icon

18 ročná študujúca dcéra chce už bývať sama

havedka
2. okt 2014

Pradte mi maminy ,moja 18rocna dcera ktora este chodi 3rok na strednu a cakaju ju este dva roky a maturita sa rozhodla ze chce uz byvat sama,v podnajme,neviem ako si to predstavuje,vraj ja jej budem posielt vyzivne ,otec,daco si na brigadach zarobi,no neviem zda sa mi to prehnane lebo to nemoze utiahnut,bojim sa ze ked bude uz teraz byvat sama,vykasle sa na skolu ,bude sa flakat ,zle dopadne co mam robit

78jarmila
25. jún 2017

Ja mám takmer úplne podobný problém, syn 18r zacal s témou "odstahujem sa od vás, nechcem s vami bývať, chcem bývať u kamaráta v Ba, on je v podnájme, tak tam, lebo mám 18 a hotovo". Zároveň má pred sebou ešte 2r školy + maturitu v mieste bydliska, škola 200m od domu. Plánuje sa odsťahovat do Ba a dochádzať ešte tie 2r denne do školy. To je takmer 2h cesty len jednosmerne, teda cesta tam späť trvá skoro 4h, čo by len precestoval. Plánuje popri tom brigadovat v Ba. Všetky nase argumenty o nevyhodach zmietol zo stola, postavil si hlavu a chce reálne odist. Od bývalého manžela, svojho biolog otca má určené výživné 100€, plus pridavky zatiaľ poberam ja. Takže, ak sa odstahuje, tak mu mám dávať tých 100€ od otca, plus pridavky, a plus ešte niečo? Podotknem, z domu ho nikto nevyhana, má doma normalny servis ako každé dieťa, výživné od otca, kym byva doma, zostava v rodinnom rozpočte a aj z toho sa financuju aj jeho poziadavky a potreby, čiže realne nedostáva na ruku nič, ale kedze stále má tu trvaly pobyt, a platby za nájomné a energie zohladnuju pocet osob v domacnosti, tak pomernu cast na jeho osobu si mienim ponechať v rozpocte, a jemu dat teda zvysok, co cini.cca 70€. To bude mať v cistom z domu na mesiac. Alebo mám/musim postupovat inak? Ďakujem všetkým a prajem ešte príjemný deň 😉

emilia25
25. jún 2017

Ach ta puberta.tiez ma to caka 4krat veru som zvedava aka bude.drzim vam palce baby a pevne nervy s pubertakmi.

sense
25. jún 2017

@78jarmila daj mu vyzivne od otca, daj mu ty vyzivne...a bech ide skusit, ma 18 je dospely...a prizvukuj mu ak odide zo skoly narok na vyzivne aj rp zanika.... z platieb za najomne atd ho mozes odhlasit ked donesie potvrdenie ze je nahlaseny inde....koniec koncov aj trvaly pobyt sa da zrusit keby je najhorsie😉

loginexistuje
25. jún 2017

@78jarmila vyzivne mu patri cele v podstate po 18 nastke by ho mal otec posielat jemu ty vies dat vyhlasenie na bytove a mesto a znizit poplatky jaby som mu tiez posielala vyzivne tak ako otec za seba a nech sa teda stara

loginexistuje
25. jún 2017

@78jarmila
A teda musis postupovat inak zo zakona cele otcove vyzivne treba posielat jemu plus vyzivne od teba dala by som mu to na ucet s tym ze dos pravy by som uviedla ze ide o vyzivne odo mna a nech sa stara

78jarmila
25. jún 2017

Iste, všetko mi je jasné, len teda okrem neho mam ďalšie 3deti, momentálne som na rp, čiže môj jediný prijem je rp 213€ plus pridavky 98 (+-). Preto nie je možné aby som mu ja platila cash 100€.

78jarmila
25. jún 2017

A kým býva doma, ok, dám mu výživné od otca 100€, a mám od neho požadovať prispevky na platby v domácnosti?

