojne mohla napísať knihu. Stále obdivujem učiteľky, ktoré túto prácu robia celý život. Ja už vážne zvažujem odchod, lebo za mňa toto nie je poslanie, ale psycho.
😡😡mozog v kostole vymili? fanatik miništrant zabíjal?
To mal akože predlohu zas ukrajinského ch*ja ktorý vraždil v kostole v Poľsku 😡😡😡😡
Už človek aby bál, keď ráno vytiahne päty z domu či sa vráti?
Ale ako to tu chodí spravia z neho zas debila z milión diagnózami namiesto toho aby pykal
@anonym_5c565c toto je sprostost, neverim ze motivom bol zakaz starkej ministrovat. To akoze vazne veris takejto tupine???? Bol to problemovy ziak, o ktoreho sa starala iba starka. Nechapes ze to bolo nestastne emocionalne narusene dieta bez milujucich rodicov?!
ale nikde sa podpory nedockate, aj tu ludia nadavaju, ako sa ucitelia len stazuju, lebo ucitelia to cele vidia v priamom prenose, co za individua maju v triedach, ucitel nemoze ziakovi ani prehladat tasku, ako sa maju robit opatrenia, ked ucitelia maju zviazane ruky, nemozu tomto, tamto, lebo utrpi cest a psychika dietata, ked by ho nahodou niekto riesil
@zuzana76 Presne tak. Aj v nasej triede ten maly zmrd, triedna ucitelka neriesila, lebo ze nema ako, ze proste inkluzia, dotycny ma papier, ona nic nezmoze. Nasledne bola mailom kontaktovana riaditelka a v kopii mailu aj triedna ucitelka, ktora nam cela nestastna pisala, ze preco sme to urobili, ze ona bude mat z toho velky problem, lebo riaditelka bude davat jej za vinu, ze nezvlada svoju triedu! Aj toho integrovaneho tretiaka!, ktory sa opakovane vyhrazal detom zabitim! Takze takto sa u nas (ne) riesi sikana a doslova sa caka az na toto co sa stalo ak teraz..
@zuzana76 Presne tak. Aj v nasej triede ten maly zmrd, triedna ucitelka neriesila, lebo ze nema ako, ze proste inkluzia, dotycny ma papier, ona nic nezmoze. Nasledne bola mailom kontaktovana riaditelka a v kopii mailu aj triedna ucitelka, ktora nam cela nestastna pisala, ze preco sme to urobili, ze ona bude mat z toho velky problem, lebo riaditelka bude davat jej za vinu, ze nezvlada svoju triedu! Aj toho integrovaneho tretiaka!, ktory sa opakovane vyhrazal detom zabitim! Takze takto sa u nas (ne) riesi sikana a doslova sa caka az na toto co sa stalo ak teraz..
@anonym_23dffb no a problem je, ze z ucitela hned robime, ze to nezvlada, ako to ma zvladat obycajny ucitel, ked taketo deti casto nezvladne tím odbornikov? Ucitelia sa boja nieco nahlasovat, lebo hned nabehnu rodicia, pomaly s pravnikmi, ze co vsetko ten ucitel porusil a ako mal postupovat a nepostupoval dobre atd... Ved aj ked pocuvate tu radoby ucitelku Stekanku, ci ako si to hovori, alebo jeden pravnik vyslovene vysadeny na prava ziakov, by som chcela vediet, co by nasiel na tomto pripade, asi aj ta zabita ucitelka by bola podla neho vinna, ze asi nejako provokovala toho ziaka.
@anonym_23dffb no a problem je, ze z ucitela hned robime, ze to nezvlada, ako to ma zvladat obycajny ucitel, ked taketo deti casto nezvladne tím odbornikov? Ucitelia sa boja nieco nahlasovat, lebo hned nabehnu rodicia, pomaly s pravnikmi, ze co vsetko ten ucitel porusil a ako mal postupovat a nepostupoval dobre atd... Ved aj ked pocuvate tu radoby ucitelku Stekanku, ci ako si to hovori, alebo jeden pravnik vyslovene vysadeny na prava ziakov, by som chcela vediet, co by nasiel na tomto pripade, asi aj ta zabita ucitelka by bola podla neho vinna, ze asi nejako provokovala toho ziaka.
@zuzana76 No v tomto pripade sa ucitelka doslova bala riaditelky, ktora si mimoriadne zaklada na image skoly a teda na jej skole sa proste "nic take nemoze diat a nedeje", cize ucitelka si ptoste musi nejako poradit, co je proste nemozne s takymto psychopatom, plus samozrejme mater nespolupracovala. Tretiak bol uz na trerej skole! To hovori za vsetko!
@anonym_autor Som učiteľka a na našej škole máme 5 psychopatov, ktorí by mohli byť schopní takéhoto činu. Ja už na takéto veci myslím dlhodobejšie po tragédii v Spiskej Starej Vsi. Normalne rozmyslam, ci mam niektorych ziakov skusat, aby som ich nevyprokovala k takemuto cinu. To kde sme?
@anonym_5c565c toto je sprostost, neverim ze motivom bol zakaz starkej ministrovat. To akoze vazne veris takejto tupine???? Bol to problemovy ziak, o ktoreho sa starala iba starka. Nechapes ze to bolo nestastne emocionalne narusene dieta bez milujucich rodicov?!
