Ako sa stať projektantom?
Ahojte
Premýšľala som co by ma bavilo aj co by som chcela robiť po materskej. Zaujíma ma projektovanie domov, sama som si navrhla aj náš dom, a zaujíma ma táto profesia, ale vôbec netuším kde, čím a ako začať. Nemám na to žiadnu školu :( nemáte nejake skúsenosti, informácie od známych kto sa tomu venuje že čo je potrebné si vybaviť kde začať vôbec? 🙏 Vďaka
Ono to asi vyzera tak vsetko super, idealisticky, ze si len kreslis a navrhujes co ako ty chces, ale ako ing projektant ti mozem napisat, ze 6 rokov denneho studia nebolo az take lazo plazo, a to deskriptiva, co sa tu spominala bol jeden z tych jednoduchsich predmetov pre mna 🙂 externe si nie som ista, ci sa tento odbor da studovat, skor nie, ako ano. Vies si predstavit denne studium popri materskej? 6 rokov? Dalsi bod, ked za tebou pride klient, ze chce postavit dom a ty mu to mas navrhnut, vo vacsine pripadov to nie je tak, ze mas volnu ruku a hrajes sa, on za tebou pride s konkretnym podorysom vacsinou. Ty ho potom uz len usmernujes, co ano, co nie, vymyslas konstrukcne riesenia, ked pride s napadom umiestnit si obrovsky teleskop do domu...skratka uz to nie je o tvojom navrhovani, ale o snoch inych ludi. Ty potom muklujes za pc a stresujes, ze ti statik este neposlal vypocty a ty musis o tyzden odovzdat projekt :D
@filodendron K tej deskriptíve, tiež ma zarazilo, že sa tu spomínala. To bola malina, môj najobľúbenejší predmet. To úplne iné "skvosty" sme tam mali.
@viestta tak to sme kolegovia. Viem dobre o čom všetky hovoríte. Ešte na základnej nám učiteľ hovoril že stavbarina je ľahšia lebo kreslia len rovné čiary a strojárina je práve kvôli kresleniu veľmi náročná. Keď som videl stavbarske výkresy nerozumel som im práve kvôli tej kope rovných čiar. Viem že oni to čítajú v hladinách a preto používajú viac druhov čiar ako strojári. Princíp zobrazovania je ale rovnaký a keď sa ho človek naučí je to ľahké. Viem že to nie je len o kreslení. Že treba vedieť normy, aspoň základy statiky, pružnosť pevnosť atd.
Ale keď ona má túžbu dá sa to naučiť. To som tým chcel povedať.
@h2 Ľudia si myslia o iných profesiách, že sú ľahké, len preto, že nepoznajú, čo to obnáša. Jednoduché to nie je, to by si vyžadovalo doučiť sa na prijímacie skúšky na VŠ stavebnú, potom to vyštudovať 6 rokov v dennom štúdiu a potom ešte získať prax.
A tak isto sú tam problémy ako aj v každej inej práci, aj v tej s policajnou školou.
Autorka.
Nie, už je neskoro naozaj. Mám v rodine viacero architektov, viem, čo je to za drina vyštudovať to.
A na základe nejakého kurzu Ti nikto svoj dom nezveri.
@slovakboy pozri sa, ja mam strojarinu, ale ak by som dnes mala zacat kreslit, veeelmi tazko by som sa rozbiehala. A to viem o com to je, len uz par rokov sa tomu nevenujem. Neviem si predstavit, ze by som mala svoju kamosku co ma obchodnu akademiu ucit ako ma nakreslit uplne najobycajnejsiu metricku maticu so sesthranom. Obzvlast ak by od jej vykresov zavisel nas spolocny zarobok.
Proste skola je zaklad, bez skoly taketo technicke veci nejdu. Alebo idu ale na velmi amaterskej urovni. Tak ako ked nas stryko (inac velmi zrucny) robil drevenu pergolu a s mamou sme ho tri hodiny presviedcali, ze tam musi mat zavetrovanie. Nakoniec mama vyrabala 3D model z hranolcekov ako nazornu ukazku. 😀 A to nas na skole ocelove konstrukcie len lizli, ale principialne je to o tom istom ako drevena pergola
@milka1988 Možno je otázka nie celkom presne formulovaná, pani si zrejme vlastný dom neprojektovala a možno ma skôr predstavu o interiérovom dizajne alebo homestagingu, v tom prípade nemusí byt architektúra alebo stavbarina podmienkou. Ja by som sa napríklad pozrela na doplnkové štúdium na Fakulte umení TU v Košiciach.
@slovakboy Ja si myslím, že rozmiestniť izby v dome dokáže každá druhá žena, ktorá bývala v dome. Ja som vyrástla v dome, my s mm sme stavali dom a svojej dcére som navrhla rozmiestnenie izieb ja a podľa toho urobil známy projektant projekt. Doplnil veľkosti miestnosti, okien a prekreslil.
Ja sa divim, ze sa toto niekto aj pyta a este ktomu bez logickeho uvazovania 😅...mohla si si nacarbat dom ale to ti je akurat k nicomu ked 95% urobil niekto iny....a byt projektantom to nieje len tak - zaklad je matematika, chemia, fyzika avsak to musi byt v sulade aj s kresbou, vediet vypocitat nosnost, brat do uvahy vlastnosti pouzitych materialov, ako sa co v akom prostredi sprava ci pri akych teplotach, zlozenie materialov .atd...je toho cela mnozina co sa musi brat do uvahy a hlavne je to slucka na krku v podobe zodpovednosti lebo hoc aj jedna mala chyba v dispozicii alebo v zlom pouzitom materialy atd dokaze sposobit katastrofu

@slovakboy pomocné práce v projektovej kancelárií môžu byť tlačenie výkresov a kopírovanie, ale aj to si už mnohí dávajú robiť mimo kancelárie. Ona chce projektovať domy a to sa bez vzdelania nedá. Aj stredná stavebná trvá 4 roky a bude z nej len konštruktérka.