icon

Ako sa vyrovnať s neprijatím na medicínu?

19. jún 2025

Ahojte… chcem sa podeliť o svoje trápenie. Tento rok som sa hlásila na medicínu a zubarinu do Brna a Olomouca a na moje zdesenie ma nikam neprijali, pritom som sa poctivo učila celý rok, chodila som na prípravné kurzy a dala som do toho všetko. Reálne si ani neviem predstaviť, čo viac by som ešte mala/mohla urobiť, ak by som šla ďalší rok, aby som mala lepšiu prípravu. Dnes som mala prijímačky na záložný odbor - dentálna hygiena, ale tam berú tak málo ľudí, štatisticky len 4%, že neviem, ako som tam pochodila. Som sklamaná a cítim a vidím, že rodičia tiež. Tí to brali ako hotovú vec, že som jednoducho bola vždy jednotkárka, dobrá žiačka a tak sa dostanem na zubarinu a budem zubárka, všade o tom rozprávali, inú možnosť nevideli. No a ja som pohorela… Najhoršie je, že pociťujem viac zahanbenie ako smútok, keď sa ma na to niekto spýta. A vidím, že aj rodičia, úplne sú zhrození, lebo aj oni do toho dali peniaze a čas, keď ma vozili na doučká a ja som sa nedostala...😔Ani neviem, čo chcem povedať, asi sa len vyrozprávať. Cítim sa ako hanba rodiny.. o to viac, že to rodičia všade roztrubovali a teraz sa všetci pýtajú a naši len vysvetlujú, že boli ťažké testy, tak som sa nedostala.

mimikas
19. jún 2025

Preco sa nehlasis aj na Slovensko? Sance mas vyssie, do ciech sa hlasi velmi vela slovakov plus vela zahranickych studentov. Skusila by som aj Slovensko, je jedno kde vystudujes medicinu, dolezite je ze ju studijes a ukoncis a potom si moses vybrat kde a co budes robit.

patus_2
19. jún 2025

Píšem, že si do toho dala všetko, pripravila si sa ako si najlepšie vedela, absolvovala kurzy a aj tak si mala veľmi málo bodov. Pozri sa z iného uhla, prijímačky sú na medicíne tá najľahšia fáza, ďalej to bude len a len ťažšie. Ak chceš, skús to budúci rok, ale skús sa rozhliadnuť aj po iných profesiách, kľudne v zdravotníctve, dentálna hygiena, zubný technik, zdravotná sestra, urgent, pôrodná asistentka.

betulinka1
19. jún 2025

Ved sa nemas za co hanbiť. Najdi si nejaku brigádu a cely rok venuj iba príprave, chod na doučovanie bud co organizuje VS alebo sukromne. Ten rok prejde ako voda. Ja som velmi chcela ist na veterinu. Makala som, na maturite mi cudzia ucitelka chémie povedala, ze nikdy nepocula lepsiu odpoved. Nedostala som sa. Ale rodicia ma donútili podat si prihlasku na inu VS, kde som sa dostala. Nakoniec som ju dostudovala, uz som nesla na dalsi rok na prijímačky. Nasla som sa nakoniec uplne inde. Ale stale hovorim, ze sa nevzdávaj svojich snov.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
19. jún 2025
@mimikas

Preco sa nehlasis aj na Slovensko? Sance mas vyssie, do ciech sa hlasi velmi vela slovakov plus vela zahranickych studentov. Skusila by som aj Slovensko, je jedno kde vystudujes medicinu, dolezite je ze ju studijes a ukoncis a potom si moses vybrat kde a co budes robit.

@mimikas Ja som nad tým uvažovala, ale nechala som sa prehovoriť sestrou a rodičmi, nech idem do Česka… 😏

kovalenko42
Odpoveď bola odstránená
really8
19. jún 2025

A ty si tam vobec chcela? Myslim sama kvoli sebe nie aby ocko bol spokojny

autor
19. jún 2025
@really8

@really8 Áno.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ana_s
19. jún 2025

Hlavu hore. 🙂 Mám niekoľko kamošiek, ktoré sú už teraz lekárky, ale tiež sa nedostali hneď. Jedna sa dostala na prvý krát do Prahy a v tretiaku ju vyhodili zo školy, rok počkala, šla robť prijímačky do Plzne a teraz je zubárkou. Zvyšné sa dostali na druhý/tretí krát a už sú z nich neurologičky, pediaterky, onkologičky. Čiže nádych výdych, zvládneš to. A rodičia - viem, že sa tešili, to je prirodzené, zrejme si im celé roky robila radosť, nosila si dobr známky a mohli sa tebou pýšiť. Teraz sú sklamaní, ale určite nie z teba, ale kvôli tebe. Vedia, že si sa snažila, robila si všetko čo si mohla a nepodarilo sa. Skúsiš budúci rok, nič nie je stratené, skús aj školy na Slovensku. Už budeš vedieť ako zhruba vyzerajú prijímačky, vieš, čo ti išlo menej a čo si naopak vedela na 100%. Za tento rok si oddýchni, nájdi si nejakú brigádu, kde vypneš hlavu, venuj sa pozvoľna učivu a svojim koníčkom a budúci rok to dáš ľavou zadnou. 🙂

malaopicka
19. jún 2025

Nechceš skúsiť do Martina na zahraničné? Ale platí sa ročný poplatok. Neviem ako si na tom s vedomosťami, ale keď si sa peipravovala, možno by bola šanca. Za predpokladu, že vieš výborne po anglicky samozrejme. A ak nie, tak nič, oddychni si trochu, daj si nejakú brigádu a budeš sa popritom učiť na další rok. Veľa veľa mojich spolužiakov sa dostali na 2-3.krat. Medicína je aj vytrvalosť aj sebadisciplína aj drina a sklamanie. Všetko patrí k tomu.

