Ako si zlepšiť odborný jazyk na vysokej škole?
Ahojte, študujem na VŠ a mám pocit, že vždy keď píšem nejakú seminárnu prácu nevyjadrujem sa odborne. A obávam sa toho, že keď budem písať bakalárku…tak to bude celé zle😅 Nieže by som mala problém s vyjadrovaním, ale ako si zlepším svoju slovnú zásobu?
Citanim odbornej literatury
Presne tak, treba si najskôr veci poriadne načítať a aj to vyjadrovanie, frázy, slovná zásoba sa ti dostane do krvi... a neboj sa, tie prvé pokusy písať sú vždy všelijaké, aj na to tam je vedúci práce, aby ti aj s týmto pomohol a usmernil 🙂
Chce to tréning - v prvom ročníku som nebola poriadne schopná dať dokopy seminárku, vyučujúci mi ju 5x vrátil, s plačom som ju nejak urobila... Ale bola to pre mňa lekcia, vďaka ktorej som po piatich rokoch odovzdávala jednu z najlepších diplomiek v ročníku 🙂
@abcabcada Ja som teraz v druhom ročníku. Napríklad na strednej sme žiadne seminárne práce nepísali. A zatiaľ na VŠ môžem povedať, že také seriózne seminárky (tým myslím normálne práce vo worde, nie nejaké projekty a prezentácie), ktoré som napísala boli dve. Preto sa celkom obávam, že moje vyjadrovacie schopnosti a odbornejšia štylistika budú na bode mrazu😂
No ale snáď už máš za sebou väčší počet skúšok, na ktoré si sa učila z odbornej literatúry. Takže terminológia a štylistika tvojho vedného odboru by ti nemala byť cudzia.
Porozprávaj sa s AI ..na rôzne témy a popros ju, aby ste sa zamerali na slovník
AI - "prepis text odborne tak, aby všetky informácie aj pointa ostali zachované, citácie nechaj v pôvodnom znení "
@hatsepset toto by sa mohlo?😅 ja by som aj tak mala taký hlúpy pocit, že som to nepísala ja
Čo sa týka tej AI, používa sa to, aj ja to používam na pomoc so štylizáciou anglického odborného textu a niektorými vetami a frázami sa rada inšpirujem, dôležité je, že myšlienky sú tvoje, teda nedávala by som mu určite vymyslieť text, naozaj iba pomôcť s formuláciou, po slovensky mu to ale až tak dobre nejde čo som odsledovala… a teda ako vedúca prác môžem povedať, že to dosť cítiť na tom texte… ono sa nedá od bakalára cakat, že bude mať vyjadrovanie ako človek čo je 20 rokov v odbore a ma za sebou kopu publikácii… čokoľvek napíšeš, budeš ešte veľakrát opravovať, preformulovávať atď a je to okej, učíš sa písať, nerob si nič z toho, ak dostaneš späť v súbore “červené more” plné revízii a komentárov, to je normálne
Tvoj pocit je správny, píš sama, bez AI, aj keď to nebude dokonalé.

Treba čítať vedecké práce.