78jarmila
25. jún 2017

Pretože si myslim, že moju časť vyzivneho si plnim tym, že teda má doma navarene, oprate, prispievam mu na poplatky a pomocky v skole, obuv, osatenie, atd...

loginexistuje
25. jún 2017

@78jarmila neberie sa do uvahy len tvoj prijem ale ak prijem tvojho manzela s ktorym zijes minimalne vyzivne je 30 eurcca ale teda sud by posudzoval prijem celej vasej domacnosti a vyzivovaciu povinnost voci synovi ma tvoj ex a aj ty ja by som od neho pytala cca 50 na stravu a 50 mu dala s tym ze ty este poberas pridavky atd na neho

sense
25. jún 2017

ano kym byva u teba ty mu davas tvoj podiel vyzivneho v tom ze mu davas ubytovnie, stravu atd.... kludne mozes aj vyratat to co ta stoja naklady na neho , vziat do uvahy, 100e od otca, teoreticky 100 od teba plus rodinne pridavky a odratat od toho co ta stoja naklady na neho

78jarmila
25. jún 2017

@loginexistuje jj, ved presne v tomto zmysle som uvažovala, že odratam mu naklady na byt a energie, pomernú časť na jeho osobu, čo činí cca 50€, a zvysok vyzivneho od otca, tzn 50€, plus rp 21€ (?) mu dám, a z mojej strany neviem vycislit, pretože mu zabezpečujem stravu, servis ad pranie, hygienicke potreby, školské potreby, ked treba tak obuv, oblečenie,... to som nikdy nevycislovala len na neho... lebo ked človek nakupi pre rodinu, rozumej potraviny, tak nevycleni ze Tebe z toho len 2rozky a 1pasteka a 1jogurt... proste urobi sa nakup a vezmem si kto co kedy chcem a kolko chcem... plus denne navarene...takze ak bude chcieť cash aj odo mna, tak si pockam na rozhodnutie súdu o financnej ciastke...

dorottka
25. jún 2017

Ved nech si vyskusa, napriklad na Severe je to uplne bezne, kazdy v 18tich pada z domu svinskym krokom a dako to kazdy prezije. Urcite sa jej ale najprv spytaj, ako planuje vyzit. Vobec to neznamena, ze chce zurovat, podla mna sa aspon chtiac nechtiac skoro nauci zodpovednosti. Uplne chapem aj teba, ale tak zasa, poznas ju, je typ, co sa vykasle na skolu a bude len zurovat? A ved ked nahodou nevyjde, vzdy sa moze vratit domov, nie? Podla mna urcite lepsie ako deti, co si uzivaju mama hotel do 35tky, ako je tu coraz vacsim trendom

sense
25. jún 2017

@78jarmila tak jasne ze mu nevycislis dva rozky a tri jogurty ale napr. my sme to robili tak u nas ze mama minula na stravu mesacne dajme tomu 600 eur.... boli sme doma styri atak deleno styrmi a to bol podiel...v pripade ak mas male deti a tohto velkeho , tak male deti rataj za polosoby ...predsa len nejake trojrocne dieta zje menej ako mlady muz...

78jarmila
25. jún 2017

@sense ok, ďakujem za radu 😉

78jarmila
25. jún 2017

Takže zhrniem to: minimálne 2nasledujúce mesiace, prázdniny, bude mimo domu, brigádovať v Ba a tam aj bývať u kamaráta na private, s tym, že tam bude platiť nájomné 50€, to už si tak dohodol, a trvalý pobyt zároveň stále doma, tzn aj zalohove platby ostávajú rovnaké, podľa počtu osôb nahlásených na trvalý pobyt. Čiže, baviac sa o nasledujúcich 2mes, kedy nebude reálne doma, sa stravovať, ani iné, dám mu od otca to výživné 100€ plus prídavky, a moju časť vyzivneho teda zaplatim tie pomerne naklady za byt za jeho osobu. Tzn cca tých 50€. Môže byť tento model?

deniska2706
25. jún 2017

Ja som síce v jej veku nebyvala sama ale bola som na intraku celé tyzdne.niekedy som ani neprišla domov na víkend. Varila som si.nakupovala.upratovala.snažila sa byť samostatná. V tomto ju chápem.chce ukázať že už je dospelá.ale treba si dávať pozor.poriadne sa s ňou o tom porozpravaj.aké ma nato dovody a tak.aby sa nedajbože nedostala do blbej situácie . (Necitala som celú diskusiu.)a držím palce .

loginexistuje
25. jún 2017

@78jarmila podla mna fajn ja by som este trvala na tom ze zo zarobku na brigade si uhradi bud poplatky v skole v septembri a pomocky alebo oblecenie jesen zima

sense
25. jún 2017

Myslim ze je to fajn...a ako pise @loginexistuje trvala by som na tom nech si zo zarobku nieco uhradi sam nie bezne veci ale ak bude chciet nieco viac ako zakladne potreby....

