icon

18 ročná študujúca dcéra chce už bývať sama

havedka
2. okt 2014

Pradte mi maminy ,moja 18rocna dcera ktora este chodi 3rok na strednu a cakaju ju este dva roky a maturita sa rozhodla ze chce uz byvat sama,v podnajme,neviem ako si to predstavuje,vraj ja jej budem posielt vyzivne ,otec,daco si na brigadach zarobi,no neviem zda sa mi to prehnane lebo to nemoze utiahnut,bojim sa ze ked bude uz teraz byvat sama,vykasle sa na skolu ,bude sa flakat ,zle dopadne co mam robit

terezka1947
2. okt 2014

@havedka no,radit ti nebudem...lebo by som sa len pripojila k ostatnym babam...aaale napadlo mi jedno riesenie vyzivneho-navrhni jej,ze ok...ked chce byvat sama ok(po podrobnom prepocitani vsetkych nakladov,kt.bude mat,nech vie,do coho ide)
aaaaa,ze jej to vyzivne budes ukladat na ucet-a ked zmaturuje,das jej peniaze-su jej,budu jej..aaale az ked ti dokaze,ze je taka dospela ako vyhlasuje a dorobi si maturu
mooozno by to zabralao...hoci..no neviem 😒

sissy27
2. okt 2014

@havedka ešte ma napadla jedna vec - čo vieš o dcérinej brigáde? má nejakú teraz? alebo vieš, kde plánuje brigádovať? žiaľ, napadla ma jedna možnosť, ako mladá študujúca žaba príde k slušným prachom a bude pre jej "kariéru" lepšie bývať mimo rodičov 🙄 nechcem maľovať čerta na stenu, ale nepodceňovala by som aj túto možnosť...

misinka26
2. okt 2014

Nech ide mladá dáma, ja by som jej nebránila, nech si skúsi aký je život, že to nie je len mama daj !!! Neboj onedlho sa vráti s dlhým nosom, bývať sama nie je ako mať MAMA HOTEL, navarené, opraté, upratané ... nájom niečo stojí, plus strava a ostatné veci, to si dievča uvedomuje ??? Alebo si myslí, že každý deň príde natrčí ruku a bude !!! a žúry ??? hihi veď počkaj keď na ňu zopárkrát zavolajú susedia políciu a prenajímateľ ju vykopne z bytu potom som zvedavá čo dievčatko urobí ... Žiť sa sama nie je len voľnosť a zábava ale zodpovednosť ... ale to nepochopí kým to nezažije ... držím palce, snáď dostane dievča rozum ...

emily76
2. okt 2014

@havedka nuz, presne toto som riesila so synom... ma 17,5 a myslel si, ze svet je gombicka... tak sme na nete pozreli, kolko a ake su moznosti podnajmu v okoli, co to mesacne stoji.. jeho otec plati 100 vyzivne, ja som mu povedala, OK, ked on 100, tak aj ja ti poslem 100 a zvysok si zariad ako chces... nuz, podnajom aj len 1-izboveho bytu vratane energii bol za jeho financnymi moznostami, este som mu ako milujuca maminka ukazala, ze su aj robotnicke ubytovne, kde by teda platil menej, ale.. jedna kupelna spolocna na cele poschodie, v izbe nie sam ako doma, ale minimalne 2, 3 dokopy... a este nejedol, nepil, neobliekal sa... na diskoteky a kruzky ani nehovorim... a ze fajn, ak si najde brigadu, kde zarobi aspon 300 eur, tak v pohode moze ist do podnajmu aj zajtra.... neviem preco, ale odvtedy sa u nas o podnajme nehovori... lebo jedno je pravda, ak je plnoleta, moze si oficialne poziadat o vyzivne od rodicov na sude.. druha vec je, kolko by vam sud dal platit a z coho by tahala ostatne vydavky 😉

salome123
2. okt 2014

ja by som ju nechala, nech to riesi teda sudnou cestou, pretoze ako mas ty vediet kolko penazi by si jej akoze mala davat.
ja by som ju v tom podporila, nech si najde pravnika (nech si ho aj zaplati) a bude poriesene.

