icon

40-ročná žena na dennom štúdiu

26. feb 2025

Ahojte, poslednu dobu premyslam ze sa prihlasim na vysoku skolu, sice odbor po ktorom nejak extra netuzim, ale ak by sa mi podarilo dostudovat, predsa len, mat titul sa mi moze zist.
Ale chcela by som denne studium. Je to nezvycajne ak 40 rocna bude chodit do skoly s 19 rocnymi . 😀
Ďakujem.

valikasikulova
26. feb 2025

@petracandle prosím ta v com je vychcanost že ostane bez vlastného príjmu? 🙂

danieli
26. feb 2025

Chod, vyskusaj si to, vyska je fajn, rozsiris si obzory a to je plus v akomkolvek veku, hoci neviem, ci v realnom zivote praxou neziskas viac, to je na uvazenie podla odboru, ale nejaky titul, tak neviem, mam a nepouzivam ho nikde, obcas potom vidis, kto ludi deli podla titulu a kto nie…

siska53
26. feb 2025

@petracandle a v com jej to pomoze? Ked zdravotku si bude musiet potom platit sama? Alebo bude na urade prace cele studium?

ivanaks
26. feb 2025

Máme na dennom štúdiu pani 60+. Plní si svoj mladícky (dievocky 😉) sen. Ale je tam vidno limity (v príprave na skúšky - ťažšie sa jej učí) a nezapadla medzi spolužiakov. Neprijali ju medzi seba, krútia očami, keď sa niečo opýta a podľa mňa sa k nej správajú aj dosť neúctivo (mám pocit, že zrkadlia súčasné nastavenie časti našej spoločnosti, že starí patria do šrotu a môžu akurát tak šúchať nohami na gauči, prinajlepšom opatrovať vnúčatá, a keď nechcú, hneď ich tu na MK ukameňuje polovica diskutujúcich). Porovnávam to s vyšším ročníkom (presnejšie o 3 roky vyššie), kde sme mali na dennom Bc. štúdiu pána 65+ a tam ho spolužiaci krásne medzi seba prijali, pýtali sa ho na jeho názor na mnohé veci i na svoje problémy (nesúvisiace len so štúdiom), navštevovali sa aj doma, proste niečo úplne iné (ale jasné, odklonila som sa od témy). Takže áno, môžeš študovať na dennom štúdiu, len zváž, aký odbor si vyberieš (ja by som v mojom veku na žiaden pád neštudovala, čo ma nebaví) a z čoho budeš žiť najbližšie 3 roky (alebo až 5 rokov).

cindy22
26. feb 2025

Ak to chceš tak do toho chod a nerozmýšľaj o tom ako to bude vyzerat, skôr zvaz ci to stoji za to. ja som druhácka na vysokej, je nás veľmi veľa v ročníku čiže najde sa tak taka vsehochut, viac spoluziacok 30+ ročnych a dokonca aj jeden pán na dochodku.

lasona
26. feb 2025

Pozri ak máš možnosť, chod. To co máš v hlave, ti nikto nevezme. A najlepšie je investovať do vzdelania. Smelo do toho.

oblaacik
26. feb 2025

@fajnova ano, osobne asi 4. Jedna z nich to ma riesene tak, ze domacnost momentalne financne zabezpecuje manzel. Dalsi zije z prenajmu bytov, resp oni vacsinou maju pasivne prijmy.

nika185
26. feb 2025

a prečo nie externe?

petracandle
27. feb 2025

@valikasikulova nie každý "potrebuje" vlastný príjem 😃 možno ju bude živiť muž. Ak je on s tým v pohode tak nevidím problém, ale nie ak on teraz napr bude ťahať 2 práce aby vyšli lebo madam bude predsa študovať - a podotýkam zbytočne študovať.

