Ako sa stať projektantom?
Ahojte
Premýšľala som co by ma bavilo aj co by som chcela robiť po materskej. Zaujíma ma projektovanie domov, sama som si navrhla aj náš dom, a zaujíma ma táto profesia, ale vôbec netuším kde, čím a ako začať. Nemám na to žiadnu školu :( nemáte nejake skúsenosti, informácie od známych kto sa tomu venuje že čo je potrebné si vybaviť kde začať vôbec? 🙏 Vďaka
@bilberryday nie, to nie je pesimizmus. To je obraz reality.
@bilberryday ale ona ma uplne naivne predstavy. Kebyze o tom vazne uvazovala, tak si veci zisti aj sama, nemusi sa pytat na MK. Tieto informacie nie su tajne, toto si vie dohladat kazdy kto o tom seriozne rozmysla (mne ich tiez nikto nemusel predkladat na tacke, nieco viem z ustneho podania, nieco som sa docitala)
@slovakboy v tomto sa mýliš. Ja robím projektantku 25 rokov a nepoznám nikoho kto by to robil a nemá školu. Minimalne strednú v odbore. Je to profesia, kde potrebuješ vedieť veľa informácií a nie je šanca naučiť sa to ako samouk. Nik nemá v práci toľko času, aby mohol niekoho zaúčať od piky. My sme mali v lete na praxi študentku, ktorá nevedela robiť v Autocade a všeobecne dosť málo vedela. Skoro všetko po nej museli prerábať. Takého človeka by nikto nezamestnal.
@bilberryday veď ju nikto neodrádza. Len jej vysvetľujete čo všetko treba, aby to mohla robiť. Treba sa na to pozerať realisticky.
@viestta Ale to len ľudia na tomto fóre. V realite som sa s takými hlúposťami nestretla. Ale zase ja mám vyhradený okruh ľudí 🤷
@bilberryday to nie je diskriminácia. Keby veľmi chcela, môže začať študovať a rozbiehať novú kariéru po 40-ke. Ale bez štúdia to nejde. A neviem si predstaviť že by som začínala s niečím novým tak neskoro.
@bilberryday To nie je diskriminácia na základe veku. Jednoducho tá škola vychádza z určitého množstva vedomostí, získaných na strednej škole, hlavne z matematiky a fyziky. Koľko zo stredoškolskej matematiky a fyziky si bude pamätať žena, ktorá strednú školu skončila pred 16 rokmi? Aká je úroveň matematiky a fyziky na policajnej akadémii? To nie je o veku. Je to o reálnych možnostiach.
@slovakboy ty si to predstavuješ veľmi jednoducho. Ja som projektantka, mám stavebnú, ale do práce architektov sa nemiešam, lebo tam potrebuje človek zas iné informácie. Architekti študujú 6 rokov, projektanti 5. Samotné kreslenie je len časť toho. Všetko má určite zásady, ktoré treba dodržať. To sa nedá naučiť z netu. Aspoň vidím aké vedomosti majú ľudia o tejto profesii.
@bilberryday O jej poznatkoch som si urobila obraz na základe jej úvodného príspevku. K ostatnému som sa vyjadrila z pozície človeka, ktorý tú školu vyštudoval (hoci iný odbor).
A z veku som vychádzala, lebo to s tým súvisí.
@bilberryday mala som spoluziacky, ktore sa na prijimacky na architekturu chystali asi 2 roky, aktivne chodili na vytvarku, kedze sa robili aj talentovky z kreslenia, museli obladat dejiny umenia, atd... Btw. som ten isty rocnik ako autorka...
Bolo by fajn vidieť ten nákres domu
@guiseppinka presne tak, ja som takych studentov skusala na maturite
@h2 kto by naozaj velmi velmi chcel, tak si zaplati doucovanie, cize s vekom to nemusi az tak suvisiet, skor su tu ine problemy, napr ekonomicke hladisko, vyzaduje to dost vela casu, nemohla by pracovat, niekolko rokov by ju zivil manzel, ale aj to, ak ma niekto podmienky, tak sa da. Kolegova manzelka skoncila v 55 rokoch archeologiu. Tiez velmi narocne studium, hoci nezainteresovany by si myslel, ze ved co moze byt na odstranovani nanosov hliny a piesku z kostier take tazke 😀
@slovakboy ez toho aby vedela citat vykresy a kreslit vykresy moze v projekcnej kancelarii akurat tak varit osadenstvu kavu. Aj projektant potrebuje v prvom rade zarobit, nema cas na to aby ucil cloveka zaklady. Na to su skoly, ak by mala aspon ten prvy rocnik vystudovany a vedela tie vykresy citat, tak by mohla robit pomocne prace v projekcii. Kompletizaciu vykresovych sad a podobne.
Ja som strojarka, stavebne vykresy LTT precitam, myslela som si (velmi naivne), ze navrhnut rekonstrukciu bytoveho jadra dam s prstom v nose. Aj som si to krasne nakreslila, isla som s tym za stavbaroma ten ma taaaak rychlo vyviedol z omylu, pretoze akosi som pozabudla na niektore zavazne skutocnosti co sa stavariny tykaju. Akosi som pozabudla kade povediem rury, kde nemozem dat zasuvky, ze niektore "zbytocnosti" su dane normami, ktore ja ani omylom neovladam.
A teraz predstava, ze nabehnem niekde do projekcnej kancelarie, ze Ahoj, chlapci ja sa budem popri robote ucit... 😅 No asi by som im len tu kavu varila a vykresy skladala.
@matabb73 ale ja nehovorím o odbornej práci na úrovni vysokoškoláka. Ale o pomocnej sile u projektantov. Plus dovzdelanie z technického kreslenia a strednej stavebnej. Som konštruktér a odkreslené a odmodelované mám tisíce hodín. Viem teda aké je to náročné, ale aj ľahké, keď to človek vie.

@slovakboy Dobrý vtípek 😂🤭