@anonym_2c6292 keby dobodal moju dceru tak mi je hlboko vieš kde, ci je to nejaký emocionálny uboziak...viacero z nas to nemalo v detstve ľahké a nikoho sme nebodali a naplánovali vraždu...už prestaňte stále obhajovať psychopaticke správanie, a je jedno, že už u dieťaťa...to nemá čo v zdravej spoločnosti co robiť...normálne zdravé deti sa boja chodiť do školy, kvôli nevychovanym zasranom sa narúša výchovnovzdelavaci proces, všetko sa im ospravedlňuje, lebo diagnóza...ale aj s diagnózou majú vedieť normálne slusne fungovať, ci im to budeme tolerovať aj v práci? Budete s tym ok, ze vas posle do p..e, ze bude hukat, ze si bude trieskat hlavu, ze vas drkne, zhodi vam veci, rozbije tel.
To uz nie, ale deti to maju zvladat cele dni a este sa sustredit..učiteľky uz od mš sú tu pravidelne lyncovane za totálne sprostosti, že poslala úlohu, že neposlala, že dala poznámku, že nedala, že obliekla bundu, že neobliekla, že otvorila okno, že zakričala, ze ide domov o pol 1, ze ma prazdniny, ked sa postazuje, ma ist za pas.....teraz ked 1 zomrela rukou sopliaka, ktore sa hlasite ist ucit? ....haló, sa spamatajme ako spoločnosť...úprimne mam tých dristov o zaclenovani, tolerovani plne zuby ako matka normálne výchovaneho decka, ktoré sa mi každý deň sťažuje na krik, hluk a nenormálne chovanie a neviem si ani predstaviť, že by mi nedošla zo školy domov kvôli nejakému magorovi...
Ja len tak na okraj, co sa tu pisalo. Tazko slo k skratove konanie, pedpokladam ze dotycny nenosi do skoly noz kazdy den, takze sa jedna o agresivne hovado a je jedno kolko mal rokov.. myslim, ze aj 13 je dost na posudenie toho co je a nie je spravne..
V druhom rade napisem aj k tej inkluzii aj ked myslim ze co sa tohto pripadu tyka je to uplne mimo temu a ten spratek dobre vedel co sa chysta urobit.. inkluzia a veci okolo toho absolutne nie je na slovensku pochopena. Tu sa skoly len hraju na inkluziu ale v tejto podobe nikdy nemoze a nebude fungovat tak ako ma.. uplne vylucit deti napriklad s autizmom je hlupost. Raz tu skolu vychodia, aj ked specialnu.. a potom co? Zavrie sa doma? To dieta sa musi niekde naucit aspon trochu fungovat v spolocnosti, po tej skole nebude nonstop "medzi svojimi".. mam taku skusenost. Mam syna s pas.. chodi do spec. zs pre deti s autizmom, takze je upratany a neobtazuje vase zdrave deti pocas vyucovania. Ale div sa svete, mladsia dcera mala nejaku akciu v skolke tak sme si ho dovolili si tam zobrat. Nerobil nic zvlastne, nekrical, nenarusal to tam (je dost spolocensky, nekonfliktny).. prisiel k nemu akysi predskolak, zacal mu robit zle a nadavat do debilov.. a ja sa pytam, kde to taketo male decko moze pocut?? Co myslite, rodicia?? Potom sa cudujeme ze mame v spolocnosti take obrovske predsudky voci akejkolvek inakosti..
@xsuzannex je to vec výchovy v rodine, odmalička
@anonym_autor Som učiteľka a na našej škole máme 5 psychopatov, ktorí by mohli byť schopní takéhoto činu. Ja už na takéto veci myslím dlhodobejšie po tragédii v Spiskej Starej Vsi. Normalne rozmyslam, ci mam niektorych ziakov skusat, aby som ich nevyprokovala k takemuto cinu. To kde sme?
@anonym_5b0cd1 To je sialene, kam sme sa ako spolocnost dostali..
@anonym_2c6292
velmi dobry postreh! tlieskam! jeden z mala premyslajucich!!
spoluziak sa vyjdaril, ze mal doma zakazane vsetko.
a je vidiet, kolko ludi sa chytilo nabozenstva, lebo to media podsunuli!
@katkazatka a hlavne bohatí, vplyvní rodičia, ktorí nedávajú deťom dosť lásky, nevenujú sa im si myslia, že môžu všetko. A učiteľka aby stála v pozore. Nerobila by som túto profesiu.
@anonym_667a4f no toto decko čo zabíjalo, nemalo bohatých rodičov

@anonym_88deac Presne o tomto to je, ako keď na pieskovisku chalan treskne druhého lopatkou po hlave a rieši sa útočník, lebo bohvie čo toho chudacika k tomu viedlo. Nakoniec si ten chudák, čo dostal po hlave, môže za to sám. Fakt, toto tu nikdy nebolo..
@anonym_0fa244 Áno , ľuďom regulérne začalo .ebat, lebo toto sa slušne nazvať nedá. Ja by som tým obhajovacom dopriala zažiť taký útok, aby vedeli o Jake kktny píšu a tliachaju