fajnova
27. feb 2025

Nerozumiem ešte niečomu. Keďže zjavne nepracujes a z toho dôvodu môžeš chodiť na denné štúdium, načo ti bude titul z niečoho, čo ťa ani nezaujíma? Keď dostudujes, budeš mať pred 50-tkou, prax žiadna. Potom už akože chces začať pracovať? Len aby ten titul nebol kontraproduktívny. Budeš prekvalifikovana, môžeš mať problém so zamestnaním sa.
Ok, nebudem sa hádať, možno všetky poznáte kooooopec ľudí 40+, ktorí študujú na dennom štúdiu. ja nepoznám nikoho, priznám sa... A ešte som o nikom takom ani nepočula. Ale zas poznám veľa ľudí v tom veku, ktorí študujú diaľkovo alebo individuálne .Ja som tiež bola ten prípad.
Toto je ale nad rámec môjho chápania a to už roky pracujem v školstve.

zmrzlinka8
27. feb 2025

@lienka.7 nárok na jedno bezplatné štúdium vysokej školy má každý, bez ohľadu na vek. Nemusí si každý robiť VŠ hneď po strednej. Moze sa uvedomiť neskôr. Raz za život má nárok každý a kedykoľvek. Je dobré, že štát podporuje vzdelanie. Je to základný pilier spoločnosti. A možno sa jej niečo zapáči tak, že v tom bude dobrá a bude v tom robiť.
Druhu výšku v poradí si už človek platiť musí. Ale na tú
jednu má nárok. Ja som za vzdelávanie aj vo vyššom veku. A kľudne aj na dennom štúdiu, ak je človek inak finančne zabezpečený. Nič zlé na tom nevidím. Ja osobne by som si šla urobiť aj ďalšiu VŠ a to mám po 50, lenže znova externe, keďže pracovne som rozbehnutá a veľmi vyťažená, ale neodsudzujem ani denné štúdium vo vyššom veku, ak si to človek môže dovoliť. Zase nezáviďme 😉

lenockaaaaaa
27. feb 2025

No veď keď ťa má kto živiť tak môžeš chodiť na denné bars aj v 50-tke 😁😁😁

zmrzlinka8
27. feb 2025

@stanzi to sa kedy zmenilo, že sa platí prvá VŠ , ak je človek po 40 ?

stanzi
27. feb 2025

@zmrzlinka8 Pokial viem tak kedysi to bolo limitovane vekom (myslim bezplatna Vs), ale uz som bola opravena ze to uz nie je pravda 🙂

adaluc338
27. feb 2025

Ja som mala 51 rocnu spoluziacku na dennom 😅 uprimne mi to nevadilo. Mne ako 20 rocnej to bolo uplne jedno, boli sme partacky. A nikto si z nej ani len nerobil srandu. Ani som ju nevnimala ako starsiu pani,ale ako spoluziacku (uz v tom case male dospele 3 deti). A chodila som aj externe tam som mala 58 rocnu, ked sme skoncili mala uz 62. Skor som nechapala uz v takom veku naco?😀 vsak uz by isla do dochodku, ale nesla 😃 ty mas uplne v pohode vek, smelo dotoho

beloved
27. feb 2025

O aky odbor vlastne ide?

maya_hi
27. feb 2025

@fajnova na riešenie tejto otázky sa nepýta. Asi to má poriešené nie? 😏

maya_hi
27. feb 2025

Zo začiatku sa budeš cítiť divne a potom si zvykneš. Život je len jeden. Ja chodím na jazykovú školu. Ešte aj moje učiteľka je odo mňa o dobrých 20 rokov mladšia 😁 a drvivá väčšina spolužiakov majú menej ako moja staršia dcéra 😁 Pri učení mi to nijako neprekáža. Celkom ma to motivuje, aby som pred deckami stíhala. Všetci sme si zvykli. 😏

evinqua
27. feb 2025

Mala som spolužiačku, ktorá začala s nami denne štúdium v 45. Bol to jej sen a externé štúdium nie je. Vnímali sme ju vselijak, ale chápali sme prečo je s nami. Ja osobne si neviem predstaviť ísť v tom veku na denné štúdium, nielen kvôli financiám ale celkovo fungovaniu rodiny. Ona vtedy študovala zároveň so svojím synom , ten skončil výšku rok pred ňou a potom finančne dotoval rodicov, ktorí žili 5 rokov z jedného platu. Inak skončila s cervenym diplomom, s učením nemala problém, horšie uz je, že už jej ostávalo malo času na prácu v odbore, keď skončila v 50tke...