myslim, ze len spekuluje.

wenka
2. okt 2014

@nyusika žial, súd dcére DÁ za pravdu :(

nyusika
2. okt 2014

@wenka neda...to by musela dokazat, ze doma je prostredie nevhodne, ze skola je mimo miesta bydliska a internat nie je dostupny...urcite na sude neobstoji argument, ze dcera si chce volat kamosky zurovat a doma nemoze.

wenka
2. okt 2014

@nyusika prežila som si to. Odchádzala som z pojednávania ako obarená. Z výživným som počítala, mala to byť len formalita, lebo dcéra chcela žiadať o sociálne štipendium, tak potrebovala rozhodnutie o výživnom.. Sudkyňa však celý čas nadržiavala dcére, moje argumenty neakceptovala, dcéry sa pýtala, či nechce žiadať vyššie výživné, že to, čo pýta, je vraj dosť málo... S dcérou som si to však vopred vyjasnila, takže žiadna naťahovačka na súde sa nekonala.

nyusika
2. okt 2014

@wenka no jo...ale to bolo kvôli sociálnemu stipendiu. ja si fakt neviem predstavit, ako sud odklepne vyzivne babe, lebo chce ist byvat do podnajmu, aby mohla zurovat.
inaze by bola natolko vychcana, ze na to pojde inak...ale to su uz extremy.

0silvia0
2. okt 2014

@nyusika myslíš, že každý sudca bude nadržiavať decku rovnakým spôsobom? do každého rozhodnutia treba pripustiť ľudský faktor 🙂

sense
2. okt 2014

@havedka inak myslim ze u tvojej dcery je toto rozhodnutie aj preto tak ze vidi aj to ako to ide s tvojim starsim synom a mozno to jej vadi....a preto chce byt osamote co najskor....

grettka
2. okt 2014

budem mozno trosku mimo, ale na Ceskej televizii chodi taka relacia, vola sa "Hlava rodiny", a tam daju teenagerovi na mesiac rozpocet rodiny a s tym musi hospodarit. A minule veru slecna co tam bola, najprv, ze super, kolko penazi ma rodina, vzali tabulku, kde bolo najomne, inkaso a podobne, a zrazu zostala zhrozena, ze kolko penazi ubudlo a to este ani nekupovali stravu. Po niekolkych dnoch horko zaplakala, ze uz to nazvlada. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10756381712-...
priklanam sa k nazoru, ktory tu uz odoznel, ze sadnut si s nou a ukazat ake su realne vydavky

bubinko1506
2. okt 2014

ja by som ju nechala byvat samu. ale najprv by som si s dcerou sadla, vyratali by sme, kolko by ju ten zivot dospelacky asi vysiel. ak by stale chcela byvat sama, prispela by som jej len cast penazi na ubytovanie - asi tolko, kolko by stalo ubytovanie na mesiac na internate, a ostatne nech si zaplati sama. potom to uz bude na nej, ci sa vrati alebo ci to zvladne aj sama.
u mna to rodicia spravili tak isto - ked som chodila na vs, byvala som na intraku. platili mi sice ubytko, ale vsetko ostatne som si musela zaplatit sama. hoci to bolo niekedy narocne, bola to pre mna ta najlepsia skola

