Čo robiť, keď dcéra nezvládne skúšku?
Ahojte žienky. Dcéra študuje na VŠ 2r. V prvom neurobila jednu skúšku, opravný vtedy nestihla,tak si ju prenášala. No bohužiaľ tú skúšku neurobila znova. Ide na opravný termín, no ona upadla do takej depky, že neviem čo s ňou. Vôbec si neverí, že to urobí. A pritom sa všetko doučila. Skúšala som ju a fakt to vie super. Podporujem a povzbudzujem ju že ak to takto vie, tak ju predsa musí urobiť. Bojí sa že zastresuje a hlava bude zrazu off.
Ak by došlo k takémuto scenáru...čo sa bude diať potom? Rovno ju vylúčia alebo má ešte nejake iné možnosti? Dá sa ísť za vyučujúcim a prosiť o ústne preskušanie? Áno viem, ze na študijnom oddelení nám povedia viac, no nechcem týmto ešte viac stresovat dcéru. Nechcem aby videla, že na to myslím a že tiež sa bojím.
Poprosim Vás o radu...samozrejme chce v štúdiu pokračovať ďalej, no čo robiť aby neprišla o status študentky? Ide o to, že ak ju vylúčia, už nie je študent?
Ide o to, že tým pádom by jej otec prestal platiť to mizerné výživné ktoré plati a žiadať ho o polroka platiť znova neprichádza do úvahy. Preto uvažujem, že aj keď ju vylúčia, čo robiť aby bola naďalej študentkou.
@zeldia prepáč, čítala som tu diskusiu, ako sa taký matematik kľudne naučí to čo medik, no opačne už nie, lebo "logika" . Mňa to naštvalo, také škatuľkovanie, lebo môj syn je výborný aj v matike, fyzike, len ho to nebaví a zvláda aj jazyky, skončil tretí v celoštátnej olympiáde z francúzštiny, takže netreba všetkých hádzať do jedného vreca.
@dskjhfdlkdjhl hovoríme o urobeni skúšky. Nebrala som to inak lenže chce ostať na škole.
@zeldia a tie vedmosti maju byt len na skusku? Tak potom sa nedivim, ako to na Slovensku vyzera.
@toso2007 nechcem sa do toho tu zamotať ale poznám aj študentov ktorí sa naučili naspamäť celú knihu s cvičným príkladmi z matematiky na skúške si už napr nepamätala ta osoba nabifleny postup výpočtu aké vedela výsledok ktorý nápisala bez toho výpočtu - skúšku spravila.
Ide tu o to aby mala skúšku čo bude vedieť z toho o tri roky a čo z toho bude reálne potrebovat je ina vec. Už nehovoriac o tom že veci sa teraz menia pomaly z hodiny na hodinu takže skúška je nie len o vedomostiach ale aj o postoji aký zaujme, o zvládaní stresu, komunikácii aj so skúšajúcich atd
@dskjhfdlkdjhl nechce sa mi s tebou hádať keďže predpokladám že ty si umelá inteligencia a všetky údaje ktoré do teba boli vložené sa už nikdy nestratia. My ostatní takí jednoduchší žijeme ako sa dá a ako najlepsie vieme.
@zeldia Nie som AI, ale myslim si, ze biflenie nevedie k nicomu dobremu. Ucit sa ma v suvislostiach a aj skusat sa ma tak, aby ten, kto je iba nabifleny, skusku nemal sancu urobit. Ak sa niekto nevie ucit v suvislostiach, tak by nemal na VS vobec co hladat. Ale samozrejme, kedze na Slovensku je VS na kazdom rohu a kazdy chce mat VS, tak to potom vyzera tak, ako to vyzera. Aj na strane ucitelov, ktori sa mozno daju uprosikat, aj na strane studentov.
@dskjhfdlkdjhl čo máš stsle s tým Slovenskom. My nie sme ostrov obkolesený ničím, vsade je to rovnaké aj v Nemecku aj USA aj Turecku. Písala som konkrétne autorke mne pripadá že to vzdali že vymýšľajú čo keby a ako namiesto toho aby sa sústredili na to co treba = spraviť skúšku
@zeldia Vsade to rovnake isto nie je, ale nasa debata aj tak asi vyznam nema.
@dskjhfdlkdjhl ja som tieto ilúzie už stratila. Ale je fajn že existujú ešte stále optimisti, udrz si to ak sa dá.
@zeldia no, myslim, ze ja som starsia ako Ty a nie je to optimizmus, ja viem ako to funguje na vacsine skol, nastastie viem, ako to funguje v mojom tesnom okoli a som rada, ze aspon tam to funguje tak, ako ma. To viem ovplyvnit a kym tam budem ucit, tak sa o to budem starat. Inde to ovlyvnit neviem.
@toso2007 no vidíš a žiješ aj chalana máš šikovného. No čo by sa stalo keby aj autorkina dcera doštudovala.
Možno by tu bol jeden šťastný veselý mladý človek navyse. Pedagógovia nechcu nikoho ničiť ani ubližovať. Len nie je cas sa venovať individuálne každému. VS nie je osobitná skola aj keď by sa aj o tom dalo diskutovať 😉
@zeldia
a možno taký, čo sa vie oháňať už na skúškach a vie si poradiť, či už to vie, alebo nie, taký sa väčšinou uplatni aj v živote lepšie, lebo vysoká škola vôbec nie je len o nejakých vedomostiach👍😀
@mooonika1975 ved nechcem aby to znelo tak že všetci majú byt “podvodníci” ale takto to väcsinou je že koli “jednej” skúške nedokončí školu. Citujem prípad z rodiny ja už som písal diplomovku a koli skúške z prvaku som nedokončil lebo mi tu Jednu skúšku nedali. No tak trebalo ju spraviť. Tak ale už sa oženil (niekde je to ešte stále viac dôležité ako štúdium) ani školu mu netrebalo na to ženenie (tiež podobný smer ako autorkina dcera)
@mooonika1975 to myslíš vážne ? Vedomosti sú zbytočné ? Ako fakt si neviem predstaviť že by som ja urobila synove skúšky bez vedomostí, ani ty by si ich neurobila
@zeldia
@mooonika1975 A aby som to uzavrela, som asi precitlivelá mater vysokoškoláka, ktorý sa poctivo učí, má výborné hodnotenia, nie zadarmo a tie vedomosti bude mať v hlave nie deň,dva, takže ma to zľahčovanie trochu vytočilo 😝 A dobrú noc 😀
@toso2007 a áno, urobila, toto sú totiž moje najobľúbenejšie predmety, chémia, matika a fyzika 😉 ma podceňuješ
@mooonika1975 som myslela genetiku, molekulárnu biologiu, fyziologiu, evuločnú biologiu 😀 Lebo to sú predmety na biflovanie, to sa vraj naučí každý , na tie ktoré spomínaš potrebuješ logiku, Andrej má aj tie, takže biflovanie a logika sa navzájom nevylučujú
@ooonika1975 jednoducho,ak to nenahlásil rodič,dieťa...tak budú žiadať naspäť,hm a úrady sa neseru,v tomto vedia byť rychli
@janaanaj45 tak ide len o to, aby nestratila status študenta ? To by ma asi najmenej trápilo. Anatómia je ťažký predmet , treba sa ho ucit priebežne lebo potom je v hlave z toho mišung. Čo študuje? Osetrovatelstvo? Za sestričku ju vezmú do nemocnice aj bez VS.

@zeldia a aku trvanlivost maju take len nabiflene vedomosti? Ci na tom nezalezi?😝