78jarmila
25. jún 2017

2 vec je, že momentálne platí status aj o tom, že ostáva žiť v Ba aj po prázdninách. Teda nebude bývať doma, ani trvalý pobyt. Teda, ak toto bude platiť, tak prispevky pre neho budú výživné od otca 100€, pridavky 21€ plus výživné odo mňa koľko €? Ak tu nebude využívať už vobec žiadne služby, stravovanie atd.. max. ak pride na víkend na návštevu, tak v ramci toho servis... Čiže výživné odo mňa určené rozhodnutím súdu... ?

esther03
25. jún 2017

@78jarmila posielaj minimalne vyzivne, lebo nejake mu posielat musis. Pokial si on nepoda navrh na sud or neodkladko prisievaj podla svojich moznosti. A pekne ho nechaj v tom vymachat 🙂

celasapremenim
25. jún 2017

ja som v jej veku byvala sama a super

rajna
25. jún 2017

Ja som v 18 tiez uz byvala sama. Mne to pomohlo. Studovala som aj vysku. Brigady nevravim mala som aj chlapca. Ale nic zle som nerobila nemala som cas. Ved studium a brigady daju zabrat. Nech si mlada vyskusa. Ved ked nieco tak sa vrati.

spuntikmathiasko
25. jún 2017

@havedka tak jej to dopraj. Dohodnite si dopredu kolko jej budes mesacne posielat, kolko otec a uvidis ako dlho to tak zvladne. Mozno docupita po mesiaci domov a mozno budes milo prekvapena ako vsetko zvlada. A uvedomi si aj ona, ze nie je vsetko len o peniazoch, ale, ze ked bude chciet chodit v cistom bude si musiet aj oprat a ozehlit sama a podobne veci. A hlavne jej vysvetli, ze vyzivne jej budes posielat len do doby co bude studovat a kym si nezhorsi prospech.

sense
25. jún 2017

@78jarmila daj mu minimalne vyzivne a ak chce nech poda na zvysenie a nechaj rozhodnut sud...a ten zvazi kolko mu mas platit, lenze na vyzivne bude mat narok len ak bude dalejj studovat ak uz ma 18 rokov

ariannazara
25. jún 2017

Kludne, nech si to skusi kazdy si predstavuje ze je to med lizat 🙂 pamatam si ako som si myslela ze zarobim 400 eur a su to moje peniaze. Prisla realita najom,telefon,jedlo a ostalo mi velke H 😂 a zurky v 18? Este len zacina? Ja som uz od 14 zacala a v 18 som to uz mala davno za sebou. Mozno si najde nejakeho priatela zacnu byvat spolu neskor. Kludne by som jej to dovolila vezmi si ma 18 je dospela-zodpovedna sama za seba 🙂

sense
25. jún 2017

ja som odisla v 18 z domu nie preto zeby som chcela zurovat, alebo sa nedalo doma dychat, ale preto ze som nechcela byt mama na krku do 30....odisla som do zahranicia prve vyplaty po zaplateni vsetkeho som minula na handry, kozmetiku atd...az kym sa nepritrafil necekany vydavok a potom som do konca mesiaca bola len o chlebe s maslom, skoro doslovne...odvtedy som sa naucila aj lepsie hospodarit aj som nemusela mat kazdu novu vychytavku...a aj to ze najest sa v restike je fajn, ale nie kazdy druhy den...

tiper24
25. jún 2017

@havedka treba ju nechat nech si to skusi

simca06022011
25. jún 2017

Strašne sa mi páči ako si mladí chcú dokázať samostatnosť ale na výživné od rodičov nezabudnú. Ďakujem Bohu za rodičov, ktorí by mi takéto vymysly rýchlo vytlkli z hlavy. Kým študuje a žije doma bude ako ja poviem, keď odmaturuje nech si ide pracovať a nehra sa na hrdinu teraz. Iné sú vysokoškoláci... Ale stredoškolák, denne dochádzať,
2+2 hodiny??? Ano všetci sme boli hrdinovia v tých rokoch a preto by rodičia mali mať rozum aj za nich 🙂 ak chce ísť ok, ale výživné nech si žiada súdom ak odíde zabezpečuje si živobytie, školu, oblečenie, jedlo a servis sám. Tak nech si porata... A to nie som z tých, že dieťa nemá odísť.. ale ma odísť a byt samostatne a nie potom riešiť že nemám maturitu a musím makať po brigádach, nemám na topánky... A ešte pridávať matke stres, že čo je s dieťaťom, či dokončí školu atď.

