Ako sa efektívne naučiť nový jazyk?
ako ste sa učili nový jazyk? Nejaké tipy a rady?
Ja sa momentálne snažím naučiť poľský jazyk a
skúšam metódu goldlist...
Ak mas nejaky zaklad tak si idealne si pustat filmy/serialy v polstine s titulkami a postupne sa to na teba nalepi.
@anonym_autor ja sa učím gramatiku z knihy plus videá z YouTube (kde to niekto vysvetľuje) plus knihy a podcasty, čítanie zároveň s počúvaním. Text si preložím, prepíšem..a snažím sa to aj naučiť a povedať si to. Slovíčka si píšem na kartičky. Tým, že sú z čítaného si ich lepšie pamätám, ako z nejakého zoznamu slov. Netflix… a teraz som si dala nejakú talk Appku, ale mám pocit, že väčšina tam hľadá ženy, tak skúsim v tandem fb skupinách dať inz na komunikáciu (ale iba so ženami) alebo preply, italki… Vycestovanie by mne napr nepomohlo, nie som absolútne komunikatívny typ. Poviem iba základne, čo musím. Pozdrav, ďakujem… a viac sa rozprávam iba s ľuďmi, s ktorými sa lepšie poznám a mám si s nimi čo povedať
Mám veľa fb pl skupín (o rastlinách, psovh, cestovanie…)postupne sa to na teba nalepí (ja sa teda ale pl neučím) no možno sa skus do nejakých pridať
@anonym_autor knizky a filmy ktore sa mi pacia v slovenskom preklade, citat a pozerat s titulkami v jazyku , ktory sa ucim. a konverzacia, ked sa da
@anonym_autor knizky a filmy ktore sa mi pacia v slovenskom preklade, citat a pozerat s titulkami v jazyku , ktory sa ucim. a konverzacia, ked sa da
@lauriik
@anonym_100ffa polsky dabing neexistuje. Pozerat filn po polsky znamena, ze v pozadi pocut orginal zvuk a do toho huci lektor
Goldlist je fajn, do polska odcestovat nemusis, v dnesnej dobe internetu si vies polsko prestahovat domov. Odporucam rozne kabarety, stand upy... alebo nejaky orginal serial polsky. Pozor klasicka kinematografia je dost zvlastna - napr. taky kieszlowski...
A uz len potom najst niekoho na pokec a pokecat si...
@lauriik
@anonym_100ffa polsky dabing neexistuje. Pozerat filn po polsky znamena, ze v pozadi pocut orginal zvuk a do toho huci lektor
Goldlist je fajn, do polska odcestovat nemusis, v dnesnej dobe internetu si vies polsko prestahovat domov. Odporucam rozne kabarety, stand upy... alebo nejaky orginal serial polsky. Pozor klasicka kinematografia je dost zvlastna - napr. taky kieszlowski...
A uz len potom najst niekoho na pokec a pokecat si...
@guiseppinka hej to s lektorom je smiesne, ale ani na netflixe nemaju poliaci dabing?
@guiseppinka hej to s lektorom je smiesne, ale ani na netflixe nemaju poliaci dabing?
@anonym_100ffa nie. Dabing je len na detske rozpravky... ostatok vsetko je lektorovane
@anonym_100ffa nie. Dabing je len na detske rozpravky... ostatok vsetko je lektorovane
@guiseppinka riadna skoda.
@guiseppinka riadna skoda.
@anonym_100ffa serialy svoje maju fajn a ja celkom ulietavam na kabaretoch😅 ale zase tam uz idem aj kusok do dialektov (hlavne śląski). A vzdy sa najdu okolo mna nejaki poliaci, len obcas uz badam, ze teda niektore slovicka musim lovit alebo viem, ze som dala inu koncovku
Vnímať a používať. Takže filmy, podcasty, pesničky, seriály, čítať knihy a komentovať v hlave denné činnosti čo práve teraz robíš, čo budeš robiť, čo si robila a/alebo písať denník. Ľudský mozog si najlepšie zapamätá to, čo reálne potrebuje a príde mu užitočné preto čím skôr sa donútiš jazyk použí ať aj keď na začiatku každé druhé slovo budeš hľadať tým skôr budeš ovládať jazyk. A v dnešnej dobe je úžasný pomocník AI s ním sa môžeš baviť o čomkoľvek a vie ti opraviť a vysvetliť gramatické chyby ja nato používam Gemini.
Pýtaš sa na efektívny spôsob. To podľa mňa nie je sledovanie filmov. To je len malý ozaj malý doplnok. Z mojej skúsenosti - samoštúdium (kniha pre samoukov), každý deň aspoň hodinu, čiže naozaj aktívne, popri tom môžeš sledovať filmy. Po pár mesiacoch online tréner, ako samouk pokračovať každý deň. Pozeranie TV ťa nikdy nenaučí kvalitnú gramatiku, neopraví ti chyby, nenaučí ťa diskutovať. Ja som sa touto formou naučila 2 jazyky na úroveň C1 pomerne rýchlo.

@anonym_autor Odcestovala som na pár mesiacov do Ríma (milujem taliančinu), prihlásila som sa na jazykový kurz priamo v Ríme a išlo to…Potom som spoznala bývalého priateľa, ktorý ma veľa naučil…A doteraz počúvam talianske programy…Odcestuj do Poľska..🙂