vso10
28. okt 2014

ahojte, neviem či už nebude neskoro, ale chcela by som Vám napísať názor školáčky, čo sa mieni odsťahovať. doma nechcem ostať kvôli rodinným problémom.
našla som si brigádu, docela dobre platenú. o rok sa mienim sťahovať, takže si chcem postupne niečo našetriť... brigádu by som si rada udržala. mám tam známu, ktorá ma pohovorovala a vravela, že pokiaľ mi to pôjde a ostanem tam, tak oni majú záujem o dlhodobú spoluprácu...
ďalšia finančná podpora by prichádzala od priateľa.
v menších mestách alebo v dedinách som našla garzónky za primerané ceny môjmu zárobku. tým, že študovať budem v BA je to cenovo na nič 😒 mám dojem, že čím bližšie k BA, tým škaredšie ceny...
vyštudovať určite chcem aspoň Mgr. 🙂
žúrovať určite nechcem, žúrky nenávidím.... sťahovať sa chcem kvôli rodinným problémom, a nie kvôli žúrkam a kamarátom... taktiež sa chcem osamostatniť, vyskúšať si to, aké to je nebiť závislá od niekoho. chcem si sama zariadiť varenie, upratovanie, atď...
doma si varím sama z tých pár eur, čo mi dá mama... je to úplne na nič, lebo dostávam nie zrovna najviac peňazí na to, aby som sa z toho najedla a existovala z toho (nechodievam si s kamarátmi sadnúť "na kávičku", ani nefajčím a nepijem). keď si niečo kúpim a navarím často mi to zje otec... ešte mi aj vynadá aké je to hnusné...

kubo3111
3. dec 2014

@vso10 TY si tá dcéra o ktorej sa tu debatuje 🙂 Alebo dcéra ktorá nám chce ukázať pohľad aj opačnej strany ?

ikula2
3. dec 2014

@havedka neviem ci si si vsimla ale je tu nejaky ten nazor a tusim tvojej dcery a stoji za to si ho precitat 🙂

megz
3. dec 2014

Dobrý deň, som študentka, ešte nemám ani 18 a tento rok maturujem...Budem mať čerstvo po 18tke, keď odídem štuovať do zahraničia (do Dánska), takže ja tento krok z jej strany nevnímam ako problém..

katchicaa
3. dec 2014

@havedka Ahoj, napíšem ti pohľad aj z druhej strany. Tiež som odišla z domu v 18stke, akurát že u nás to bolo s krikom a po dlhodobom hádaní sa. Doma sme boli traja tvrdohlaví (baran, býk a kozorožec), nie vždy sme sa vedeli na všetkom zhodnúť a ja som veľmi nesúhlasila s otcovým vojenským spôsobom výchovy.

Tiež som bola v maturitnom ročníku. Bývala som potom s kamarátkou u jej babky, len s tým rozdielom, že som od 16stich pracovala a zarobila si cca 6.000 SK mesačne. Z toho som si platila cestovné, veci do školy, oblečenie, jedlo a zvýšilo mi aj na pestrý spoločenský život. Do školy som normálne chodila (samozrejme že občas bolo nevyhnutné aj blicovanie, ale to len v závažných prípadoch 😀) a normálne som zmaturovala. Po strednej som odišla do Anglicka, po návrate šla na výšku, počas ktorej som pracovala a keď som skončila, založili sme si rodinku. (Čiže na mňa to nemalo asi žiaden negatívny dopad 🙂

Tým som chcela povedať, že takýto krok je určite aj o vyspelosti a zmýšľaní dcéry. Ja som si osobne toto mládí aj užila a teda nehovorím, aj rodičia so mnou, vždy som však vedela zvážiť čo je vhodné a čo nie.. Rodičia si síce mysleli že sa flákam a ktovie čo zo mňa bude, ale dnes už pochopili že som normálna a bola som aj vtedy, Ja dnes svojmu otcovi za takúto výchovu vďačím, pretože som sa naučila byť viacmenej sebestačná veľmi skoro a viem že nič nie je zadarmo (mám totiž aj kamarátky, ktoré ešte v mojom veku berú od rodičov vreckové...).

