icon

Čo ponúka 2-ročný odbor na zdravotnej škole?

8. jan 2025

Ahojte, robil si niekto toto doplnkové vzdelanie? Mám obchodnú akadémiu, 40 rokov, rozmýšľam že by som si spravila akoby maturitu na zdravotnej škole. Prosím aké máte skúsenosti? Stačí takéto vzdelanie na prácu v nemocnici alebo by som robila len také podradné pomocné práce? Ako je to platovo? Dakujem

autor
8. jan 2025

@huxy a ako si to riešila v práci? Dovolenky toľko človek nemá, aby mohol chodiť cez deň do školy a mal dva týždne prax

petruldo
8. jan 2025

@matkahelka treba si prečítať zákon, tam sú jasne dané kritériá. Sestra tak je v zákone definované povalanie- podmienka je VŠ vzdelanie 1. stupňa teda BC v odbore ošetrovateľstvo. Tvoje známe nie sú sestry, sú praktické sestry, a teda aj v zmluve to tak musia mať. A to že pracujú ako sestry na ambulancii a ARE je síce pekne ale nieje to v súlade so zákonom.

huxy
8. jan 2025

@matkahelka prosím? Plnohodnotná zdravotná sestra so strednou ZŠ? Ani omylom 🤦‍♀️
Všetky čo chcú byť sestry, musia mať minimálne bc.titul. Teraz nehovorím o starších sestrách, ktorým posta ovala ešte stredná zdravotná

huxy
8. jan 2025

Autorka, my sme platili len školné 50€ za rok.
Keďže som pracovala na skrátený úväzok, tak mne sa to dalo 🤷🏼‍♀️

ina2405
8. jan 2025

@matkahelka nebude plnohodnotná sestra

matkahelka
8. jan 2025

@petruldo
@huxy v tomto pripade je uplne jedno, co hovori zakon, aj co maju v pracovnych zmluvach. zdravotnikov je tak malo, ze keby bola VS podmienkou na pracu zdravot. sestry, tak by zdravotnictvo velmi rychlo skolabovalo.

matkahelka
8. jan 2025

@ina2405 teoreticky nie, prakticky ano

huxy
8. jan 2025

@matkahelka to čo píšeš je totalna blbosť. Ospravedlňuje ťa len to,ze sama v zdravotníctve nepracuješ

ina2405
8. jan 2025

@matkahelka nijako, ani teoreticky a ani prakticky, tá pediatrička asi nemala nikoho iného a druhá známa na ARO ani zďaleka nerobí to, čo jej kolegyne riadne sestry. Evidentne nie si ani praktická sestra/asisten a ani nik iný v zdravotníctve pracujúci.

matkahelka
8. jan 2025

@huxy konkretne co pisem je blbost? kolko % zdravot.sestier ma VS?

autor
8. jan 2025

@huxy ďakujem, tsk to nie je také vysoké skolne

petruldo
8. jan 2025
huxy
8. jan 2025

@matkahelka od urcitého roku (nechce sa mi to zisťovať, cca rok 2002), uz so skončenou strednou zdravotnou školou si asistent,prakticka sestra. Žiadna zdravotna sestra a ani sestra. Tie uz musia mať vs. Na čo by sme si teda tú vš dorábali? 🤦‍♀️

matkahelka
8. jan 2025

@ina2405 robi uplne presne to iste. dokonca mavala cez sviatky nocne sama s babou, co k nim nastupila cerstvo po skole, bez akejkolvek praxe. predtym robila na ARE v zeleznicnej nemocnici a bola tichym zastupom vrchnej. susedu si na ambulancii pediatricka drzi zubami nechtami, lebo je s nou max spokojna. predtym robila rovnako na ambulancii v DFN na chirurgii. ja teda zdravotnu sestru s VS vo svojom okoli ani nemam a to tych sestrier poznam dost.

ina2405
8. jan 2025

@matkahelka si úplne mimo, ale že úplne a nejdem s tebou strácať čas.

huxy
8. jan 2025

@matkahelka ty ako môžeš vedieť že robí úplne to isté ako sestra? Ako vieš co robí sestra? Len podla ich slov? V prvom rade, ak sa nieco závažné stane, na zodpovednosť si zoberú nadriadeného ale aj tvoju kamarátku. Po druhé, robiť sesterskú prácu za asistentský plat plus s tým rizikom, by robil len blázon.

ina2405
8. jan 2025

@huxy dotyčná trepe, jasné, že nerobí to isté. Však sa pod tú prácu niekto musí podpísať a ešte k tomu ARO 🤦😁

matkahelka
8. jan 2025

@ina2405 ano, urcite som mimo, pretoze pisem, ako to v praxi funguje. staci si zavolat na to ARO do novej nemocnice, kde maju taky nedostatok a flukturaciu personalu, ze vezmu kohokolvek.