johanka_de_arko
25. jún 2017

Inak, dieta by sa podla mna malo naucit hospodarit uz ovela skor, my to nase deti ucime uz uplne odmalicka, chodia s ockom na velke potravinove nakupy a maju moznost vidiet co co stoji. Aj citit istu samostatnost, ale aj zodpovenost treba na deti prenasat cim skor. Vsetko este pod rodicovskou strechou.
Kamoskyni rodicia jej zalozili ucet hned ked zacala chodit na strednu skolu.Poslali jej tam zaciatkom mesiaca peniaze na skolske obedy, na mhd mesacnik, nieco na pomocky a 20Sk (vtedy este) navyse. Ked si chcela kupit super rifle, dali jej zakladnu sumu na obycajne rifle so slovami, nech si na super rifle priplati zo svojho z brigady. Takze si hned rozmyslela ci ich chce a naucila sa chodit do sekacov. Rovnako sa sama rozhodla, ze pocas teplych mesiacov si privstane a bude chodit do skoly peso, cim usetrila na mhd.naucila sa kupovat si pomocky do skoly obycajne a v letnej akcii a nie ziadne zbytocne predrazene s reklamnou postavickou, a diskoteky eliminovala na minimum,...
A tiez si myslim, ze detom netreba vzdy len davat a davat, ale naucit ich aj to, ze cakate nieco aj od nich. Ze vsetko tu pre nich nie je len tak.
A co sa tyka vreckoveho, jedna psychologicka raz v telke povedala super vec - s vreckovym by zacala nie skor ako nastupom skolskej dochadzky, teda od 6 rokov a to sposobom - kolko ma dieta rokov, tolko eur mesacne. A urcite by sa s dietatom hlavne zo zaciatku rozpravala o tom, co si za tie peniaze kupilo alebo planuje kupit, pripadne v 1. a 2. rocniku by odporucala davat mesacne vreckove v tyzdennych davkach, kedze deti este vtedy nemaju taku predstavu, co je to "to mas na cely mesiac".rozhodne to chce ale aj komunikaciu s dietatom a zanedbatelny nie je ani zosit, kde by si dieta pisalo na co minulo kolko penazi.
Mozno tak clovek predide tomu, ze dieta vobec vyslovi v 18 rokoch myslienku na samostatne byvanie, lebo uz bude lepsie zasvatene do realneho sveta.

lucia_9
13. aug 2017

Ach mamičky...A čo keby ste svoje detičky nechali vyrásť? Chce odísť z domu ? Nech sa páči.Kľudne môže ísť na internát vyskúšať si ten život.To vidím ako dobrú príležitosť dospieť aj doštudovať.Ja vás z jednej strany chápem.Ale veď kedy majú tie deti dospieť v 30tke? Skôr či neskôr realita ajtak nastúpi do ich života.Je miliòn brigádujúcich študentov.Poprípade cez letné prázdniny brigáda v zahraničí ak je tu taká možnosť a tie peniaze potom využiť na živobytie 🙂.Určite hneď pochopia,že keď zaplatia cca 80€ ubytovanie 30€ stravu,drogériu,cestovné atď.A to hovorím o intráku 😂 čo tam ešte podnájom.Lenže o týchto veciach treba komunikovať s detmi už skôr potom chodia v 25 neotrepané životom.A úprimne je lepšie naučiť sa žiť sám ako neskoro.Nevidím problém v tom ak si zarobia aspoň na nájom a vy im poprípade pomôžete finančne tak ako by boli doma strava...Pokiaľ sú študenti.Pretože tu zarobia max 200€.Rozumný človek príde nato,že popri škole na byte nevyžije.Ja som bola na intráku.Chcela som mať kľud svoje súkromie bez ugravčaných súrodencov.Žila som 3 mesiace v zahraničí počas prázdnin.Raz ajtak musia vyletieť z hniezda 🙂 ale treba sa snimi porozprávať o financiách a dôvodoch prečo chcú odísť z domu 🙂.Či nato vôbec nejaký dôvod je.