Ale inak, keby od otca vypýtam čoilen korunu, asi ma tresne lopatou po hlave a docestovala by som 😀.

vso10
3. dec 2014

@kubo3111 chcem ukázať pohľad z opačnej strany, i keď ja mám asi trošku inú situáciu

sisaka
4. dec 2014

@havedka to by som sa aj ja obavala, ze by dcera uz do skoly nesla. Ja osobne si to celkom dobre neviem predstavit, ze "dieta" este nema skoncenu strednu skolu a bude byvat same, aj ked ako tu uz nejake prispeli stava sa to, kedze na Slovensku pribudol 9 rocnik, + deti mavaju odklady skol.dochadzky a potom 20tnici chodia na stredne skoly 😝
Ja osobne by som s tym nesuhlasila, moja dcera ma 16 a strednu skolu konci uz buduci skolsky rok, t.j. nebude mat este 18. Ako kazdy teenager aj ona sniva, ako sa hned zbali a odide byvat prec..... aj som jej povedala, ze moze kludne ist, ale az po skonceni skoly a na najom a zivobytie si bude musiet zarobit, nastastie ju zatial nenapadlo ist byvat niekde sama I ked legalne uz moze odist z domu, kedze ma 16 rokov, ale ma predstavu, co kolko stoji, tak vie, zeby to financne neutiahla. Chysta sa na univerzitu v nasom meste, takze bude mat moznost ostat doma byvat zadarmo a bez prispievania na domacnost, s tym, ze jej zaplatime aj skolu a zvysok je uz na nej, alebo si moze ist byvat kde chce a mi jej budeme platit len skolu, nevidim dovod platit dietatu ubytovanie, ak je skola v mieste bydliska, takze ja osobne by som s navrhom tvojej dcery nesuhlasila a mohla by sa aj na hlavu postavit, je fakt ze 18 rocne "dieta" uz nezastavis, ale ja by som jej na zivobytie urcite neprispievala, bud budes byvat doma a ja ta budem zivit, alebo sa ziv sama ako vies.

vlockasnehu
4. dec 2014

Neviem, comu sa cudujete. Tu na MK sa povazuju za normalne rady pri vymahani vyzivneho pre dieta v style - ved ma narok na to, aj na to, pozaduj co najvyssiu sumu. Ak otec na to "ma", dieta ma narok aj nosit znackove veci a podobne. Akonahle je to iste len v inom podani, a samotne dieta si vyzaduje nieco od rodicov - to, na co podla neho jeho rodicia maju a na co si ono mysli, ze ma narok a uz ma osemnast, tak sa to nepaci ziadnemu rodicovi. Netvrdim, ze je to spravne, len sa treba zamysliet nad starym znamym - nerob inym to, co nechces, aby robili tebe. Lebo o chvilu budu samotne decka davat rodicov na sud, lebo im zo svojich prijmov nechcu kupovat znackove veci, aj ked na to maju....

ivivaiveta
4. dec 2014

Ahoj, no ja by som jej povedala, ze z vasej strany, ako rodicov, dostane tolko, kolko dostavala doteraz, vreckove, alebo neviem, aky system ste mali...jednoducho z vasej strany tak, ako doteraz a ostatne nech si zarobi na brigádach...chapem, ze sa bojis, aby nenechala skolu, ibaze ak ju bude chciet nechat, urobi to aj tak, hocikedy..a povedz jej, ze je dospela, ma pravo byvat aj sama, ale nech sa k tomu aj ako dospela postavi...

rainee
4. dec 2014

Ahojte, ja som tiez od 18ky byvala sama v byte po babke. Vsetky naklady na byvanie a stravu som si platila sama (samozrejme konali sa aj vikendove obedy u rodicov), tiez som si kupila postupne novy nabytok, isla na dovolenku atd. Ale mala som dobru pracu v banke, takze mi ako mladej nenarocnej babe este kopec penazi zostalo a dost som si usetrila. Popri tom som neskor chodila aj na vs. No nechapem ako moze ist byvat sama studentka bez prijmu a cakat ze jej to budu financovat rodicia. Ja by som sa hanbila, ved rodicia ma zivili do 18ky a uz by bolo na case aby som im ja zacala pomahat keby bolo treba.

