Čo ponúka 2-ročný odbor na zdravotnej škole?
Ahojte, robil si niekto toto doplnkové vzdelanie? Mám obchodnú akadémiu, 40 rokov, rozmýšľam že by som si spravila akoby maturitu na zdravotnej škole. Prosím aké máte skúsenosti? Stačí takéto vzdelanie na prácu v nemocnici alebo by som robila len také podradné pomocné práce? Ako je to platovo? Dakujem
Logickú odpoveď nepoznam, ale je to dané legislatívou
Lebo sa muselo zosúladiť vzdelanie sestier na Slovensku s legislativou v EÚ
@ina2405
@huxy dobre baby, uzavrime to. vy to beriete osobne a hrate sa tu so slovickami. v krajskom meste, kde je 5 nemocnic a nonstop inzeraty, kedze je velky nedostatok zdravot.personalu a sestry si mozu vyberat, tym babam je zrejme fuk, co maju v zmluve a ake maju oznacenie. autorka diskusie sa nepytala, AKA sestra bude, vy ste sa tu toho chytili a dookola tocite o praktickej a zdravotnej sestre. moze pracovat v nemocnici? moze. moze pracovat na ambulancii? moze.
@matkahelka nemôze pracovať na ambulancii, kde sa napr.podávajú injekcie do svalu, takmer žiadny lekár nechce praktické sestry práve kvôpi obmedzeným kompetenciám a to isté práca v nemocnici. Stále ideš dookola a nerozumieš, že tu ide o riadnu šancu sa zamestnať . Tá jeoniečo nižšia, keďže nemôžeš robiť všetko. Áno, niekde ich zoberú aj na ambulancii, ale väčšinou nie a v nemocnici nerobia prácu sestier.
@matkahelka si predstav, že mám spoluziakov, ktorí sú z krajského mesta a napriek tomu, aby boli uznaní ako sestry, vratane ohodnotenia, vzdelania, si tú VŠ spraviť musia.
Dokonca mám 2 spoluziakov, ktorí už 1 VŠ majú, ale v odbore záchranár. Keďže chcú byť sestry, tak si musia spraviť VS v odbore ošetrovateľstvo.
Ale ty to nepochopíš, vôbec sa v tom neorientujes a nedochádza ti, v čom je rozdiel medzi SZŠ a VŠ, praktickou sestrou a sestrou 🤷🏼♀️🤦♀️
Autorka, nemozes ist hned na univerzitu studovat osetrovatelstvo?
Lebo ja mam takychto studentov kopec a teda je to lepsie, ako si urobit najprv 2 roky na strednej skole a potom dalsie 3 na univerzite. Lebo univerzitu budes potrebovat.
@oslo1 asi nie, tu na SK sa to asi nedá, či? Že by som šla z obchodnej akadémia ja VŠ aspoň na Bc.?
Dá sa.
Preco by si nemohla?
Pokial spravis prijimacky.
Ja ked som studovala, tak som mala spoluziacky z roznych strednych skol.
Teraz pozerám že ano, malo by sa dať aj externé. Idem to preštudovať
Každá VŠ to môže mať inak. Napr.v BB musíš mať uz stredoškolské vzdelanie zdravotníckeho smeru, plus pracovať v zdravotníckom zariadení aspoň rok. To bola podmienka k prihláške na tento rok.
@huxy to som si aj ja myslela, preto som chcela ísť na dvojročnú strednú, zamestnať sa a prípadne potom ist ďalej...
Baby a čo sa treba naučiť na tie prijímačky? Sú nejaké odporúčané knihy,učebnice, ktoré by som si mala zohnať?
Neviem či biológia 7.ročníka. Neporadím, lebo my sme prijímačky kvôli kovidu nemali vtedy
@huxy dcéra je akurát siedmacka .. viem že aj keď moje spolužiačky šli, tak sa učili biológiu 7. ročník...len či to stačí...
Da sa ist hned aj na VS, ale tam sa osetrovatelstvo neda studovat externe, iba dennou formou. Externe iba v pripade, ze mas skoncenu strednu zdravotnicku skolu a pracujes, ako prakticka sestra. Na to pozor.

A načo to vlastne tejto odstupnovali keď niekedy stačila stredná škola na sestru a teraz všade čítam že ich je málo a treba vysokú školu? Veď predtým sa v rámci strednej naučili všetko čo bolo treba, nie?