orisker
27. feb 2025

Druhýkrát som promoval, keď som bol o málo vyššom veku ako uvádza autorka.
A počas štúdia na tejto druhej VŠ som ešte patril medzi premiantov ročníka, keďže som si zvykol študovať priebežne a poctivo sa pripravovať na každý jeden zápočet a skúšku.
Dnes, keď možno čerpať zdroje z internetu,
keď sa dá záverečná práca opajcnúť, či kúpiť za neveľký peniaz,
keď sa testy robia na PC a správne odpovede na súbory testových otázok sú známe vopred
a keď už aj seminárnu prácu urobí AI...
...a keď úroveň vedomostí a schopností riešiť problémy je u súčasného bakalára nižšia ako u maturanta spred štyridsiatich rokov,
tak sa to štúdium zvláda ľahšie.

Ale autorke radím: keď budete potom na svojej promócii spievať druhý verš "Gaudeamus igitur", tak hlasivky nešetri!
🙂

romino
1. mar 2025

@basska_b presne rakyto priklad som pocul. Ze daky 40rocny, uz financne zabezpeceny, nieco take studoval, lebo vyslovene chcel, bavilo ho to ...a spominal na mlade casy ked "musel" a sa nutil

romino
1. mar 2025

Blbost ist studovat nieco po com netuzis. Zvlast v takom veku.

modrykolibrik
1. mar 2025

@autor choď určite do toho. Ja som chodila na denné ošetrovateľstvo a bola som najstaršia z ročníka ( mala som 37) a popravde inak sa ku mne aj vyučujúci chovali. Nedovolili si do mňa.

snowflakenel
1. mar 2025

Velam40 rocnych chodi na vš. Takze pohoda

magg424
1. mar 2025

@lienka.7 cize si musi platit zdravotne poistenie sama, ak je na dennom ,kedze sa nemoze evidovat na UPSVR ako uchadzac o zamestnanie,kedze sa sustavne pripravuje na povolanie studiom? A to bezplatne denne studium je umoznene kazdemu kto este na VS nestudoval? Ak som studovala externe a dosiahla 2 stupen studia uz denne studovat nemozem ( bezplatne ) ?

purple_wolf
1. mar 2025

poviem ti to takto ... nikto ti nebrani studovat cokolvek kdekoľvek lebo mas mozog, prospieva mu ak ho zatazujes, ja osobne sa rada ucim nove veci a vkuse tu nie o vymyslame... ale... prvy rok byva zvycajne onicom cize aj to chces nechat po semestri ani tam nechod a kto ta bude zivit kym budes studovat?? ak nie si uz teraz presvedcena o tom ci ta to bude bavit ale zda sa ti ze by to mohlo byt fajn, skus najskor samostudium... fakt uz mas 40 rokov a cas leti, chces potencialne niekde byt roky a robit nieco co ta nebavi namiesto toho aby si si uzivala zivot.... ta skola sa teoreticky da robit aj dialkovo nie??

jozef11111111
4. mar 2025

@domkakvet
@modrykolibrik a kde si študovala ošetrovateľstvo ?? Denbe ci externe??

jozef11111111
4. mar 2025

@magg424 ale hádam keď je na dennom tak môže byť na úrade práce ak má nárok aj nadávky ?? Či nie .. som v pomikove z tvojich otazníkov

viktoriaandrascik
4. mar 2025

Ja som si v 25ke robila daľšiu strednú školu, sedela som v triede s 15ročnými deťmi :D nikto to nejak extra neriešil

vevesh
4. mar 2025

@fajnova u nas v rocniku bola asi polovica ludi 30plus, 40plus sme mali asi 20% z rocnika...