slniecko2
4. dec 2014

@havedka Ja to vidím na buď príliš panovačnú výchovu, z ktorej sa chce tvoja dcéra oslobodiť alebo čo je pravdepodobnejšie, obrazne povedané za ňu aj dýchaš a je rozmaznaná. Predpokladám, že jej pripravuješ ráno raňajky, desiatu, vozíš ju kde si zmyslí, varíš, perieš jej a ona nemusí nič iba sa učiť. Ak to tak nie je, oprav ma. Ak to tak je, postup je jednoduchý: vysvetli svojej dcére, že do 25-tky si za ňu zodpovedná. Výživné je síce určené pre ňu, ale keďže ti ničím neprispieva je jasné, že to ide na nájom, jedlo. Ak chce bývať sama, tak jedine tak, že si zoženie peniaze na nájom- čo činí naraz na tri mesiace dopredu. Ak nemá, nech si zarobí, ale ty nie si bankomat a nedáš jej. Ak je dostatočne sebestačná, tak pre to niečo musí urobiť. Dcére treba dať viac času realizovať sa pri prácach pre druhých- to jest pre teba, rodinu, ale tiež jej všetko nedirigovať. Zase ju nechať samu na priváte, keď je taká "rozumná" by bol risk.

rainee
4. dec 2014

Ale ved nech hviezda ide byvat sama, dala by som jej max.to vyzivne na nu a zvysok nech si plati sama. Uvidi ze je to nerealne z fin.hladiska (pokial sa normalne nezamestna ) a do mesiaca je spat.

slniecko2
6. dec 2014

@vso10 je úplne v poriadku, ak sa chceš sťahovať kvôli rodinným problémom- predpokladám že jeden z rodičov je alkoholik alebo sa vôbec o teba a tvoje potreby nestará. Ty ideš na to s rozumom- niečo si zarobíš a myslíš dlhodobo dopredu, ale dcéra tej maminy, ktorá sa ozvala mi taká nepripadá. Iba chce žúrkovať, byť "samostatná" a natrčiť dlaň ku maminke a tatovi, aby jej to financovali. Držím palce pri osamostatňovaní sa a aby si mala stále prácu a mal ťa kto podržať, keď bude horšie. Nie každý má sporiadanú rodinu. Držím palce.

katka1981
6. dec 2014

@havedka, tiez som si predstavovala ze ake to bude super, odist z domu, mat svoj byt, ze to bude super zivot. Nakoniec som odisla od nasich 23 rocna aj s partnerom a mala som uz pracu. No poplakala som si, co mi mama chybala. Sloboda a volnost od rodicov bola super, ale mala som skoncenu vysku a pracu. Keby mala aspon skoncenu strednu skolu. Neviem, zavisi od vasich vztahov, dovere, jej vyspelosti. Neviem, je to tazke rozhodnutie.

vso10
7. dec 2014

@slniecko2 ďakujem veľmi pekne 🙂
avšak v práci som skončila, lebo sa mi nepáčilo, čo tam robili a ja nechcem klamať ľudí kvôli tomu, aby som na nich zbohatla... a aj som nevedela, či to všetko je legálne..alebo na hranici ... no radšej som s tým skoncovala kým sa ešte dalo a teraz hľadám novú prácu 😒
máš pravdu, u nás v rodine to je veľmi ťažké a radšej som preč ako doma... ale niektorí sa majú aj horšie

slniecko2
7. dec 2014

@vso10 Teraz mi napadlo, že je aj taká možnosť-robiť asistentku pre muskulárnych dystrofikov- platia 2,70 na hodinu cca a dá sa s nimi dohodnúť na časoch a iných veciach. Možno to by si mohla skúsiť. Držím palce vo všetkom, nech sa ti darí - len si musíš veriť, že to zvládneš, lebo to zvládneš 🙂

vso10
8. dec 2014

@slniecko2 ďakujem za radu 🙂 pohľadala som to, lenže oni zháňajú osoby nad 18r.... a to ja ešte nemám, ešte mi chýba pár mesiacov 🙂 neberte ma jak decko 🙂 dnes sa mi ozvali za upratovanie, že v ktoré dni by som mohla pracovať. tak hádam im bude vyhovovať, že môžem len poobede... 🙂