icon

Je stúpenie na klinec nebezpečné ak som očkovaná?

26. aug 2026

Stúpla som na hrdzavý hrubý klinec, prešlo m kto cez šľapku. V nohe mám takú menšiu dierku, nekrvaca to nejako ale boli dosť. Myslíte že je to vphode a netreba panikarit? Očkovana som bola ale už dosť dávno

Strana
z2
lindusss2016
26. aug 2026

@anonym_autor trosku sa to tu pokusim uviesť na oravu mieru, lebo vidim, ze podaktori tu splietaju jedno cez druhe.
Takze ockuje sa proti tetanu! Kedze si bola ockovana pred 7 rokmi, mala by si byt chranena, avsak nikdy nezaskodi kvoli tejto bakterii vydezinfikovat rany peroxidom vodika, nakolko tetanus je ochorenie s naozaj vysokou morbiditou, netreba to podcenovat.
Aj napriek tomu, ze ockovanie mas, mozes sa pri bodnych ranach velmi lahko nakazit akoukolvek inou bakteriou, co moze tiez sposobit velke problemy, ako uz vyssie spominana otrava krvi. Pri takychto ranach bez pristupu kyslika sa bezne nasadzuju atb, takze navsteva chirurgickej ambulancie je asi na mieste. Nemusis vsak stresovat, daj si to osetrit, nechaj na lekara, nech povie on, ci treba atb alebo nie. My takto z fotky ranu nevidime, tazko hadat, aka je hlboka. Ale v bodnych ranach sa velmi lahko mnozia anaerobne bakterie, co moze uz o par hodin sposobit poriadne problemy. A opakujem, ockovanie s tymto nema nic spolocne.

lindusss2016
26. aug 2026

@anonym_autor jaj a len btw, tetanove protilatky sa tvoria niekolko tyzdnov. Tetanus ma inkubacnu dobu do 1 tyzdna. Takze take ockovanie po zraneni nema uz velky zmysel, sice sa to robi, pravdepodobne aby boli lekari kryti, ale velmi ti uz nepomoze.

bielasovicka
27. aug 2026
@anonym_autor

@bloger alpa stačí ? Alebo čím je najlepšie vydezinfikovat

@anonym_autor ja takéto zvyknem dezinfikovat domácou pálenkou. 😄 Nie vypiť, ale umyť ranu 😄

anonym_dc41bf
27. aug 2026

Môj 12 ročný syn stúpil na klinec cez tenisku teraz cez prázdniny a povedal mi to medzi rečou v piatok večer. Ja som z toho paniku nerobila lebo to mal len plytké a v je očkovaný ale mamina a priateľ ma vystrašili nech s tým idem. Tak sme teda išli, vyčistili mu to peroxidom a povedali mi že stačilo ísť k pediatričke. V piatok večer ale ťažko a ďalší tyzden sme zbehli za ňou odniesť papiere a ona mi povedala že dobre som spravila že som išla veď na tom tam sú aby mu to pozreli a uistili sa že je všetko v poriadku.

Strana
z2