ina2405
8. jan 2025
matkahelka
8. jan 2025

@huxy asi vie, co podpisovala. neviem, o akom asistentskom plate sa bavime, ma 1800€ netto pri 36 hod.nadcasoch. ano, pasku som videla. nadrie sa tam ako kon. prave kvoli tej fyzicky tazkej praci tam nikto dlho nezostane. ona tam je od leta, odvtedy odtial uz 3 sestry odisli a 2 prisli. su v brutalnom podstave.

huxy
8. jan 2025

@matkahelka trepeš 2 na 3. Žiaden príčetný lekár si nezoberie na zodpovednosť, že nechá robiť asistenta pracu sestry, keď na to nema vzdelanie. To je na basu.
Predstav si, ze aj ja robím na are. A ano, robíme aj urcité veci nad ramec našich kompetencií, s vedomím ostatných kolegov. Ale NIE, nie sme plnohodnotné sestry.
Podla zakona žiaden zamestnavateľ nedá asistentovi plat zdravotnej sestry.
S tebou skoda strácať čas. Ty vies určite lepšie, ako ľudia co pracujú v zdravotníctve.
Odpovedz si sama na otazku (ja tvoju odpoveď nepotrebujem), prečo by si ľudia so strednou ZŠ robili vysokú školu? Asi z nudy, že?

miamaria
8. jan 2025

@huxy Nesuhlasim s názorom od matkahelka, že praktická sestra je plnohodnotná sestra a neofiko robí všetko ale ... U nás v meste robí práve takáto 2 ročná praktická vrchnú v domove dôchodcov takže tak ... Všetko je možné v tomto štáte

matkahelka
8. jan 2025

@huxy pozri, pokojne si zavolaj na ARO do novej nemocnice. dostanes info aj o plate, aj o tom, co budes robit a urcite aj to, ake vzdelanie potrebujes. ja nemam absolutne ziaden dovod vymyslat si. sama priznavas, ze robis veci nad ramec svojich kompetencii. ta moja kamoska rovnako. pocas sviatkov mavala nocne s cerstvou absolventkou SZS, ktora v zdravotnictve nikdy nepracovala. je to fyzicky velmi narocna praca, nie pre kazdeho. aj ta moja kamoska je tam teraz preto, ze potrebuje narazovo vyssi prijem, z dlhodobeho hladiska pre nu neudrzatelne. jej pracovnu zmluvu som nevidela, pasku za oktober a november ano, lebo jej nieco nesedelo a chcela sa poradit.

huxy
8. jan 2025

@matkahelka ale to že robí nad ramec svojich kompetencií, neznamená, ze je plnohodnotná sestra. Pochop to už 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

matkahelka
8. jan 2025

@huxy hrame sa tu so slovickami? robi presne to, co robia ine sestry. rovnako to robila pred covidom rovnako na ARE, len v inej nemocnici.

huxy
8. jan 2025

@matkahelka lebo trepes, sama si písala, že po szš je plnohodnotná sestra. Nie je!!!! Bez VŠ nie je sestra!!!!!!!

ina2405
8. jan 2025

@matkahelka nie je sestra tá tvoja známa, aj keď jej dovolia robiť mimo kompetencii, je stále papierovo praktická sestra/asistent a aj plat má ako taký. Ak odíde z tohto exkluzívneho pracoviska a bude hľadať miesto riadnej sestry, nevezmú ju a zas ju vezmú len na pozíciu prakt.sestra/asistent. Chápeš?!

matkahelka
8. jan 2025

@huxy upokoj sa, predychaj a odpust si tie vykricniky. ja zijem v krajsom meste, ak narychlo ratam, poznam asi 7 zdravot. sestier, ziadna nema VS a vsetky pracuju ako sestry. normalne na ambulanciach, 2 na oddeleniach.priznavam, ze neviem, co maju uvedene ale vykonavaju prace sestier. su normalne same celu pracovnu dobu na ambulanciach.

ina2405
8. jan 2025

@matkahelka jemine ale tie ženy majú urobené stredné školy pred rokom 2002(2004, neviem isto). Čomu stále nerozumieš? Od toho roku už SZŠ nevychováva riadne sestry.

huxy
8. jan 2025

@matkahelka nepotrebujem predýchavať. Výkricníky sú, lebo si nechápavá.
A vies o tom, ze aj praktická sestra môže robiť na ambulancii, sama, a pritom nie je sestra? No nie, nevies. Nic nevieš ale mudruješ 😁