lenka_da
19. jún 2025

Netrap sa, urobila si, co si mohla. Ak po tej medicine velmi tuzis, tak sa mozes venovat dalsi rok priprave a skusit znovu, nebudes jedina.
Ak je to viac sen rodicov, nez tvoj, tak skus nieco ine. Drzim palce, hlavu hore ❤️
Na medicinu je obrovska konkurencia, prilis vela vybornych ziakov na par volnych miest. Studentov, ktori cely rok dreli a aj tak sa nedostali, tam bolo najmenej tisic. Kto tym nepresiel, nevie si to ani predstavit. Prajem vela stastia.

really8
19. jún 2025

A preco?

guudy
19. jún 2025

Autorka, tvoji rodicia mali od teba ocakavania. Vysoke. Nebolo to od nich spravne. Spravili chybu. Zle by sa mali v prvom rade citit oni, ze to brali ako hotovu vec.
Nasa mladsia ide opat cez letne prazdniny na medzinarodne informaticke sutaze. Pravidelne jej pripominame, ze od nej ziadne specialne vysledky neocakavame. Uspechom je, ze sa na tie medzinarodky vobec kvalifikovala.
Vidime to u niektorych jej kamaratov, co tiez chodia takto na sutaze, ze rodicia na ne kladu extremne poziadavky. Dokonca aj take, ze svetova sutaz v prirodovednom predmete, 170 zucastnenych krajin a rodicia si daju poziadavku, ze musi doniest aspon striebornu medailu🙄

taktotedanie
19. jún 2025

Mrzi ma to
Skus sa zamerat mozno na slovenske univerzity alebo skor len na jednu univerzitu a ucit sa na skusky len tam
Ja ta povzbudim, na medicine som mala spoluziaka, ktory sa dostal na medicinu na 5 pokus, dovtedy vystudoval Ing.
Ono, najhorsie je ze to roztrubovali, ja som to vtedy hned nasim zakazala niekomu hovorit
Rodicia to predychaju

autor
19. jún 2025
@really8

@really8 Hm, a prečo nie? Bavili ma profilové predmety a vedela by som si predstaviť zdravotnícke povolanie…

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
19. jún 2025
@taktotedanie

Mrzi ma to
Skus sa zamerat mozno na slovenske univerzity alebo skor len na jednu univerzitu a ucit sa na skusky len tam
Ja ta povzbudim, na medicine som mala spoluziaka, ktory sa dostal na medicinu na 5 pokus, dovtedy vystudoval Ing.
Ono, najhorsie je ze to roztrubovali, ja som to vtedy hned nasim zakazala niekomu hovorit
Rodicia to predychaju

@taktotedanie Ďakujem.🙂Aj ostatným sa pekné komentáre, dobre sa čítajú… aktuálne neviem, čo bude ďalej, to chce asi čas.. a premyslieť si to, ale ďakujem ešte raz.🙂

taktotedanie
19. jún 2025

Nic, jasne ze to chce cas.. naozaj sa tym zivot nekonci a rodicia ta dalej maju radi, jasne ze pocituju aj oni sklamanie ale to vsetko prejde
Ze ti to tento rok nevyslo neznamena, ze na buduci rok ti to vyjst nemoze..
V hlave sa ti ulozi vsetko
Pri skuskach okrem vedomosti clovek musi mat aj kusok stastia

guudy
19. jún 2025

To ma mrzi. Vyspite sa na to vsetci a proste budes mat gap year. Dobre ho vyuzi. Bude to ok. Svet sa dneskom nezrutil 🙂

lenka_da
19. jún 2025

trošku mimo témy, ospravedlňujem sa, ale zaujímalo by ma, či si absolvovala niektorý zo známych kurzov na medicínu, teraz sú veľmi in... ak áno, tak ktorý... ďakujem

gregik66
19. jún 2025

Viem ze niektori moji spoluziaci boli rok na anglickom programe v kosiciach, aj martine. Prihlasky posielali az ked vedeli ze nie su prijati na slovensky program a prijimacky mali myslim ze niekedy v auguste. Nerozmyslala si nas tym? Skus si mozno zavolat na studijne, ci ti neporadia.

ivangeline
19. jún 2025

Na dentálnu ta možno vezmú. Kamoska zažila niečo podobne. S hygienou nikdy nebudeš mať núdzu o prácu. 🙂

benit
19. jún 2025

Ostrava davala 2.kolo

jaass
19. jún 2025

Vidíš, rodičia všade roztrubovali. A načo dopredu sa chválili? 🤦‍♀️ nikdy sa netreba chváliť s ničím dopredu. Až keď človek dosiahne čo chcel, tak vtedy v pokore si povedať, super, dokázala som to.

taktotedanie
19. jún 2025
@gregik66

Viem ze niektori moji spoluziaci boli rok na anglickom programe v kosiciach, aj martine. Prihlasky posielali az ked vedeli ze nie su prijati na slovensky program a prijimacky mali myslim ze niekedy v auguste. Nerozmyslala si nas tym? Skus si mozno zavolat na studijne, ci ti neporadia.

@gregik66 len zato si aj pekne zaplatis

reela
19. jún 2025

A kolkokrat si mala otocene modelove otazky? Tzn kolkokrat si si ich presla od zaciatku po koniec?

gregik66
19. jún 2025
@taktotedanie

@gregik66 len zato si aj pekne zaplatis

@taktotedanie ano, nepamatam si uz presnu cenuco pred rokmi platili, asi sa to uz sj zmenilo, ale vsetci po roku prestupili na slovensky program

toso2007
Autor odpoveď zmazal